Програмата за детегледачките - 2

• 34 256
  • 374
  •   1
Отговори
# 210
duhi_puhi   Hug
Мерси мила .
Ние от 2 месеца ходим на ясла, но реално е ходила 10 дни а през другото време е болна  Sad Sad.
Ако така продължаваме ще я спра и ще я гледа свекърва ми, която е пенсионерка и така или иначе си я гледа когато е болна.Тези пари никак няма да и са излишни на жената.След като има такава възможност .

# 211
Здравейте. От прочетеното разбрах, че ако майката не работи, не може да наеме бабата-пенсионерка да гледа детето. Питам, защото януари дъщеря ми ще е на 2г. и 4 месеца, но аз декември 2008 г. пак ще излизам в Отпуск за бременност и раждане. Значи ли това, че до като съм в майчинство за второто дете, бабата няма да може да бъде наета да гледа по-голямото?

# 212
  • София
Здравейте,

Искам да питам нещо, което е във връзка с програмата, но не видях да е коментирано до сега. Синът ми го гледа майка ми по програмата, но от 01.10. тръгва на ясла. Последният път, когато ходих да нося форма 76 за месеца в ДСП - Красно село попитах какво трябва да направя, за да се прекрати договора от 01 октомври, тъй като детето тръгва на ясла. За мое голямо учудване ми казаха, че договорът не можело да се прекрати по взаимно съгласие, а трябвало да си пусна поне 2-3 дни отпуск за отглеждане на малко дете до 2 години, и на база на този отпуск да прекратят договора. Вярно ли е това? Аз все си мисля, че едно уведомително писмо, че детето тръгва на ясла би трябвало да е достатъчно.
Не е вярно това, сключен е съвсем нормален трудов договор и би следвало да се прекратява съгласно разпоредбите на Кодекса на труда. Peace

Благодаря ти, Клеопатра, за отговора, но в РДСП-Красно село продължават да искат да им занеса документ, че съм излязла в отпуска за отглеждане на малко дете, за да прекратят договора. Аз в такава отпуска не мога да изляза по служебни причини. Работата ми е свързана с доста пътуване и не мога хем да съм в командировка, хем в отпуска.
Не разбирам аз ли трябва да им тълкувам "закона". Тръгването на ясла отнема правото на отпуска за отглеждане на малко дете, а именно това право ми дава възможност да се включва в програмата... Трудно и дълго влизаш вътре в програмата, ама се оказа, че и трудно излизаш ако искаш да си коректен...

# 213
Здравейте
нека и аз да попитам че не намерих като моя казус:
 Майка ми е пенсионерка, но след като изтекоха 315 дни болничен я назначихме при познати на трудов договор за да мога да и прехвърля на нея отпуска за отглеждане на малко дете до 2 год и аз се върнах на работа. През октомври детенци навършва 2 год съответно тогава и ще и прекратят трудовия договор а дъщеря ми не е приета на ясла (съответно няма кой да я гледа)
как мога да се възползвам тогава от тази програма  newsm78

# 214
извинявам се но пропуснах в питането си да поясня че искам да се възползвам от тази програма съответно майка ми да гледа детенце че в написаното не стана много ясно от  Embarassed

# 215
Здравейте
нека и аз да попитам че не намерих като моя казус:
 Майка ми е пенсионерка, но след като изтекоха 315 дни болничен я назначихме при познати на трудов договор за да мога да и прехвърля на нея отпуска за отглеждане на малко дете до 2 год и аз се върнах на работа. През октомври детенци навършва 2 год съответно тогава и ще и прекратят трудовия договор а дъщеря ми не е приета на ясла (съответно няма кой да я гледа)
как мога да се възползвам тогава от тази програма  newsm78
Пенсионери ще могат да се наемат от следващата година, ако го гласуват.
Това означава най-вероятно от февруари, така че от октомври до февруари със сигурност няма да можеш да ползваш програмата.

# 216
Момичета,за да наема майка ми от догодина,която е на 82г. да ми гледа близнаците/на 2.5/трябва ли да има пловдивска адресна регистрация,трябва ли да  фигурира в бюрото по труда след като е пенсионерка?Въобще,какви ли документи ще са и нужни,за да ги подготвя от сега.Да не губя време от януари?Ако някой знае,пишете бързо,моля ви!Тя е от Русе,а децата ги гледаме в Пловдив.

# 217
Момичета,за да наема майка ми от догодина,която е на 82г. да ми гледа близнаците/на 2.5/трябва ли да има пловдивска адресна регистрация,трябва ли да  фигурира в бюрото по труда след като е пенсионерка?Въобще,какви ли документи ще са и нужни,за да ги подготвя от сега.Да не губя време от януари?Ако някой знае,пишете бързо,моля ви!Тя е от Русе,а децата ги гледаме в Пловдив.
Никой не знае още какви ще са документите, но при всички положения след като е пенсионер няма да й трябва реистрация.
Освен това, тъй като ти е роднина, няма да й трябва здравна книжка  Peace
Единствено свидетелство за съдимост може би можете да извадите предварително, да речем към края на годината, мисля че 6 месеца важи  Peace

# 218
Здравейте. От прочетеното разбрах, че ако майката не работи, не може да наеме бабата-пенсионерка да гледа детето. Питам, защото януари дъщеря ми ще е на 2г. и 4 месеца, но аз декември 2008 г. пак ще излизам в Отпуск за бременност и раждане. Значи ли това, че до като съм в майчинство за второто дете, бабата няма да може да бъде наета да гледа по-голямото?
Досега знам за такива случая и на двете момичета са им казали че не може.
Все пак ще се консултирам и ще ти пиша  пак:peace:

# 219
Пак за бабите гледачки, чух една баба да се жалва че била 13-та в списъка и за нея нямало пари вече. Аз ли нещо не съм в час, нали от януари влиза програмата за пенсионерите? Какви са тези бройки- ще се състезаваме ли? Кога ще започне подаването на документите,за да изпреварим другите /напомня ми една реклама на чипс в която една баба спъваше дядото с бастунката, за да го изпревари/. Какви задължения ще има бабата- документи, осигуровки, сама ли ще си внася или ще ги удържат автоматично? Много дълго стана, ама наистина искам да съм подготвена, изпуснах всички шансове държавата да ме подпомогне някак си, горещо желая този път да я набутам, дори за малко.

# 220
Досега знам за такива случая и на двете момичета са им казали че не може.
Все пак ще се консултирам и ще ти пиша  пак:peace:

Благодаря  bouquet

# 221
Привет и от мен мили мами. Да си задам и аз 1,2,3  въпроса:
предстои ми да се върна на работа на 23 септември(неделя) т.г. а той е почивен.Изтичат ми 315 дни,а някъде прочетох,че трябва да работя няколко дни за да мога да използвам натрупалия ми се платен отпуск.Вярно ли е?И колко дни да работя?Не мога ли да си пусна за този почивния че съм била на работа? newsm78
И друго аз разпитах за въпросната програма,но и на мен ми отговориха че няма да има средства до края на год  да съм кандидатствала 2009 и че НЕ трябва да прекъсвам до тогава майчинството. А до тогава без пари ли да стоя,защото знаете 220 лв са нищо.Отнася се за Чирпан.
Моля споделете мнение.Благодаря   bouquet

# 222
  • на една крачка от Дунав Мост
Искам и аз да задам един въпрос
Вече се възползвам от програмата и съм доволна ,но какво ще стане ако майката забременее и излезе в болнични и после майчинство ,а първото дете което го гледа детегледачката  е навършило 2 год,нали искат от 2 до 3 годишна възраст да представяме документ ,че работим?Дали ще и прекратят договора щом майката е в болнични или  майчинство
Някой може ли да отговори на такъв казус
Клеопатра дали си се сблъсквала с подобен въпрос ?

# 223
Според мен ако е в болнични не би трябвало да прекратяват догвора.. Но ако излезе в отпуск по майчинство, вече мисля, че го прекратяват..
Не знам.. доста момичета го задават тоз въпрос и като гледам май и те нямат отговор.. Или отказват за по-лесно  Rolling Eyes

# 224
  • на една крачка от Дунав Мост
Незнам и аз ,трябва все някой да знае  ,нямало ли е досега такъв случай ,тя Клеопатра може да знае ако е имало такъв случай
Докато е в болнични не би трябвало да се прекрати договора

Общи условия

Активация на акаунт