Гастроезофагеален рефлукс

 • 270 107
 • 777
 •   2
Отговори
# 15
 • Мнения: 2 531
Ами бебка Ива връща адски много кърмата! Дори баба и си мисли че я прехранвам / как ли като си суче?/ . Много често това се случва 1, дори и 2ч. след хранене, а и преди следващото дори  Shocked Това започна от 1,5 м. , а преди изобщо не можеше да се оригва, но пък се скъса от колики  Sad  Спомням си че и баткото беше с много "помръщане" ама не помня изобщо кога е минало, но сега няма проблеми!

# 16
kalinuccia здравеи,сега видях съобщението ти,защото не бях влизала доста време.Сега за повръщането,Ники беше същата като ядеше пюрета,всъщност тя от бебе ми повръща и всички ми казваха че като започне да яде твърда храна ще спре.Нито спря като ядеше пюрета,нито като започна да яде и манджи от детската кухня.Започнах да се притеснявам сериозно и решихме да я заведем на лекар.Отидохме в сохия при една докторка,която е детски гастроентеролог,притеснявах се само да неби да се наложи да се правят изследвания,които не са много приятни за едно малко бебе,но в краина сметка ако беше нужно,щяхме да ги направим.когато влезнахме в кабинете докторката първо видя че Ники наддава много добре и че е едно здраво и жизнено дете,тогава само я опипа по коремчето и каза че няма място за притеснения,проблема идва от там че съм давала на детето кисело мляко а това било голяма грешка защото той предизвиквало още повече повръщанията и не било никак хубаво за деца с раздразнителни стомахчета,каквото е на Ники.И така докторката ни исписа прахчета мотилиум и адаптирано мляко аптамил АР,каза да ги пием два месеца,а млякото поне до годинката.Аз лично съм много доволна от тези прахчета,Ники вече почти не повръща и се надявам до годинката изцяло да спре.Ти водила ли си малкия на лекар няма ли някакво ефикасно лечение,може би наистина ще спре като започне с по твърда храна или поне до годинка трябва да спре

# 17
 • В една Дупка.
 • Мнения: 629
kalinuccia, и аз започвам да се замислям дали сме с правилна диагноза. Постави ни е доц.Печевенска от педиатрията зад Александровска.
Тя ме попита дали детето е повръщало като малко, аз казах  никога. А тук чета, че това е сериозен индикатор.
Тя кашля от един месец, навсякъде я водихме и нищо, само изписваха антибиотици, лекуваха заден ринит. От ИССУЛ ни насочиха към тази докторка, защото те казаха "тази кашлица не е наша" Shocked И от там при Печевенска. Ограничи и някои от храните и каза на есен да ходим за да изследват дали не е алергична. Тя ми обясни , че от стомаха от някои храни, се получават киселини и те се качват в белият дроб, тъй като горният отвор на стомаха не се затваря при нея.. И от там е тази постоянна кашлица. Най силните пристъпи ги получаваше в 3.00 - 3.10 - нощес. По едно и също време.

# 18
 • Мнения: 561
GGAALLQQ , водила съм го по доктори, знам че първата им работа е да изпишат мотилиум. Аз засега смятам да не давам, Аптамил АР пие от 4 месечен и трябва да кажа, че ако преди повръщаше по 20-30 пъти между храненията, с лечебното мляко 2-3 пъти, което си е успех. Освен това преди повръщаше и насън, което беше кошмар за нас и бебето, той изплашен реве, аз ужасена го успокоявам по нощите. След въвеждането на АР мляко това спря. Така че ефект определено има. Моето дете също наддава повече от добре, затова докторите в голям процент казаха да го оставя на мира и че ще го израстне, само в сроковете си противоречат  Simple Smile . Аз съм решила за себе си да не го тормозя до годинката, по общо мнение това е срока, когато рефлукса трябва да премине. Леко ме притеснява да не развие някои усложнения като възпаление на лигавицата на хранопровода например, но засега ме успокояват докторите.
Действат ми успокояващо твоите думи и тези на Надежда, при   вас намирам сходна симптоматика, ето при Надежда например е спряло около 9-тия месец. Така че засега не ни остава май нищо друго освен да чакаме.
bubica, не знам какво да ти кажа, на големия ми син едно приятелче кашля така от години, и при него я измислиха на финала тази диагноза, но аз лично хммм, се съмнявам  Simple Smile.
Киселините трябва да се качат по хранопровода от стомаха и тогава през трахеята в белия дроб, това е пътя. Това, че горният отвор на стомаха /кардия се казва/ не се затваря доказаха ли го с УЗ или рентген?
А пък когато не могат да поставят ясна диагноза, винаги следва алергия  Rolling Eyes. Това е моето мнение от сблъсъците ми и покрай големия с бг педиатрия.

# 19
kalinuccia при нас нямаше повръщане през нищта,но пък през деня направо беше ужас,аз също бях решила да изчакам до годинка но като виждах как повръщаше направо ми се плачеше и имах чувството че детето се измъчва така.Преди да отидем на доктор в софия бях писала по интернет на доктор нивеа бейби от форума,сигурно я знаеш,описах и проблема и тя ми каза че може да е намален тонус на стомаха,което се лекува с мотилиум,или може да е силно изразен рефлукс,който трябва да се излекува,защото ако не се лекува в по късна възраст се усложнява и се получава възпаление на хранопровода и кашлици.тогава решихме да я заведем на лекар и за наше успокоение да я прегледат.При положение че при малкия сега повръщането е намаляло от млякото няма защо да се притесняваш,щом и докторите са ти го казли изчакай до годинка,пък ако няма подобрение заведи го на преглед,може би стомахчетата са им по раздразнителни и трябва да го израстат,има една клапа в стомахакоято се затваря на всяко дете по различно време и явно на нашите деца ще се затвори по късно,така че трябва да чакаме както казваш и да не се притесняваме,сигурна съм се че дребния ще се оправи,а и щом си наддава няма проблем.Ние днес бяхме на консултация и сме наддали 300гр,педиатърката каза че това е много добре,а и за мен е така,тя не се спира,а 300гр са си супер,не се притесняваи всичко ще се оправи,целувки   love001  love001  love001

# 20
 • В една Дупка.
 • Мнения: 629
kalunicca, не, диагнозата и я постави за две минути. Никакви изследвания не са и правени, освен със слушалката от самият преглед.
Не знам дали е правилна, тя все още се прокашля, не като преди, но все още кашля през деня. Нощем - не. 
И двете ми деца получават често ларингити, явно все пак има някакъв алерген, за който не се досещам.

# 21
 • Мнения: 20
На нас ни поставиха диагноза пилорна стеноза,в последствие в университетска във Варна казаха,че няма такова нещо,но пък има ларингиален стридор.Преди да влезем в болницата повръщаше след всяко кърмене .Сега повръща 1-2 на ден.И на нас лекаря каза да не се притеснявам от рефлукса и че щял да го израстелКачва си нормално,но съм постоянно на щрек.Несмея да го оставя и за секунда сам.Добре че татенцето като се прибере го гледа ,че да си взема въздух и да свърша нещо като хората.Ужасно е да го гледаш как се мъчи.

# 22
 • София
 • Мнения: 3 138
Има няколко причини бебето да повръща - пилорна стеноза (до 1 месец), рефлукс (до 6 месеца), лошо гледане (до края...).
Няма да обсъждам причините.
Ако не сте доволни от единия лекар (във вашия град), потърсете друг.

Аз лично се наемам да консултирам всеки случай, но не виртуално.
Ако сте от София търсете ме на 952 21 37 или 851 00 99.

# 23
 • Мнения: 561
Д-р Оги, ние бяхме при Вас на консултация за рефлукса и крипторхизма на сина ми. Беше на близо 6 месеца, тогава пред Вас повърна многократно. Но детето наддава добре, даже доста добре, да го наречем, че е от щастливо повръщащите, и Вие ни казахте, че до 12-13 м. е нормално. В интерес на истината сега повръщането е намаляло, само следобяд повръща  Rolling Eyes .
Притеснихте ме пак с тези 6 месеца!!!!

Последна редакция: чт, 04 сеп 2008, 16:06 от kalinuccia

# 24
 • София
 • Мнения: 3 138
Нещата са много индивидуални - диапазонът е от 2 до 12 месеца, ние приемаме средно 4 - 6 - 8 месеца, при положение че се провежда антирефлуксна терапия. Но - трябва да се изясни има ли настъпили вече последствия от повръщанията - възпаление на хранопровода, стеснение, херния на хранопровода. Или упорити проблеми от дихателните пътища - ларингит с продължителна кашлица, бронхоспазъм, пневмонии. Също и анемия, безпокойство и прочее.

Ако детето наддава и повръща "щастливо", упорствувайте в грижите за него, но все пак трябва да видим на първо място състоянието на хранопровода. Елате пак.

# 25
 • Мнения: 495
Моята дьщеря се роди 1кг. в 7мес.Пьрвото и мляко беше Пепти Джуниьр/то е изключително само за хипотрофични деца/,след това Ненатал/сьщо за малограмажни деца/.Второто ги пи дьлго време.Когато започнах с кисело мл. започна да поврьща на фонтани.Сменяхме няколко АМ,но без ефект.По-кьсно и с пюретата,и с общата храна.Поврьщаше и през ноща и през деня/тогава по-няколко пьти/.Това продьлжи год.Сега е на 7г.Вече има интернет и преди няколко мес. четеики  вьв форума разбрах каква е причината.Толкова год. мьки и и личната знаеше за проблема/неонатолог е/ и нищо не ми каза.Когато скоро и казах за рефлукса отговора и беше:''Е,толкова год. го е имала сега няма нужда нищо да правим.Вярно ,дьщеря ми почти го израстна/от около2г.          /     ,но за сметка на това пьк се оригва постоянно.Даже и като пие вода.Тя вече си знае като се храни  се оригва и тогава продьлжава,иначе ще повьрне.Тя миличката казва след като се оригне,че вече има място в коремчето и може да продьлжи.Можеше да си спестим много мьки и двете,на това отгоре не наддаваше.Е,аз ли трябва да заема мястото на лекаря,за да разбера причината.За сьжаление и много др. неща разбрах от тук,а те касаят живота и занапред и са доста сериозни.Сега се надявам да спре да се оригва така,когато пие вода или се храни,защото сьгласете ,когато са по-големи децата не е много приятно да го правят.Аз пьк нямам желание да обяснявам на всички защо го прави.

# 26
 • Мнения: 561
Доктор Оги, ние при Вас тъй или иначе ще дойдем   bouquet. Детето има крипторхизъм в дясно. Но нали не бъркам, да мине годинката? А на Вас горещо благодарим, за отделеното време!!!

Последна редакция: чт, 04 сеп 2008, 17:47 от kalinuccia

# 27
zdraveite,imam bebence na 5meseca,ne sa ni pravili rengenova snimka,no nqkolko lekari ni postaviha diagnoza gastro ezofagialen refluks i na nas ni ispisaha mutilium ne sum mu go davala o6te.Vsi4ki pi6ete 4e problemat vi e 4e povru6ta obilno ,dokuto pri nas postoqnno mu vurvqt k-ni,davi se na sun i se subujda prez 20-30 min s ujasqva6t rev i se origa ,opuva se ,sled kato se origne mu stava o6te po zle trudno se uspokoqva i sled malko vsi4ko se povtarq prez cqloto denono6tie i v budno sustoqnie se origa ,reve i sam se napuva da provukira povru6tane ili origane,povru6ta ne pove4e ot 7-8 puti i to predimno stoma6en sok,ne karma,vse o6te samo se kurmim ,no tezi k-ni prosto go sasipvat,nemoje da se naspi i vuob6te ne stoi legnal napravo poludqva,postoqnno sme na ruce i na men mi kazaha 4e s izrastvaneto 6te se opravi ,no tuk mi se stori 4e ne e suvsem taka.Molq vi daite suvet ili mnenie,neznam kakvo da pravq.Posuvetvaite me za dobur specialist.I v kraina smetka lek imali.Nqkoi ima li problema s origaneto i k-nite,ne tolkova s povru6taneto.Su6to taka ni ispisaha za k-nite quatatel ili ne6to pododno nqkoi 4uval li go e?,prah4e e i mi kazaha 4e se pravi v apteka

# 28
 • София
 • Мнения: 3 138
,дьщеря ми почти го израстна/от около2г.          /     ,но за сметка на това пьк се оригва постоянно.Даже и като пие вода.

Колкото и да го е "израстнала" това оригване е свързано с проблем в движението на хранопровода и стомаха. Препоръчвам Ви да доведете детето и да поговорим - вероятно ще се наложи да направим поне едно контрастно рентгеново изследване. Може да се открие и друга патология, свързана с неправилна позиция на стомаха. Потърсете ме сутрин на 952 21 37.

# 29
 • София
 • Мнения: 3 138
...postaviha diagnoza gastro ezofagialen refluks i na nas ni ispisaha mutilium ne sum mu go davala o6te.

Първо започнете курса с Мотилиум и след 2 седмици ми пишете за резултата. Смятам че ще има ефект.
Иначе изследвания и хирургично лечение на рефлукса правим в нашата детска хирургия на "Пирогов".

Общи условия

Активация на акаунт