Гастроезофагеален рефлукс

• 297 254
  • 830
  •   1
Отговори
# 810
  • София
Ако давате необианацид оригването е най-вероятно от него. Същото би било и с гастротус. Продължавайте само с фамотидин тъй като детето се успокоява. Добавете и мотилиум както го предписах.

# 811
Ако давате необианацид оригването е най-вероятно от него. Същото би било и с гастротус. Продължавайте само с фамотидин тъй като детето се успокоява. Добавете и мотилиум както го предписах.
БЛАГОДАРИ ВИ, ПРОФЕСОРЕ! БЪДЕТЕ ЗДРАВ!

# 812
Здравейте проф. Бранков,
Дали знаете от къде мога да се снабдя с прахчета Нексиум? Или някаква друга алтернатива, не знам дали съществува Панто/Омепразол на прах, подходящ за деца? Никъде не мога да намеря.

# 813
  • София
Намерете в гугъл адреса на аптека Ерудита. Там приготвят всякакви прахчета и разтвори.

# 814
Намерете в гугъл адреса на аптека Ерудита. Там приготвят всякакви прахчета и разтвори.
Благодаря ви от сърце! Бъдете здрав и успешен!
Поздрави!

# 815
Здравейте, проф. Бранков,
Обръщам се към вас с надежда за някаква насока относно по-малкият ми син на 2г и 8м. Той е изключително активно и будно дете, проходил на 10м., захранен стандартно, без никакви оплаквания. От както е роден от нослето се чува хъркане и следва влажна кашлица. Многократно и целогодишно прави бронхити и бронхиошоти, отровихме детето от антибиотици, вентолин и пулмикорт. Посещавали сме УНГ многократно, мнението му е, че няма възпалена и уголемена трета сливица и причина за проблем. Но дава мнение за стичащ се заден секрет. Повечето пъти секрет от носа и гърлото е чист. Изключение са два случая, в които и двете деца бяха тежко болни с бактериални инфекции с мораксела
и  стрептоко. Лекуваме се при пулмолог от няколко месеца, терапията е флексотид и сингулар, но не забелязвам промяна. Всичко започва от хъркане в носа, следва слаба кашлица няколко дни, последвана от задълбочаване и без антибиотик не минава. Понякога се наслагват с бактериални инфекции и следват прием в болница и дълга терапия. Но първоизточникът е от хъркането в носа и задният секрет. Забелязвам, че детето кашля основни сутрин и след прием на определени храни, напр.  шоколад, домат, цитрус... Възможно ли е да има рефлукс и как да го обекчим?
Благодаря ви предварително!

# 816
  • София
........ Всичко започва от хъркане в носа, следва слаба кашлица няколко дни, последвана от задълбочаване и без антибиотик не минава. Понякога се наслагват с бактериални инфекции и следват прием в болница и дълга терапия. Но първоизточникът е от хъркането в носа и задният секрет. Забелязвам, че детето кашля основни сутрин и след прием на определени храни, напр.  шоколад, домат, цитрус... Възможно ли е да има рефлукс и как да го обекчим?
Благодаря ви предварително!

Възможно е да има вторичен рефлукс, като първопричината често е хранителна или сезонна алергия. Направете тестуване при алерголог.
Колкото до диагнозата на рефлукса тя се поставя в специализирани детски клиники. Не разбрах от къде сте.

# 817
Здравейте проф. Бранков и благодаря за бързия отговор!
Ние сме от София, имаме записан час за д-р Лазарова, но за съжаление е след повече от месец. Междувременно детето продължава да си кашля влажно, днес отново го преслушаха и няма хрипове, състоянието му е чудесно, изследванията на кръвта също, секрет от носа и гърло чист.
Има ли възможност да се направи нещо преди това, според вашите компетенции, за да не се усложни?
ПС. Не знам дали има връзка, но малкият е с по-изпъкнал пъп и не успяхме да го приберем докато беше малък.
Допълнителни на около 30 дни като бебе изкара стомашен вирус(баткото го предаде) и една седмица след това беше с бронхиолит.
Благодаря!

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 13:29 от Mrs. Ivanova

# 818
  • София
Съжалявам, наистина не мога без базисни изследвания да дам конкретен съвет.

# 819
Благодаря ви за отговора!
Как бихме могли да се свържем с вас за консултация и какви базисни изследвания са нужни?
Весели празници!

# 820
  • София
Тези изследвания се правят в болнична обстановка, така че най-добре се доверете на д-р Лазарова или потърсете доцент Цочева -  педиатър в детска хирургия на "Пирогов".

# 821
Здравейте, имам бебе на 6 месеца изцяло на АМ ( беше на ХИП комфорт )от преди месец след поставянето на първоте две задължителни ваксини,детето ми започна да  повръща на фонтан всичко.Вече хо бях започнала захранването смених ме много млека.По препоръка от гастоентеролог разбира се , лежахме в болницата пуснахме му куп изследвания ,правихме снимка пасаж  няма никакви проблеми. Единствено стойностите за краве белтъка му бяха завишени .Доцента ми обясни че не е алергичен към краве белтъка но е склонен към алергия.Пусках урина излезна бактерия след повтаряне на урината излезна напълно чиста явно самата проба е била замърсена.В момента сме на Фризолак пеп смесвам го с каша зада стане по гъсто, но резултат не виждам. От Цялото повръщане беше започнал да сваля кг. , сега уж запопна да качва .Вече тотално съм отчаяна , и незнам как са му помогна .Ако има мами минали през нещо подобно
МОЛЯ ЗА ПОМОЩ
Извинявам се за дългия пост .Благодаря ви

# 822
Здравейте, д-р Бранков! Синът ми е на 3г. и 9м.! Откакто тръгна на детска градина започна много да боледува, 2 дни е на градина и след това 2 седмици вкъщи със задна хрема, която много трудно минава. Водили сме го на специалист УНГ в ИСУЛ, където са му изписвали спрей назонекс и сироп ериус за 2 месеца, през които не е ходил на детска и следователно не е боледувал! Тръгне ли на детска градина и всичко започва отначало! От известно време го чувам, че започна да скърца със зъби, докато спи и има много лош дъх сутрин. Месец януари изкара грип А и му беше назначен Тамифлу! Грипа мина, но оттогава нещата се влошиха, започна да има много газове след хранене, сутрин като стане се прокашля сякаш се опитва да си прочисти гърлото и има сухота в устата, като се храни постоянно му се повдига и не иска да хапва почти нищо, освен супи! На 2/3 пъти повърна храна веднага след като е хапнал. Водихме го при док. Кофинова, която след преглед каза, че най-вероятно е развил гастрит и нищо не спомена за рефлукс. Изписа му Квамател 20мг веднъж на ден за 14дни и диета! Според педиатъра ни това са симптоми на тих рефлукс и му изписа гастротус бейби 3×5мг след хранене. Давахме Кваматела, продължаваме с гастротуса и диета, но той продължава да има сухота в устата, пие постоянно течности и сякаш изпитва страх да хапва сухи храни и иска постоянно супи! Давам му и Wayalax junior 1×20ml, тъй като се запича от Гастротус! Притеснявам се, че лечението не дава ефект и детето се мъчи! Какво бихте ме посъветвали вие, да го водя ли за второ мнение или как да подходя занапред?

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 11:54 от Vessittoo

# 823
  • София
Това е случай за детски гастроентеролог. Потърсете д-р Лазарова от Сити клиник или д-р Гроздева от Токуда.

# 824
Това е случай за детски гастроентеролог. Потърсете д-р Лазарова от Сити клиник или д-р Гроздева от Токуда.
[/quote]
Благодаря ви за отговора! Записала съм му час, но е чак началото на юни. Много ще съм ви благодарна, ако изразите вашето мнение какво е? Знам,че с онлайн консултация е трудно, но поне по това, което съм описала. Сърдечно ви благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт