Жега по австрийски! Някой попита "Ще има ли лято тук?" - 19

• 15 094
  • 303
  •   1
Отговори
# 120
Eveto7, стискам палци да имаш безпроблемно раждане и всичките ти страхове да са били напразни. Разбирам те и теб и всички останали, които искат да бият шута на България, където като отвориш вестника ти иде да се самоубиеш. В БГ съм от 1 месец и ще стоим със сина ми до средата на септември. Още на първата седмица тук на синът ми му се възпалиха очите от мръсотията и прахоляка. Не искам да се задържам по-дълго тук и ми е ясно, че много други млади хора също не ги свърта,  но и в чужбината животът не е песен. Гледах доклада на Еврокомисията за БГ и Румъния на живо и да си призная ме хвана срам, че съм българка.

За осигуряването- няма никакво значение. С европейска застр. карта може да ти се оказва спешна мед. помощ, но не и нормални прегледи или планови операции.

За секциото, аз раждах в Австрия. Приеха ме на 8.8 сутринта, родих на 10.8 сутринта. За секцио никой не отвори дума. Питах ако си поискам ще ми направят ли, казаха ми само ако е наложащо. Не знам как е по другите болници. Там , където раждах беше така.

Хайде, ще бягам, че днес бабата е заета и няма спане до 11 часа.

# 121
хайде всички на почерпката!павел става на 2 години днес!пожелаваме си да ни е жив и здрав и да има безгрижно и щастливо детство!да ви е сладко и наздраве!  party023 cook beer2

# 122
Здравейте,

Аз се появих за малко преди време, но се надявам сега да съм по-редовна вече от Австрия.

Исках да кажа по отношение на Eveto7, че малко крайно сте ги описали нещата. Ако имаш предложение за работа, работна виза се вади много лесно и то ти нищо не правиш, а работодателя ти. Що се отнася до немския, аз грам не знам и в работата ми официалния език е англииски, а със властите и дори в болницата като раждах все успявах да се оправя на англииски, хората са любезни като цяло и гледат да свършите работата. Детските добавки от тази година може и повече да са, зависи какъв план си избереш, но пак с 950eur можеш само да се изхраниш, а разходи има и други - квартира, кола итн... Аз дойдох 5 месеца преди да родя и точно успях да се впиша в системата, ама голямо тичане падна, но поне не качих много килограми Grinning Така че Eveto7, няма лошо да мечтаеш, но да идваш сама наистина не си е работа, и моят съвет е че е много добре ако и двамата имате работа.

Sviti, исках да те питам за концерта на Madonna, имаш ли идея къде точно ще е. Това Donauinsel означава ли че ще е на открито? Аз до колкото знам тя има някакво изискване да пее на закрито. Аз си купих някакви билети, които са за правостоящи, но пише Wavebreaker, което не ми е много ясно какво точно означава, но мисля че ще сме отделно от другите правостоящи. Някои може ли да ме освтли по въпроса?

Аз живея в 3ти квартал и много ще се радвам да се запозная с някоя мама наблизо, а ако има и малко бебче ще е супер. Ако има желаещи може да организираме една среща в щадпарка, ще ми е много приятно само кажете.

Весело лято на всички и добре дошли на новодошлите:)

# 123
  • Vienna
Утре има празник в Auer-Welsbach-Park (това е парка, който харесва на Ророана, срещу Schönbrunn)
http://www.wienxtra.at/detail.asp?ev=29227
http://www.tmw.ac.at/default.asp?id=74
Аз и Muttermilch ще сме там, които му се идва да заповяда.

Prosecco Dolce много се радвам за тебе, пий един облак за мое здраве.
Честит рожденник на сусу

Последна редакция: сб, 26 юли 2008, 22:11 от Леден облак

# 124
....иначе не знам как се ражда, може би с българската карта по някакъв начин. когато се роди детето, ти трябва паспорт за него, без паспорт няма детски. паспорт се вади само в бг, посолството не върши работа. приятелка летя с бебе на 4 седмици през януари за такова нещо.

Тук мога да се изкажа съвсем компетентно. Детските ги дават и с пасаван, който се вади в консулството и отнема около 15-20 мин. Аз така направих. После можеш и паспорт да си направиш от тука. Отнема 4 месеца:)

# 125
Zhen, 4е ти имаШ супер билети-то4но пред сцената. ето какво се пиШе 3а билет като твоят,
"Ein "Wavebreaker-Stehplatz-Ticket" berechtigt den Besucher, ganz vorne (direkt vor der Bühne) den Star hautnah (in Front of the stage) erleben zu dürfen!"
И а3 нямам пове4е иформация относно концерта, според мен Ще е на открито.
Леден облак, Рени вие кога Ще ходите в парка ? Евентуално да се видим там.
susu, 4естит ти рожденик, да ти носи много радост в живота.

# 126
....иначе не знам как се ражда, може би с българската карта по някакъв начин. когато се роди детето, ти трябва паспорт за него, без паспорт няма детски. паспорт се вади само в бг, посолството не върши работа. приятелка летя с бебе на 4 седмици през януари за такова нещо.

Тук мога да се изкажа съвсем компетентно. Детските ги дават и с пасаван, който се вади в консулството и отнема около 15-20 мин. Аз така направих. После можеш и паспорт да си направиш от тука. Отнема 4 месеца:)

може ли да попитам кога е родено детето ти?
това че посолството не си мърда пръста е от ян. 2008, а иначе на мен 2005  ми казаха че през тях паспорта става за 6 месеца, и по добре да дам на роднини пълномощно, че по бързо става.

аз също съм в 3ти бецирк, на ръба на аренбергпарк, често съм и в парка срещу арсенал, в швайцер гартен.

сусу

честит рожденник, да ти е жив и здрав! newsm59

# 127
може ли да попитам кога е родено детето ти?
това че посолството не си мърда пръста е от ян. 2008, а иначе на мен 2005  ми казаха че през тях паспорта става за 6 месеца, и по добре да дам на роднини пълномощно, че по бързо става.

аз също съм в 3ти бецирк, на ръба на аренбергпарк, често съм и в парка срещу арсенал, в швайцер гартен.

Родена е на 1.2.2008. Аз детските ги взех с пасаван, а за паспорта ми казаха че ако искам ще отнеме 4 месеца. Това хората в консулството ми го казаха, не си го измислям. Аз така или иначе пътувах до БГ и там го извадихме. Дори приятно ме изненада факта, че свидетелството за раждане е пристигнало преведено на български през външно министерство в моят град, в службата където се издава ЕГН-то. Аз не го знаех това и го бях дала за превод.

Аз съм по-близо до щадпарка, но с удоволствие ще дойда и в другия парк. Той е до нашата детска докторка. Само трябва да се уговорим:)

# 128
Жен,

направо ме уби, моята приятелка роди декември, и после се ядосваше, че не е побързала да извади паспорта с пълномощно, ами януари вади пасаван, летя до сф с бебето, направи паспорта там и чак тогава подаде за детски.
на мен също ми казаха, че паспорт се вади само лично, дори пълномощно вече не приемали от 1.1.08. аз самата  по коледа вадих пълномощно на баща ми за нов паспорт, върнали са го, и март си летях за 3 дена за да подам лично. после получаването става с пълномощно.

при коя докторка сте, тая с хомеопатията ли? не се сещам сега как се казва, до лабораторията на мустафа?

# 129
при коя докторка сте, тая с хомеопатията ли? не се сещам сега как се казва, до лабораторията на мустафа?

д-р Хофман, ние сме при нея.

Zhen, и аз съм в 3ти бецирк, между щадпарк и аренбергпарк. Последните няколко седмици бяхме все с гости, но от утре сме сами и можем да се организираме за среща.

Мутермилх, стигна ли вчера до Геокс на Ландщрасе? Габриела се сдоби с едни маратонки за 40 евро, но аз не успях с моя 37 и 1/2 - всичко беше > 39 номер  Cry деиана,   bouquet за инфото.

Просеко, весело изкарване в БГ и дано да ви е цялата почивка все така хубава  Peace

Евето, и аз го виждам по-разумно да отложите установяването си в Австрия за по-късно. Отложи го стреса по преместването за след раждането. Пожелавам ви късмет!

И ние утре ще идем на този киндерфест ако девойката не се успи много, тъкмо ще я залъжа дане плаче като си тръгне баба и  Cry

# 130
Добро утро на вси4ки, 4eрпя с  kaffeetrmker_2
Май Ще бъде хубаво времето и доста от нас Ще ходят на пра3ника в парка, може и да се видим там Laughing

# 131
Добро утро и от мен. Свити, мерси за кафето  Wink

Сусу, честит ти рожденник! Весело и щастливо детство му желая!

Дано да успеем да се видим на киндерфеста.

# 132
Жен,

направо ме уби, моята приятелка роди декември, и после се ядосваше, че не е побързала да извади паспорта с пълномощно, ами януари вади пасаван, летя до сф с бебето, направи паспорта там и чак тогава подаде за детски.
на мен също ми казаха, че паспорт се вади само лично, дори пълномощно вече не приемали от 1.1.08. аз самата  по коледа вадих пълномощно на баща ми за нов паспорт, върнали са го, и март си летях за 3 дена за да подам лично. после получаването става с пълномощно.

deiana, мисля че твоята приятелка просто не се е сетила и е нямало кой да и каже, че детските можеш и с пасаван да ги вземеш. Ние като се роди Лора се опитахме да и направим паспорт от тука, но като ни казаха, че ще отнеме 4 месеца решихме, че така или иначе ще ходим в БГ през лятото и можем да го направим по-бързо там. После приятелят ми отиде да подава документите за детските и в едните служби се оказа, че за да издатат един документ му искат паспорт на бебето и той се почудил, почудил какво ще правим и се сетил да ги пита с пасаван дали става, все пак това си е паспорт, нищо че е временен, и те му казали хората че става. Освен това за детски можеш да кандидатстваш до 6 месеца след протекшън периода, просто ще ти ги дадат със задна дата. Твоята приятелка е нямало никаква нужда да лети с толкова малко бебче, но може да са имали просто лошия късмет да не са добре информирани, незнам... Тук просто е една лудница от документи и институции...
Аз сега се борех да разбера по колко мога да работя за да не си загубя детските и добре че ми го показаха този калкулатор в интернет, та направихме сметките.

Искам да попитам за съвет за детските градини, кои са по-добри според вас държавните или частните? Аз пообиколих няколко но държавните като че ли по-ми допадат. Имат по-големи дворове за игра, по-просторни са..

И ние сме при доктор Хофман. Там винаги е голяма лудница и е леко бройлерска историята, не ти обръщат много внимание. Аз си открих една много добра детска докторка, но тя е частна и е чак в 10ти квартал:(

deiana, *Diana*, за срещата дайте направо да се организираме, аз викам в понеделник към 17ч, където кажете.

sviti, супер за билетите, мерси за инфото, дано да се изкефим на концерта. Аз много исках да отида на предното турне, но тогава ни завъртя живота и не успяхме. Сега съм много щастлива че видях твоя постинг за концерта тука.

# 133
  • Vienna
Susu, 4естит рожденик да е жив и zдрав.
Просеко, много се радвам,4е ви харесва ваканцията, дано се zавьрнете живи и zдрави.
Навьн е стра6на жега,отивам си в прекрасното легло zа следобедна дрямка Mr. Green

# 134
И ние ходихме в парка срещу Schönbrunn, но за съжаление никой от вас не срещнахме или разпознахме. То аз само Рени от снимките съм запомнила. Оглеждахме се, но не я видяхме. Хайде, дано скоро да има пак някоя съботно-неделна среща.

Общи условия

Активация на акаунт