АВГУСТовските кореми раждат бебчета засмени.

• 18 505
  • 285
  •   1
Отговори
# 195
Благодаря на всички момичета, които споделиха ценна информация.    bouquet
Коте Марта, аз имам един тъп въпрос - доколко може да си заемаш различни пози, както си ги усещаш при настоящите условия. Ако реша да клекна дали ще ми се развикат   Mr. Green  Незнам как протича целия процес, но в предродилна дали не може да се импровизира донякъде активно раждане?

# 196
Попи, много ти бладаря за информацията за лекциите!!! Hug

# 197
Момичета, намерих много полезна тема за бебчетата. Приятно четене:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=247825.0

# 198
Здравейте, момичета!

Виждам, че имаме нови попълнения, добре дошли!  bouquet Много се радвам, че си имаме и още една мама с близнета.

Стелче, стискай кълките, малко остана. Надявам се, че всичко е вече наред!

Галка, стискам палци да сте добре с бебчето!

Бързо да се оправяте всички болни, с температура, сополиви и нервни! Спокойствие ни трябва Wink

Аз да се отчета - нищо ми няма, като изключим, че продължават да ме болят тазовите кости, безсънието ми стана перманентно \сигурно защото не мога да спя по корем Laughing\ и ме мързииииии, ама много ме мързи.
Като чета, че някои бебчета са вече над 3 кг и се чудя колко още трябва да стискам, за да станем и ние по-големички.

Обсъждали сте зодиите - ами аз съм Лъв, харесвам си зодията и ми се ще да устискам и малките да са лъвчета. Simple Smile

Коте, интересно ми е мнението ти за епидуралните при раждане, защото аз също не ги считам за безобидни. Раждала съм без упойки, при правилна психическа нагласа не е болка за умирачка, и пак мисля да го направя.

Hug на всички!

# 199
Добро утро!   bouquet

Аз тази сутрин се събудих в 5.30, но ме беше срам да се включа толкоз рано. Embarassed
Хей момичета да си пожелаем един по-прохладен ден днес.
Виждам коментирали сте лекцията която разказах накратко. Марта, аз също съм  на мнение, че всяка допълнителна химийка влята в тялото на родилката няма как да не даде отражение на нейното състояние, а и на това на беб. Старая се а и ми е интересно да се информирам доста, та съм чела, че след подобни анестезии бебенцата се раждат по-лениви, сънени, активността им е доста по-ниска и т.н., което при един родов процес с малко затруднения в които бебето е толкова участвик колкото и самата майка то не е така активно както е нужно. Но знам ли-не съм пък и медицинско лице, но е хубаво да се разгледа момента от различни страни и да се чуят различни мнения....дори и било то само информативно. За позите, дамата наистина го каза това, но тъй като е нужна и асистенция /в повечето случай от голямо значение, като например да задържа бебето в дадени моменти за да не се разкъса перинеума от рязкото излизане, също така има момент в който акушерката при излязла вече главичка извърта телцето в посока в която бебенцето се е нагласило за да излязат и раменцата едно подир друго-вероятно това е нещо което в клекнало положение е трудно, а може би и невъзможно/та в такъв случай все още се практикува подобен тип раждане.Та така, и съвсем не ни натрапваш информация, а напротив-мисля, че всеки от нас може да извлече за себе си нещо полезно от различните гледни точки. Peace
 Аз лично за себе си мисля, че бих се възползвала от тези по-различни пози по-скоро в процеса на разкритие, а за после да се доверя на екипа и да се надявам тази част да мине гладко и кратко както се описва в повечето случаи. Пропуснах да отбележа нещо- Според лекторката, в периода ан изгонването болката отшумява значително, първо може би от психологична гледна точка от това че краят предстои и второ от мед. гледна точка защото телцето на бебето бидейки вече в родовия канал притиска стените които са всъщност, как да кажа, проводник на тези нервни импулси свързани с болката и тя се притъпява, остава усещането по-скоро на тежест.
Но май много рано я метнах тази тема... Embarassed Хайде приятен ден ви желая сладурки !  Hug

Десито, се губи напоследък и се сещами и за Пипелоте-дано сте добре!
Морскафея, темата е наистина ценна, благодарско !

# 200
 Здравейте! Много ми е мързеливо, но да се включа за упойките. Преди няколко седмици Мазнейкова беше гост в Биберон и тя каза, че от толкова масовата употреба на епидурални по време на нормалното раждане се е увеличило и ползването на форцепс, защото ставали не толкова ефективни контракциите. Наша близка ражда секцио с епидурална и каза, че само от едната половина на тялото я хванало и си усещала как я режат. Друга позната пък каза, че не я хванала изобщо, чак след като родила. А на майка ми са и разбивали камъни в бъбреците с епидурална и ми казва, че я наболява още гръбнака на мястото на слагането.
 Моя лекар с малкия настояваше да ми сложат, но мен ме  беше страх повече от упойката, отколкото от болките, а и не ми се даваха още 100 лв. Боли докато получиш разкритие след това нищо не усещаш- щом ми направиха епизиотомиите и изобщо не усетих болка. Само как се цепя като зряла диня Confused

# 201
По-късно ще пиша ,че беба вече е будна!
Само да попитам - приеха ли вече обсъжданите промени в Кодекса на труда по повод отпуск на таткото при раждане - става въпрос за 15 дни отпуск ,кагото се роди бебето.Снощи споменаха в новините ,но аз изпуснах да чуя прието ли е или още се кумят.

# 202
здравейте и от мен!
върнах се преди малко от преглед при друг лекар. измери беб 2340.
не знам докторите какво разбират под главично разположение, щото със сигурност главата на моето бебе не е надолу, ама е "главично разположено"  Rolling Eyes нали моя корем разтяга по цял ден, така че знам кое къде му е. ако нямало показания за секцио щяла съм да раждам нормално. и моя и той много знае! щом така бил казал доктора, така да бъдело. да, ама не той ще си разпаря задника  Crossing Arms

Съвпадение ,и беба я изкара моя лекър 2340 преди 2 дни Laughing
Главично разположение щом ти е казал лекаря и го е гледал на ехограф,значи е с главата на долу.Дори и да ти се разтяга корема това няма значение Mr. Green
И споко Peace няма да ти се разпори задника Joy hahahaНе се разпараря ей така hahaha
то там е въпросът, че не е с главата надолу, а главата му е от лявата страна на пъпа ми, а краката от дясната, та за това се учудих като каза главично  прилежание. аз си мисля, че това означава, че е заело позиция за излизане, а не, че ще ми излиза през бъбреците  Thinking  Laughing явно главично прилежание е всичко различно от седалищно  Laughing
Галка, диетата е най-вече, за да не се подувам в жегите Simple Smile иначе и аз си отпускам 2-3 кг до раждането не повече, че после трябва и да се свалят.

# 203
  • софия
Здравейте момичета,как стееее Hug
Аз се позагубих,ма бях една седмица в Шейново за задържане.На мойта мацка нещо и се излизаше преждевременно LaughingВчера ме изписаха и сега ще се пазя вкъщи.Иначе мойта дунда е вече 3 кг и върви две седмици напред.Най-вероятно секциото ще ми е около 20 юли,ма това ще го уточниме на 10 юли.
Сега отивам да ви чета,защото доста съм пропуснала и пак ще се включа.
Айде до после Joy

# 204
Добро утро.Пак не спах от голям корем,от жега от всякакви лоши мисли и филми #Cussing out
Забелязвам напоследък че само се оплаквам ,и мен ме боли таза ,срамната кост,кръста от време на време но си е съвсем нормално Peace

Да кажа и аз за упойките.Преди 7 години никой не ми предложи тук,не съм ползвала и сега не смятам да искам.Спирам се на факта че е 2-ро раждане и ще мине по бързо Rolling Eyes.четох много интересно дишане в юлската темичка 4/4/8 ,и една мама се похвали че много и помогнало.Търся го ,но нещо не го намирам да ви го копна да прочетете (за тези мами които са за нормално и 1во раждане,не че и при 2ро няма да помогне)Отивам да разровя пак  Mr. Green

# 205
Хей Деси, здравей ! Аз те споменах и ти веднага се включи. Съжалявам, че си имала такива премеждия, стискай-то не остана до 20-ти почти нищо  Praynig Hug

Миши, и ние в къщи го гледахме и се ослушвахме, но разбрах само, че министрите са го одобрили, но не те трябва да го гласуват. Надявам се все пак това одобрение от тях да повлияе и на другите тиквеници, защото на нас лично идеята много ни допада : 15 дена платен отпуск след раждане и последните 3 месеца платен на майката да може да се прекхвърли ПО ЖЕЛАНИЕ на таткото.
Пък дано и да се забързат, че да може да го хванем и ние !!!

# 206
Здравейте,

Благодаря Феб, че се сещаш:)) Добре съм, почивам си вкъщи, имах пак малко болки, стяга ми се коремчето, но аз съм най-накрая и трябва да търпя. Завиждам ви на тези, които вече имате малко време до финала:)

Деси, хубаво е, че си по-добре вече. Почивай и се пази.
Дано с Галка всичко е наред.

Дали някой знае с първото бебче Калина какво става? Вярвам, че и там нещата са под контрол:)

Аз сега се чудя накъде да се ориентирам за раждането, а и трябва да се консултирам как ще раждам, заради миомата ми и предната плацента, така че това са ми тревогите плюс всички други:)

Пожелавам ви да сте добре и усмихнати, аз следя темите... и се просвещавам:)
Поздрави на всички и хубав ден!  bouquet

# 207
Ехее, много въпроси Simple Smile
Първо ще отговоря на Морскафея за дихателния рефлекс - появява се някъде около 26-та седмица на бременността (мога и да проверя кога по-точно, ама ме мързи Simple Smile) и представлява същото като дихателния рефлекс на всеки един човек - мозъкът изпраща импулси, които ни карат да вдишваме и издишваме - това е част от автономната регулация, т.е. случва се от само себе си. Само че в утробата няма въздух, а вода. Тази вода попада в белия дроб на бебето и след това се абсорбира от белодробната тъкан и се изпишква. Понякога се случва бебето да се "задави" с глътка вода и тогава "хълца".

Аз не бих разделила школите точно на източна и западна, по-скоро на Съветска и Холандска. Ние още не можем да се отървем от академичното влияние на братския съветски народ, където се набляга на технологията и фармакологията ("дирижирано раждане") vs холанските тенденции раждането да възвърне статута си на естествен процес, а не на медицинска интервенция (в случаите, в които бременността е преминала без усложнения, разбира се).

(Ако трябва да съм много честна (и това единствената лична вметка, която ще направя), за мен епидуралната е донякъде глезотия.) Ние отиваме да раждаме с нагласата, че ще боли, защото непрекъснато с това ни облъчват. Ако прочетете разказите на много майки, които не са хукнали с първата контракция към болницата, ще видите, че болките са били напълно поносими, те са си вършили някаква домакинска работа, ходили са на разходка и чак с по-голямо разкритие са отишли в родилното. А пък девойката от "маймунската тема" се е оказала от плажа директно в родилното Simple Smile

Не искам да всявам паника, просто ще цитирам усложненията, които могат да се получат от приложението на епидурална анестезия: може да се увеличи продължителността на раждането; може да предизвика покачване на телесната температура (което при определени условия да е опасно по време на раждането); увеличава се рискът от това да се стигне до екстракция на бебето с форцепс или вакуум; може драстично да падне кръвното налягане; може да се потисне сърдечната дейност на бебето и т.н.

Това не е някаква тайно пазена информация, пише го във всеки учебник. Според мен не си струва риска, просто защото контракциите стават по-неефективни (какво като са неболезнени, след като всъщност не си вършат работата). Има начин да се намали болката с подходящи дихателни и масажни техники, както и при раждане във вода. Топлината има обезболяващ ефект.

Именно затова от "Естествено" искаме преустройство на инфраструктурата и здравната система така, че всяка жена да може да получи необходимото внимание и грижа по време на нейното раждане. Това означава преустройство на болничната база, обучение и повишаване на квалификацията на лекари, акушерки и медицински сестри, раждането да бъде законно и достъпно и извън болнично заведение (например в родилен център, под ръководството на акушерка или дори у дома, но асистирано). Мога да ви покажа какво представлява "родилна зала" в германска болница:
http://www.med.uni-marburg.de/d-einrichtungen/kreissa/ - забележете, това е универсистетска болница!

Раждането протича в същата стая, в която те настаняват при приемането - а не 8 пъшкащи и стенещи родилки в предродилна, на които дежурният им проверява разкритието като на крави и после трябва да стискаш и да търчиш до родилна с пълно ракритие, където да напъваш тотално нефизиологично по гръб  Rolling Eyes Няколко часа след раждането, ако майката и бебето се шувстват добре, има възможност да се приберат у дома.

Що се отнася до позицията за раждане - вижте тази картинка:

Разбира се, че е възможно да се асистира раждане в клекнало положение - просто нашите лекари едно си знаят и едно си баят. Това не е толкова скъпо оборудване, че болницата да не може да си го позволи. България завърши фискалната година с два милиарда бюджетен излишък - не мислите ли, че можем да им намерим приложение?

дрън дрън, много зависи какво си се разбрала преди това с екипа, който ще ти води раждането или на какъв дежурен екип ще попаднеш. Мен лично много ме притеснява атмосферата на публичност в предродилна зала и това, че нямаш никакво лично пространство. Макар че на някои места (Тина Киркова) вече има ВИП–зали, но там пък ме притесняват други неща. Сложно е положението на родна почва, но се очертава светлина в тунела Simple Smile

Последно за комарите - според мен с комарник е най-добре, хем и мухи няма да влизат. Иначе има репеленти за бебета/деца Simple Smile

# 208
Добър ден!  Simple Smile

Тази сутрин бебунката е супер активна и след като преди няколко дни добре намести черния ми дроб, днес се е заела да оптимизира разположението на диафрагмата. Явно, че е в "правилна" позиция за сега, но не е ясно какво ще реши моят любим доктор. Във вторник съм на последната ФМ и на консултация и се надявам да се поизясни въпроса как ще се ражда  малкото човече. 
За сега следя дискусията за дишането и упойките с интерес... Общо взето всички, които се интересуваме от този въпрос, четем еднакви неща. Но както винаги теорията и широката медицинска практика се разминават... Confused (PS Докато пишех, Марта, както винаги, е пуснала супер пост по темата  Simple Smile Напълно съм съгласна с нея.)

Надявам се Мама Галка и всички останали с проблеми да са добре. Бебенцата също.

Мартини мама, щъркелът е много готин.  thumbsup И на мен тези дни ми е дошла една мания за труд и творчество... Но все още се колебая към какво да си насоча отприщената творческа енергия - дали към "персонализиране" на хавлийките на бебка или към нещо, което да закача на стената... За сега ровя из нета за идеи.

Хубав ден и дано малко от нашето прохладно време, дойде най-после и при вас!

# 209
Feb,и аз така мисля - ами да се забързат малко с отпуската,защото и на нас ни допаднаха 15 дена и после таткото да си използва  годишния отпуск ,когато се налага.Ама знам ли ги - кога е да си гласуват техните отпуски и заплати са мнооого бързи,а когато има нещо за народа - мноо важно- ще чакат! Crossing ArmsПък  ще решат и да си починат,че са изморени от чудене как да измъкнат повече пари от държавата за собствения си джоб.

Незнам кога ще спя вече нощем и до август ще има ли такава нощ,изобщо?Бухлясала съм и снова насам -натам.
dessyy,много бързате.И защо 20 юли - не е ли рано?
Гледай хората как раждат в Германия ,а и на други места.И като знам как ще ме затворят след секциото  ooooh!И още се чудя със спинална или обща упойка?Че наистина имам кофти спомени от спиналната преди година,ама няма да споделям,че да не ви сугестирам.
За комарите - има машинки на Чико - и за количка и за стая.ЧИко има и репеленти за бебета.

Общи условия

Активация на акаунт