Примерна схема за захранване 8

• 57 696
  • 619
  •   1
Отговори
# 375
косе босе, четох подробните обяснения за приготвяне на каша от брашно на кафяв ориз. понеже включва сушене на зърна, а моята фурна е газова и е доста силна, се опасявам, че по-скоро ще ги изгори. може ли да приготвя ориза направо от зърната, с пасиране
никола ще е на поне 9 месеца като го въвеждам

например
накисване за 10на часа
изхвърлям водата? или тя съдържа ценни вещества
варя в съотношение 1:3? или друго
пасирам с или без плод

ако има някакви люспички, при накисването или след варенето, какво правя с тях

благодаря предварително

# 376
Lilcho, има пшенична каша (само пшеница) на Sunval.

# 377
Мерси много Hug.
Аз открих много полезна тема и вече почти наизустих видовете каши Mr. Green
Ето може да е полезна за някой, който като мен не беше попадал на нея:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=186199.msg3872401

# 378
  • София
Момичета,мнооого отдавна не съм влизала в тази темичка и знам,че е предимно за захранване,но все пак имам питане към майките на малко по-големите дечица/над 1г./
Давали ли сте пастет от този в железните консервени кутии?Отдавна бях виждала,че има пастет за деца-може би е без подправките,незная.Аз не че мисля всеки ден да давам,но от време на време филия за закуска или вечеря?Та какво мислите по въпроса?
Huba_Buba, самата аз не ям пастет, много ми е подозрително какво е смляно вътре, а да дам на детето не си и помислям. На много неща пише "детски", ама са си пълни боклуци - зрънчо, солети и какво ли още не. Но аз съм консервативно настроена, вчера сутринта ми идеше да овикам една майка, която даде на детето си купешко кексче  с пълнеж от конфитюр вътре, а то беше на видима възраст 10-11 м. Майката беше оромна, детето определено изглеждаше вече дебело, най-много се ядосвам, че на това същество вече са му предопределили съдбата - да бъде дебело и болно. Sad. Абе ти какво попита, аз къде се отплеснах... Simple Smile

# 379
  • Canada, ON

Това може да стане, при условие че:
- Косе Босе се съгласи
- линковете са към директните и мнения в по задните теми или други теми във форума
- всички се организираме да съберем информацията, като линкове

- Нямам нищо против.
- Идеята е да се даде възможност за обсъждане и критика, както и да се вижда контекста.
- За улеснение мога да предложа списъка с линкове, който съм си направила – подреден е по видове храни, кое откога и т.н.

Независимо дали ще се осъществи такъв списък, ценна и идейна остава самата тема - поздравления за което към Желязната Лейди Никки.

Косе Босе, аз лично ще съм изключително благодарна да имам достъп до списъка с линкове, който си направила.

Здравка Желязкова от село Стомана, ако е необходима допълнителна работа, с удоволствие ще участвам.

# 380
Здравеите момичета.Реших да се запиша и аз в тази тема,защото ми се вижда много полезна обмяната на опит между мамите ,особено  за новобранци като мен.Имам следния въпрос -сина ми е на седем месеца и започнах да го захранвам на шест и една седмица,но май го пообърках малко.Започнах с пюре от морков.след три дни въведох картоф ,след това и тиква,но в началото опита и след това започна да плуе ,а аз настоятелно бутах лъжицата в устата,ама не и не. Така две седмици и реших да пробвам със сок от морков и ябълка,но първия ден добре и следващите дни пак започна да плуе.Отидох при нашата педиатърка и тя ме посъветва да му дам само картоф с малко зехтин,добре,за мое учудване това го прояде без проблем,пет дни така и после   му прибавих морков и пак започна да плуе,но аз пак няколко дни настоятелно пробутвам лъжиците,след което реших да прибавя  зелен фасул,но той взе че се обрина.Само да добавя че има атопичен дерматит и затова е по-податлив на алергичи реакции.След тази реакция  го оставих пет дни само на карма.Та въпроса ми е да продължа ли сега с зеленчуковото пюре или да пробвам с някои плод ,например ябълка,може това да му  хареса  и ако му предложа плодово пюре трябва ли да я сваря ябълката или в сурово състояние пасирана да я дам. Благодаря ви предварително.

# 381
  • Pierrefonds, CA

Мерси много Hug.
Аз открих много полезна тема и вече почти наизустих видовете каши Mr. Green
Ето може да е полезна за някой, който като мен не беше попадал на нея:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=186199.msg3872401

Lilcho, благодаря ти !   bouquet
Не бях търсила инфо за кашите и се оцъклих  Shocked, като видях какво има на пазара в БГ    Simple Smile

# 382
искам да попитем :

по колко сол се слага в пюретата? аз слагам по няколко зрънца, но педито ми каза, че вече можело да слагам толкова, колкото в ношите яденета  на вкус  Rolling Eyes

по колко жълтък се слага?

какво количество плодове е добре да му давам?

# 383

Сол (Mеждународни стандарти за максимално количество)
0-6 месеца: под 1 г
7-12 месеца: 1 г
1-3 години: 2 г
4-6 години: 3 г
7-10 години: 5 г
11+ години: 6 г

Може да се предложи обща храна, ако не е прекалено солена. Възрастните все пак си набавят солта и от много други източници, докато при децата тя идва най-вече чрез основното ядене (зависи как се предлагат хляб, солети и подобни скрити източници на доста сол)

Жълтък/яйце: 1-3 год.
До 2-3 седмично.
Не е необходимо вече да се редува с месо (напр. месо на обед, жълтък/яйце на закуска)

Плодове: 1-3 год.
Колкото са зеленчуците за деня или 200-250 г или колкото детето желае.
Разпределят се на 2 приема.

# 384
благодаря, Косе Босе   bouquet

# 385
Косе Босе имам следния проблем:
Моя син май взе да се отбива сам, макар че кърма имам бол Cry Cry Суче усилено през нощта към 02.30, сутрин към 06-07 .00 и вечер към 10.00.През другото време непрекъснато му предлагам а той не ще или пък цоква за по 2-3 мин. -на настроение, а иначе пюретата и кашите ги кльопа. Много ми е мъчно и се чудя има ли начин пак да го накарам да цока ..и другия ми ? е :При условие, че сме не цока често какво трябва да му е менюто на тази възраст. Още не съм въвела млечните каши, глутен,яйце,телешко,агнешко и свинско,сирене,извара -тези са по основните.
В каква последователност трябва да ги въведа?
Сега менюто ни е :
06.-07.00 кърмене
09-09.30 кърмене МАЛКО  Cry
10.30 каша Елда с плодове+някакво плодово пюре 190 гр
13-13.30 зеленчуково или зеленчуково с местно пюре 150-190-230 гр /зависи дали ще му хареса/
16.30-17.00 кърмене ако иска , ако не предлагам цяло плодово пюре
19.30 каша Грис Милупа+1-3 сл зеленчуково пюре
21.30 или 22.30 зависи кога огладнява кърма
01.30-02.30 кърмене

# 386
  • София
Косе Босе,имам домашни сливи но не сини а джанги и бели сливи има ли значение какви са и мога ли пресни по една на ден.И цариградско грозде домашно четох в интернет че има доста витамин С ,и да го сваря ли или прясно да и дам знаеш ли нещто за това грозде.Мерси предварително.

# 387

Няма значение какъв вид са сливите. От 8 м. може сурови.
Може да се предлага и по-голямо количество за деня, както другите пресни плодове - стига сливите да са сладки и детенцето да се чувства добре.

Даже червените и подобни сливи са по-добър вариант от сините. Традиционната синя слива може да бъде малко агресивна спрямо стомаха и някои други вътрешни органи. 

Косе Босе, би ли ми казала каква реакция мога да очаквам при непоносимост към глутена?
Най-вече: диария с много неприятна миризма, видимо подуване на коремa, забавен растеж.

мога ли това зеленчуковото пюре да го давам примерно 30г към 9.30 и 30г към обяд, да се разпредели на два приема. Причината е, че освен морков и тиква/тиквички/ другите зеленчуци трудно поема повече от 4-5 лъжички.

Наистина става въпрос за малки количества, но след захранване 1 месец реално се събират 3 пъти твърда храна дневно. Това може да натовари организма. От друга страна, ако детенцето се чувства добре и ги приема с желание, защо не.

По принцип, зеленчуците товарят стомахчето повече от кашата, имат тежка целулоза. Удачно е да се включат втори път за деня след 8 м. или поне 2 месеца след началото на захранването. На 6-7 м. е по-добре другите 1-2 хранения за деня да бъдат каша, а зеленчуците 1 път на обед.

# 388
здравейте.ние си хапваме вече 3-ти ден пюренце от картоф и морков.само да питам,днес изяде към 60-70 гр.пюре и после 100 мл АМ.а нормалното АМ е 150 мл.което изяжда.не е малко млакото нали?а ако яде повече пюре-ще е по-малко количеството на млякото-така ли?мерси ви!  bouquet

# 389

косе босе, четох подробните обяснения за приготвяне на каша от брашно на кафяв ориз.
може ли да приготвя ориза направо от зърната, с пасиране

Откога ориз вместо каша
На 8-9 м. може сварен и пасиран ориз. Няма нужда от каша.
Самият ориз е добре да не бъде бланширан.

Време за накисване
Кафявият ориз се накисва за 7-8 часа или повече, безглутеновите може да се накисват по-кратко.
Може директно да се свари.

Водата от накисването
Има различни мнения: добре е да се изхвърли (в нея остават метаболичните отпадъци); може да се ползва за варенето (в нея остават ценни вещества). Другият вариант е да се сложи толкова вода, колкото оризът може да поеме по време на накисването, след това се добавя още вода и се вари - с 2-3 опита се вижда колко вода може да поеме.

Колко вода
Съотношението вода-ориз е 3:1. След накисване – може по-малко.
Зависи и от ориза.

Пасиране на ориза
Пасирането на ориза е по-лесно и по-гладко заедно с плод или зеленчуково пюре. Добре е да се пасира докато е още топъл. Ако се пасира само чист ориз, трябва да остане вода от варенето, иначе става лепкав при пасирането. Пасираният ориз има леко зърнеста структура, не се получава гладка смес, но за 9 м. е напълно подходяща консистенция.

Люспички
Хубавият пълнозърнест ориз не би трябвало да има твърди люспи. Ако има, значи не е почистен добре от най-външната обвивка (която не е за консумация). Ако има само тук-там люспички и се пасират, ще изчезнат в сместа – в такъв вид едва ли ще бъдат проблем за стомахчето.

Общи условия

Активация на акаунт