Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инфо за прощъпулника

 • 15 888
 • 48
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 16 379
Честно казано ми омръзна да пиша за този прощъпулник, но... хайде, още веднъж.

Както и много български традиции, този обичай у нас е смесица от езическа и - в случая (при все, че обикновено едната част е християнска) - юдейски обичай. Който пък, по всяка вероятност, е наследил някакво древно египетско - и определено също езическо - гадание, макар да е "премахната" магическата "нотка" при спазващите го евреи.

От една страна, това повтаря историята с бебето Моисей, което е било подложено на подобен тест - тъй, като фараонът се е страхувал да не би това осиновено дете да завземе трона му, измествайки законния наследник (или него самия), по съвет на жреците си, поставили лазещото бебе в стая с различни предмети, сред които бил и скиптърът, за да видят каква... "съдба" ще си избере. Бебето взело въгленче и го сложило в уста - и по - късно Моисей "говорел тежко", поради което брат му Аарон препредавал думите му. В момента се повтаря единствено като... де да знам, отбелязване на това събитие, във всеки случай, не с цел гадание или "обричане".

Частта с питката, при все че - уви - не ми е известно от къде точно произхожда, се появява в доста български приказки (спомнете си, примерно, "Златното момиче"; впрочем, има го и в някои песни). Честичко там се  кара "мома" - подозирам, че това е момиче, което ние бихме окачествили като дете, но в никакъв случай бебе... да гони питка с цел някакво гадание, пророчество или просто "преследване на съдба". Може би е имало някаква традиция да бъдат ... хм, изпращани далеч от дома момичета, които не са били омъжени до някакъв момент и са им давали питка за из път, не знам. Това, последното, честно казано, си го "изобретих", изобщо не знам дали е така. Но определено има някакъв тукашен, безспорно езически, корен.

Или с други думи казано - каквото и да направите,  стига да не влагате "магически" смисъл в действията си, няма начин да сгрешите. А да се опитвате да спазвате нещо, дочуто от някъде, да изпълнявате ритуали, които не са ви приятни или биха ви били по - по душата, ако бъдат направени по друг начин, е, първо, глупаво и безсмислено и второ, за вярващите - грешно. С други думи казано, опита да се... "влияе на съдбата" чрез механично повтаряне на ритуал - поне според трите известни ми монотеистични религии, признаващи Библията (Стария Завет, според християните), е не просто грешка, но и грях.И последно, ще бъда много щастлива да науча каква точно е етимологията на българската част от ритуала. Надявамс е, че все някой знае произхода...

# 1
 • Мнения: 5 940
Не вярвам някой да влага магически смисъл в действията си. Това е празник, всички се веселят, забавно е. Радват се, че детето е проходило, че става все по-самостоятелно.
Иначе хубава информация.

# 2
 • Мнения: 331
Кати, наистина интересна информация   bouquet

Аз лично не мисля, че хората наистина вярват, че така ще разберат отрано бъдещето на детето си, или че точно тази роля му е отредена в живота, правят го, защото е забавно и всички са щастливи, че детенцето най-накрая е проходило  ooooh! То е малко като хороскопа за мен - чета го, но не му обръщам внимание...

# 3
 • София
 • Мнения: 6 458
Между другото и в Япония имат някаква подобна традиция.
Доколкото знам, даже се влага по-голяма тържественост.
Интересен е наистина произходът, но аз го направих за забава, още повече, че тотално манипулирах избора на детето.
Естествено, че не бяха поставени предмети, чието "хващане" означава шивачка, перачка и т.н.  Mr. Green

# 4
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 390
Много интересна информация  bouquet

# 5
 • Мнения: 579
Видях,че има такава тема обаче е стара и ,за да не я изкопавам,пускам нова.
Тази сряда ще правим прощъпулник,а аз въобще не съм информирана по темата Embarassed
Първо:каква трябва да е питката,понеже аз знам,че трябва да е сусамена,а днес четох в интернет,че е обикновена и детето трябва да стъпи върху нея и да му се отпечатат крачетата преди да се опече???И кой трябва да я направи(нали уж трябвало да е млада жена,обаче аз смятам да я поръчам и се налага да я направи мъж)
А какви предмети се слагат,че за нищо интересно не се сещам сега?Вие какви сложихте?
Благодаря много!   bouquet

# 6
 • Мнения: 3 929
Тези неща, които споменаваш за питката, аз за първи път ги чувам. Може да се омеси обикновена содена питка. Свекърва ми каза, че питката трябвало да бъде замесена от жена, чиито родители са живи. Въпросът е само да я замеси, да забърка продуктите, а после може да я меси и прави друг човек. Нашата питка я прави свекърва ми, но извика едно момиче, дъщеря на нейна приятелка само да забърка продуктите. А етърва ми сама направи содена питка за прощъпулника на сина си.
Предметите сама избираш какви да бъдат. Ние сложихме книжка, клавиатура от компютър, пари, топка, ножици, химикал и други неща, които вече не помня.

# 7
 • Мнения: 1 155
Майка ми направи обикновена питка, постлахме една бяла покривка на пода, наредихме най-различни предмети и търкулнахме питката към предметите, дъщеря ми тръгна след нея и после започна да разглежда предметите. Взе си калкулатора и химикалка. Peace

# 8
 • Мнения: 2 960
аз знам,че трябва да е сусамена,а днес четох в интернет,че е обикновена и детето трябва да стъпи върху нея и да му се отпечатат крачетата преди да се опече???


това го чувам за първи път.
Ние си поръчахме питка!!!Търкулнахме я към предварително подредени върху бяла кърпа неща-наричаш си всяко неща за определена професия.Например-химикал-писател,журналист ....
                                                       мобилен-бизнесмен
                                                       слушалки-лекар
                                                       книга-научен работник
                                                       капитански пагони-морски капинтан ,моряк.......и още каквото ти дойде на ум.Успех
                                                       

# 9
 • Мнения: 1 586
И аз за пръв път чувам нещата,които споменаваш......... Rolling Eyes

Нашата питка беше обикновенна,содена,аз я месих ,така ми казаха ,че трябва.Търкулнахме питката по бяло платно към предварително подредените предмети и той тръгна след нея.... Mr. Green
Предметите,вие си решавате какви да бъдат,ние сложихме - пари, черпак,лекарски слушалки,химикал,книга,дебитни карти ,калкулатор и др.

# 10
 • В подножието на планината
 • Мнения: 813
   Може и да отпечатате крачетата на детето.Ние не сме го правили.
  Майка ми омеси питката.Постлахме бяла кърпа и я търкулнахме.В края на кърпата бяха наредени предметите...
  В общи линии както са го описали майките преди мен.

# 11
 • Мнения: 2 111
1.стетоскоп/термометър,спринцовка/- лекар
2.лекарство- фармацевт
3.книга
4.портмоне с пари-банкер
5.гребен-фризьор
6.калкулатор-финансист
7.диск/мишка,клавиатура/- компютърен специалист
8.топка-спортист
9.музикален инструмент
10.шивашки метър-дизайнер
 Peace

# 12
 • Мнения: 864
Прощъпулката е чудесен обичай свързан с прохождането на малкото човече. Добре е да се направи, когато детето вече ходи стабилно, а не прави просто няколко крачки. Така ще си спестите разочарованието то да откаже да тръгне в уреченият ден или пък просто да излази след питката.

Идеята на този ритуал е да се отбележи прохождането, това важно събитие е израстването на детето и то да избере своя път в живота.

По стар обичай в този ден майката замесва питка. Когато тестото е готово и се постави в тавата, детенцето стъпва върху нея, за да остави отпечатък от своето краче. Събират се роднини и дечица приятелчета на детето. Подготвят се предмети, които да се наредят пред прохождащото човече и то да избере сред тях символа на своята бъдеща професия.

Може да се сложат например спринцовка или слушалка за лекар, портфейл за банкер, ножици, молив, калкулатор и каквото още подскаже въображението ви. Важното е всеки предмет да се нарече с определено занимание. Хубаво е сред предметите да няма познати или любими на детето, защото това предопределя донякъде избора му. Добре е също да се избягват много шарените и ярки, които веднага биха привлекли погледа на детето.

Когато всички гости се съберат майката търкулва питката върху бяла постелка и детето я подгонва към мястото с наредените предмети. Каквото хване първо, това ще е неговата бъдеща професия. Често се случва детенцето да хваща най-напред самата питка, защото всички деца обичат хляба. Затова е добре то да е нахранено предварително.

После всички сядат на трапезата да се почерпят за здравето на детето.

Някои казват, че децата или пък всички присъстващи гости трябва да обиколят масата тичешком, за да му върви по пътя напред и то да ходи гладко. Но все пак ритуалът е символичен, така че няма нужда да се спазват определени правила при избора на предметите. Нека е весело за всички, за да се отбележи деня по най-добрият и забавен начин.

# 13
 • Мнения: 25 096
Има много теми и идей за прощъпулника. Общо взето няма правила. Всеки слага и нарича каквито предмети си иска. Вчера правих на Моята беба. Добре е да няма познати неща, защото се хващат първо за тях. Аз си купих погачата, търкулнах я по бяло платно и после я ядохме с мед и празнувахме.

# 14
 • Мнения: 4 784
Видях,че има такава тема обаче е стара и ,за да не я изкопавам,пускам нова.
Само една??? Не вярвам - аз поне в три такива теми съм писала  Simple Smile
Питката я поръчах в един сладкарски цех. В сряда правихме прощъпулката. Наредих предмети на земята - много, каквито се сетя - портфейл, спринцовка, диск, книга, отвертка, ножица, топка, черпак, кола, самолет, линийка, телефон, полицейска палка... всяко нещо си го нарочваш за определена професия и което си избере детето, уж това ще му е призванието  Simple Smile. Гости нямахме. Взех питката и тръгнахме по роднини и приятели да черпим.

Общи условия

Активация на акаунт