Гастроезофагеален рефлукс

• 298 240
  • 830
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Здравейте, д-р Оги. Искам да ви попитам за Eosinophilic esophagitis и колко познато е то в България. Като чета по Интернет е малко познато и в чужбина и често се бърка с рефлукс. Накратко - проблеми с гълтането, Нексиум и другите медикаменти от този тип невинаги помагат, пациентът се оплаква от болки и ''горене'' и често засядане в гърлото,

Извинете, пропуснал съм въпроса Ви. Еозинофилният езофагит е познат добре, има го и при децата. Проявява се на алергична база. С този проблем се занимават детските гастроентеролози.

# 286
  • Бургас
Проф. Бранков, бях писала по-назад в темата, извинявам се, че се повтарям, исках само да кажа за какво става дума понеже няма как да помните всички въпроси и случаи. Накратко: дъщеря ми като бебе /на около 7 мес/ беше с рефлукс, но го израстна, сега на 3г, след едно вирусно разболяване /нямам идея дали има връзка между двете неща/ започна да има позиви за повръщане по няколко пъти дневно, понякога по време на хранене или почти веднага след това, друг път /доста рядко/ и през останалото време, без връзка с храната.
Водих я на детски гастроентеролог, изписаха Нексиум /2п по 1/2т от 20мг/ и Мотилиум /2п по 1 прахче/.
Препоръчаха ни и Имунотрофина за 2 месеца за третата сливица, защото това, че е увеличена също влияело в нейната ситуация.
Сега, след подобрение и почти липса на гадене, намалиха лекарсвата на 2п по 1/4 Нексиум, 1п по 1 Мотилуим, 3п по 1мл Рефлуксейд /20 дни/. После още 20 дни 1п по 1/4 Нексиум от 20мг, спираме Мотилиум и 1-2п по 1мл Рефлуксейд /още 20 дни/.

Въпросът ми е на тази възраст /3г/ какво следва да очаквам: трайно излекуване и да забравим за рефлукса или периодично ще има някакви проблеми от подобно естество? Не знам дали се изразявам правилно: има ли пълно излекуване или остава като някакъв хроничен проблем, който при дадени обстоятелства се проявява? Като свърши курсът с лекарства мога ли да направя още нещо за трайно туширане на проблема или това е всичко?

Благодаря Ви предварително за отделеното време и внимание!

# 287
Здравейте, отново! Преди около месец ви бях писала един объркан пост, на който разбираемо не сте отговирили Blush
Накратко моята дъщеричка имаше рефлукс, ужасни колики и отказваше да се храни. Ходихме до Варна при доц.Георгиева и тя се усъмни за непоносимост и минахме на Аптамил ХА. Още след първите няколко приема от това мляко рефлукса и коликите почти изчезна, в рамките на 2седмици детето видимо се успокои и почна да се храни и да наддава добре, вече успя сама да си изгради режим на хранене. Във вторник, както всичко се беше наред, почна отново да се гърчи, да отказва храна и да извива врат назад, същата вечер имаше и силни колики и пръцкаше доста миризливо. На следващият ден ака 3 пъти , като последният път беше само слуз и черни нишки(обикновенно ака по веднъж на ден). Вчера също продължи да ака със слуз и черни нишки, направи ми впечатление че почна да пишка по-малко и памперсите са доста по-сухи от обикновенно. Вечер преди баня винаги я оставям голичка да си порита и вчера се напишка и имаше прозрачна слуз. Нямаме възможност да отидем отново при доц.Георгиева, защото е в друг град. Какво бихте ме посъветвали , какви изследвания да пусна и какво бих могла да направя?
П.п. пропуснала съм да спомена, че от както се появиха симптомите на рефлукса и коликите се храни легнала с главичка завъртяна на ляво, в никаква друга поза не желае да приема мляко. Също така веднъж на ден давам пробиотик Лактифорт по 1 капсула, разредена с малко вода.
П.п.2 дъщеричка на ми е на 3месеца и половина и е само на АМ, не съм давала нито сокове, нито пюрета.

Последна редакция: пт, 08 юли 2016, 11:43 от jujka^

# 288
  • София
Съжалявам че не мога да Ви помогна, но проблемите с бебешкото хранене са извън моята област. Допускам, че има чревна инфекция. Не знам към кого да ви насоча с бебето. Ако решите да дойдете в София мога да препоръчам д-р Масларска от Токуда.

# 289
  • София
.....
Въпросът ми е на тази възраст /3г/ какво следва да очаквам: трайно излекуване и да забравим за рефлукса или периодично ще има някакви проблеми от подобно естество? Не знам дали се изразявам правилно: има ли пълно излекуване или остава като някакъв хроничен проблем, който при дадени обстоятелства се проявява? Като свърши курсът с лекарства мога ли да направя още нещо за трайно туширане на проблема или това е всичко?

Напълно допустимо е повръщането да е било провокирано от инфекцията. След отзвучаване на проблема и след като спрете лекарствата може да има остатъчни симптоми, но смятам че рефлуксна болест при Вашето дете няма.

# 290
  • Бургас
Напълно допустимо е повръщането да е било провокирано от инфекцията. След отзвучаване на проблема и след като спрете лекарствата може да има остатъчни симптоми, но смятам че рефлуксна болест при Вашето дете няма.
Mного Ви благодаря!
Освен от инфекцията, аз имам подозрения, че е възможно да е имало и стресов фактор /който вече отмина и с него поотшумя сякаш и гаденето/ за рефлукса, въпреки че според педиатъра на детето и детския гастроентеролог е малко вероятно това да е било основна причина. Според Вас възможно ли е, имали ли сте в практиката си и такива случаи, в които период с повече стрес е причинил подобни проблеми?

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 12:43 от Мон...

# 291
  • София
Повръщането при по-големите деца често е обусловено от стресови или психогенни фактори. Това още не е рефлуксна болест. Преодоляването на такива фактори и правилното хранене допринасят за отшумяване на проблема.

# 292
  • Бургас
Проф. Бранков, безкрайно полезно ми е мнението Ви, благодаря още веднъж!

# 293
Здравейте! Имам син на 2г. и 7м. , който има следния проблем: От новороден се събужда винаги на 40 минута и от сутрешния и от следобедния сън, за да оригва. Винаги го вдигам по средата на съня му, но не винаги е успявал на рамото ми спейки да оригне и следва мъчителен още един час сън в полуседнало положение в ръцете ми. След 40 минута, ако не се събуди спи неспокойно, започва понякога да кашля, рядко но се е случвало и да пропищява, дори му прокъркорва хранопровода, но оригва едва като се събуди сам и се изправи. И определено спи по-малко, ако не е оригнат. Дори и сега когато е вече голям го вдигам в изправено положение докато спи след около 40 мин. за да изкара събрания въздух. Кърмен е до 1 г. Гледам минимум 1 час да не е ял и пил течности преди да легне да спи и пак е неспокоен и винаги оригва след сън. Ходихме на консултация при доцент от Варна. След преглед с ехограф, каза че има ГЕРБ, много газове в корема и бавно отделяне на стомашно съдържимото. Пи 2 месеца Мотилиум и Омепразол, Колинокс и пробиотик. Ефект никакъв, никога не е спирало трудното оригване. Бихте ли ми дали съвет, защото ако не е много изморен дори не може да заспива докато не оригне голяма част от въздуха. Притеснява ме факта, че в яслата почти не спи и си мисля, че причината е това че непосредствено след ядене, той не може да легне веднага и да спи. Може ли да ми дадете съвет, дали е нужно по-продължително лекуване, израства ли се? Дали причината за това непрекъснато оригване е ГЕРБ? Благодаря Ви предварително!

# 294
  • София
Здравейте. Сложна ситуация. За да се даде отговор са нужни комплекс от изследвания. Ехографът само потвърждава че има рефлукс. Но продължаващ рефлукс до почти 3-годишна възраст или е на база някаква хирургична патология или е довела до сериозно усложнение. Ендоскопия, рН-метрия, рентген - това е нужно. Мисля че доц.Георгиева може да организира това. Едва когато се изключат вероятните причини може да се мисли за подходящо лекарствено лечение и хранителен режим.

# 295
  • София
Здравейте!Дъщеря ми е на 13 дни и от около 2-3 дни забелязвам, че почти на всяко хранене /кърмя я, не давам нищо друго/ повръща колкото локвичка, раменцата й са все мокри и се налага да я преобличам. Притеснителното е, че излиза от устата като малко гейзерче, а не се стича по ъглите. Знам, че ако се стича само по ъглите, най- вероятно е поела повече мляко и стомахчето изхвърля ненужното, но в случая количеството не е малко, дори на моменти ми се струва, че изхвърля всичко, което е изяла. Освен това често след хранене като я оставя в леглото почва да се извива на дъга и това явно допълнително благоприятства повръщането. Моля посъветвайте ме при какъв специалист да се насочим и къде! Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 15 сеп 2016, 09:28 от stelaartois

# 296
Здравейте, д-р Оги.Нашата история е следната ,имам момченце на 1г.и 3 м..Повръща от бебе до днес,като повръщането когато беше по малък беше обилно след всяко хранене,не е на фонтан,но доста!Когато навърши  годинка беше спряло изцяло за 2 седмици,като преди това около месец му давах REFLUXAID NIPIO!Сле тези две седмици повръщането пак възвърна,като е само след обяд,много рядко сутрин след попарата и пак започнах да му давам REFLUXAID NIPIO-по 2мл.след всяко хранене ,ефект има ,но след обяд пак си връща и ми прави впечатление,че е от десерта който яде ,царевично нишесте с прясно мляко,но понякога и когато е по течен обяда връща!Какво да направим според вас,колко време мога да давам сиропа!Възможно ли е да е рефлукс,детето не е боледувало ,жизнено и усмихнато е!

# 297
Здравейте, д-р Оги.Нашата история е следната ,имам момченце на 1г.и 3 м..Повръща от бебе до днес,като повръщането когато беше по малък беше обилно след всяко хранене,не е на фонтан,но доста!Когато навърши  годинка беше спряло изцяло за 2 седмици,като преди това около месец му давах REFLUXAID NIPIO!Сле тези две седмици повръщането пак възвърна,като е само след обяд,много рядко сутрин след попарата и пак започнах да му давам REFLUXAID NIPIO-по 2мл.след всяко хранене ,ефект има ,но след обяд пак си връща и ми прави впечатление,че е от десерта който яде ,царевично нишесте с прясно мляко,но понякога и когато е по течен обяда връща!Какво да направим според вас,колко време мога да давам сиропа!Възможно ли е да е рефлукс,детето не е боледувало ,жизнено и усмихнато е!

Здравейте. Моето дете има алергия към мляко и като спряхме млечните продукти и ги заменихме със специално адаптирано мляко за алергични деца повръщането намаля доста. Пробвайте да видите дали без мляко и млечни продукти ще се подобри положението.

# 298
  • София
Здравейте!Дъщеря ми е на 13 дни и от около 2-3 дни забелязвам, че почти на всяко хранене /кърмя я, не давам нищо друго/ повръща колкото локвичка, раменцата й са все мокри и се налага да я преобличам. Притеснителното е, че излиза от устата като малко гейзерче, а не се стича по ъглите.

Препоръчвам да я заведете на неонатолог. Макар че е още рано, трябва на ехограф да се види дали няма проблем с пилора. При необходимост те ще ви насочат към детски хирург.

# 299
  • София
Здравейте!Дъщеря ми е на 13 дни и от около 2-3 дни забелязвам, че почти на всяко хранене /кърмя я, не давам нищо друго/ повръща колкото локвичка, раменцата й са все мокри и се налага да я преобличам. Притеснителното е, че излиза от устата като малко гейзерче, а не се стича по ъглите.

Препоръчвам да я заведете на неонатолог. Макар че е още рано, трябва на ехограф да се види дали няма проблем с пилора. При необходимост те ще ви насочат към детски хирург.
Благодаря! А като алтернатива, ако не успеем да посетим неонатолог в близките дни, дали детски гастроентеролог е добър вариант?

Последна редакция: сб, 17 сеп 2016, 11:31 от stelaartois

Общи условия

Активация на акаунт