Овесът в пюретата, кашите и стандартните храни съдържа глутен.
Овесът е замърсен с глутен от другите житни култури при отглеждането и преработката. Самият гликоподобен протеин в овеса (авенин) не е проблем според повечето проучвания от последните 15 години.
За да не съдържа глутен, овесът трябва да е специално отгледан и това да е изрично означено на етикета. Има някои такива марки овес.
Възрастта за включване на глутен е 6-7 м. според актуалните препоръки, например в доста европейски схеми на захранване.
Проблемът е ранното въвеждане на глутен преди 4 м., както и отложеното въвеждане след 10 м. Така че 5.5 м. не е чак толкова сериозен пропуск.
Признаците за непоносимост към глутена се проявят между 6 и 24 м., най-често между първата и втората година.
След като веднъж е въведен, глутенът трябва:
- да се включи постепенно в менюто
- да се предлага редовно
П.С Тук има тема за глутена: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=272037.msg6709762#msg6709762 . Използам,че Илия спи и чета за захранването.Дано и на вас съм полезна


Но моята щерка от няколко дни след обед не иска да яде. Но пък ако и дам само малко плодово пюре (защото него не го отказва, по което и да е време) не мисля, че е достатъчно

