Програмата за детегледачките - 2

• 34 211
  • 374
  •   1
Отговори
# 90
Клео, моля те да ми кажеш какво точно удостоверение да искам от НОЙ за да ползвам програмата? Детето ми е на 1г. и 11 мес.
благодаря и се възхищавам на готовността ти да помагаш:)  Hug
Удостоверението е за това, че имаш право на обезщетение за отглеждане на малко дете.
Обаче виждам че ти си граничен случай, тоест детето ти е почти на 2г. Ако искаш то да се отглежда от детегледачка по програмата от 2 годишна възраст тогава не ти трябва удостоверение от НОИ, а служебна бележка че работиш  Peace

# 91
  • София
Предварително се извинявам, че задавам въпрос, който вече е бил обсъждан, но искам да знам дали правилно съм разбрала как стоят нещата. Аз работя в София, а малката наскоро навърши 2 г. и искам да наема майка ми за детегледачка по програмата. Тя обаче живее в друг град, където ще се отглежда и детето. Как трябва да се процедира в такъв случай - в кое БТ трябва да е регистрирана майка ми, къде да подадем документите, има ли проблем, че постоянната ми регистрация е в друг град? Благодаря!

# 92
zdr na vsi4ki vav foruma
as ot skoro razu4avam vsi4ko po tazi tema i se konsultirah s dvete institucii kak stoqt nejata i kakav e reda za naemane na detegleda4ka.pri moq slu4ai specifi4noto e ,4e o4akvam vtoro dete prez qnuari.parvoto je e na 1 godina i 4etiri meseca.obsajdam varianta za "vrajane na rabota" mesec predi bolni4niq ot 45 dena
za da moga da opravq vsi4ki dokumenti i da si vzema detegleda4(tova je e maika mi,tq e registrirana v buroto po truda).razbrah 4e cqlata procedura otnema pone 2 sedmici.tova trqbva da stane predi da sam vzela bolni4niq zajoto togava otpadam ot programata.parvo si misleh ds se osigurqvam nqkolko meseca no e bezmisleno da plajam osigurovkite naprazno ,zajoto ima veroqtnost da minavat proverki po rabotnite mesta i ako me hvanat 4e ne hodq na rabota stava kofti i za men i za rabotodatelq.<darjavata ti dava edni mizerni pari i vednaga gleda da ti gi otneme>.taka 4e ot noi me posavetvaha da se varna mesec predi bolni4niq i vednaga moga da izlqza vav drug bolni4en do datata za da izbegna i osigurovkite za meseca
a prez tova vreme je moga da opravq vsi4ko.a drugo vajno e 4e kato rodq vtoroto nqma da prekasvat programata a eventualno i vtoroto kato nabliji 2 godinki pak moga da kandidatstvam.kajete mi samo vsi4ko spored vas ima li logika i nqkakvi vaprosi za da rzuznavam. Rolling Eyes Laughing

# 93
Здравейте,

Имам въпроси към мамите, които вече ползват програмата и ще ви бъда много благодарна ако някоя от вас ми отговори.

Следващата седмица трябва да предам за пръв път присъствената форма за детегледачката, но имам колебания как точно се попълва : дали срещу конкретната дата се попълват изработените часове - т.е. 8, или пък се пише нещо друго.

Освен това, има още нещо, за което ми се ще да знам как е и при вас : В договора на детегледачката (която всъщност ми е майка) като трудов стаж е посочено 0год, 0мес и т.н., което разбира се не вярно защото майка ми има над 30 год трудов стаж, като доказателство за което сме предстравили трудовите и книжки.
Това при всички ли е така или ние сме частен случай?

Предварително ви благодаря за отговорите.

# 94
Момичета в предната тема прочетох че сте звънели някъде не разбрах къде  Blush за това че се ви казали че няма места в програмата моля ви кажете къде защото и на мен ми отказаха да ми назначат жената която гледа детето ми а ми идва много да и плащам от джоба си всички пари и дефакто работя зада плащам на жена  Close

# 95
Предварително се извинявам, че задавам въпрос, който вече е бил обсъждан, но искам да знам дали правилно съм разбрала как стоят нещата. Аз работя в София, а малката наскоро навърши 2 г. и искам да наема майка ми за детегледачка по програмата. Тя обаче живее в друг град, където ще се отглежда и детето. Как трябва да се процедира в такъв случай - в кое БТ трябва да е регистрирана майка ми, къде да подадем документите, има ли проблем, че постоянната ми регистрация е в друг град? Благодаря!

Мисля, че майка ти трябва да се регистрира в БТ в града, в който живее. По отношение на заявлението, което трябва да подадеш в АСП питай ги, мисля че тук си ги подаваш, а може би те служебно ги изпращат там. Няма проблем за регистрацията ти  Peace

# 96
zdr na vsi4ki vav foruma
as ot skoro razu4avam vsi4ko po tazi tema i se konsultirah s dvete institucii kak stoqt nejata i kakav e reda za naemane na detegleda4ka.pri moq slu4ai specifi4noto e ,4e o4akvam vtoro dete prez qnuari.parvoto je e na 1 godina i 4etiri meseca.obsajdam varianta za "vrajane na rabota" mesec predi bolni4niq ot 45 dena
za da moga da opravq vsi4ki dokumenti i da si vzema detegleda4(tova je e maika mi,tq e registrirana v buroto po truda).razbrah 4e cqlata procedura otnema pone 2 sedmici.tova trqbva da stane predi da sam vzela bolni4niq zajoto togava otpadam ot programata.parvo si misleh ds se osigurqvam nqkolko meseca no e bezmisleno da plajam osigurovkite naprazno ,zajoto ima veroqtnost da minavat proverki po rabotnite mesta i ako me hvanat 4e ne hodq na rabota stava kofti i za men i za rabotodatelq.<darjavata ti dava edni mizerni pari i vednaga gleda da ti gi otneme>.taka 4e ot noi me posavetvaha da se varna mesec predi bolni4niq i vednaga moga da izlqza vav drug bolni4en do datata za da izbegna i osigurovkite za meseca
a prez tova vreme je moga da opravq vsi4ko.a drugo vajno e 4e kato rodq vtoroto nqma da prekasvat programata a eventualno i vtoroto kato nabliji 2 godinki pak moga da kandidatstvam.kajete mi samo vsi4ko spored vas ima li logika i nqkakvi vaprosi za da rzuznavam. Rolling Eyes Laughing
Би ли ми казала от кого получи тази информация? От някоя Дирекция Социално подпомагане ли? НОИ въобще не са компетентни по програмата, освен да ти издадат необходимото удостоверение. Не ми е ясно и за какво е нужно да се връщаш на работа, нито ми е ясно за какви осигуровки говориш.Дай повече информация. Случая ти е много сложен и трябва да се консултирам, но според мен на пръв поглед няма на какво основание да ползваш програмата след като се роди детето.

# 97
Момичета в предната тема прочетох че сте звънели някъде не разбрах къде  Blush за това че се ви казали че няма места в програмата моля ви кажете къде защото и на мен ми отказаха да ми назначат жената която гледа детето ми а ми идва много да и плащам от джоба си всички пари и дефакто работя зада плащам на жена  Close

Аз звънях на служителите, които отговарят за програмата, тъй като сме работили заедно по изготвянето й.  За съжаление обаче в момента са в отпуск.
Би ли ми казала за кое ДСП става въпрос, да се опитам все пак да намеря някой, който да ми даде информация  Peace

# 98
Клеопатра благодаря ти аз съм от Силистра .Днес пак минах от там и пак ми казват че няма пари и затова не назначават .

# 99
  Здравей, Клеопатра! Здравейте и вие майчета, които моля за помощ!!

За наше щастие от май месец сме "в програмата". При мен възникна следният проблем в момента и ако има други с подобен, ще помоля за съвет и решение:
 нещата са подобни на вече споменатите преподаватели - налага ми се да давам дежурства - веднъж седмично втора смяна от 10:30 да 19:30, и веднъж месечно в събота, а понеделника ще почивам!
  Как да отразявам това в работното време на детегледачката и дали бих могла да имам проблеми с проверяващите от ДСП!
  Предварително благодаря на отзивчивите мами!  bouquet

# 100
  • София

Мисля, че майка ти трябва да се регистрира в БТ в града, в който живее. По отношение на заявлението, което трябва да подадеш в АСП питай ги, мисля че тук си ги подаваш, а може би те служебно ги изпращат там. Няма проблем за регистрацията ти  Peace

Много благодаря!!!

# 101
  • Home sweet home
Имам и аз един въпрос ,ако може да ми отговорите ще ви бъда много благодарна.Синът ми ще навърши 2год. след 2 седмици ,искам да се възползвам от програмата за детегледачки ,като ще взема моя близка роднина да го гледа.След тези две седмици ,трябва да започна работа за 10 дни за да си взема после отпуската.Мисълта ми е като започна работа може ли да подам молба за детегледачка или да изчакам да ми свърши отпуската ,която е 2месеца и тогава чак да подавам молба и да искам ли служебна бележка от работодателя че работя за да може да ми дадат детегледачката .Извинявам се за дългото писане. EmbarassedДано сте ме разбрали.

# 102
Първо искам да благодаря на всички.Много сте ми полезни.Сега и аз ще се опитам да назнача моята свекърва че ми предстои връщане към работа.Дано да нямам спънки Praynig

# 103
Здравейте!С мъжа ми се върнахме и двамата на работа.Първо аз ( прехвърлих майчинството си на него) Сега искам да се включа в Програмата и да прехвърля на свеки.Тя се регистрира в общината,записа се в програмата.Но сега пък на мен ми искат документи, за да я изтегля нея,въпреки че таткото е по майчинство.Както и да е.Може ли някоя от вас да ми каже какво представляват следните документи и от къде мога да ги дръпна , за да ги занеса на моите счетоводители,защото ако чакам на тях синът ми ще тръгне на училище.Много ме бавят и полудявам с тях.
Ето документите:Удостоверение от работодателя по НП "В подкрепа на майчинството"
-начална дата по чл. 164, ал.1
-Крайна дата по чл.164,ал.1

начална дата по чл. 53, ал.1
-Крайна дата по чл.54, ал.1

- Поредност на детето

Ще съм много благодарна ако обясните кой чл. за какво беше за да си го попълня и да им го дам само за печат да не ме бавят!   bouquet

# 104

Аз звънях на служителите, които отговарят за програмата, тъй като сме работили заедно по изготвянето й.  За съжаление обаче в момента са в отпуск.
Би ли ми казала за кое ДСП става въпрос, да се опитам все пак да намеря някой, който да ми даде информация  Peace

Бюрото по труда в Перник също нямало пари за програмата - трябвало да се изчака десетина дни... какво се чака, и аз не разбрах. Все пак приемат молби, но ме съмнява, че ще се получи нещо. Моята кандидат-детегледачка е регистрирана там - между другото, аз съм с адрес в София, и трябваше да си извадя временна регистрация за адреса, на който ще се отглежда детето - виждам че този въпрос се задава често. Няколко пъти - в които ме връщаха за нещо  Wink -  подчертаха, че често правят проверки, и ако детето не е на посочения адрес, явно прекратяват изплащането на "големите пари"  Wink

Общи условия

Активация на акаунт