Гастроезофагеален рефлукс

• 298 051
  • 830
  •   3
Отговори
# 360
  • София
Здравейте, на тази възраст е малко вероятно да има "раничка" на хранопровода. Даже и да има, ранитидин е правилно лекарство. БиоАмика за газовете също е подходящо. В общи линии не отдавам общото безпокойство само на рефлукса. Възможно е още да има колики, а дали има редовни изхождания? Няма нужда от специални изследвания - много често с търпение и налучкване майките сами разбират как да успокояват бебетата.
да, изхожданията не са ни проблем- всеки ден, или през ден. Но се замислям какви са тези колики, като е на почти вече 5 месеца Thinking Д-р Оги, докога е нормално да има газове бебето newsm78? И дали това зависи от храната, която яде майката /ако бебето се кърми/?

Разбира се че зависи, зависи от много неща. Но това е работа на гастроентеролозите да обсъдят с Вас подробно тези проблеми.

# 361
  • София
ОК,Благодаря!!

# 362
Здравейте, проф. Бранков,

Дали преди изследване с бариева каша и PH-метрия трябва да се спре лечението с квамател и мотилиум? Ако - да, за какъв период се спира?

Дъщеря ми е с такава терапия, назначена от д-р Гроздева и продължена от д-р Лазарова. Първоначално след грипен вирус през декември 2016 направи остър гастрит, който уж отшумя след започване на терапията. За съжаление от повече от месец вече въпреки терапията с квамател и мотилиум е с ежедневни непрекъснати оплаквания, че й се гади, като е стигала да повръщане само 1 път.

Може би има и психологически момент, не мога да преценя. Очакваме бебе през април и тя също го чака с огромно желание, но кой знае какво се случва на подсъзнателно ниво.

Та засега май сме се насочили към хоспитализиране и провеждане на изследванията в Токуда.
Предварително Ви благодаря!

# 363

Вече 3 месеца лечение с Нексиум и Мотилиум,детето все още има епизоди на тежест, дискомфорт в стомаха и чести оригвания, понякога както тази сутрин с гадене, той казва че ако не се оригне ще повърне.От ренгенография на стомах излезе че има каскаден стомах.Вие тук във форума бяхте препоръчали или гастроскопия или да се проследи ефекта от медикаментите.Ефект има,от гледна точка на това че не са толкова на често тия епизоди на обостряне така да го нарека, но са по няколко пъти в седмицата да кажем, не са абсолютно всеки ден..различно е.. може два три дни да има, после ден два да няма..и така .Сега  да се насочим ли към гастроскопия според вас ? И ако да с какво направление става ? И още един въпрос.. понеже ни е далеко София,искам да попитам дали във Варна също може да се направи?

# 364
  • София

Дали преди изследване с бариева каша и PH-метрия трябва да се спре лечението с квамател и мотилиум? Ако - да, за какъв период се спира?

Дъщеря ми е с такава терапия, назначена от д-р Гроздева и продължена от д-р Лазарова. Първоначално след грипен вирус през декември 2016 направи остър гастрит, който уж отшумя след започване на терапията. За съжаление от повече от месец вече въпреки терапията с квамател и мотилиум е с ежедневни непрекъснати оплаквания, че й се гади, като е стигала да повръщане само 1 път.

Според мен не трябва да се спира терапията. Тук водеща причина е каскадния стомах, който забавя движението на храната и води до оригване и киселини. Гастроскопията едва ли ще покаже нещо повече. Все пак придържайте се към съветите на нашите гастроентеролози.

# 365
  • София

Вече 3 месеца лечение с Нексиум и Мотилиум,детето все още има епизоди на тежест, дискомфорт в стомаха и чести оригвания, понякога както тази сутрин с гадене, той казва че ако не се оригне ще повърне.От ренгенография на стомах излезе че има каскаден стомах.Вие тук във форума бяхте препоръчали или гастроскопия или да се проследи ефекта от медикаментите.Ефект има,от гледна точка на това че не са толкова на често тия епизоди на обостряне така да го нарека, но са по няколко пъти в седмицата да кажем, не са абсолютно всеки ден..различно е.. може два три дни да има, после ден два да няма..и така .Сега  да се насочим ли към гастроскопия според вас ? И ако да с какво направление става ? И още един въпрос.. понеже ни е далеко София,искам да попитам дали във Варна също може да се направи?

Гастроскопията не е толкова важна. Явно имате подобрение. Продължавайте упорито и внимателно с лекарствата и хранителния режим. И недейте стресира детето, не всяко гадене или оригване и повод за паника.

# 366
Здравейте Докторе,
Цитирам писаното от мен преди няколко месеца. Тогава ме посъветвахте да изчакаме.
Синът ми е на 1г. и 1 месец, обективно състояние:
9.200 76 см - роден 2900
ходи от 11 месечен
всички кръвни изследвания в норма
След 10я месец повръщането спря, останаха единични повръщания с нишки кръв (през 10 дена, 20 дена), все едно нещо го раздразва. Пихме 2 месеца Нексиум всеки ден и 1 месец през ден, повреме на приема пак имаше единични епизоди.Спряхме нексиума към 20.02.

Днес след баня и след много скачене, въртене и плискане върна на фонтан и отново имаше нишки кръв. На фонтан е връщал само веднъж преди, но го отдавам на това, че беше ял, а скачането в банята беше много. Но кървавите нишки вече не знам на какво да отдам.
Не се оригва, не кашли както някога, няма никакви симптоми на каквото и да било.

Моля ви посъветвайте ме какви изследвания са необходими, за да се установи на какво се дължат тези нишки?
И възможно ли е да има непоносимост към някои храни и от това да се получава?
По възможност мога ли да запиша час за преглед при вас?

Благодаря предварително,

Здравейте д-р Оги,

Моля ви за съвет, синът ми е на 10 месеца:
До 5 1/2 месеца беше само на кърма и повръщаше на всяко хранене, по някога малко понякога повече, но и до ден днешен наддава чудесно и има страхотен апетит.

На 2 1/2 месеца с кърмата върна и кръв, колкото чаена лъжичка/тъмна като отайка от кафе/. Бяхме в Токуда, д-р лазарова ни прегледа, изписа мотилиум за месец и постави диагноза физиологичен рефлукс. Всички изследвания в норма, стояхме 5 дена в болницата.
След 7я месец повръщането значително намаля, като е имало случаи повече от 20 дена нито веднъж и после пак започва, но по малко, по няколко капчици.
Проблемът е, че всеки месец по различно време връща по няколко нишки кръв, в следствие на многократно оригване.
От месец сме на нексиум 1по 10гр, спрях да кърмя, за да не му създавам допълнителна киселинност, но снощи пак върна капка мляко и в него имаше съвсем малка нишка кръв.
Д-р Лазарова предлага скопия, за да се установи от къде точно е кръвта, според нея е следствие на слаби съдове.
Моля ви за съвет как да процедираме от тук нататък.
Благодаря предварително,

# 367
Здравейте д-р Оги,
Извинявам се предварително, ако постът ми е неуместен в тази тема. При нас проблемът се появи  когато дъщеря ми беше на 8 месеца. Изключително кърмена, захранена след навършени 6 месеца, с бавно въвеждане на храни- зеленчук, плод, каши. Въведен глутен в средата на 7ми месец с овесена каша и последващо даване на същата каша всеки ден, в продължение на 2 седмици преди първата реакция, за която предстои да разкажа. Повръщане или връщане дори, дотогава, на кърма, никога не е имало. Дори и сега, когато е само на кърма – проблем няма, никакъв. Но след прием на твърда храна, независимо каква, следва експлозивно повръщане, на фонтан, 4-5 пъти, докато вече няма какво да повърне. Но по-притеснително е състоянието, в което изпада след повръщане- изпада в летаргия, гледа в една точка, бяла като платно, като в безсъзнание, след което изнемощяла би заспала /ако не я държим будна, за да я следим или не хуквахме към спешното/. Няма никакви кожни обриви или други симптоми. Това повръщане и последващо състояние се повтори последователно 3 пъти- след всеки прием на храна, различна от кърма: 1) банан, авокадо, царевична и овесена каша (100гр) 2) тиква и ябълка 40гр; 3) банан и ябълка 40 гр. Като последната реакция беше 7 часа след хранене и беше без повръщане, но с гадене и с изпадане в същото състояние. Консултирахме се с двама гастроентеролози, пуснахме изследване за хранителна непоносимост /излезе непоносимост, слабо положителна, към 20ина храни, хаотични, основните алергени плюс картоф, ориз, ябълка, банан и др/. Не знам доколко е достоверно и самото изследване. Иначе единият специалист ни постави диагноза хранит. непоносимост- ГЕР, провокирана от глутен и изготви схема с много плавно започване на захранването, пробиотик и Фенистил и при следваща реакция евентуално- PH-метрия и рентген. Другият специалист има съмнения за хистаминова непоносимост или хранителна алергия, отрече ГЕР и препоръча изследване на хистамин, хранителни алергии и общ IgE, които обаче са с венозна кръв и то в немалко количество (последващото лечение, след излизане на изследванията, ще е с Ранитидин и Зиртек). Чувствам се много объркана и ако посетя още някой специалист (алерголог, друг гастроентеролог или и аз не знам какъв друг) вероятно ще предпише поредното изследване (за цените на изследванията въобще не говоря, цифрите са големи, но и няма значение). А относно тези изследвания за алергии и непоносимости- всеобщото мнение е едно- не особено достоверни, показателни и неоправдано скъпи и заблуждаващи. От друга страна се страхувам да започна захранване, за да не се стигне до следваща реакция, която може и да е по-силна. Дали има сред вас някой с подобен проблем? Извинявам се за дългия пост и ако мястото му не е тук. Благодаря!

# 368
Здравейте на всички мами във форума Simple Smile
От много време Ви чета но не се бях регистрирала,а само събирах информацията,която ми е нужна Simple Smile
И така до днес включвам се с въпрос към д-р Бранков.
Здравейте докторе,
Става въпрос за бебенце на почти 8 месеца. Беше на около месец,когато започна да потича мляко от устата и то предимно,когато е бе в пълно легнало положение.Ужасно много плачеше (почти постоянно)неможеше да спи,коремчето и постоянно "клопваше", пориви за повръщане,но почти не е изкарвала млякото от устичката.При което заведохме бебка на детски гастроентеролог.Прегледа трая точно 3 мин и в момента в който казах че НЕ повръща на фонтан и натдава ми обясниха че и няма нищо,имала газове много и затова плаче.Добре съгласих се.Калина мина 4 ри месеца почна 5 стана 6,а оплакванията същите,дори около тази възраст успяваше да повърне и на фонтан,при което отново я заведох на гастроентеролог.Този път излезнахме от кабинета с диагноза:гастроезофагеална рефлуксна болест без езофагит,препоръки за храненето и назначено лечение с гавискон по 2 мл за 15 дни,ако няма резултат мотилиум прахчета за 30 дни.С две думи нашите оплаквания са не толкова връщане на мляко,колкото постоянните уригвания и невъзможността да спи спокойно.Поради този факт заспива винаги в мен и изправена.Ужасно е да усещаш как коремчето и клопва и тя се извива на зад напред и неможе да се отпусне.Заспивайки я оставям в легълцето и след 15 20 Мин започва да плаче,отивам гушкам я и тя уригва пак,да речем тя вечеря към 20:30 ,а това се случва в 00:00,01 и т.н. часове на ред след хранене,като през цялото време си оригва,а когато заспи този порив я събужда и плаче оригне и се успокои после пак и така,ако не успее да оригне и клопва коремчето,което е видимо и с просто око.Та въпроса ми е докторе всичкото това което описах вследствие на рефлукса ли е или трябва да се търси друга причина.От как се е родила НЕ Е ИМАЛО вечер в която да заспи и да не ставаме няколко пъти после,като през деня също сънищата и не са продължителни(много рядко) Извинявайте за много дългия пост,но исках да обесня подробно,дано не съм натоварила с излишна информация ☺

# 369
  • София
Здравейте Докторе,
Цитирам писаното от мен преди няколко месеца. Тогава ме посъветвахте да изчакаме.
Синът ми е на 1г. и 1 месец, обективно състояние:
9.200 76 см - роден 2900
ходи от 11 месечен
всички кръвни изследвания в норма
След 10я месец повръщането спря, останаха единични повръщания с нишки кръв (през 10 дена, 20 дена), все едно нещо го раздразва. Пихме 2 месеца Нексиум всеки ден и 1 месец през ден, повреме на приема пак имаше единични епизоди.Спряхме нексиума към 20.02.

Днес след баня и след много скачене, въртене и плискане върна на фонтан и отново имаше нишки кръв. На фонтан е връщал само веднъж преди, но го отдавам на това, че беше ял, а скачането в банята беше много. Но кървавите нишки вече не знам на какво да отдам.
Не се оригва, не кашли както някога, няма никакви симптоми на каквото и да било.

Моля ви посъветвайте ме какви изследвания са необходими, за да се установи на какво се дължат тези нишки?
И възможно ли е да има непоносимост към някои храни и от това да се получава?
По възможност мога ли да запиша час за преглед при вас?

Благодаря предварително,

Ако нещата са спокойни и повече не са се появявали нишки кръв няма какво да се безпокоите. В случай на напъвани и повръщане лигавицата леко се раздразва и кърви оскъдно. Това не е проблем ако е еднократно.

# 370
  • София
От много време Ви чета но не се бях регистрирала,а само събирах информацията,която ми е нужна Simple Smile
Здравейте докторе,
Става въпрос за бебенце на почти 8 месеца. Беше на около месец,когато започна да потича мляко от устата и то предимно,когато е бе в пълно легнало положение.Ужасно много плачеше (почти постоянно)неможеше да спи,коремчето и постоянно "клопваше", пориви за повръщане,но почти не е изкарвала млякото от устичката.При което заведохме бебка на детски гастроентеролог.Прегледа трая точно 3 мин и в момента в който казах че НЕ повръща на фонтан и натдава ми обясниха че и няма нищо,имала газове много и затова плаче.Добре съгласих се.Калина мина 4 ри месеца почна 5 стана 6,а оплакванията същите,дори около тази възраст успяваше да повърне и на фонтан,при което отново я заведох на гастроентеролог.Този път излезнахме от кабинета с диагноза:гастроезофагеална рефлуксна болест без езофагит,препоръки за храненето и назначено лечение с гавискон по 2 мл за 15 дни,ако няма резултат мотилиум прахчета за 30 дни.С две думи нашите оплаквания са не толкова връщане на мляко,колкото постоянните уригвания и невъзможността да спи спокойно.Поради този факт заспива винаги в мен и изправена.Ужасно е да усещаш как коремчето и клопва и тя се извива на зад напред и неможе да се отпусне.Заспивайки я оставям в легълцето и след 15 20 Мин започва да плаче,отивам гушкам я и тя уригва пак,да речем тя вечеря към 20:30 ,а това се случва в 00:00,01 и т.н. часове на ред след хранене,като през цялото време си оригва,а когато заспи този порив я събужда и плаче оригне и се успокои после пак и така,ако не успее да оригне и клопва коремчето,което е видимо и с просто око.Та въпроса ми е докторе всичкото това което описах вследствие на рефлукса ли е или трябва да се търси друга причина.От как се е родила НЕ Е ИМАЛО вечер в която да заспи и да не ставаме няколко пъти после,като през деня също сънищата и не са продължителни(много рядко) Извинявайте за много дългия пост,но исках да обесня подробно,дано не съм натоварила с излишна информация ☺

Здравейте, описвате неща, които са много индивидуални и почти нямат аналог. Общите лекарски съвети слабо помагат, защото майката има най-точен поглред върху проблемите. По принцип уригването е свързано с лакомо ядене и гълтане на въздух. Значи трябва да се контролира самия процес. Вечерно време я хранете не по-късно от час и половина преди времето за сън и то с по-малко количество.

В общи линии различните проблеми при ГЕР постепенно отшумяват, като сроковете са различни и индивидуални - след 6, 8, 10, 12 -ия месец. Няма строги граници. Бъдете търпелива.

# 371
  • София
Здравейте, д-р Бранков.
Имам нужда от съвет - имам дъщеричка на 3 месеца и половина. От около 20 дни се храни доста трудно, предимно спяща, на смесено хранене и отказва и кърма, и адаптирано мляко. Следва етап на подобрение и после отново. Много е спокойна по принцип, до преди 2 седмици не плачеше, напоследък слюноотделя много и явно  я сърбят венците и е малко по-изнервена, отделно е активна през деня, открива нови неща и явно се превъзбужда по-лесно. Посетихме гастроентеролог, който каза, че е здрава, най-много физиологичен рефлукс да има, но щом не плаче едва ли се касае за нещо по-сериозно. Тя хълца изключително често (още пренатално, понякога над 5 пъти на ден (това отново е на етапи), оригва се постоянно, след хранене, между хранене, много рядко връща съвсем мъничко - случвало се е да е пресечено мляко и непресечено. Дави се от 1 вия си ден, когато яде, но има леко скъсена юздичка и ни обясниха, че гълта повече въздух, цъка като яде и това  причината. Иначе спи спокойно и наддава добре, но храненето е доста трудно, предпочита да е права и още като я сложа да легне, се разплаква. Първия месец нямаше подобни оплаквания, хапваше често и добре като количество. Но напоследък не може да изяде повече от 80-90 мл наведнтж, след час отново и предлагам и отново трябва да я унеса, за да си дояде.
Ще съм ви благодарна, ако ме насочите какво да предприема. Отхвърлихме диагноза АБКМ (имаше изпражнения със слуз, почти постоянни са всъщност, установихме, че е от вит. Д-то след направени всички изследвания при д-р Димитров в Токуда). След спирането на витамина, седмица по-късно започна нормално изхождане. Сега отново го започнахме и отново има слуз, но и положението с храненето се влоши. Според вас може ли да има ГЕР и допълнително да я дразни и витамина?
Благодаря ви сърдечно!
Поздрави,
Криси

# 372
  • София
Здравейте, тези оплаквания са доста далеч от моята специалност. Физиологичният рефлукс постепенно отшумява, а това че гълта повече въздух се преодолява с насочен режим нахранене - ако трябва даже я научете да се храни с лъжичка. За много други неща Ви трябва детски гастро-ентеролог. В Токуда това са д-р Лазарова и д-р Гроздева.

# 373
  • София
Здравейте, тези оплаквания са доста далеч от моята специалност. Физиологичният рефлукс постепенно отшумява, а това че гълта повече въздух се преодолява с насочен режим нахранене - ако трябва даже я научете да се храни с лъжичка. За много други неща Ви трябва детски гастро-ентеролог. В Токуда това са д-р Лазарова и д-р Гроздева.
Здравейте, благодаря Ви за бързия отговор.
Аз по-скоро се съмнявам за ГЕР заради хриптенето след хранене, оригването, хълцането и отказът да се храни. Чувала съм, че са симптоми. При нея рядко се стига до повръщане, но не знам дали няма нещо като киселини, които да и пречат да яде нормално и за това да успявам да я нахраня спяща. Д-р Гроздева каза, че просто има такива деца, но аз искам да намеря начин да и помогна. А не съм запозната дали късата юздичка, бидеейки причина да поема въздух да причинява киселини или "тих рефлукс".
Извинете, че ви питам отново, но наистина търся информация за нашия случай.
Поздрави и хубав ден,
Криси

Последна редакция: ср, 22 мар 2017, 17:51 от krisss_bs

# 374
Здравейте докторе,

Здравейте, описвате неща, които са много индивидуални и почти нямат аналог. Общите лекарски съвети слабо помагат, защото майката има най-точен поглред върху проблемите. По принцип уригването е свързано с лакомо ядене и гълтане на въздух. Значи трябва да се контролира самия процес. Вечерно време я хранете не по-късно от час и половина преди времето за сън и то с по-малко количество.

В общи линии различните проблеми при ГЕР постепенно отшумяват, като сроковете са различни и индивидуални - след 6, 8, 10, 12 -ия месец. Няма строги граници. Бъдете търпелива.
Благодаря за отговора Ви
Ще стискаме зъби и ще чакаме,сега поне ми е по-спокойно
 Party

Общи условия

Активация на акаунт