Примерна схема за захранване 8

• 57 500
  • 619
  •   1
Отговори
# 240
Косе Босе   newsm51

# 241
Косе Босе  Hug Страхотна си и мнооого полезна, както винаги!

Благодаря и на erota за споделения опит!

Последна редакция: сб, 26 юли 2008, 10:06 от new super_mama

# 242
  • София
Благодаря ти, Косе Босе! Безценна си. 

# 243
Косе Босе много ти благодаря  bouquet

# 244
  • Варна
Записвам се вече да следя темичката.Днес не изтраях и дадох няколко лъжички морков.Почвам захранването.До сега бяхме изцяло на кърма.
Благодаря ви че ви има. Hug

# 245
Да питам за меда-малкият е на 1г. 2м.,мога ли вече да му дам,и как да го въведа?Иначе съм взела някакъв френски мед от липа и акация.Примерно мога ли да го въведа с половин лъжичка в попарата или киселото мляко?Благодаря  bouquet

# 246
здравейте

Скоро мисля да започна със захранването- ще изчакам да навърши 4 месеца. Само  на кърма сме ама наддаваме по малко и още не сме си  удвоили кг от раждането. Роди  се 3340 и  все още нямаме 5 кг.
Въпросът ми е с какво  трябва да започна. Не съм давала никакъв сок.
Защото  вече ептен се обърках от четене. едни пишат с каши други директно  с пюрета било то плодови или зеленчукови, трети  със  сок.
И въбще си нямам предства с каво  трябва да започна?
Моля дайте ми някакъв съвет

# 247
  bouquet За страхотната темичка!
......... Hugзаписче Hug

# 248
  • София
Да питам за меда-малкият е на 1г. 2м.,мога ли вече да му дам,и как да го въведа?Иначе съм взела някакъв френски мед от липа и акация.Примерно мога ли да го въведа с половин лъжичка в попарата или киселото мляко?Благодаря  bouquet

Медът по принцип не е алерген, не е хубаво да се дава преди 1 г., тъй като има опасност от ботулизъм за бебета, но над 1 г. се смята за приемливо да се даде. Като всяко ново нещо, въвеждай предпазливо, разбира се.

# 249
Здравейте!
Ще се включа с въпрос за адаптирано мляко. На 3-ти август дъщеря ми ще стане на 9 месеца. За първи път ще й давам АМ. Спрях се на хипоалергичното на Милупа, но не знам с еденица или с двойка да започна?  newsm78
Ако има значение да кажа, че си яде краве сирене и масло.

# 250
Здравейте, аз следя темата отдавна, за да съм подготвена когато станем на 6 месеца и започнем със захранването. Искам да ви попитам нещо за заместването на хранене:
Нели е изцяло на кърма. Четох, че до годинка не трябва да има заместено млечно хранене. Но от друга страна Косе Босе често споменава, че това може да се тълкува по-свободно, ако бебето е на поискване, както е в нашия случай. Честно казано ще бъда много улеснена, ако мога да заместя поне едно хранене... При какви условия трябва да стане това? Задължително ли е при всяко хранене да има кърма или АМ? Може ли например месното пюре да се счита за пълноценен заместител на кърменето? А безмлечната каша? За зеленчуковото пюре приемам, че не може да замести млечно хранене, защото не съдържа белтъци. Но как стоят нещата с картофеното пюре например?

# 251

Аз на моят син му давам мед още от 4-5 месечна възраст /дали не беше и месец по-рано/ не получи алергия но пък вечер го успокояваше и това го правех основно зимата но не всеки ден. Служи дори като безвредно лекарство. Поне така аз мисля, въпреки че във всички сегашни схеми за захранване медът се дава след 1-вата год. /ако не се лъжа/.

# 252
И аз се записвам в темичката! Чудесна е  bouquet

# 253
  • София
..Искам да ви попитам нещо за заместването на хранене:
Нели е изцяло на кърма. Четох, че до годинка не трябва да има заместено млечно хранене. Но от друга страна Косе Босе често споменава, че това може да се тълкува по-свободно, ако бебето е на поискване, както е в нашия случай. Честно казано ще бъда много улеснена, ако мога да заместя поне едно хранене... При какви условия трябва да стане това? Задължително ли е при всяко хранене да има кърма или АМ? Може ли например месното пюре да се счита за пълноценен заместител на кърменето? А безмлечната каша? За зеленчуковото пюре приемам, че не може да замести млечно хранене, защото не съдържа белтъци. Но как стоят нещата с картофеното пюре например?

До 6м. единствената храна на бебето  е кърмата. След 6 м. въпреки, че се въвежда твърда храна кърмата продължава да бъде основната храна на бебето.
До 9 м. или до 1 г. (зависи от източника) се предлага първо мляко (кърма или АМ) и след това твърдата храна, а след 9  м. (1 г.) вече може да се предлага първо твърдата и след това млякото.

Заместването на млечното хранене
може да стане много бързо, ако предлагаш първо твърдата храна. Друг е въпросът дали е полезно за бебето да бъде лишено от хранителните съставки  на млякото. Дори и след година млякото има своите хранителни и здравословни ползи.

Освен това заместването не е по някаква формула, а е различно за всяко дете. И най- важното е, че то само си показва, че е готово  за заместване на хранене. Аз до момента предлагам гърдата преди всяко хранене ( даже и по-често), но от навършването на 8 м. малкия понякога суче съвсем малко на обяд и все по-често започва да остава основно на пюре (по свое желание). Така постепенно ще спре да суче, за сметка на твърдата храна. Това е според мен правилния начин да заместване на млечно хранене. Разбира се, ако няма възможност за кърмене - просто трябва да се замени с АМ, но не и със зеленчукови и/или месни пюрета.
Така че, поне до 1 г. месното пюре не може да се счита за пълноценен заместител на кърменето. Същото важи и за безмлечната каша - тя допълва храненето - не го замества.

# 254
  • София

Медът по принцип не е алерген, не е хубаво да се дава преди 1 г., тъй като има опасност от ботулизъм за бебета, но над 1 г. се смята за приемливо да се даде. Като всяко ново нещо, въвеждай предпазливо, разбира се.

Малко инфо за Детски ботулизъм

Общи условия

Активация на акаунт