АВГУСТовските муцуни, правят майките си на маймуни!

• 14 438
  • 299
  •   1
Отговори
# 255
  • София
привет от мен.

Ще поровя утре и ще пиша - тъй като не ми се  е налагало да проверявам тези неща

# 256
Между другото вие вече замисляте ли се къде ще празнувате рождения ден на детето? На мен много ми се иска да е в някой детски клуб, но гостите ни са от 1 до 12 год. и се чудя какво да измисля, за да е интересно на всички  newsm78. Сещате ли се за някой готин клуб, който да ми свърши работа?

# 257
  • София
Дриймс  намерих няколко текста - параграф 39 - има времево ограничение на правото да се ползва отпуска само от единия родител - до 31.12.2006г.

В наредбата, която урежда начина на ползване ( в това число какви документи в какъв срок се подават) изрично е посочено ( чл. 49 ал. 4 ), че когато отпуска се ползва само от единия родител за 12 месеца се представя и декларация от другия родител, че няма да ползва този отпуск.

ии, ей тук идват противоречивите мнения......

Ако трябва тълкуваме стриктно закона - тъй като КТ има превес пред наредбата би следвало действително да е само до този срок, като наредбата указва начина, по който се ползва до 31.12.2006г.

Ако искаме да се измъкнем ( с известен риск обаче) в текста на Наредбата е казано отпускът по чл. 167а, ал.1 ( без никакво споменаване на параграф 39 КТ) - така, че е възможно да застъпим обратната позиция - начина по който се ползва отпуска е - може и от двамата при спазване на съответното изискване за представяне на декларация.

Единственият проблем, който виждам, ако съответния работодател се съгласи с това тълкуване, е следния - при признаването на трудовия стаж - неплатен отпуск се признава само до 30 каледнарни дни в годината за трудов стаж. Изключенията са посочени в кодекса, това е едно от тях. Възможно е НОИ да признае само 6 месеца.  

Извинявайте за пространствените писания - ама професионално изкривяване му викам аз на това  Laughing

ако успея да намеря и друго мнение ще пиша.....то така се получава като не съгласуват като творят наредби и закони

# 258
  • София
Ако искаме да се измъкнем ( с известен риск обаче) в текста на Наредбата е казано отпускът по чл. 167а, ал.1 ( без никакво споменаване на параграф 39 КТ) - така, че е възможно да застъпим обратната позиция - начина по който се ползва отпуска е - може и от двамата при спазване на съответното изискване за представяне на декларация.

сори, имам грешка - имам предвид може само от единия ( не от двамата както съм написала)

# 259
И аз се обърках тотално вече. Актуализацията на СД-то ми на работодателя е от м. май 2008 г.
И там в чл. 49, ал. 4 от НРВО пише следното
Цитирам:
"Когато един от родителите желае да ползва изцяло отпуска за отглеждане на дете до 8-год. възраст в размер на 12 месеца, към заявлението по ал.1 се прилага писменото съгласие на другия родител."

Цитат: (и аз незнам откъде го разпечатах вече)
"Този отпуск е предвиден като право и за двамата родители на детето. Поради това не е необходимо (което според мен означава, че все пак може) майката да прехвърля правото на ползване на бащата, а всеки един от двамата родители може да ползва отпуска (в размер на 6 месеца) на свое самостоятелно основание."
.......
Общото правило е отпускът да се ползва в размер на 6 месеца от всеки един от родителите. За да бъдеползван отпускът само от единия родител в неговия пълен размер от 12 месеца е необходимо да е налице някое от предвидените в чл. 167а, ал.4 КТ предпоставки. А това са:
1. родителят, който се грижи за детето да няма сключен гр. брак с другия родител и да не живее в едно домакинство с него.
2. когато с влязло в сила съдебно решение единият родител е лишен от родителски права.
3. при смърт ба единия родител."

В тези случаи не е необходима декларация за съгласие, а отпускът се ползва само от единия родител 12 месеца

Веднага след горния цитат следва
"Особеност
Всеки един от родителите на детето може да прехвърли правото си на отпуск на другия родител. така само единият от родителите ще ползва отпуска изцяло - в срок от 12 месеца."

И така след всичко изложено дотук стигнах до извода, че ако родител отглежда сам детео си има право на 12 месеца отпуск, а когато майката и бащата отглеждат заедно детето тогава единият може да прехвърли правото на другия само с писмена декларация.

Оттук нататък съм пас. Ако има нещо дайте да стигнем до истината все пак.

# 260
Пух, писали сме по едно и също време.  Peace

# 261
  • София
ей този параграф 39 от Кодекса обърква нещата. Не знам откъде са го взели този срок 31.12.2006г. и то през 2004г.

И аз ще питам разни познати HR - те са доста на ти с материята и е възможно вече да са имали разправии по този параграф.

Поддържам си мнението писано по-горе, ако трябва стриктно да се тълкува закона. Основният проблем идва според мен с признаването впоследствие на трудовия стаж - дали да е 12 месеца, или 6 м + 30 календарни дни.

# 262
Лелеееее, нищо не разбрах  Embarassed Embarassed Embarassed
Много съм зле  ooooh!, ама вие вече си го знаете  Laughing
Довечера ще чета на спокойствие пък дано да вдяна нещо  Crazy

Мисче, да ти е жив и здрав таткото   bouquet

Благодаря ви за отговорите - аз от както родих все ми е топло, та все си мисля, че много я разголвам Лоретка  Laughing

# 263
  • София
Лелеееее, нищо не разбрах  Embarassed Embarassed Embarassed
Много съм зле  ooooh!, ама вие вече си го знаете  Laughing
Довечера ще чета на спокойствие пък дано да вдяна нещо  Crazy

и аз така  Laughing Hug

# 264
Гого пак направи някакъв припадък и вече незнам какво е - гърч ли или го прегряхме с 5-часовото обикаляне с колата из С-я. Sad Имаше 38.4 Т, сложих му свщичка и 3 мин след това се отпусна, но този път спря да диша само за 1-2 сек за разлика от предишния и просто беше отпуснат и неадакватен. После заспа в гаража на хладно. Аз си мисля, че е топлинен припадък или нещо подобно, защото обикновено 2 гърч е по-тежък от първия, а не беше така. Сега търся инфо... Sad

# 265
  • гр.София
 Анди,ужас.
  Милото дете. Дано да разберете,какво е предизвикало недишането.Говорихте ли с лекар?

# 266
AndyB гушни Гого от нас.  Hug
А сега как е? Още ли спи?

# 267
  • София
Анди дано Гого се оправи бързо

Кало обаче пак е с обрив. Много странен. По гърдите и гърба. Няма по ръцете, краката или лицето. Сигурно е алергичен обрив, едва ли е от топлото. Щеше да има навсякъде. Сега на своя глава ще му давам Зиртек, а утре ще карам Митко да го води на лекар.  Sad

# 268
blanc, 30 мин преди да се случи бяхме при лекарката да го види, защото утре мислехме да ходим до Смолян. После й звъннах и тя каза да отида веднага за направление за хоспитализация, което не ми се струва наложително, защото дори и да е гърч, там няма какво да ми кажат. Просто вече вдигне ли 37.5 му давам 1/2 Диазепам-че, за да съм спокойна, че няма да се случи отново. Което обаче ме отдалечава от идеята да го давам на ясла.
Dreams, спа докъм 19.30 и се събуди пълен с енергия. Praynig Сега още ритат с татито навън с новата топка на Адидас с Евро 2008. Wink Дадох му пак Нурофен и много се надявам да не вдига Т тази нощ. Praynig
nana77, за съжаление това няма оправяне...или поне до 3-4 год. Но ако още един път ако случи подобно нещо сигурно съвсем ще изперкам. Cry

Освен това утре трябва да си подадем документите за нови задгранични паспорти, а старите просто ги няма... newsm78

# 269
AndyB, дано не ви се случва никога повече миличка това!!!!  Praynig Praynig Praynig

Общи условия

Активация на акаунт