Програмата за детегледачките - 2

• 34 268
  • 374
  •   1
Отговори
# 195
Клеопатра, аз съм на етап удостоверение от НОИ и работодател.За първото ходих до РУСО- Ямбол, където отказаха да ми издадат такова, защото работодателя внася осигуровките в София, въпреки че базата данни е обща и не виждам причина, да пиша писмо до НОИ- София и от там да ми го пращат.Въпроса ми е дали наистина не могат или просто не знаят как, защото се оказа, че съм първи случай и нямат такава практика?

# 196
Привет от мен. Ако си мислите, че съм напреднала - не съм.
Днес ходихме със жената да подпиша декларацията в БТ и да ни дадат насочващо писмо.
ДА АМА НЕ. Подписах декларацията, нооо както каза служителката имали малък финансов проблем и няма да ни дадат насочващо писмо. Надявала се до 1 седмица да звънне ама не е сигурна.
Тоест ни отсвири.
Става въпорс за Възраждане. Някой скоро там сблъсквал ли се е и да има инфо?

# 197
1. Възможно ли е да подам документи за включване в програмата преди началото на 2009 (гледачката ми е пенсионерка), така че да мога да сключа договора с дата, максимално близка до 01.01.? Имам предвид факта, че (по моите наблюдения) има доста голям интервал между подаването на документите и подписването на договора, особено в началото на годината, когато чакат средства от новия бюджет, одобрения разни и т.н.

2. Какво става с полагащия се платен отпуск, ако гледачката не ползва такъв до навършването на 3-годишна възраст на детето?[/size]
[/quote]

1.Не може да подадеш документи по-рано, защото фактически детегледачката няма още да има право да участва в програмата.

2.Договорът се сключва съгласно правилата на Кодекса на труда, което означава че след изтичането му предполагам платения, но неизползван отпуск се заплаща.  Peace

# 198
Вчера си подадох документите в ДСП в гр.Русе. От там настояват раб.време на детегледачката да е 9-17 ч. и казват, че това го пише в нейния трудов договор.
1. Къде е отразено, че майката може да определя раб.време на детегледачката, за да го покажа на служителя в ДСП? Той настоява. newsm78
2. Имах въпрос отпреди - може ли раб.й време да е в събота, при положение, че съм ангажирана на работа тогава?
3. Ако реша да се откажа евентуално от тази жена, какъв е редът? Защото от ДСП ми казаха, че това са отпуснати целеви средства и не мога да се откажа до навършване на 2 год. възраст на детето. И в декларацията ме накараха да напиша срок до навършв. на 2 год. възраст, не можело по-рано да прекратя участието си в програмата.
4. Нормално ли е да задържат сключването на договора- казаха от ДСП, че нямало отпуснати средства  по програмата до 10 септември.
Благодаря предварително за отговорите. Simple Smile
Тези от ДСП РУсе са мноооого зле  ooooh!
1.Работното време е по 8 часа на ден , 7 дни в седмицата и го определя майката. Може да е в рамките на часовете от 06.00 до 22.00ч, защото останалото време се води нощен труд и не е разрешено.
2.За събота и неделя не съм сигурна, но според мен би трябвало да не може, защото за работа по празници трябва да се заплаща извънреден труд, а по програмата няма предвидени такива средства.
3.като всеки нормален трудов договор, може да бъде прекратен по всяко време. С 1-месечно предизвестие, ако детегледачката не е съгласна. Ако постигнете съгласие, от която дата решите  Peace Ако някоя майка например не се спогоди с детегледачката или детето не я хареса винаги може да прекрати договора и да поиска нова детегледачка  Peace
4.По този въпрос ще попитам  Peace

# 199
Сутринта пак звънях до социални грижи в Слатина и относно документите на детегледачката ми казаха противоречиви неща....
 Моля за адрес на цялата програма от Министерството на социалните грижи,защото относно документите се водили по програмата.  #Crazy #Crazy #Crazy
Дъщеря ми ще ме наеме в Програмата за защита на майчинството,внука е на 2г. и 3м.
 Искат 10 документа. В социални грижи Слатина са се държали адски зле с нея и са я препращали от вход във вход. Трябва да се представи и бележка от бюрото по труда ,но аз когато попитах ми казаха,че след одобрение изискват по служебен път.  Sad
От психодиспансера ми издадоха бележка ,че не се водя на отчет за 7 лв.,но....в  някои социални служби по райони изисквали от 25лв. с психиатричен преглед...,ако Слатина изискват такава то няма да ми върнат 7лв/е безработна съм от 1 година/.
 Изискват лична карта за справка ,а документите се подават от дъщеря ми и трудова книжка пак оригинал. След като се чака с месеци за одобрение ,аз без документи ли да стоя. Пълна обърквация. Shocked
 Бюрокрацията пак е безогледна... Нека някой,който е вече в програмата да каже безработната наета за детегледачка ,по какъв път е вървяла? Защо са тези програмии кого подкрепят?
Сподели какъв ти е проблема с документите, за да можем да ти помогнем  Peace

# 200
Клеопатра, аз съм на етап удостоверение от НОИ и работодател.За първото ходих до РУСО- Ямбол, където отказаха да ми издадат такова, защото работодателя внася осигуровките в София, въпреки че базата данни е обща и не виждам причина, да пиша писмо до НОИ- София и от там да ми го пращат.Въпроса ми е дали наистина не могат или просто не знаят как, защото се оказа, че съм първи случай и нямат такава практика?
Попитах днес в АСП, те ще питат НОИ  Peace
Но според мен, ако не искат да ти издадат не би трябвало да е проблем, да си пратиш молба по пощата до НОИ-София да ти го издадат и да ти го върнат по пощата Peace

# 201
Днес ходихме със жената да подпиша декларацията в БТ и да ни дадат насочващо писмо.
ДА АМА НЕ. Подписах декларацията, нооо както каза служителката имали малък финансов проблем и няма да ни дадат насочващо писмо. Надявала се до 1 седмица да звънне ама не е сигурна.
Тоест ни отсвири.
Утре ще се обадя да питам  Peace

# 202
Извинявам се много,че не успях да прочета всичко назад Embarassed,но имам следния въпрос: в петък детегледачката ми е проверила и социалния работник и е казал,че няма пари за включване на нови жени по програмата и евентуално септември-октомври пак да проверим.Има ли нещо такова и сблъсквали ли сте се с подобен проблем?Благодаря предварително за отговорите
Редактирам ,за да допълня че преди малко аз лично ходих до Бюрото по социални грижи и Бюрото по труда и от двете места ми казаха,че програмата не е спряна,но нови майки до ново нареждане няма да бъдат включени,защото пари няма.Това е положението остава само да чакам и да се надявам...
пиши моля те за кое ДСП става въпрос?

# 203
Здравейте,

Искам да питам нещо, което е във връзка с програмата, но не видях да е коментирано до сега. Синът ми го гледа майка ми по програмата, но от 01.10. тръгва на ясла. Последният път, когато ходих да нося форма 76 за месеца в ДСП - Красно село попитах какво трябва да направя, за да се прекрати договора от 01 октомври, тъй като детето тръгва на ясла. За мое голямо учудване ми казаха, че договорът не можело да се прекрати по взаимно съгласие, а трябвало да си пусна поне 2-3 дни отпуск за отглеждане на малко дете до 2 години, и на база на този отпуск да прекратят договора. Вярно ли е това? Аз все си мисля, че едно уведомително писмо, че детето тръгва на ясла би трябвало да е достатъчно.
Не е вярно това, сключен е съвсем нормален трудов договор и би следвало да се прекратява съгласно разпоредбите на Кодекса на труда. Peace

# 204
Здравейте! Можели някой да ми каже какво да направя, за да наема детегледачка по програмата(момчето ми е на 2г.и8м)?

# 205
Здравейте! Можели някой да ми каже какво да направя, за да наема детегледачка по програмата(момчето ми е на 2г.и8м)?
Ми.. то докато се оправят документите и вече няма да можеш да участваш в програмата.. Тя е до навършване на 3г. на детето.. А обикновено месец-два само ще ти е разходката по институциите и чакането  Rolling Eyes

А какво да направиш пише на 1ва страница..
Най-вече трябва да работиш и да си имаш безработен роднина, който да наемеш.. Или ако нямаш - ще ти предложат от бюрото някой..

# 206
Тоест ни отсвири.
Утре ще се обадя да питам  Peace

Клеопатра,
благодаря предварително. Дано получиш информация.

# 207
[/color]
  Здравей Евтерпа, включвам се за да се опитам да ти помогна! Ние от май сме в програмата, но и аз имах проблем с удостоверението от НОИ. От Казанлък сам, но работодателят ми внася осигуровките в София и съответно нашето НОИ ми отказа издавенето, независимо, че се срещнах дори с Директора, отказаха ми и да го предвижат по техен служебен ред - нямали такава практика. Отговора беше да си подам молба там където си подавам болничния лист. Благодарна съм на разбраният ни Личен състав, които предадоха Молбата ми в София и аз получих Удостовернието на домашният си адрес.
 Действай и ти така и дано всичко да стане бързо!Успех!

# 208
Охх извинете мами, но нямам време да чета назад.

Бихте ли ми казали дали бабата, която е пенсионерка ше получава пенсия когато поеме гледането

на детето?      bouquet

Благодаря ви предварително.

# 209
Охх извинете мами, но нямам време да чета назад.

Бихте ли ми казали дали бабата, която е пенсионерка ше получава пенсия когато поеме гледането

на детето?      bouquet

Благодаря ви предварително.

Да, ще си я получава + "заплатата" Simple Smile
Но това от догодина  Peace

Общи условия

Активация на акаунт