ЯНУАРЧЕТО се смeе, а отдолу зъбче се белее!

• 15 441
  • 291
  •   1
Отговори
# 45
Кафява мечка беше цитирала Косе Босе за глутена,но ето още едно нейно мнение,което смятам,че ще бъде полезно за всички.

Овесът в пюретата, кашите и стандартните храни съдържа глутен.
Овесът е замърсен с глутен от другите житни култури при отглеждането и преработката. Самият гликоподобен протеин в овеса (авенин) не е проблем според повечето проучвания от последните 15 години.
За да не съдържа глутен, овесът трябва да е специално отгледан и това да е изрично означено на етикета. Има някои такива марки овес.

Възрастта за включване на глутен е 6-7 м. според актуалните препоръки, например в доста европейски схеми на захранване.
Проблемът е ранното въвеждане на глутен преди 4 м., както и отложеното въвеждане след 10 м. Така че 5.5 м. не е чак толкова сериозен пропуск. 

Признаците за непоносимост към глутена се проявят между 6 и 24 м., най-често между първата и втората година.

След като веднъж е въведен, глутенът трябва:
- да се включи постепенно в менюто
- да се предлага редовно

П.С Тук има тема за глутена: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=272037.msg6709762#msg6709762 . Използам,че Илия спи и чета за захранването.Дано и на вас съм полезна

Последна редакция: чт, 10 юли 2008, 20:57 от esti

# 46
Сега видях,че има победители от Хумана.
Честито на малката Анжела  bouquet

# 47
Да се отчета за шестмесечието...
Деян се роди 50/3300.... На шест месеца е 70/7800...

# 48
Стелт, с нашите мерки сте на 6 м.

# 49
Алекс, забравих да кажа, страхотна е детската стая на Мони и Маги Peace
zaika baika, честита ви кола, със здраве да си я карате Hug
Днес бяхме на изследвания, хемоглобина е 116!
Вчера Боби изяде едно 190 гр. млечна каша с бисквити /с глутен/ и много му хареса, и на мен Embarassed. Аз го въведох изведнъж, като му дадох пюре от картофи и моркофи, без да знам че в него има глутен, няма никакви реакции!
Боби спи бос с боди-потник и завит с едно тънко одеалце на отворен прозорец, ама и в нас е 27-28 градуса, не пускам климатика, държа го по боди и му е добре.
 Hug

# 50
Здравейте!

Зайка байка - честита нова кола и без аварии !

Хана ,разбирам колко си се стреснала .Аз също много мразя котки и така са ме плашили като изхвърчат от казаните като изхвърлям боклука Shocked

И аз питах за глутена .Педито каза ако искам да го въвеждам ,щом няма досега реакции от зеленчуци и плодовете. Аз смятам да го въведа като навърши 6 месеца , но не съм решила с какво .После ще изчакам около 2 седмици и ще въвеждам и месото.

Чао !

# 51
   Момичета, глутена не се ли въвежда след като вече са въведени плодови и зеленчукови пюрета, каши, месни пюрета и чак тогава глутен. Аз ли нещо бъркам?

# 52
Вчера педиатърката ми каза да въвеждам месни пюрета, но да НЕ въвеждам глутен... Не знам кое как се въвежда по принцип, все още мисля да не започвам месните, има още няколко неща, които ми се ще да въведа, та глутеновите мисля да въведа при навършени поне 7 месеца...

# 53
Здравейте:)
Зайче, честита ви колица!Да си я карате със здраве!
Ханна, едни от най-неприятните ми животни са котките, така че те разбирам, пък още повече и когато ти връхлети, докато се унасяш. Ужас Shocked
Между другото и аз се чудя за количеството на зеленчуковото пюре на обед. Давам и по половин бурканче- около 60 гр. и спирам, но ми се струва, че ако продължа Нели няма да ми откаже. Но пък се страхувам, че ако изяде повече ще се откаже от кърменето. Дайте мнение по въпроса!
Вчера преди следобедното кърмене се опитах да дам на Нели оризово - царевична каша! Или не и хареса, или не беше гладна. Потресе се, а после като и дадох да цока, хапна малко и се отказа. Рано е още за четирикратно хранене, нали? newsm78 Но моята щерка от няколко дни след обед не иска да яде. Но пък ако и дам само малко плодово пюре (защото него не го отказва, по което и да е време) не мисля, че е достатъчно newsm78
За месото - смятам при 6 навършени месеца, а глутен - 7. Поне за сега това съм решила.
Нели спи по боди с къс ръкав и покрита с една тънка пеленка. Отварям вратата на терасата на хола и вратата на спалнята. Макар и леко, но се усеща полъх през нощта.

# 54
Здравейте!

Зайка байка - честита нова кола и без аварии !

# 55
  • Canada, ON
Теоретично, от прочетеното до тук:
Глутенът - най-рано 6-ти месец, но не по-късно от 10-ти. Най-важно е да се въведе постепенно и да се дава редовно - всеки ден първия месец от въвеждането.
Месото - въвежда се два месеца след захранването.

Ханна, Горско духче, Gerit0 и аз се чудех за количествата, които е добре да се дават. Мисля, че ако едно хранене е 150-190 грама, то всяко приближаване до това количество увеличава шанса за изместване на храненето. Т.е. според мен ако давате цяло бурканче - 125 гр, то храненето върви към изместване. Макар че и това е индивидуално. Тук идва въпроса колко грама точно е едно хранене. Аз кърмя и нямам представа, но не може да е едно и също количеството за моята Джули, която е 6.500 кг и за Боян - юнак, който е 9.600кг.

Правилото, което намерих: от 6 до 12 месеца млякото за деня трябва да е 600-1000 гр, средно 750. Твърдата храна трябва да е 15-30% от млякото, което значи от 90 до 300 грама... Извода, който аз си правя от това е - да не надвишавам 300 грама твърда храна в периода 6-12 месеца. А сега (около 6-ти месец) мисля, че около 200 грама е максимума. Значи ако давам 100 гр каша, то не трябва да давам повече от 100 гр пюре.

Ох, много философстване... дано поне да е полезно за някого Simple Smile
И аз не обичам котки...

# 56
  • Варна
Според мен едно заместено хранене е толкова колкото иска да яде детето, и да не огладнява по-рано от 3 часа след това. За някой може да е 125, за друг 210 грама.
И за незнам вече кой път пиша, че увеличаването на пюрето автоматично означава по-малко кърмене, логично е детето да се засити и да не иска повече. Така че който иска да кърми, стои на малки количества, който иска да замества, увеличава докато бебето се засити само с пюре.

# 57
  • София
Моля, zaika baika и Morgy да си кажат квартала в темата за кърмаческите тениски. Ако някой друг се види тук, да пише там.

Момичета, тъй като си "вървя към приключване" с оформлението на файла, моля ви да ми напишете от кой квартал сте (за София), за да търсим и разпределяме отговорниците:

* Betty L.
* bilkata
* Ellea
* Aneta Hristova
* Vercho
* mu6muro4e
* ва ни ла
* zaika baika
* Morgy
* beni_f
* GERY80
* lilfi
* Елспет
* malkataeliza
* dbs
* sise_to
* Bebooooo
* enimna

След малко ще публикувам и списък в кои градове имаме поръчки с общата бройката, така че да оформим и за тях отговорниците.  Peace

# 58
  • Canada, ON
Според мен едно заместено хранене е толкова колкото иска да яде детето, и да не огладнява по-рано от 3 часа след това. За някой може да е 125, за друг 210 грама.
И за незнам вече кой път пиша, че увеличаването на пюрето автоматично означава по-малко кърмене, логично е детето да се засити и да не иска повече. Така че който иска да кърми, стои на малки количества, който иска да замества, увеличава докато бебето се засити само с пюре.

Алекс, казала си го много добре! Но за една начинаеща в захранването майка, понятието "малки количества" е супер абстрактно, от където възникват и въпросите...

# 59
Хана, Шушони, потресоха ме вашите разкази за котки и прилепи, брррррррррррррррррр.  Sick

Само аз ли съм мамка - екстремистка, че оставям Бояна гола по памперс и чаршаф отгоре?  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт