Примерна схема за захранване 8

• 58 722
  • 619
  •   1
Отговори
# 390
Косе Босе имам следния проблем:
...

Предлагай кърмене в обичайните часове, независимо дали иска. Може все пак да е временно настроение, макар и по-дълго, на тази възраст любопитството към околния свят надделява. Хубаво е, че поне нощем иска да суче. Ако наистина се отбива, тогава би трябвало категорично да отказва.

Би могла да настояваш още известно време за следобедното кърмене т.е. без плодово пюре. Така или иначе за деня остават 3 хранения с много добри количества пюре и каша, това покрива нуждите от твърда храна. Или да предлагаш кърмене преди кашата привечер, когато се предполага, че детенцето е гладно. След това да си дояжда с кашата - няма значение колко ще изяде, за тази възраст има достатъчно и разнообразни твърди хранения преди това. Разбира се, детенцето има последната дума...

Иначе менюто е много добро.
Количествата и видовете храна са напълно достатъчни.
Остава да се набавя млякото. 

- От 8 м. може да се включи всеки вид месо от изброените. Телешкото не е тежко за тази възраст и съдържа повече желязо, агнешкото е сравнително леко и не е силен алерген, свинското може около 8-10 м.
- Сирене и/или извара може от 8-10 м. или по преценка. Преди стандартните млечни продукти може да се включи АМ – евентуално да се допълни кърменето или в каша.
- Глутен е добре около 8 м. Това ще осигури по-голямо разнообразие в храненето. Няма смисъл да се отлага след 8 м. 
- Жълтъкът е с най-малък приоритет преди навършване на 9 м., особено ако детенцето хапва добре, вкл. месо.
--> Конкретно за вашия режим, храните може да се въведат в този ред примерно: глутен (8 м.) – телешко и/или агнешко (8 м.) – сирене и/или извара (8-10 м.) – жълтък (9-10 м.)

# 391
Благодаря ти Косе босе  bouquet  bouquet

# 392
  • София
Скоро искам да въведа глутен.
Трябва ли преди това да съм въвела месо (мисля,че го бях чела)? newsm78
Искам глутена да го въведа с каша, препоръчайте ми. И кога да я давам? На мястото на следобедната каша или сутрин да почвам нея? Rolling Eyes
Благодаря.  Hug

# 393
косе босе, много ти благодаря за изчерпателния отговор за ориза, съвсем скоро ще го дам

дама, аз въведох глутен преди 4 дни с овесена каша с круши на сънвал. много ми харесва, а и момъкът си я хапва (макар и още малки количества). 2 дни я давах на обяд, след това - почнах следобед (има само 2 твърди хранения)

# 394
  • Варна
Здравейте, момичета. Дъщеря ми е на малко повече от 6 месеца и започнах захранване преди около седмица и половина с домашна безмлечна оризова каша. За брашното ползвам кафяв ориз. Кашата правя по рецептата, която е посочена в библиотеката. Проблемът е, че по тялото на дъщеря ми започнаха да се появяват малки зачервени пъпчици. Много бързо се появяват, но и за няколко часа минават. Не са групирани, нито кожата около тях е суха. Освен това ака най-често два пъти на ден, като първият път е добре, а след това е леко рядко. Второто е обикновено на следващото или последващото ядене след кашата. Понякога обаче ака само веднъж на ден и то добре. Досега се чудех какво би могло да е и чак вчера вечерта се сетих, че може да е алергия. Вие как мислите? Днес няма да давам каша, за да видя дали пъпчиците ще се появят отново. Какво бихте ме посъветвали да постъпя след това със захранването? Да спра ли въобще оризът или да давам бял ориз - според мъжът ми той няма да дразни стомахчето както кафявия? Какво да въведа след това и кога? Да се опитам ли да вкарам други житни продукти и какви да бъдат?

# 395
Момичета,имам нужда от съвет!
Маслините-от кога и по колко може да се дават?  Rolling Eyes

# 396
  • София
Уф, и аз давам маслини вече, тя много ги обича, но гледам по 1-2-3 маслини мах. на 2 дни, защото май са доста солени.

# 397
Косе Босе, проблем ли е ако въведа банан и домат един след друг? Опасявам се, че и двете храни са провокатори на алергии. Вече се изчерпва разнообразието от пюрета и каши, а ако да ги въведа ще има повече избор. По принцип планирах това да стане след навършване на 1 годинка. Но ако трябва, ще чакам. Simple Smile

# 398

Ако детенцето не е имало алергични реакции до момента – храните, които съдържат хистамин, едва ли са чак такъв проблем. Иначе бананът е слаб алерген, доматът също.

Банан може спокойно да се включи на тази възраст, ако има притеснения – не се прекалява с количеството.
Готвен домат също може, така се намалява суровата киселина (която е проблема).
Няма значение последователността на въвеждане.

Здравеите момичета.Реших да се запиша и аз в тази тема
(...)

Захранването е започнало много добре - обмислено и внимателно. Но дечицата винаги имат последната дума, не става въпрос за грешки. Настояването с лъжичката едва ли е причина детенцето да отказва, по-скоро приема по-трудно самата твърда храна и вкуса на зеленчуците.

Освен това понякога е необходимо освен повече търпение и малко настояване, на тази възраст е трудно както да се привлече, така и да се задържи вниманието върху нещо (в случая самия процес на хранене) за по-дълго от 2-3 мин. Все пак не става въпрос за насилствено хранене - не мисля, че това е проблема. 

Оттук нататък има 3 варианта.
1) Зеленчуци – може да се пробва по-течно пюре, това често помага; може смесено с кърма (поне в началото, за да усети по-познат вкус). Друг трик е 1-2 лъжички картофено пюре например, когато детенцето откаже – предлагаш чисто морковено, после пак се връщаш на лъжичка картофено и т.н. – не е много правилно като подход, но при все пак идеята е да се провокира интерес и да потръгне процеса на захранване. Със зехтина не бива да се прекалява с количеството, защото е нерафинирана мазнина и е тежка са стомаха.
2) Оризова каша – за разлика от плодовете, тя има неутрален вкус, и ще се избегне проблема с привикването към сладкия вкус. Освен това, ако детенцето я хареса, чистата оризова каша може спокойно да се комбинира със зеленчуци – това е шанс детенцето все пак да ги прояде преди преминаване към плодовете. Кащата е слабоалергенна и подходяща за вашия случай.
3) Плодове - също са вариант, препоръчват се от различни схеми на захранване като начална храна, именно защото са сладникави и лесни за възприемане от едно кърмаче. Щом няма успех със зеленчуците, спокойно може да се пробват плодове. За захранване с плод – нека е термично обработен (ябълка, круша). Само бананът е подходящ пресен. Около 8 м. може да се включат пресни ябълки, иначе често предизвикват колики.

Каквото и да решиш, ще бъде правилно - все пак целта е детенцето да се чувстват добре и да хапва каквото желае. Вкусовете се променят сравнително бързо, така че важното е захранването да продължи правилно и умерено.

Последна редакция: пн, 11 авг 2008, 18:58 от Косе Босе

# 399
Много благодаря, Косе Босеbouquet

# 400
  • Pierrefonds, CA
Косе Босе, имам един въпрос за киноа . Как да приготвя каша от него ?
Имам го във вид на брашно  Rolling Eyes, не се усетих и го купих така, а може би трябваше на зърна ..?!?

Благодаря ти !  bouquet

# 401
вярно ли е, че след годинката е по-добре да се дава прясно или кисело мляко, а не АМ? и ако да - какво е обяснението? особено предвид, че купеното прясно и кисело мляко най-вероятно си е сухо мляко  Rolling Eyes

# 402

Пълнозърнестите храни са потенциален алерген, въпреки че това правило не винаги се приема за вярно в общия случай – това е възможна причина за реакция към кафявия ориз. Освен това зависи от самия ориз – все пак става въпрос за стандартен продукт, не за бебешка храна, добре е в случая да се ползва био ориз за по-голяма сигурност.

Домашната каша е отличен заместител на готовата – само че в такъв случай при първоначално захранване е по-добре да се започне с бял ориз, след това се преминава към пълнозърнестия. Причините са две:
- Пълнозърнестият ориз дразни повече стомахчето: съдържа поне 2 пъти повече фибри.
- В домашни условия не може да се постигне напълно гладка консистенция: това също товари стомахчето.

Нормално е да се промени режима на отделителната система:
- Детенцето е в началото на захранването, храносмилателната и отделителната система имат нужда от време да се приспособят: това е първата твърда субстанция, с която се сблъскват.
- Кафявият ориз има регулиращ (разхлабващ) ефект.

Продължението може да бъде домашна каша от бял ориз, по възможност био ориз.
Елдата също е пълнозърнест продукт, по-добре да се изчака с нея.
Ако имаш желание да приготвяш домашна каша, това е отлична алтернатива на готовите каши.

Косе Босе, имам един въпрос за киноа . Как да приготвя каша от него ?
Имам го във вид на брашно  Rolling Eyes, не се усетих и го купих така, а може би трябваше на зърна ..?!?

Киноа

Приготвя се както каша от други зърна:
* Брашно: подобно на оризовата каша (Каша от ориз - от варенето на брашното нататък)
* Цели зърна: подобно на другите пълнозърнести (Каша от амарант - зърната от киноа се ползват по същия начин)

На 9 м. може както каша, така и пасирани зърна - зависи какво предпочита детенцето.
Разликата е в консистенцията, като хранителна стойност няма значение.

При домашното брашно предварителната обработка има за цел както да съхрани хранителните свойства на смлените зърна (предпазване от бързо окисляване), така и да съкрати времето за приготвяне. При готовото брашно се предполага, че то е преминало подобен процес, така че само се приготвя с варене. Вероятно готовото брашно изисква по-малко време за варене (използвам цели зърна, трябват им поне 15-20 мин. варене до пълна готовност) – това също е предимство, тъй като за едно 9-месечно детенце не се приготвят големи количества.

==> Няма проблем да се ползва брашното, по преценка на по-късен етап може да се ползват цели зърна.

Последна редакция: вт, 12 авг 2008, 17:32 от Косе Босе

# 403
  • Варна
Косе Босе, много ти благодаря за ценната информация.   bouquet

# 404
Косе босе ,благодаря за съвета!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт