Рецептите на Madam Stasita...

  • 15 158
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 2 430
                      Пиле с пушено сирене и гъби
 продукти:
1 пиле
 300г гъби
 1 опаковка пушено сирене
 черен пипер,сол,олио
 
Пилето се нарязва на порции и се посолява.
В йенска тенджера се режат част от гъбите и пушеното сирене , подрежда се пилето , като се ръси с черен пипер , режат се другите гъби и сирене полива се с малко олио и 1 чашка вода.

# 16
  • София
  • Мнения: 2 430
          Боб на фурна с орехи
500 г стар боб
1 бр. морков
парче целина
джоджен
3-4 глави лук
1 ч.л. червен пипер
1/3 ч.ч. ориз
1/3 ч.ч. нарязани орехи
олио
сол
Бобът се сварява с морков, целина и джоджен до омекване. Лукът се запържва, прибавят се червеният пипер, оризът и орехите. Размесва се с прецеденият боб, изсипва се в тава, залива се с 1 ч.ч. вода от боба и се запича.

# 17
  • София
  • Мнения: 2 430
 ЗЕЛЕН ФАСУЛ С ЧЕСЪН И ОЦЕТ
Много подходящо ястие за пролетта и лятото
1.5 кг зелен фасул (или 1 консерва)
2-3 глави лук
1/3 ч.ч. олио
1 глава чесън
2 с.л. оцет
сол
копър или магданоз за поръсване
Почистеният и измит зелен фасул се задушава до омекване с олиото, половин чаша вода и ситно нарязания лук. Когато е напълно готов, се посолява и задушава още няколко минути. Поднася се поръсен със ситно нарязан копър (магданоз) и отделно се сервира скълцания чесън, разреден с оцет, за да може всеки да си добавя.

# 18
  • София
  • Мнения: 2 430
               Запечени чушки с извара
продукти:
500 г извара
1 буркан (от 800 г) печени чушки
1 връзка лук
1 връзка чесън
3-4 с.л. зехтин
за заливката:2 бр. белтъци,3-4 стръка копър
Дъното на съд от йенско стъкло се намазнява със зехтина и се покрива с консервирани печени чушки. Чесънът и лукът се нарязват на колелца и се поръсват върху чушките. Отгоре се разпределя изварата, като се притиска внимателно с нож. Процедурата се повтаря, докато продуктите се изчерпят. След последния слой извара се пече в загрята фурна около 15 минути. Приготвя се заливка, като белтъците се отделят, разбиват се на сняг и към тях се прибавя нарязаният на ситно копър. Когато изварата се зачерви, заливката се нанася се върху ястието. Връща се във фурната за още 10-15 минути

# 19
  • София
  • Мнения: 2 430
     мусака от гъби
продукти:
300 г гъби(печурки)
5 глави лук
4 с.л. ориз
2-3 бр. моркови
5-6 бр. картофи
10-15 бр. маслини
3 с.л. доматено пюре,сол,чубрица
Всички зеленчуци се нарязват на едро. В глинен гювеч се слага олио, изсипват се продуктите. Доматеното пюре се разрежда с 1 ч.ч. вода и се излива отгоре. Захлупва се и се пече в умерена фурна.

# 20
  • София
  • Мнения: 2 430
  бисквитен крем  с кисело мляко
кисело мляко
заквасена сметана
2-3 с.л. мед
5-6 с.л. сладко по избор
обикновени бисквити
обикновени шоколадови бисквити
Бисквитите се натрошават и се разбъркват. Киселото мляко, заквасената сметана и меда се разбъркват много добре. В чашки се редят сладко, млечна смес, натрошени бисквитки и така до горе, като се завършва пак със сладко. Готовият крем се оставя да престои няколко часа.

# 21
  • София
  • Мнения: 2 430
Гъбено мезе
продукти:
400-500 г гъби
200 г царевица
2-3 стръка пресен чесън или няколко скилидки стар
100-150 г кашкавал
2-3 с.л. бяло вино
соев сос,масло,черен пипер,копър
Гъбите се нарязват на филийки и се запържват в маслото. Добавят се бялото вино и соевият сос и се задушават до готовност. Малко преди да се махнат от огъня се добавят царевицата, пресният чесън нарязан на ситно (ако няма може и 3-4 скилидки ситно накълцан), копърът, черният пипер и едро настъргания кашкавал. Разбърква се докато се разтопи кашкавала и се поднася топло.

# 22
  • София
  • Мнения: 2 430
          пълнени картофи с шунка
продукти(за 2 порции)
4 средно големи картофа
100 гр гъби
100 гр шунка
50 гр краве масло
50 гр стърган кашкавал
2-3 стръка пресен лук
4 кръгчета домат
сол
Картофите се измиват и се полусваряват в подсолена вода. Не се белят, а откъм широката страна се изрязва капаче. Вътрешността се издълбава.
За плънката се задушават лука, гъбите и шунката, като се прибавя и издълбаното от картофите.
Пълнят се, а отгоре се поставя кръгче домат и бучка масло. Слагат се в тавичка с малко вода и се запичат във фурната.
Накрая върху ладиите се настъргва кашкавал и се оставят отново за няколко минути във фурната, да хванат коричка.

# 23
  • София
  • Мнения: 2 430
Тиквички с ориз

3 средно големи тиквички
1 възка зелен лук
2 домата
1и 1/2 чаена чаша ориз
копър,олио,черен пипер
Задушваваме в мазнината ситно нарязния лук и тиквичките обелени и нарязани на кубчета. Като омекнат прибавяме доматите, нарязани на ситно. След като се задушат зеленцуците се заливат с вода (съотнопението течност-ориз е 3,5:1). Оставяме водата да заври и тогава добавяме изчистения и измит ориз. Когато оризът понабъбне, прибавяме сол на вкус, черен пипер и ситно нарязания копър. Може да прехвърлите в тавичка и да допечете или да оставите да се довари на бавен огън

# 24
  • София
  • Мнения: 2 430
Гнезда от кайма и точени кори
продукти:
200 г кайма
1/2 пакет точени кори ,
 1 кг картофи
 1 глава лук ,
50 г краве масло
 1 ч. л. чубрица , 1 ч. л. кимион , 1 щипка индийско орехче , сол на вкус , олио за пържене , кашкавал за поръсване
Картофите се сваряват и се обелват. Лукът се нарязва наситно и се запържва в нагорещеното олио. Приготвя се картофено пюре, като картофите се намачкват с преса и към тях се прибавят маслото и сол на вкус.При запържения лук се слага каймата и се овкусява с кимиона и индийското орехче. Всеки лист точени кори се намазва до половината с масло, сгъва се на две, отново се намазва и пак се сгъва. Процедурата се повтаря, докато листът добие големината на цигарена кутия.Сгънатите листове се подреждат в намазнена тава, върху всеки се поставя от картофеното пюре и в него се прави гнездо, в което се слага от каймата.Отгоре се покрива отново с картофено пюре и се поръсва с настъргания кашкавал. Гнездата се пекат 15 минути в предварително загрята до температура 200–230 градуса фурна

# 25
  • София
  • Мнения: 2 430
Гювечета с кайма
продукти:
100 г смляно месо (смес от свинско и телешко)
2 супени лъжици нарязан лук
2 супени лъжици прясно мляко
1 яйце
1 супена лъжица олио, сол, черен пипер
Месото, подправките и млякото се разбъркват и от сместа се правят сплеснати кюфтета, с които се покриват намаслените дъно и стени на гювечетата. Пекат се в сгорещена фурна 15-20 мин, докато се зачервят. В средата на всяко гювече се счупва по 1 яйце, поръсва се с олиото и се допича още 6 -7 минути. Сервират се топли.

# 26
  • София
  • Мнения: 2 430
Дроб сарма
1 агнешки комплект
сол за варене на комплекта
3-4 стръка лук , 2 с. л. олио
200 г ориз , 1 ч. л. червен пипер , 1 ч. л. сух джоджен (2-3 стръка пресен) , 1 с. л. пресен девесил
1 агнешко було
В тенджера със студена вода се слага агнешкият комплект (бял и черен дроб, сърце, далак), посолява се и се сварява. След това месото се нарязва на малки кубчета, а бульонът се запазва.Лукът се нарязва и се кавърдисва (запържва) в тиган със сгорещеното олио. Добавят се дреболиите и когато се позапържат, се сипва оризът. Подправя се с червен пипер, сол, джоджен и девесил и се разрежда с около 200 мл бульон от месото.Булото се нарязва на еднакви по големина парчета, в тях се слага плънката, завиват се сарми и се поставят в тава. Наливат се 1-2 пръста вода и ястието се пече около 20-30 минути във фурна.

# 27
  • София
  • Мнения: 2 430
Език с гъби, лук и майонезен сос
голяма порция!!!
продукти
1,5 кг език
2 кг мариновани гъби
 400 г лук
500 г майонеза
50 г сол, 50 г магданоз, 200 г лимони,
100 г лютеница,
0,5 кг зеле,
0,5 кг моркови
400 г грах
Езикът се сварява в подсолена вода, в която има 2-3 глави лук. Обелва се и се нарязва на ивици, след което се задушава в мазнина с останалия лук и гъбите. На водна баня, при непрекъснато бъркане, се загрява майонезата заедно с лютеницата и сока от лимоните. Приготвя се пюре от зеленчуците - зелето, морковите, граха. Порцията се подрежда, като се слага пюрето, до него езикът и майонезеният сос, който може да се поръси с магданоз.

Последна редакция: пт, 15 май 2009, 16:54 от Madam Stasita

# 28
  • София
  • Мнения: 2 430
Пилешки дробчета с гъби и бекон
продукти:
200 г пилешки дробчета
100–150 г бекон 
100–150 г печурки
100 мл течна сметана 
1 с. л. олио , 30 г краве масло , 1 кубче пилешки бульон , 1 ч. л. мед , 1 ч. л. соев сос , сол и черен пипер на вкус
Изчистените дробчетата се запържват за 2–3 минути в сгорещеното олио.Добавят се нарязаният на ивички бекон и бланшираните преди това в масло печурки. Пържи се 3–4 минути, налива се сметаната и се овкусява с натрошения пилешки бульон и соевия сос

# 29
  • София
  • Мнения: 2 430
Боб с царевица
това  е едно от любимите ми ястия
продукти
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 ч. ч. зрял червен фасул
 2 с. л. доматено пюре
1 глава лук
 3 скилидки чесън
1 ч. л. кимион , 4 с. л. олио , 1 ч. л. червен пипер , 1 люта чушка , 1 консерва царевица , сол на вкус , магданоз , 1 ч. л. риган
Фасулът се накисва в студена вода и се оставя да престои една нощ. След това се отцежда, залива се с вода, колкото да го покрие, и се кипва.Кипналата вода се изхвърля и се налива нова (8 чаши). Вари се в тенджера под налягане 30-40 минути. Лукът и чесънът се нарязват наситно, чушката – на ивици.Лукът и чесънът се запържват в олио за минута, прибавят се чушката, разтвореното в малко вода доматено пюре, подправките и царевицата. Сместа се изсипва в тенджерата при фасула. Вари се под налягане 15 минути. Всяка порция се поръсва с нарязан магданоз.

Общи условия

Активация на акаунт