Програмата за детегледачките - 2

• 34 237
  • 374
  •   2
Отговори
# 105
  • София/Варна
Edelia, доколкото си спомням в документите, които подаваш в ДСП се посочва и адресът, на който ще бъде гледано детето. Странно ми е, че са ти казали да си правиш временна регистрация ...

# 106
Ами.. незнам, честно казано, вече съвсем се загубих някъде из тази програма и изискванията и -  съчетани с известна неосведоменост от страна на служители и счетоводители Wink така ми казаха, да се регистрирам на мястото, на което ще се гледа детето. Иначе, т.нар. "удостоверение" че работя и съм социално осигурена го вадя вече втори път, и все не е ясно дали точно така трябва или не. И накрая, след като се преборих с документите, се оказа, че няма пари.

# 107
  • София/Варна
Личното ми мнение е, че пари има, ама е отпускарски сезон и на никой държавен служител не му се работи Simple Smile.

# 108
Мен също ме накараха да си направя временна регистрация ,тъй като се водех по лична карта в Люлин а сега живея във Фондови Жилища и тук ще се гледа детето.Документите след много разправия ми ги приеха на 31.07.2008г и за сега още не са ми дали отговор дали съм одобрена.Като звъннах във вторник ми казаха най рано края на седмицата,та ако се включим в програмата ще се похваля.На всички като мен им желая успех.

# 109
Ако детето ще се отглежда в друг град трябва там да се подаде  Peace

Хиляди благодарности!!! smile3525
А аз трябва ли да си сменям адресната регистрация???
Не, осбъждахме го този въпрос още когато готвихме програмата и така говорихме, че не е необходимо. Най-добре бабата да се информира все пак в Дирекция Социално подпомагане в нейния град за необходимите документи  Peace

Благодаря,Клео!!! newsm51

# 110
Edelia, доколкото си спомням в документите, които подаваш в ДСП се посочва и адресът, на който ще бъде гледано детето. Странно ми е, че са ти казали да си правиш временна регистрация ...

И мен ме накараха да си правя временна регистрация,но аз мисля,че това важи само ако искаш да ти си движат документите в съответното ДСП,доколкото разбрах ти може да си подаваш документите и по постоянен адрес,но ако това е различен град/както в моя случай/е голямо разкарване.
В няколко предавания повториха,че пари за програмата ще се има и ще се пренасочват.

# 111
  Здравей, Клеопатра! Здравейте и вие майчета, които моля за помощ!!

За наше щастие от май месец сме "в програмата". При мен възникна следният проблем в момента и ако има други с подобен, ще помоля за съвет и решение:
 нещата са подобни на вече споменатите преподаватели - налага ми се да давам дежурства - веднъж седмично втора смяна от 10:30 да 19:30, и веднъж месечно в събота, а понеделника ще почивам!
  Как да отразявам това в работното време на детегледачката и дали бих могла да имам проблеми с проверяващите от ДСП!
  Предварително благодаря на отзивчивите мами!  bouquet
За съжаление, както писах по-горе в момента не мога да ви дам категоричен отговор, защото всички които са отговорни за програмата са в отпуск.

# 112
Имам и аз един въпрос ,ако може да ми отговорите ще ви бъда много благодарна.Синът ми ще навърши 2год. след 2 седмици ,искам да се възползвам от програмата за детегледачки ,като ще взема моя близка роднина да го гледа.След тези две седмици ,трябва да започна работа за 10 дни за да си взема после отпуската.Мисълта ми е като започна работа може ли да подам молба за детегледачка или да изчакам да ми свърши отпуската ,която е 2месеца и тогава чак да подавам молба и да искам ли служебна бележка от работодателя че работя за да може да ми дадат детегледачката .Извинявам се за дългото писане. EmbarassedДано сте ме разбрали.
Според мен можеш да си подадещ молбата в тези 10 дни, в които ще си на работа, като в заявлението за включване в програмата можеш да посочиш от коя дата искаш да ползваш детегледачката  Peace

# 113
Здравейте!С мъжа ми се върнахме и двамата на работа.Първо аз ( прехвърлих майчинството си на него) Сега искам да се включа в Програмата и да прехвърля на свеки.Тя се регистрира в общината,записа се в програмата.Но сега пък на мен ми искат документи, за да я изтегля нея,въпреки че таткото е по майчинство.Както и да е.Може ли някоя от вас да ми каже какво представляват следните документи и от къде мога да ги дръпна , за да ги занеса на моите счетоводители,защото ако чакам на тях синът ми ще тръгне на училище.Много ме бавят и полудявам с тях.
Ето документите:Удостоверение от работодателя по НП "В подкрепа на майчинството"
-начална дата по чл. 164, ал.1
-Крайна дата по чл.164,ал.1

начална дата по чл. 53, ал.1
-Крайна дата по чл.54, ал.1

- Поредност на детето

Ще съм много благодарна ако обясните кой чл. за какво беше за да си го попълня и да им го дам само за печат да не ме бавят!   bouquet
Искат документите от теб, защото ти имаш право да се включиш в програмата, няма значение на кого си прехвърл;ила майчинството.  Peace
Ето какво се изисква да бъде включено в удостоверението, няма определена форма:

"8.2. Удостоверението следва да съдържа данни за: трите имена на майката/осиновителката и ЕГН /ЛНЧ/; постоянния или настоящ адрес; периода, за който е разрешен отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда, обстоятелството дали лицето е с право на парично обезщетение по чл. 53, ал. 1 или по чл. 54, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, както и считано от коя дата; трите имена и ЕГН /ЛНЧ/ на детето (децата); поредността на детето."  Peace

чл.164 е отпуска по Кодекса на труда след 315-ия до 2 години, обезщетението по 53 е 220-те лв, а по 54 - 50 % от 220лв, ако си се върнала на работа  Peace

# 114
Ами.. незнам, честно казано, вече съвсем се загубих някъде из тази програма и изискванията и -  съчетани с известна неосведоменост от страна на служители и счетоводители Wink така ми казаха, да се регистрирам на мястото, на което ще се гледа детето. Иначе, т.нар. "удостоверение" че работя и съм социално осигурена го вадя вече втори път, и все не е ясно дали точно така трябва или не. И накрая, след като се преборих с документите, се оказа, че няма пари.
Възможно е наистина да са се изчерпали за района, понеже има възможност в програмата ако се изчерпат парите от някой район, след юли да се пренасочат от друг район може би това чакат  Peace

# 115
Здравейте!
......
Ще съм много благодарна ако обясните кой чл. за какво беше за да си го попълня и да им го дам само за печат да не ме бавят!   bouquet
Искат документите от теб, защото ти имаш право да се включиш в програмата, няма значение на кого си прехвърл;ила майчинството.  Peace

"8.2. Удостоверението следва да съдържа данни за: трите имена на майката/осиновителката и ЕГН /ЛНЧ/; постоянния или настоящ адрес; периода, за който е разрешен отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда, обстоятелството дали лицето е с право на парично обезщетение по чл. 53, ал. 1 или по чл. 54, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, както и считано от коя дата; трите имена и ЕГН /ЛНЧ/ на детето (децата); поредността на детето."  Peace

чл.164 е отпуска по Кодекса на труда след 315-ия до 2 години, обезщетението по 53 е 220-те лв, а по 54 - 50 % от 220лв, ако си се върнала на работа  Peace
Много благодаря!Значи удостоверението ще е както аз си го направя стига да включва всичко необходимо.Не съм взимала 50%  значи ще е достатъчно да спомена.
Просто незнам какво бих правила ако ви нямаше!!!!  bouquet  love001 newsm20  bouquet

# 116
Здравейте!
......

Много благодаря!Значи удостоверението ще е както аз си го направя стига да включва всичко необходимо.Не съм взимала 50%  значи ще е достатъчно да спомена.
Просто незнам какво бих правила ако ви нямаше!!!!  bouquet  love001 newsm20  bouquet
Не е въпроса дали си ги взимала, а към момента на издаване на удостоверението дали имаш право на тях, щом си на работа значи имаш

# 117
Благодаря ти,Клеопатра!!Почти ми стана ясно! Rolling EyesКато го сътворя ще го покажа тук за одобрение.Жалко,че го нямя някъде по образец и само да попълня данните си.Страх ме е пак да не ме върнат!

# 118
бЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОМПЕТЕНТНИ ПО ТЕМАТА ! Все пак неизяснен за мен остава въпроса дали като се върна на работа и наема детегледачка за детето си , ще получавам 50 % от майчинството / 110 лв. засега / към работната си заплата. Или програмата всъщност изключва подобен вариант. Моля ако някой е запознат да пише, защото съм в абсолютно неведение въпреки куп нормативни актове, правилници и т.н. пред мен Praynig

# 119
бЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОМПЕТЕНТНИ ПО ТЕМАТА ! Все пак неизяснен за мен остава въпроса дали като се върна на работа и наема детегледачка за детето си , ще получавам 50 % от майчинството / 110 лв. засега / към работната си заплата. Или програмата всъщност изключва подобен вариант. Моля ако някой е запознат да пише, защото съм в абсолютно неведение въпреки куп нормативни актове, правилници и т.н. пред мен Praynig
не, няма да получаваш. Идеята на програмата е точно това, обезщетението което ти би трябвало да получаваш да се дава на детегледачката, а държавата да доплаща останалото  Peace

Общи условия

Активация на акаунт