Право на обезщетение от борсата?

• 288 528
  • 759
  •   1
Отговори
# 525
  • София
 Hug Не напразно си поглеждам в тази толкова полезна темичка!
Благодаря!

# 526
Здравейте, в момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете, който изтича януари 2011 г. Има ли право работодателя да ме съкрати преди да е изтекъл отпуска, за да мога да взимам обезщетение от борсата? Но понеже в моя случай е по изгодно да ме съкрати, а  не ми се чака до януари 2011, а не знам той дали има право? Благодаря ви предварително

# 527
  • Пловдив
могат да те съкратят само са разрешението на инспекцията по труда

# 528
могат да те съкратят само са разрешението на инспекцията по труда
освен, ако не си държавен служител...

# 529
Здравейте,
безработна съм и получавах обезщетение от НОИ. Имах право на обезщетение до 11 септември. Ако бях започнала работа в периода на получаване на обезщетение , бях длъжна в 7-дневен срок да информирам БТ и НОИ. Въпросът ми е - тъй като ми изтече срока за получаване на обезщетението длъжна ли съм да информирам НОИ за нещо ? В БТ ще продължавам да ходя и да се подписвам всеки месец, но в НОИ трябва ли да отида за подаване на някаква информация, след като няма промяна в обстоятелствата ?
Занапред ще трябва да си плащам сама здравните осигуровки , нали така ? Как се плащат - предварително или в месеца, за който се отнасят ?

Благодаря ви предварително   bouquet

# 530
В НОИ друга работа нямаш, освен да си занесеш трудовата книжка да ти заверят периода!
Здравните осигуровки може да си платиш за 3 месеца, примерно, но чак като изтекат...да речем за м. октомври, м. ноември и м. декември може да си платиш през м. декември. Peace До към 15.11. обаче трябва да подадеш декларация прил. 7, че си започнала да се осигуряваш сама от 01.10.2010г.

# 531
 ivalinai , много благодаря за отговора   Hug

# 532
Благодаря за отговора! Ще има ли проблеми работодателят ми ако ме съкрати без разрешение от инспекцията по труда ако аз нямам претенции към него?

# 533
# 534
ivalinai благодаря! Доходът за изчисляване на обезщетението ми майчинството ли ще бъде т.е. 240 лв или това на което са ме осигурявали преди да изляза в майчинство?

# 535
  • Бургас
jenjia , мисля,че това ще ти помогне:
http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=23285

# 536
ivalinai благодаря! Доходът за изчисляване на обезщетението ми майчинството ли ще бъде т.е. 240 лв или това на което са ме осигурявали преди да изляза в майчинство?

240лв. ще е дохода, от който се изчислява обезщетението! Peace

# 537
Благодаря за отговора! Ще има ли проблеми работодателят ми ако ме съкрати без разрешение от инспекцията по труда ако аз нямам претенции към него?

Според мен ще има.
Само по взаимно съгласие, иначе е отговорен - имаш закрила по чл.333.

# 538
  • Пловдив
Стики,май никой не проверява как е съкратена майка с дете под 3 г.Та ако тя няма претенции,може и да мине

# 539
Здравейте! Пак ще задам един въпрос и се надявам на отговор.
Колко време след връчване на Заповедта за прекратяване на договора се ходи в НОИ? На 27.09. съм съкратена на 29.09 подадох документи в БТ и ме пращат в НОИ. Въпроса ми е: Кога най-рано може да се ходи в НОИ да се подадат документи за обезщетение/за срока от 3 месеца го знам/?

Общи условия

Активация на акаунт