да добавим български привкус на арабската магия-урок 77

• 22 812
  • 287
  •   2
Отговори
# 135
Честито и от мене Магда Simple Smile Много хубави изненади днес...
Тук добавям една идея за подарък макар и с малко закъснение

ама си сложете вашата снимка  Joy

# 136
  • Варна
Форума се напълнил с комплименти    Simple Smile

Секси, Дезърт добре е че можете да си слагате високи обувки  Naughty Мене скоро ме обявиха за гигант с моите 173 см   Crossing Arms , аз пък все карам на нещо нисичко, щото иначе ще трябва да сменям мъжа   Joy   А иначе и аз да се присъединя към мамите с големи д-та  Blush    ама колко удобно се седи на тях, нищо не ни ръби     Hug
Дезърт мила, не се вглеждай толкова в целулита, то с това нещо жената си съжителства цял живот, няма отърване завинаги, така че..... трябват много масажи! А има и такива процедури! Също може да пробваш масаж с утайка от  кафе когато се къпеш.
На дългите черни дрехи ли се казва хиджаб? Аз като ги гледам се чудя не им ли е топло да се обличат така?
Магде честита годишнина! Да сте живи и здрави и да се обичате още дълги години!

А ние бягаме на плажа   Party

# 137
Аз мисля че дългите дрехи тоест е Абая както има и други разновидности като например Никаб които закрива и част от лицето и може да се намери в две части... а хиджаб е кърпата ...  Simple Smile

# 138
Олеее, Снежка за първи път виждам видео на бебе Simple Smile малеее докъде стигнаха технологиите, а къде ли ще отидат още.... Кой знае какво вълнение е да си го гледкаш така, сякаш не е твоето коремче  Wink
Деска малката всичките молитви ли прави или само се учи? А каките и? Вие правите ли сутрешната (първата) молитва и по кое време идва тя при вас или я правите когато станете?
Рали как си? Лятото не носи ли нищо от пустинята?
Гали, гледам още снимки си добавила в албумчето си, много са ти сладки малките...
Милена твоите снимки от бала ли са? Аз не съм забравила индийското панталонче Wink
Лили ти що си изтри снимките Sad Някакъв проблем?
Рени гледам и ти си добавила снимчици в албума. Този МакДоналдс в София ли е?
Рафаела и аз съм се чудила за черните абаи и хиджаби, още повече че е всеизвестно, че черното привлича слънцето. Но като се замисля моята баба откакто си я помня все с черно ходеше, вкл. и забрадката и. А аз си я помня към 50г. когато беше....

# 139
rafaela , няма начин да не им е топло  Simple Smile.Но както се казва по -добре тук да ми е топло , отколкото в ада /лично мнение,моля не се хващайте за него/.

това е хиджаб.
http://www.manel.snimka.bg/album.php?album_id=99982&pid=6430123&lp=-14597

Ето и шаренки /турски/ -пак хиджаб
http://entertainment.webshots.com/album/560051816gTMSVh
това е никаб.
http://www.manel.snimka.bg/album.php?album_id=99982&pid=6430229&lp=-14597

А това за , което си мислиш може да е абая , джилбаб , ......

За сирийските обувки беше станало дума .Миналата зима по Пиротска и  Екзарх Йосиф магазините бяха пълни със сирийски боти и ботуши , които се продаваха за български .Цените им от 70лв нагоре , нали са "български" ги натовариха яко .На "Произведено в България" пак така  Mr. Green , иначе не бяха лоши естествена кожа , ръчна изработка ....
Има и голями боклуци, както аз им викам дръвца , но има и страхотни обувки . Баща ми  беше купил за детето  италиански от естествена кожа - страхотни , но се оказа че са правени в Сирия по поръчка за Италия .Нямаше и да разбера , защото на самата обувка си пише произведено в Италия , но случайно ходихме в един завод в Сирияи ги видях  Shocked, та ми обясниха , че работят за Италия.Но определено мъжките повече ми харесват .

Последна редакция: сб, 12 юли 2008, 18:56 от Манел

# 140
rafaela , няма начин да не им е топло  Simple Smile.Но както се казва по -добре тук да ми е топло , отколкото в ада /лично мнение,моля не се хващайте за него/.

Laughingподкрепям Peaceмакар,че покриването не ти дава ,,гаранции,, за Рая,но Аллах знае най-добре!Най-важна е молитвата,всичко идва с нея Wink
За пръв път виждам такъв никаб:с мрежичка,обикновено при нас очите са им открити или направо намятат  края на хиджаба в/у очите

Абаите (черните роби) са много тънки и копринени:покриват добре(някои модели-не) и са пододящи за лятото.
Не им е топло на жените-напротив,прохладно е ако отдолу си по бельо Wink

Хиджаба може и да е цветен:

Черния цвят до колкото знам са започнали да носят жените в С.Арабия,всъщност цвета не е от значение,стига да не е този,който масово се носи от мъже:в случая бялото.
Мъжете са тези,които ходят по слънцето,а жените си гледат децата в къщи-така,че ясно е Simple Smile
Черното се предпочита защото е по-лесно за подръжка,а и не привлича погледа Wink

Надя-да,имах проблем,преодолях го.Скоро ще кача нови-сега свалям филм и не мога Peace

Саудитска Арабия:абая(черна роба),хиджаб,никаб(за лицето),ръкавици
Емирства:същото+метална маска на лицето(бабите бедуинки),ръкавици(при индийките повече)
Сирия,Ливан:цветни(тип шлифер) и черни абаи,цветни хиджаби,никаб-не знам Simple Smile
Египет:цветни и все-повече черни абаи,хиджаби (много е разпространен ,,испанския,,стил,т.е.назад тип тюрбан,никаб и ръкавици(дори при жени само със забрадки)
Иран:хиджаб и туника най-малко до коляното

За другите страни вие кажете или допълнете Simple Smile

# 141
  • Варна
  Thinking Thinking Thinking

Лили мерси много за изчерпателното инфо! За мрежичката на очите съм чувала, обаче за метална маска на лицето   #Crazy сещам се за "Мълчанието на агнетата" , а цветния хиджаб дори е много хубав!
Мъжа ми е разказвал за жените в Сауди, на мене много ми е интересно да си поговоря с една такава жена, обаче не можах да се уредя, дори снимка не можах да си направя  Crossing Arms
А тези дългите дрехи не ги ли настъпват ако трябва да се понаведат за нещо?

# 142
Момичета, нищо не можах да разгледам в албума - на всеки албум пише - изисква се парола за достъп. Не стана с нито една позната парола, дори и моя си албум не можах да отворя  #Crazy

Рали как си? Лятото не носи ли нищо от пустинята?

Нали Лили каза, бе душа - има пясъчна буря с марокански корен...  Joy Скарахме се малко, но нещата се нормализираха, и понеже казах - няма европейска булка без климатик... както нямаше пари за климатик в един момент се оказа, че другата седмица щe се купува...  Joy Тва е то, любов ли бе да го опишеш, макар че аз най - рано догодина ще посетя Мароко (такъв е и плана, нали араби правят планове с години напред..)
Междувременно моя план по никакъв начин не изключва посещение на Египет, защото тази страна вече плени сърцето ми и би било грях да не я видя поне. Пък каквото има да става - ще става. Но, както знаеш - екскурзиите започват от септември, иншаАлла не лятото, а есента ще донесе нещо пустинно  Heart Eyes
Aбе живот и здраве да не си правя много планове, че никога се не знае...

И аз харесвам латино стил - с по-изхвръкнали дупета... и също харесвам колоритните нюанси, черно не!! Също и в Мароко слагат цветни дрехи - моето хабиби ми беше казвал, че затова харесвал мароканки - дрехите им харесвал, цветовете.... И мен - защото съм носела червено  ooooh! Да не се връщам назад пак...  Confused

# 143
Тъкмо гледам по Нова ТВ (Отечествен фронт) за сестрите една година след завръщането им и отношението на държавата към тях сега...
Та като слушам какво са преживели тук разбирам защо хора, били години в чужбина си идват уж завинаги тук, а само след месец тръгват отново по света...
Зора е май само да тръгнеш...
Рали, есента, есента щом казваш.... Каквото е писано ще стане и ще видим снимки от пирамидите с тебе Simple Smile, а може и с още някого  baby_neutral

# 144
Казах и го направих: купих си и аз обувки на високи токчета /по принцип само високи обувки нося, щото съм фъстък/. Светлолилавки сандалки, с много фини и тънки каишки... Абе, при нас има един магазин - "Лас кетчуп" /Вени, при вас трябва да има същия/- обувките там са безсрамно евтини, разнообразието- голямо... Хората си тръгват с по 4-5 чифта.
Лили- това с мрежичката на очите ми напомня за афганистанската бурка...  newsm78 Нещо общо...?
И... поклон пред паметта на маестро Казасян...

# 145
Добър вечер!

С удоволствие готвя темата за берберите ... то така не е прието да се казва /аналогично все едно казваш мангал/....

Днес беше хубав ден: приказки, сладоледи, сега вкусно готвене...

Магде, честита годишнина! Още 100 години да сте заедно и все повече да се обичате.

Рафаела- всичко се учи - и кройката...."звижението на долната част на дрехата при вървеж, и походката става едни ТАКИВА като си със дълга дреха. Ела ме зърни - ще ти покажа как става... част от полите и роклите ми са с такава дължина - влачат се по земята.

Обувки и аз си купих - много хубави и удобни са най-вече. Кафеви са, отиват на много неща и все едно си бос, но не са на токче.

Последна редакция: пн, 14 юли 2008, 02:07 от Дивиана

# 146
  Thinking Thinking Thinking

Лили мерси много за изчерпателното инфо! За мрежичката на очите съм чувала, обаче за метална маска на лицето    #Crazy сещам се за "Мълчанието на агнетата" , а цветния хиджаб дори е много хубав!
Мъжа ми е разказвал за жените в Сауди, на мене много ми е интересно да си поговоря с една такава жена, обаче не можах да се уредя, дори снимка не можах да си направя  Crossing Arms
А тези дългите дрехи не ги ли настъпват ако трябва да се понаведат за нещо?

Joy Joy Joy
Eх,виждам,че не си запозната въобще,сега ще ти обясня:
Абаите са различни модели:има отворени отпред:с тях дрехите отдолу се виждат,но не и д-то(което е супер)
Има и затворени,с които дрехите не се виждат,има и такива от главата-до петите,обикновено само много религиозни жени ги обличат.

Маската и забравих името,тя покрива носа и устата и се носи от бедуинките,жента от снимката е работник,представащ занаятчийството в Емирствата  от едно време:

Жените в С.Арабия са най-нормални жени,много обичат да пазаруват,да ходят по женски партита...Говорила съм с такива-жени като жени,черните роби са за на вън,у дома се обличат като нас,даже предпочитат ,,по-така нощници,,ако се съди по магазините им Grinning.

Абаите се застъпват ако са по-дълги,да.Аз имам няколко,едната количката на бебето ми я скъса:овъртя се на колелото Sad
Сега искам да си купя нова:за Рамадана,обикновено тогава нося,също и когато бях ужасно дебела и бременна  Simple Smile
Радвам се,че тук да се носи абая е нещо типично,защото е една много практична и красива дреха.

akhyal_katya -по-леко с тона,момичето не знае и пита,ние обясняваме PeaceДа не стане като с Дания..
Кажи и на нас за берберите,защо пък цигани,така ли се водят сред мароканците-невярвам.

Магде-честита годишнина,ходили ли сте на меден месец и къде?

Последна редакция: сб, 12 юли 2008, 21:08 от Water Lily

# 147

Далеч към и от мисълта, че амазигите са циганите на Мароко.... просто казах, че не знам защо, но самото име бербер носи лоша асоциация за самите тях и не искат да им се казва така, а кои са и какви са  - ще разберете утре.

Хайде, кое хиджаб, кое джелаба и кое кюлот.... някой да пусне конспект по темата...   

Последна редакция: пн, 14 юли 2008, 02:06 от Дивиана

# 148
  • Варна
Кате Акхиал не виждам нищо лошо да питам нещо което ми е интересно и не го знам!
НЕ Е СРАМНО ДА ПИТАШ, СРАМНО Е ДА НЕЗНАЕШ!
И когато казвам, че жените се понавеждат нямам предвид нещо срамно, най малкото като вървиш с детето си се навеждаш да го почистиш, да го вдигнеш, да го оправиш.....

Лили мерси за търпението и разбирането!

Последна редакция: пн, 14 юли 2008, 02:08 от Дивиана

# 149
Rafaela Мила има и още няколко вида  Simple Smile например Sharqyat което може някъде да се срещне като близък пример на абаята Simple Smile има типове в черно от две части като тип индийски, но ето и един модел в синьо :
http://www.jelbab.com/Product.asp?prdID=5308455

друг интересен вид е Dishdash : http://www.jelbab.com/Product.asp?prdID=7307846
но вече не е толкова от типа абая .
има и Кафтанс което стил от Мароко ако не се лъжа : http://www.jelbab.com/Product.asp?prdID=5806622

Както има и различни видове хиджаби не само от страна на цвят но като модел също... Както има и специално облекло за Молитвите... И специални бански костюми Simple Smile
http://www.jelbab.com/Product.asp?prdID=400423

Общи условия

Активация на акаунт