Рецептите на Madam Stasita...

  • 15 162
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 2 430
СОЛЕН КЕКС
Продукти:
3 яйца
2 и половина ч.ч. брашно
половин ч.ч. маргарин
1 с.л. сол
150г. сирене
100г. кашкавал
100г. салам
1 ч.ч. кисело/прясно мляко
1 бакпулвер
2 с.л. сок от лимон или 1 ч.л лимонена киселина

 
Начин на приготвяне:

 
Яйцата се бият до побеляване, слага се маргарина разбърква се леко и се слага млякото бърка се леко и се слага брашното, солта, сиренето, кашкавала, салама и сока от лимона бърка се леко. Изсипва се в тава или форма за кекс и се пече на умерена фурна до зачервяване.
 

# 31
  • София
  • Мнения: 2 430
СОЛЕН КЕКС 2
150 г масло
1 ч.л. сол
6 яйца
300 г брашно
1 бакпулвер
150 г кисели краставички
200 г шунка
150 г настърган кашкавал
черен пипер
сусам

 
Начин на приготвяне:

 
Маслото се разбива със солта, прибавят се едно по едно яйцата, брашното с бакпулвера, нарязаните на ситно кисели краставички, нарязаната на ситно шунка , настъргания кашкавал и черен пипер, разбърква се и се изсипва в тавичка или форма намазана с масло и поръсена леко с брашно, наръсва се отгоре със сусам и се пече в умерена фурна до зачервяване.

# 32
  • София
  • Мнения: 2 430
СПАГЕТИ  БОЛОНЕЗЕ
продукти:
1 п. спагети
200 гр. пармезан(кашкавал)
250 гр. кайма
100 мл. червено вино
1 консерва домати
1 гл. лук
1 морков
3-4 ск. чесън
Стрък целина
Зехтин
Сол
Щипка захар
Черен пипер
Босилек


Начин на приготвяне
Сваряват се спагетите и се измиват под струя течаща вода. Оставят се да се изцедат, а през това време се прави сос "Болонезе".
Нарязват се на ситно, лука, моркова, целината и чесъна. Запържват се в няколко лъжици зехтин. Бърка се десетина минути след което се прибавя каймата. Когато каймата си пусне водата се залива с виното.
Бърка се докато се изпари виното, после се прибявят доматите от консерва, предварително намачкани за да се получи пюре. Когато заври се намаля котлона и се оставя на тих огън около 30 минути. Междувременно се подправя на вкус със сол, щипка захар и черен пипер. Като е готово, се прибавят ситно нарязани листенца от пресен босилек.

С готовия сос се заливат спагетите и отгоре се настъргва пармезана(кашкавал)

# 33
  • София
  • Мнения: 2 430
Пълнени домати с ориз и кашкавал

1,5 кг домати
1 ч.ч. (200 г) ориз
250 г кашкавал
100 г наденица
7 с.л. (140 мл) растително масло
1 ч.л. (5 г) червен пипер
сол
магданоз
черен пипер

  Доматите се издълбават и леко се посоляват. Оризът се сварява в малко вода и се охлажда. Към него се прибавят настърганият на ренде кашкавал, ситно нарязаният магданоз, нарязаната на ситни парченца наденица, червеният и черният пипер. С тази смес се пълнят доматите. Нареждат се в намазана с масло тавичка, в която е изсипана настърганата вътрешност на доматите, заливат се с мазнината и се пекат в умерена фурна.


# 34
  • София
  • Мнения: 2 430
Яйца с праз на фурна

5 бр. яйца
3 стръка праз
3-4 бр. домати
1/3 ч.ч. олио
1 бр. люта чушка
1 ч.ч. сирене
1 ч.л. червен пипер
сол
Празът се нарязва и задушава в мазнината. След като омекне се прибавят настърганите домати. Сместа се изсипва в тавичка и се поръсва със сиренето. Яйцата се разбиват, посоляват се и се добавя ситно нарязаната люта чушка. Изливат се върху праза, поръсва се червен пипер и се запича

# 35
  • София
  • Мнения: 2 430
Тиквички, картофи и гъби на фурна
1 кг тиквички
1 кг картофи
300 г гъби
300 г сирене
200 г кашкавал
сол, черен пипер
чесън
копър
Задушавате гъбите в масло със сол и черен пипер. Нарязвате тиквичките и картофите на кръгчета. Слагате в тавичка малко мазнина и редите ред картофи, ред тиквички, гъби, сирене и чесън на парченца. Солите картофите и тиквичките. Повтаряте редовете, завършвате обаче не с гъби, а с картофи или тиквички. Сипвате малко вода или бульон - около 150 мл. Печете на около 180 С 40-50 минути. Като стане готово слагате отгоре настъргания кашкавал и връщате ястието във фурната само да се стопи кашкавала. Поднасяте с кисело мляко с чесън, може да се яде и студено, но топло е по-вкусно.

# 36
  • София
  • Мнения: 2 430
картофени ладийки с лук

продукти:
3 големи картофа
кромид лук(може и праз според сезона),чесън нарязан на ситно,магданоз .
Картофите се обелват (сурови),срязват се наполовина и с лъжичка се прави ладийката.
Отделно се запържва лукът,чесън,подправки по избор(аз слагам букет от зеленчуци на Маги) и издълбаното от картофа.Така с готовата смес се пълнят картофите.Когато се наредят в тавичката се долива малко вода и се пече на умерена фурна.Поръсва се с магданоз.
По избор след като са готови могат да се поднесат със сос Тартар

Последна редакция: пт, 04 дек 2009, 11:37 от Madam Stasita

# 37
  • София
  • Мнения: 2 430
Традиционни зелеви сърмички
500 гр. кайма (смес)
2 к.ч. мазнина
1 средно голяма кисела зелка
2 к.ч. почистен и измит ориз
1 глава ситно нарязан лук
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л.черен пипер
1 непълна с.л. доматено пюре
сол на вкус
 
Начин на приготвяне: Листата от зелката се отделят едно от друго, като кочанът се отрязвя по-дълбоко и по-широко. Лукът се задушава в мазнината, докато омекне. Слага се ориза и се разбърква няколко пъти. Прибавя се червения пипер и разреденото доматено пюре. Вскичко се посолява и се залива с вода ( 1 част ориз- 1.5 до 2 части вода) и се оставя да ври. Като поври, се отстранява от котлона и се прибавят сляното месо, черния питер и солта. Листата на зелката не трябва да са по-дълги от 6-8 см. Сармите се подреждат в плитка тенджера и се притискат с чиния, заливат се внимателно с топла вода и се варят на тих огън.

# 38
  • София
  • Мнения: 2 430
САЧ ПО РОДОПСКИ

продукти
2-3 кг месо (по възможност различно)
0,5 кг гъби
0.4 кг чушки (зелени и червени),моркови
0.3-0.5 кг лук ,малко син домат по избор
2-3 домата
подправки (по ваш вкус)
кашкавал
при подготовката на месото няма ограничения. Може да го сложите нарязано на кубчета или цели пържоли. Загрявате сача и ги слагате вътре на слаб огън. След като се получи златистият загар и след като сте опитали няколко парчета за да видите дали са готови, може да сложите лука,морковите и чушките. Печурките пускат доста вода.

Най-накрая след,като всичко е готово се рендосва кашкавал.

# 39
  • София
  • Мнения: 2 430
питка
продукти:
1,200кг брашно
0,5л вода
сол(една непълна супена лъжица)
1ч.л.захар
олио 3 с.л.
3бр.яйца
2 с.л. кисело мляко
мая 20гр
краве масло 125 гр
приготвяне: Много,много подробно Laughing
в чаена чаша се слагат маята,захарта и малко брашно(2 с.л) в хладка вода и се бърка на водна баня докато маята леко шупне(образува балончета).
Пресявам си брашното, поставя се  в дълбока купа.Правим си в брашното кладенче и се слагат :олиото,яйцата,кис.мляко, кравето масло около 100гр.(трябва да е много меко)и вече готовата мая(от чашата).
В отделен съд 0,5 литра хладка вода се изсипва солта.
Хладката вода постепенно се налива в брашното и се бърка с лъжица до получаване на хомогенна смес.Която започваме да замесваме за тесто.
Полученото тесто се дели на 6 равни части.
Всяка част се разточва с точилката до питка с диаметър около 15 см.Всяка питка се намазва с масло.
Получените се нареждат по двойки една върху друга,като само най-горната(последната) не се намазва с масло .
Започват да се точат до получаване на диаметър малко по-голям от този на тавата.
Получената пита се разрязва на кръст(4 части) и всичка четвърт на още 5 (снимка 1)
Всяко едно триъгълниче се навива на малка кифличка и започва да се реди в тавата.
Общо от питката се получават 20 парчета.(снимка 2)
оставя се да втаса тестото около 30-40 мин при слабо затоплена фурна фурна(снимка 3).
След,като втаса питката се намазва с жълтък и  се поставя във фурната.
Пече се около 30-40 минути на 200 0[/size]С,зависи от фурната.
Забележка:Питките ,когато ги пека никога не си загрявам фурната предварително,защото кората ще се опече по-бързо,а от вътре ще остане недоизпечена.

1.правят се няколко блата с масло между тях и се разрязват

2.правят се малки кифлички и се подреждат
3.тестото вече хубаво е втасало

4.печем около 45 мин.,на 200 о[/size]С

Последна редакция: пн, 04 яну 2010, 20:54 от Madam Stasita

# 40
  • София
  • Мнения: 2 430
Шоколадови кексчета

2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. олио
2 с.л. натуралноо какао (ако е гранулирано повече)
1/2 блокче шоколад, начупено на парченца
пудра захар за поръсване

Пресейте заедно брашното, ванилията и бакпулвера в голяма купа. Добавете захарта и разбъркайте добре.
В друга купа с вилица разбийте яйцата, добавете постепенно олиото и накрая прясното мляко, в което предварително сте разтворили какаото.
Направете кладенче в средата на сухата смес и постепенно добавете яйчната смес, като се стараете да не разбърквате прекалено много ( иначе мъфините няма да станат пухкави).Намажете   формата с масло и поръсете с брашно.
Напълнете всеки отвор до 1/2 от височината с тесто. Отгоре поставете по парченца от шоколада (може да използвате и течен шоколад). Допълнете с тесто до 3/4 от височината на отворите.
Печете около 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, до готовност, проверете с клечка за зъби.
Извадете от фурната, охладете за около 5 минути и извадете кексчетата от формата. По желание поръсете отгоре обилно с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт