Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Гастроезофагеален рефлукс

 • 213 503
 • 643
 •   1
Отговори
# 600
 • София
 • Мнения: 3 712
Синът ми повръщаше непрекъснато до 3,5 годишна възраст- от всичко и по всички възможни начини.
Като бебе уж имаше алергия към белтъка, пи специално мляко, после пи мляко за деца с рефлукс, след това различни лекарства, предписани от различни лекари. Никакво подобрение.
Къде ли не го водих, какво ли не пи, повръщането не спираше.
В парка ни видя случайна майка, когато той повърна на пързалката и ми каза да опитаме с хомеопатия.
Изобщо не вярвах, че ще помогне, обаче вече нямах какво да губя.
Намерих лекар-хомеопат, той ни даде лечебна схема с Арсен и за три дни (не е за вярване) детето спря да повръща- като с вълшебна пръчица.
Хомеопатията не е панацея, за много неща след това не ми е помогнала, но детето ми наистина спря да повръща от схемата с прием на Арсен.
Пробвайте с добър хомеопат, наистина опитайте.
За съжаление обаче, всичките тези години на безконтролно повръщане, нанесоха щети на стомаха на моето дете и в училищна възраст той започна да прави кризи от гастрит, които след строга диета и билки отшумяваха, след време пак се повтаряха...

Затова, майчета, вземете мерки навреме, защото няма как това повръщане да не даде отражение на по-късен етап.
Стискам палци!

# 601
 • Мнения: 195
Здравейте, професор Бранков, пиша ви за съвет. Синът ми е на 5+++м и откакто е направил 1 месец има рефлукс. На кърма е и хапва само по 100—120мл на кърмене, храни се през 3ч и има 6ч почивка вечер. В началото наддаваше по около 800 грама, а последните два месеца е наддал общо 800 гр.
В началото връщаше след всяко кърмене и това да му пречеше, но между втория и третия месец рефлукса се усили. Връщаше постоянно от кърмене до кърмене, много плачеше и за да е по-спокоен трябваше да го нося изправен постоянно, сложех ли го да легне и започваше да пищи. Оригане, носене в раница, леглото на 45 градуса - нищо не помогна. Педиатърът ни изписа Гастротус, който имаше малък ефект около 10 дни и след това нещата станаха още по-зле. Пищеше, извиваше гръб, държеше главата все на една страна и нищо не помагаше, успокояваше се само с кърмене и после пак отначало.
Ваш колега в Пловдив му предписа сироп с Фамотидин, от който силната болка намаля, но няма голямата разлика, който се очакваше. Знам, че сиропът път не спира повръщането, но той още има киселини. Пуснахме му изследвания за еозинофилен езофагит и панел за хранителни алергии като и двете са отрицателни. Въпреки това аз не ям никакви млечни продукти. Като цяло връщането се подобрява за 10 дни и после се влошава за 10 дни и така се редува постоянно. Освен всичко друго е и със запек, който се подобрява само от Омни Биотик Панда, но ако спра пробиотик или дам друг и пак се започва.
Напоследък рефлуксът отново е обострен, връща по-малко като количество, но постоянно чувам как преглъща и после се напъва целия, извива гръб и крещи [ не плаче, просто крещи ААА].  Винаги е с млечни сополи в носа и само си търка лицето. Притеснявам се, че хапва по 100мл на хранене, но ако го насиля за повече и се започва едно ужасно връщане и извиване.
Захраних го с тиква и забелязх, че след като е ял пюре на обяд не връща, но при следващите две кърмения връщането се увеличава трикратно. Естествено и с пюрето си остава дискомфорта след хранене. При захранването се обрина или по-скоро направи атопичен дерматит ( според личния лекар) и в момента пак е изцяло на кърма.
Знам, че при по-обострен рефлукс се израства около годинка, но аз не виждам и грам подобрение въпреки лекарствата. Много е мъчително да го следвам как се извива от болка, не иска въобще да стои по коремче и се притеснявам и дали изобщо ще се научи да лази.
Моля ви за съвет!

# 602
 • София
 • Мнения: 2 482
Здравейте,
извинете, че не Ви отговорих веднага. Исках да направя справка. Най-общо казано Вие сте предприела всички мерки, които се препръчват при кърмачески рефлукс. Състоянието на детето Ви тревожи, тъй като не виждате подобрение. Според опита на педиатрите добавянето на антирефлуксно мляко (Фризовом) може донякъде да помогне. Даването на Фамотидин не трябва да се прекъсва, независимо че няма бърз ефект. Други лекарствени средства на тази възраст са почти изключени, макар че някои все още препоръчват сироп Мотилиум. Аз нямам наблюдения и не мога да го препоръчам.
В такива случаи като Вашия аз винаги казвам, че е нужно постоянство и търпение, тъй като преодоляването на симптомите на рефлукса стана бавно, понякога към 1 годишна възраст. Като хирург мисля и за хирургични причини, но те са с много малка вероятност. Преди десетилетия правехме скрининг с контрастно рентгеново изследване, но сега бих се въздържал.
Мисля, че ще имате полза от подробния разказ на една майка, която е минала по този път. Понякога личният опит е за препочитане пред начетеността на специалиста.

https://www.namama.bg/article/za-problema-refluks-ot-lichen-opit/

Пожелавам Ви по-бързо да преминат тревожните моменти.

# 603
 • Мнения: 14
Здравейте, възможно ли е от прием на антибиотик Клацид да се получи рефлукс? Детето ми пи антибиотика 9 дена ,а сега се задавя докато спи ,до такава степен,че не може да си поеме въздух.През деня също се случва след хранене и повръща.На рентгена няма бронхит , кръвните изследвания са добри,сега сме на пробиотик и еспумизан,днес пак имаше 3 задавяния през деня,а вечер ако се задави веднага я вдигам , защото не може да диша и кашля.Моля ако имате такъв проблем споделете,дайте ми съвет какво да правя , утре сме на контролен преглед при педиатър.Блаодаря ви

# 604
 • София
 • Мнения: 2 482
Възможно е от антибиотика на има нарушение на стомашния баланс и детето да получава киселини, оригвания, връщане на секрети. Това е свързано с общата инфекция, за която сте го лекували. Явно има още секреция от горните дихателни пътища, която създава това чувство на задавяне. Правилно са предписани тези средства, засега няма нужда от специално антирефлуксно лечение. Тези оплаквания не представляват болестния комплекс на гастро-езофагеалната рефлуксна болест.

# 605
 • Мнения: 14
Благодаря ви,аз пиша и в двете теми , защото се притесних и исках да знам дали има сериозни проблеми, детето се роди с тортиколис и счупена ключица,от бебе се задавя като пиеше водичка или ако сучеше,така си израстна с това задавяне ,но сега вече е по-различно, защото има и задух през нощта,вече е на 3 г и посещаваше детска градина,почти всеки месец боледува,два пъти е била с ларингит,получава обриви по тялото, като цяло прави алергии,казват че е от насекоми,но м.март нямаше допир с тревни площи,беше на градина,от препарати за дезинфекция също е вътре да е имала алергична реакция ,вече наистина много неща се появиха, последното разболяване беше това ,което споменах в предния пост за възп.на горните дихателни пътища,а сега връщането на стомашен сок и задавяне дано отмине скоро, защото продължава 7 дена .

# 606
 • София
 • Мнения: 2 482
Разбирам Ви, сега вече има по-обобщен образ на нещата. Освен това често сте се обръщала към мен във форума. Това е хронично състояние, в което влизат много компоненти. Едва ли е патологична рефлуксна болест, но има проблеми с горните дихателни пътища, които често водят до рефлукс, а той от своя страна изостря тези проблеми.
Нека изясним - детето не се ражда с тортиколис, а той се предизвиква по време на процеса на раждане. Казвате, че има счупена ключица, най-вероятно е било естествено, но трудно раждане. Това и други подлежащи проблеми са  база за разстройване на гълтателния акт. Тук имате нужда от цялостно изследване в детска гастроентерология, като основното трябва да бъде 24-часова рН-метрия. Трябва да се потърси някаква хранителна алергия, не само към белтък. В това отношение от голяма полза може да ви бъде д-р Димитров от Детския център на Токуда - той е алерголог и специалист по храненето.
Ог моя гледна точка аз смятам, че едва ли има някакъв хирургичен проблем. Може би ще е подходящо да се добави Мотилиум, за което има много противоречиви мнения.
Препоръчвам Ви да се запишете за д-р Димитров на 02 403 4948.

# 607
 • София
 • Мнения: 2 482
Допълвам си отговора - може би бъркам с друг потребител, но нека Ви попитам:  Вие по-преди обръщала ли сте към мене за съвет?

# 608
 • Мнения: 14
Скоро намерих темата и това,че помагате на много майки тук,не съм писала за проблема ни досега ,да тортиколис се появи 20 дни след раждането като подутина ,бяхме на рентген после на ортопед във Варна ,една гот правихме раздвижване и се оправи , ключицата също от тежко раждане се е получило,пропуснах да добавя че имаше и доста завишен билирубин мисля че се казваше като ни изписваха  и кръвоизлив в очите ,тези неща са от преди 3 години.,въпроса ми е възможно ли всичко това да води до често боледуване на горните дихателни пътища както често се случва , а сега и стомашни проблеми със задавяне ?

# 609
 • София
 • Мнения: 2 482
Аз вече Ви отговорих подробно. Във Варна потърсете доц.Георгиева от педиатрията на "Св.Марина".

# 610
 • Мнения: 14
Благодаря ви за всички отговори и отделеното време,желая ви хубав ден.

# 611
 • Мнения: 4
Здравейте доктор Оги,

дъщеря ми е на 6 г., не боледува често, но има редовно секрети, които се стичат назад. Миналото лято от едни такива сополи, премина в кашлица, която стана почти постоянна. Водих я при различни педиатри, УНГ, не можеха да разберат от какво кашля. Личния лекар, изписа няколко аб, тъй като тази кашлица продължи седмици. При пиенето на аб, тя започваше да кашля силно, давещо. Спрях всички лекарства, качих я в планината и давах само цинабсин и капки виброцил, понеже имаше съмнения за синузит. Наскро се разболя, гърлото беше зачервено, имаеш е и висока температура, отново аб. Имаше кънтяща кашлица. Изпи аб, на 3-тия ден забелязах налепи по сливиците, и бяха уголемени. Доктора изписа още 2 аб - тя просто отказа да ги пие, и аз прецених, че няма да ги давам. Налепите постепенно изчезнаха, но се появи отново постоянната кашлица. Давах ефизол, мед с малко сода, и правихме гаргара с кола - по жабурикане. Докато беше с температура, основно лежеше, ядеше малко, филия с лютеница, млекца,бисквити и спеше. След като минаха налепите, спрях сладкото, сокове, никакви домати и тн. Кашлицата намаля..сега е по скоро едно..прокашляне, като нужда да прочисти гърлото. Като малка е повръщала, но много рядко. Като по-голяма - един път, от прекаляване със сок. Яде лакомо и бързо. Правя каквото мога за да се храни по бавно, да не ляга след хранене, взех пробиотици, правим иога..Личният лекар я прегледа миналата седмица, и каза, че гърлото е леко зачервено - изписа какво ли не. Относно кашлянето - гастротус. Пие го от миналата седмица. В момента няма как да я заведа да й правят изследвания - дали става дума за тих рефлукс? Какво друго мога да направя? Тя не се оплаква от нищо, нито болка. По често се оригва, и има газове. Възможно ли е да е проблем с щитовидната жлеза? Стана много дълго, извинявайте, но съм притеснена.
Хубав ден!
П.С. Забравих да напиша, че кашля само след като се храни. Когато е изправена, или говори, тича, не кашля. След като се нахрани почва да си прочиства гърлото, не е точно кашляне, нещо като ръмжене..

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 15:25 от cruella_devil

# 612
 • София
 • Мнения: 2 482
Здравейте, нека да кажа, че терминът "тих рефлукс" е абстрактно понятие. Има "рефлуксна болест", която се доказва с различни технически средства и се лекува лекарствено, а понякога и хирургично. Има "гастро-езфагеален рефлукс", тоест спонтанно връщане на стомашно съдържимо към хранопровода, но това го имат всички хора - от бебето до възрастния - в по-малка или по-голяма степен. Та този рефлукс може да се обостри (ускори) от някакво общо заболяване, при което връщането на секрети дразни горните дихателни пътища и от своя страна усилва рефлукса - тоест получава се порочен кръг. Тогава се лекува и заболяването и повръщането.

Има също и такива причини - неправилен режим на хранене, нервност, или както сама казвате: "Яде лакомо и бързо. Правя каквото мога за да се храни по-бавно, да не ляга след хранене, взех пробиотици, правим иога..". Вие сама поставяте диагнозата. Намерете решението, с лекарства няма да стане.

Колкото до щитовидната жлеза - при децата почти няма такива проблеми, но все пак говорете с ендокринолог. Но това също е един родителски проблеми - те търсят всякакви причини за нещо, което в основата си е свързано с лош режим, неправилен подход към детето,  и прочее. Дано сте ме разбрала.

# 613
 • Мнения: 4
Здравейте отново,

благодаря за отговора. Много добре ви разбрах, и осъзнавам, че има лоши навици, по моя и на околните вина. Ще продължа да я наставлявам, сега и без това сме си вкъщи. Бихте ли дали някакви съвети относно храненето, по конкретно за храните, които трябва се избягват? Има ли конкретни пробиотици, които да препоръчате? Тя изобщо не кашля през нощта, и когато е изправена. Това хъкане, и прочистване се засилва когато е седнала. След като се нахрани я държа изправена 30 минути. Четох какво ли не, има ли полза от даването на дъвка след хранене? През деня е активна, играе на двора, движи се, няма оплаквания. Свалила е около 1 кг, от както сме си вкъщи, което е почти месец. Тя по принцип е по висока и по едра, тежи 25 кг. Храни се, но по по-малко, и като всяко дете винаги иска солети, бисквити и бонбони. По изключение и давам по 1-2 малки бисквити, обича кисели млека, яде мюсли с прясно мляко.  Не яде много зеленчуци, и супи, но с уговорки се получава. Изобщо вески ваш съвет е ценен за мен..

Относно щитовидната жлеза, просто се зачудих, защото аз съм с Хашимото, и доста често изпитвам нужа да прочистя гърлото, все имам усещането за буца.

Благодаря предварително и лека вечер

# 614
 • Мнения: 14
Здравейте д-р Оги, имам бебе на 1 месец и 1 седмица момче, като в болницата му даваха аптамил и решихме и ние вкъщи да даваме аптамил, но се запече започна един рев, после взехме аптамил комфорт, но след всяко ядене ревеше пак и се извиваше взе и да връща по малко, като сменихме с лактана био, задържахме се на него, но проблемите продължават бебето след ядене отново му е дискомфортно,чакаме да оригне държим го около 20 мин да се слегне яденето, но често след сън отново се оригва или почва да хълца, връща ядене като спи или при смяна на памперса от самото свиване му се стича храна от устата, няколко пъти ни е и повръщал, не спи спокойно постоянно се изтяга реве и като спи изкривява главата на еднана една страна, забелязах и че често премлясква с уста става му гадно като киселини и докато спи се заклечва или почва да кашля, също издава страни звуци като пъшкане, ръмжене докато спи! Дали може това да са признаци на рефлукс като от вчера му даваме сироп Гастротус, но снощи вечерта взе отново много да се свива и реве и бързо огладнява!
Има и колики и даваме колийф капки и биобаланс.

Общи условия

Активация на акаунт