Редки и изчезнали парфюми

• 218 936
  • 1 991
  •   1
Отговори
# 885
Момичета,
Чета парфюмните теми в БГ-мама от 2007 г., но досега не съм писала.
Тази тема ми е много носталгична и приятна.
Вярно, че вкусът се променя, но преди 20-30 години парфюмите бяха много по-трайни от днешните. Различни са причините за това.
Бих искала да благодаря на Nair, Sl и Develfen за снимките на Ерато и Азаро 9.
Ерато на Ален Мак купувах около 90 - 91 г. от фирмения магазин на Ален Мак на "Витошка" - близо до кръстовището с "Алабин". Чудесен парфюм беше! Траен, свеж, не сладникав.
По принцип обичам свежи, но трайни аромати.
А Азаро 9 в кръглото шишенце беше подарено на майка ми около 1986 - 1988 г. от нейна приятелка, женена за чужденец. Този парфюм беше толкова богат, но в никакъв случай тежък и "бабешки".
С първата заплата през 1993 - 1994 г. си купих Азаро9 - в правоъгълното шише от един магазин за парфюмерия на "Дондуков". Пазя го и досега, но за съжаление, въпреки че е правилно съхраняван, ароматът се е променил и няма и помен от това, което беше.
От това време любими ми бяха:
https://www.fragrantica.com/perfume/Bourjois/Clin-d-Oeil-16879.html

https://www.fragrantica.com/perfume/Yves-Rocher/Nature-7901.html
https://www.fragrantica.com/perfume/Yves-Rocher/Vie-Privee-10017.html - имам пълно шишенце - не съм го пробвала скоро, дано не се е развалил.

И още един стар парфюм на Coty - невероятен шлейф и трайност. Ако трябва да избирам един-единствен парфюм, бих избрала него, но никъде не го откривам:
https://www.fragrantica.com/perfume/Coty/Aspen-17325.html

# 886
Може ли да попитам леко страничен въпрос. Винаги съм си мислила, че Yves Rocher са стъпили на нашия пазар сравнително скоро, но от вашите спомени, разбирам, че ги е имало много по-отдавна. Може ли да ме ориентирате от кои години са ви първите спомени за тях и какво ви е харесвало от тях? Какви са ви спомените с марката?

# 887
Ив Роше ги помня може би от средата на 90-те, първо с парфюмът им Натюр. Много го харесвах тогава Simple Smile

# 888
  • София
Nature на Ив Роше имах през 1994-1995 г.

# 889
За бала ми,който беше в края на миналия век, ви бяха подарили Chevrefeuille на Ив Роше, още въздишам по него от време на време... та има си ги поне от 90те години тук.

# 890
  • Пловдив
Първите ми по- хубави парфюми бяха точно на Ив Роше.Управителя на магазин Бонжур в Пловдив беше приятел на мъжа ми.През 90-те години точно.Той постоянно му подаряваше тестерни кърпички и от време на време някоя мостра на някой парфюм.Аз тогава бях на седмото небе.От тогава сигурно се запалих по парфюмите:grinning:
От онези тогава вече нищо не се намира.Яд ме е ,че изхвърлях шишетата.

# 891
  • Франция
Може ли да попитам леко страничен въпрос. Винаги съм си мислила, че Yves Rocher са стъпили на нашия пазар сравнително скоро, но от вашите спомени, разбирам, че ги е имало много по-отдавна. Може ли да ме ориентирате от кои години са ви първите спомени за тях и какво ви е харесвало от тях? Какви са ви спомените с марката?
Дано не те излъжа нещо Simple Smile
Първата ми среща с Yves Rocher, мисля, че беше в магазин Bonjour, във Варна, в средата на 90-те. Може и по-рано да са навлезли, но сигурните ми спомени са оттогава. Помня Nature, зелен шипър, още оттогава много си падах по този жанр. След това много красив беше Yria, много богат и женствен ми се струваше по онова време Simple Smile Легендарен беше и Neonatura Cocoon, него май всички го помним? Аз лично много харесвах и линията Fraicheur Vegetale, особено бамбука.

# 892
А сегашните им парфюми приличат ли на тогавашните?
П.П. Благодаря, че разказвате! Много ми е хубаво така. Обожавам да съпоставям исторически нещата и да чета история на модните къщи (не искам да ползвам думата "бранд"). Purple Heart

# 893
Ив Роше ги помня може би от средата на 90-те, първо с парфюмът им Натюр. Много го харесвах тогава Simple Smile
Точно оттогава ги помня и аз. Имам празни шишенца за спомен запазени.

Нищо общо нямат сегашните им парфюми.

# 894
Не съм плюшкин за нищо друго, освен за стари шишенца от парфюми. В детската ми стая в нашите има няколко кашона, не давам да се пипнат! 😊

# 895
И аз събирам, под леглото висят, само прах им бърша.

# 896
Легендарен беше и Neonatura Cocoon, него май всички го помним? Аз лично много харесвах и линията Fraicheur Vegetale, особено бамбука.

бялата неонатура размених, но кафявата още пазя Simple Smile
от линията на бамбука имах зелен чай или ветивер, свеж и приятен беше

# 897
Аз разкарах кафявата и понякога съжалявам, защото искам да я помирисвам. Да нося не можах, ставаше ми лошо.

# 898
  • София
Би ми било много интересно, ако някой някога се реши да повтори тези стари парфюми. И, така, с тайната надеждица, че ще се намери и кой да повтори легендарната Джулия... Този парфюмен змей.

# 899
Ив Роше се появи като марка в магазини Бонжур - около края на 93 - началото на 94 година, защото помня как се бяхме понесли 3 мами с хлапенца на по 11-14-18 месеца от Студентски град към центъра да пазаруваме козметика. Аз тогава се фръцках с Must de Cartier и парфюми не заглеждах. По-късно - 2001 г. - си купих в Бургас Шафали, ей тъй на шега - мъничко, сладичко бутилче, на аромат нищо особено, масовка, ооообаче сега не го давам за много от новите Simple Smile ако щете вярвайте, но сюпър-дюпър-скъпия Moon Dance JHAG е едно към едно с Шафали, въпреки съвсем различните пирамиди. И двата ми миришат на отракано маце около 30-35 в опушен бар Simple Smile
Парфюмите от 80-те и 90-те ухаеха различно заради различните си композиции спрямо сегашните. В съседната тема с размислите и страстите писах по повод изчетените стари теми и публикациите на Натали Никол, Ковачева, Miyako. Онези парфюми имат общо композиционно ядро от определени съставки, които дават тази плътност, многоликост и фасетиране на парфюма. И носят друг вайб. Като се сетя за Nina Ricci Capricci, Fille dÉve, за Anthracite Jacomo, Babe Faberge Brut Perfumes... богати, шлейфови, класни, ами първите Органзи, не сегашните преформулирани, ами Фиджи, но EDP, не EDT - сега няма нищо общо! Едно старо гадже го подари на майка си това Фиджи и всеки път като ходех у тях, ме пръскаше с него, накрая и кучето си кръсти Фиджи Simple Smile
1996 г. ни поканиха на гости в Англия, тогава пуснаха само мен с голям зор. Още на втория ден ме заведоха в един квартален мол и залепнах на щанда с парфюмите. О д' Исей тъкмо беше излязъл и половината лондончанки миришеха на него Simple Smile На щанда имаше такова фантастично изобилие и всичко свободно за пръскане и тестване...

Общи условия

Активация на акаунт