Право на обезщетение от борсата?

• 290 252
  • 759
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
Здравейте на всички имам нужда от помощ,незнам какво да правя. От 5 месеца съм на нова работа като съм назначена на трудов договор с 6 месечен изпитателен срок.Бременна съм,а с този изпитателен срок д-вата не ме защитава от съкращение. Миналата седмица разбрах,че ще бъда съкратена заедно с всички други колеги на временен договор.Въпросът ми е-мага ли да се запиша на борсата при това положение и ако мога какъв ще е размера на обещетението?Имам общо 3 г. непрекъснат тр.стаж.предварително благодаря  bouquet

Има вариант малко преди издаване на 45 дневния болничен,да започнеш работа фиктивно във фирма на приятел.Така две години ще получаваш 240 лв на месец /за  2009 г/.
Ако не успееш да го направиш,имаш право на помощ за раждане 150 лв,помощ за дете и социално майчинство 100 лв за една година.За тези неща разпитай в районната социална служба.
Иначе може да се запишеш на борсата.Минималното обезщетение е 6 лв на ден-максималното 12 лв.В БТ ще ти кажат точно колко ти ще получаваш.

# 61
Здравейие, До м.октомври 2008 г.получавах обезщетение от ТБ.От тогава съм на трудов договор,но вече две седмици сме в неплатена и незнам до кога.Не могат да ни осигурят работа.Ако работодателят ме съкрати,мога ли да получавам отново обещетение? Предварително Ви благодаря

# 62
Да, разбира се!

(5) Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4, която бъде преустановена след по-малко от 9 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяването период.

# 63
Здравейте! Майчинския ми изтече края на януари (тогава ми беше прекратен и трудовия  договор). Търся си нова работа, но за сега нямам успех. Имам ли право на обезщетение от борсата?
Извинявам се ако въпросът ми се повтаря.

# 64
  • София
Здравейте! Майчинския ми изтече края на януари (тогава ми беше прекратен и трудовия  договор). Търся си нова работа, но за сега нямам успех. Имам ли право на обезщетение от борсата?
Извинявам се ако въпросът ми се повтаря.
Имаш право,  за придобиване право на парично обезщетение за безработица се зачита и времето на отпуска за бременност и раждане и отпускът за гледане на дете. В три месечен срок от датата на прекратяване на договора трябва да подадеш заявление, за да ти бъде изплатено обезщетението от датата на прекратяване на ТД.

# 65
anii_ta, благодаря ти за бързия отговор!   bouquet

# 66
Много моля,ако някой компетентен може нека  ми отговори на следния въпрос,който касае моя близка. PraynigСпешно е!!
Тя е не действащ ЕТ от 2006г.,след което работи на граждански договор към друга фирма ,но от там я съкращават(към настоящия момент).
Въпросът  е ще може ли да получава обезщетение от борсата при положение ,че е ЕТ?
Rolling Eyes
Благодаря ви предварително!!

# 67
Много странно ни представяш казуса.  newsm78

Работи на граждански договор и я съкращават. Такова положение НЯМА! При гражданските договори си има време за извършване на услугата и др., заплащането е по договаряне.

Приемам че е била на граждански договор. За него обаче не се внасят пари за фонд "Безработица".
Т.е. няма право на обезщетение за безработица.

# 68
Благодаря ти ,Стики.Изобщо не съм веща по тези въпроси,а и жената така ми обясни положението си.Отговора ти изяснява ситуацията за момента.  bouquet

# 69
 При мен казусът е следния.Моля за наистина компетентна помощ!Работя на настоящата си работа 2 год.Имам си договор на пълни осигуровки.Със съпругът ми преди 2 месеца започнахме да се опитваме да си имаме бебе,но....в петък ми връчиха заповедта за съкращение.Срината съм.Работодателят ми предложи гравдански договор на 700лв.чисто заплата като ми плаща ЗО и СО.Интересува ме мога ли да се запиша на тр.борса и да взимам обезщетение и от там през времето в което съм на граждански.Яд ме е,че толкова време работих и плащах на тази държава данъци,а излиза че едно бебче не не мога да си родя,защото няма да получа никаква подкрепа,за това  SadМоля ако някой може да ми даде съвет какво да правя да пише.На мен единственото което ми идва на ум е да започна да си търся фирма,в която да се водя на тр.договор и да си плащам осигуровките там по времето в което работя на гр.договор.

# 70
здравейте  Simple Smileимам нужда някой да ми отговори на този въпрос
извинявам се ако е задаван  Embarassed
аз съм по майчинство -тоест ноември 2008 ми свърши платеното и до май този година съм неплатено
но фирмата към която бях се ликвидира-/декември 2008/ и аз остнанах без работа но не ме уведомиха а разбрах преди месец  ---/това е друга тема /
 Twisted Evil
въпроса ми е щом вече са минали 6 месеца от освобождаването ми от работа имам ли право да отида на трудовата борса

много благодаря за отговора

# 71
  • Пловдив
При мен казусът е следния.Моля за наистина компетентна помощ!Работя на настоящата си работа 2 год.Имам си договор на пълни осигуровки.Със съпругът ми преди 2 месеца започнахме да се опитваме да си имаме бебе,но....в петък ми връчиха заповедта за съкращение.Срината съм.Работодателят ми предложи гравдански договор на 700лв.чисто заплата като ми плаща ЗО и СО.Интересува ме мога ли да се запиша на тр.борса и да взимам обезщетение и от там през времето в което съм на граждански.Яд ме е,че толкова време работих и плащах на тази държава данъци,а излиза че едно бебче не не мога да си родя,защото няма да получа никаква подкрепа,за това  SadМоля ако някой може да ми даде съвет какво да правя да пише.На мен единственото което ми идва на ум е да започна да си търся фирма,в която да се водя на тр.договор и да си плащам осигуровките там по времето в което работя на гр.договор.

за да си на борсата,не трябва да имаш никакъв доход,а ти ще си на граждански договор т.е ще имаш доход.
при гражданския договор няма да получаваш майчинство-с това си наясно.
според мен най-добрият вариант е като разбереиш,че си бременна да започнеш да се осигуряваш фиктивно във фирма на приятел.
да започнеш да се осигуряваш преди да си забременяла,не е лошо,но реално не  е ясно точно кога ще забременееш и колко пари ще налееш за осигуровки.накрая може да си на загуба.

# 72
здравейте Simple Smileимам нужда някой да ми отговори на този въпрос
извинявам се ако е задаван Embarassed
аз съм по майчинство -тоест ноември 2008 ми свърши платеното и до май този година съм неплатено
но фирмата към която бях се ликвидира-/декември 2008/ и аз останах без работа но не ме уведомиха а разбрах преди месец ---/това е друга тема /
 Twisted Evil
въпроса ми е щом вече са минали 6 месеца от освобождаването ми от работа имам ли право да отида на трудовата борса

моля ви да ми отговорите  Praynigне съм на ясно до 9 месеца или 3 месеца е след датата на  освобождаване Embarassed Embarassed Embarassed

# 73
  • София
здравейте Simple Smileимам нужда някой да ми отговори на този въпрос
извинявам се ако е задаван Embarassed
но фирмата към която бях се ликвидира-/декември 2008/ и аз останах без работа но не ме уведомиха а разбрах преди месец ---/това е друга тема /
 Twisted Evil

моля ви да ми отговорите  Praynigне съм на ясно до 9 месеца или 3 месеца е след датата на  освобождаване Embarassed Embarassed Embarassed
Ако питаш за получаване на обезщетение за безработица, според КСО и Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица лицата подават заявление за изплащане на парично обезщетение за безработица (ПОБ) в 3-месечен срок от датата на прекратяване на осигуряването. Към заявлението се прилагат заповед за прекратяване на осигуряването, оформени документи са стаж, справка-декларация и служебна бележка от Дирекция Бюро по труда.
При подаване на заявление за изплащане на ПОБ в законово регламентирания срок, изплащането започва от датата на прекратяване на осигуряването, а периода за изплащането е регламентиран в КСО, като зависи от трудовия стаж. При подаване на заявление след този срок  изплащането започва от датата на подаване на заявлението, за оставащия период.

# 74
  • София
Може ли някой да даде информация за следващата стъпка - когато човек си намери работа и трябва да се отпише от бюрото по труда и НОИ.
Как става това на пртактика? Надявам се скоро да почна работа, но няма да имам възможност да ходя по опашки и просто не ми го побира ума как ще го направя в този 7-дневен срок, в който е задължително да се информират и НОИ, и бюрото. Дали в този случай се допуска да не е лично подаването на документи  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт