Гастроезофагеален рефлукс

• 305 059
  • 846
  •   2
Отговори
# 120

Проф. Бранков, извинете ме за спама.  Необходимо бе да редактирам публикация, чието място не бе тук.

Но все пак ще ви попитам и за моята дъщеря.
Детенцето повръщаше обилно от 15 ден. Минахме на Фризовом. Наддаваше много добре на тегло. Повръщанията бяха по 4-6 пъти на хранене, с размери по 2-3 и повече супени лъжици. Не е повръщала докато спи.
Винаги ядеше в максимума от препоръчаните количества- за 2месеца например 120 мл. и т.н. Изключително неспокойно и ревливо бебе, със силно изразена, шумна перисталтика. Много газове.

Повръщанията изобщо не намаляха до 6 месец. По препоръка на гастроентеролог пи Мотилиум 5 дни, но тъй като не се повлия и бе спрян от лекаря.
Приема и Гастротус, в продължение на 3 месеца, но отново нямаше ефект.
Позиционното лечение не доведе до никакъв резултат.
Към 10 месец повръщанията намаляха, но не изчезнаха. Сега, детето е на 1година и 2 месеца,
-повръща изключително рядко, но често й се повдига и преглъща отново храната.
-от 7 месец има хъркащо носле, не излизат секрети на вън. Ясно се чува, когато яде мляко например. Педиатъра няма  категорично мнение по въпроса. Предполага, че е от обилна секреция, провокирана от растежа на зъбите.
-прави чести ринити.
-спи много неспокойно.
-често хърка през нощта.
-храни се добре.
-два пъти съм взимала носен секрет, който излиза без растеж.

Преди месец се наложи хоспитализация в нефрологичното отделение на  Детската Педиатрия, заради бактериална инфекция. Диагноза остър пиелонефрит. 4 дни приема Амикацин венозно  и след това продължихме със Зинат В последствие хремата и нощните хъркания изчезнаха. Но е възможно това да е временно.

Бихте ли ме посъветвали към какъв специалист да се обърна. УНГ, педиатър - д.р Масларска или към Вас?
Детенцето не е водено при педиатър специалист от 6 месечно. Просто, в един момент се оказа, че всички лекари са единодушни за диагнозата, без специални изследвания, но всички бяха с различни назначения. От никакво лечение, до Гастротус, но даван преди или пък след ядене, до Мотилиум но в различни дозировки.
Притеснявам се, че е възможно да се получат  бъдещи усложнения от ГЕРБ. Или пък не е правилно диагностицирана.
Възможно ли е хремата да в следствие от ГЕРБ ?

Благодаря за разбирането и се прекланям пред вашата отзивчивост и готовност да помагате във форума. Както и на вашия професионализъм.
Ползотворна работа в болница Токуда!

Последна редакция: вт, 26 ное 2013, 13:59 от kanekorso

# 121
  • София
Възможно е хремата да бъде от рефлукса, но от друга страна тя се повлиява от антибиотика. Добре е да потърсите д-р Масларска като същевременно може да ви консултирам и аз. Специализираните изследвания за рефлукс се правят в другата детска клиника при д-р Лазарова, също в "Токуда".

# 122
  • София
Здравейте,
Случайно попаднах на темата и реших да попитам. Детето ми от известно време има една суха, давеща кашлица. Появява се на периоди.
Четейки започнах да се замислям дали не прави рефлукс. Тя е на 5.5г. Не е имала проблеми до сега, но доста често споменава, че я боли коремчето.
Защо се замислих за рефлукс- наблюдавам, че няколко пъти след по-обилно и късно вечеряне детето се буди към 23-24ч и се започва зверско кашляне по 1-2 часа, което не се облекчава от нищо.. Чува се, че преглщяа нещо, а същевременнно няма хреме-нито сополи, нито червено гърло, чисти са й гърдите.
Възможно ли е наистина да има рефлукс и как се доказва това? Иска ми се да я заведа на лекар, но на какъв точно? Може би гастроентеролог?Може би ще се наложи да поспазва някаква диета?
Къде бихте ми препоръчали да я заведа  за София?
Извинявам се ако постът ми е малко хаотичен и объркан , но се опитвам да разбера какво става с детето ми сама т.като лекарите вдигат рамене и казват- нищо й няма, здрава е, а детето се буди и кашля нощем.
Предварително благодаря за отговоите ви!

# 123
  • София
Здравейте,
Случайно попаднах на темата и реших да попитам. Детето ми от известно време има една суха, давеща кашлица. Появява се на периоди.
Четейки започнах да се замислям дали не прави рефлукс. Тя е на 5.5г. Не е имала проблеми до сега, но доста често споменава, че я боли коремчето.
Защо се замислих за рефлукс- наблюдавам, че няколко пъти след по-обилно и късно вечеряне детето се буди към 23-24ч и се започва зверско кашляне по 1-2 часа, което не се облекчава от нищо.. Чува се, че преглщяа нещо, а същевременнно няма хреме-нито сополи, нито червено гърло, чисти са й гърдите.

Извинете че отговарям със закъснение. Възможно е да има скрит рефлукс. Причините може да са много - свързани с режим на хранене, проблеми с чревния тракт, инфекция, алергия към храни...
Трябва обстоен преглед от детски гастроентеролог. Елате в "Токуда", записването става на 02 402 400, ще ви консултираме заедно с д-р Лазарова.

# 124
В тази тема виждам отдавна никой не е писал, но все пак ще споделя проблема си за съвет  Embarassed
Детето ми е на почти 3 години, като беше на 6-7 месеца беше диагностицирана от доц Георгиева с ГЕР , последва лечение и за един месец детето се оправи, острите симптоми изчезнаха, а повръщането спря изцяло още преди да направи годинка.
От известно време обаче й се появи много лъш дъх, направо на изпражнения миришеше в началото, гледахме за развалени зъби, личния преглежда гърло, нос - нищо. От време на време изчезва, после пак се появява - но и като изчезне този специфичен мирис, като цяло дъхът й е лош. А си беше съвсем нормално детско дъхче, изобще не миришеше лошо дори след като стане. И изведнъж се появи просто. От скоро започна и да кашля - суха кашлица, предимно вечер, дори давах сиропи за кашлица, понамаля, но отвреме на време пак я чувам да кашля, вечер докато спи най-често ми кашля и спи много неспокойно, мята се по цяла нощ  в леглото. Та въпросът ми е, може ли да се е завърнал отново рефлукса? Там ли да търся причината за тези симптоми, най-вече ме притеснява този дъх, не че ми пречи кой знае колко, но ми се струва не нормално за малко детенце

# 125
  • София
Детето ми е на почти 3 години, като беше на 6-7 месеца беше диагностицирана от доц Георгиева с ГЕР , последва лечение и за един месец детето се оправи, острите симптоми изчезнаха, а повръщането спря изцяло още преди да направи годинка.
От известно време обаче й се появи много лъш дъх, направо на изпражнения миришеше в началото, гледахме за развалени зъби, личния преглежда гърло, нос - нищо..... От скоро започна и да кашля - суха кашлица, предимно вечер, дори давах сиропи за кашлица, понамаля, но отвреме на време пак я чувам да кашля, вечер докато спи най-често ми кашля и спи много неспокойно, мята се по цяла нощ  в леглото. Та въпросът ми е, може ли да се е завърнал отново рефлукса?

И на Вас ще отговоря така - напълно възможно е да е рефлукс, но трябва да се изследва. По-лекия вариант е да проведете отново антирефлуксното лечение и ако симптомите изчезнат, отговорът е ясен. Но с това няма да се разбере дали има евентуални поражения върху стомаха и хранопровода. Тоест - все пак трябва да изследвате детето.

# 126
От известно време обаче й се появи много лъш дъх, направо на изпражнения миришеше в началото, гледахме за развалени зъби, личния преглежда гърло, нос - нищо..... От скоро започна и да кашля - суха кашлица, предимно вечер, дори давах сиропи за кашлица, понамаля, но отвреме на време пак я чувам да кашля, вечер докато спи най-често ми кашля и спи много неспокойно, мята се по цяла нощ  в леглото. Та въпросът ми е, може ли да се е завърнал отново рефлукса?

И на Вас ще отговоря така - напълно възможно е да е рефлукс, но трябва да се изследва. По-лекия вариант е да проведете отново антирефлуксното лечение и ако симптомите изчезнат, отговорът е ясен. Но с това няма да се разбере дали има евентуални поражения върху стомаха и хранопровода. Тоест - все пак трябва да изследвате детето.
Благодаря Ви за отговора, записала съм час за утре за преглед.
А за какви изследвания говорите за евентуални поражения? В смисъл за какво да настоявам, защото когато ни поставиха тази диагноза тогава доц. Георгиева само я прегледа с ехограф, това достатъчно ли е за да се види ако има някакви поражения?

# 127

Благодаря Ви за отговора, записала съм час за утре за преглед.
А за какви изследвания говорите за евентуални поражения? В смисъл за какво да настоявам, защото тогава според педиатърката на детето нямало нужда от подобно лечение, защото всички бебета повръщали и имали рефлукс, това че се дереше денонощно в продължение на седмици според нея беше колики и всички бебета ревяли. Та на своя глава аз я заведох при доз. Георгиева и слава богу, както казах детето за една седмица се успокои. Но когато тя ни  постави  тази диагноза  само я прегледа с ехограф, това достатъчно ли е за да се види ако има някакви поражения?

# 128
  • София
Аз първо бих препоръчал изследване на рентген с контрастно вещество, а ако има съмнение за засягане на хранопровода - гастроскопия. Но все пак, това става по преценка на лекуващия лекар.

# 129
  • Sofia
ЗДравейте, д-ре, имам нужда от съвета ви. Моят син е на 6 месеца и половина и преди два месеца се разболя от бронхиолит. Излекува се вкъщи с инхалации с вентолин и пулмикорт. Седмица по-късно започна отново хъркане, но без спазъм. След още седмица - нов. Пак същото лечение вкъщи, пакз се справихме за 5-6 дни, но си остана хъркане в гърлото, хрема. Точно пет дни след спиране на лечението детето отново бе със спазъм. Една седмица вкъщи не се оправи и ни приеха в Токуда. Убразон, инхалации, изписаха ни с лек спазъм. Детето буквално се давече в храчки, секрети лиги от устата. Попитах при визитация д-р Гроздева, ако не се лъжа, възможно ли е детето да има скрит рефлукс, тя отговори отрицателно. Поставиха ни диагноза астма. Вече точно един месец не минава същия този спазъм. Детето изглежда добре, но продължава да се храни много трудно. В крайна сметка изяжда всичко, наддава повече от добре, но откакто започна първия спазъм преди два месеца се храни много бавно, трудно тече му мляко по брадичката. Само сънен яде без проблем. Казваха ни, че е от хремата. Детето е на кърма от шише, все още не е захранено, тъй като не е бил напълно здрав през тези 2 месеца. До преди да се разболее се хранеше чудесно, макар че като съм се опитвала да го храня по-изправен се давеше много. На практика се храни почти легнал.
Днес бяхме на преглед при проф. Переновска. Тя е почти категорична, че за астма не може да се говори и за нея проблемът е скрит рефлукс. За мен това е положителен обрат, тъй като вече бяхме започнали да мислим за сериозни дихателни болести. Как може да се изследва бебето за рефлукс. Не е ли малък за споменатите дотук начини?

# 130
Аз първо бих препоръчал изследване на рентген с контрастно вещество, а ако има съмнение за засягане на хранопровода - гастроскопия. Но все пак, това става по преценка на лекуващия лекар.

Докторе, тук мисля не правят такива изследвания, само на ехограф ги гледат децата.  Sad
А на прегледа педиатърката даде три предположения за оплакванията:или рефлукса за което ни изписа 10 дена нексиум, или гърлото - прати ни на микробиология, или хеликобактер пилори  Shocked от къде 3 годишно дете би се сдобило с такава бактерия? Тя не ходи на градина, ние в семейството нямаме такава

# 131
  • София
На ехограф може да се потвърди рефлукс, но този метод не е точен и не разкрива всичко. Аз бих препоръчал Мотилиум заедно с Нексиум, и то за 20 дни. Ако оплакванията намалеят значи е рефлукс. По правило трябва търпение - физиологичният рефлукс се преодолява към 8 - 12 месец.

Но говорете с педиатъра, нека той прецени. Направете изследване за бактерии, така нещата ще се прояснят.

# 132
Здравейте докторе,
Обръщам се към Вас с надежда за съвет и насока. Живея в Италия и имам момченце на 6 месеца и половина. Роди се в 36 седмица с цезарово сечение без проблеми, 2,5 килограма. Кърмих го, но много скоро започна да се дърпа. Не искаше да суче, извиваше се назад, риташе с крачета и плачеше. Изцежах се и му давах кърмата с биберон, така докъм средата на 4 месец, след което кърмата ми драстично намаля. От бибреон ядеше малко по-спокойно. През този период смених 3-4 педиатри, всички ми казваха, че най-вероятно е мързелив и му е по-лесно от биберон или ме съветваха да сменя млякото (тъй като освен кърмата го дохранвах със сухо мляко Humana), защото се съмняваха, че бил алергичен към млякото. Много скоро обаче същите проблеми започнаха да се появяват и при ядене от биберон. Освен това, нощно време леко хъркаше, след ядене връщаше почти винаги мляко, 2-3 часа след ядене продължаваше да се уригва, преглъщаше често и понякога така му се качваше млякото, че и през носа му излизаше. Започна да спи на една страна, с извита назад глава.
След дълго ровене из интернет установих сама, че най-вероятно се касае за рефлукс. Говорих с педиатърката и тя ми каза да опитам с анти-рефлукс мляко и лечение с Ranidil (Ranitidina) по 2 мл на ден. Това ми назначи без да преценка на специалист. Анти-рефлукс млякото спрях веднага, защото го запече ужасно! Започнах да добавям към вечерното хранене оризова каша и това му помагаше да спи спокойно по 7-8 часа без да му се връща мляко. Ограничих оризовата каша само на едно хранене, защото и тя го запича. По време на лечението нещата се успокоиха, не връщаше така често, нощното хъркане изчезна и уригванията бяха по-редки и леки.
След два месеца спрях лекарството, по препоръка на педиатърката и симптомите се върнаха мигновено. Детето не е същото, не се смее както преди, често нервничи, прави паузи по време на ядене и се дърпа назад. Като цяло, яденето е пълен кошмар!
Като цяло, през целия този период детето наддава добре (по-думите на педиатърката), сега е 8 килограма и пак по нейни думи рефлукса ще отшуми с растежа. Но на мен мира не ми дава. Посъветвайте ме, какво е Вашето мнение и да търся ли специалист гастро-ентеролог или да изчакам да видя след няколко месеца дали ще отшуми както казва лекарката ни. Ако успея да убедя таткото бих се прибрала в България, за да го прегледат... тук се чувствам съвсем сама пред този проблем  Sad

# 133
  • София
Наистина ви трябва специалист - детски гастроентеролог. Проблемите с рефлукса често са сериозни, но към 12-ия месец постепенно отзвучават. За това трябва правилен хранителен режим. При липса на ефект се правят изследвания, за да се уточни лекарствената терапия. В някои държави има практика да се правят ранни операции, но за това трябва сигурна диагноза и липса на ефект от лечението.
Това мога да ви кажа от разстояние.

# 134
  • София
Май вече съм „в дупка” – скоро имам рожден ден. Така че си позволих следното излияние на душата – нека ми е простено. Като мине „дупката” може и аз да простя.

http://www.pedsurg.net/forum/viewtopic.php?f=18&t=9668

newsm78

Общи условия

Активация на акаунт