Хиперактивност с дефицит на концентрация

• 207 789
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 135
  • густо майна Филибето
mari_anka , известен ми е този център, но моите впечатления от там не са особено добри. Както знаеш издържа ги немска фондация, и те си гонят своите интереси. Проблема при моето дете е малко по-различен и аутистичното поведение - доста по-изразено, ако съдя по описанието ти. Но пък номера с ЕЕГ си е запазена марка там,голямо настояване беше, не ми стана ясно какво би променило терапията при едно такова изследване. newsm78 Относно заспиването - същата история. Съветвам ви да опитате при д-р Иванов, по думите на д-р Пискова той е доста по смел в това отношение. На нас лично ЕЕГ ни беше нужно за комисията ТЕЛК, но още не сме го направили.
В центъра с моята дъщеря друг специалист, освен физиотерапевт не искаше да работи, под различни оправдания. Според физиотерапевтката дъщеря ми беше просто разглезена, може би там генерализираното разтойство го лекуват с желязна дициплина и пълно подчинение, защото на агресията й се реагираше по същия начин, тука бях писала преди време за синините и разкървавената уста.(детето си я разкървавило само, което го вярвам, но не е било спряно да не го направи) Логопедката въртя, сука и в крайна сметка поиска да провеждаме терапия на частно, в което нямам нищо против, стига да поработи и в този център малко, да види за какво изобщо става въпрос.
 Та моя съвет е да си ходите в центъра, но да не разчитате особено на него, потърсете логопед, който да работи с детето на частно, за име не мога да ви насоча, защото ние опитахме и с още една, която след третото занимание си намери причина да не работи с нея, явно й се видя трудно.

# 136
Инфо за мари-анка

Приложено Ви изпращам редица диагнози, които вероятно покриват някой от специфичните черти на поведение, което показва Вашето дете и ОПЛ може да ги използва за насочване към невролог. Последният сам по себе си би могъл да изпише медикамент и да ви свърже с т.н. немедицински специалисти - психолог, логопед, спец.педагог. Основната дейност при цитираните от Вас отклонения се извършва от специален педагог (дефектолог, монтесоритерапевт) и/или логопед под диагностичния контрол на психолог. Хубаво би било тези тримата или четиримата да са сработени в екип заедно с невролога/психиатъра. Такива екипи обаче ...... са рядкост, но ефекта от интервенциите е положителен.

ЕЕГ и медикаменти може да ви назначи само лекар-специалист по неврология/психиатрия. Доста логопеди и психолози и други "полу"-медицински кадри, си позволяват да предлагат цитираните, а и други медицински дейности, без да ги познават като показания, странични ефекти или противопоказания. Често пъти ги изписват прикривайки незнанието си по проблема на консултираното от тях дете или с оглед "приплъзване" към някой друг.

диагнози  по МКБ 10

[/Разстройства в психологичното развитие.
F80.Специфични разстройства в развитието на речта и езика-  закъснение в  разбирането на речта и проговаряне - отделни думи и свързана реч, нарушена артикулация
F81 Специфични разстройства в развитието на училищните умения - деца със затруднения в обучителния процес - четене, разказ, преразказ, писане, смятане.
F82.Специфични разстройства в развитието на  двигателната функция

Поведенчески и емоционални разстройства с начало,  типично за детството и юношеството.
F90. Хиперкинетично разстройство - деца с нарушено внимание, импулсивни, с нарушена социална адаптация
F91.Разстройство на поведението -  деца със асоциално, агресивно, провокативно  или предизвикателно поведение
F94.Разстройство  на социалното функциониране с начало типично за детската възраст - деца с елективен мутизъм /избирателност в общуването, нежелаещи да разговарят в определени ситуации/
- разстройство на привързаност в детството - емоционална лабилност  и повишена реактивност при промени в средата
F98. Други поведенчески и емоционални разстройства с начало, типично за детството и юношеството.
-   деца с разстройства на социалното функциониране, с изолация и плахост
-   деца с аутистични черти, стереотипно поведение и игри , отказ от общуване

И още нещо - понякога няма спасение..... и това важи за навсякъде по света.
В медицината две и две неправи винаги четири ?, колкото и да им се иска на докторите.

д-р Ив. Чавдаров

# 137
Здравейте, д-р Чавдаров!
Благодаря много за писмото. Със съпруга ми обсъждахме през тези дни да посетим клиниката, в която работите и Вас. Ние сме от Стамболийски и ще се обадим на посочения телефон, за да си запазим час. Желая Ви всичко хубаво!

# 138
Здравей, Любознателна!
Направо съм ужасена! Започвам да си мисля, че в такъв голям град като Пловдив ние няма да успеем да помогнем на децата си! Моля те, пиши ми имената на логопедите, при които сте ходили, за да не го правим и ние. Да си спестим разочарованието и мотането. Времето е най-ценното нещо за децата ни.  При разговора с логопедката от "Звънче" и аз останах малко озадачена. Тя започна да ни говори, че детето ни манипулира, защото всички деца били велики манипулатори и трябвало да я наказваме, когато заслужава и т.н. А същевременно зная, че тези деца са невероятно чувствителни и подхода към тях трябва да е различен. Нали за това ги търсим специалистите, за да ни покажат верния път и подход към децата ни. Ако се притесняваш да напишеш имена във форума, пиши ми на лични или по електронната поща.

# 139
Здравейте! От вчера и ние сме с такава диагноза... :cry
Сина ми скоро навърши 3 години, и понеже не говори тръгнахме по лекари - психиатър, невролог... Иначе чува, изпълнява команди, разбира,  много весело дете е, но не иска да му се показва по картинки, кое какво е. Много мога да ви разказвам за него. Много чакано и желано дете е, обичано...той също е любвеобилен. Невролога ни изследва за аутизъм даже... но категорично отхвърли. Още като влязохме в кабинета му се стресна, със много строг тон му каза да седне мирен, и милия разтревожено нацупи брадичката и след това се разплака.Оказа се, че това било постановка, за да провери дали реагира на тон. Сега ни изписа едно сиропче Атаракс 3х5 мл. Не срещнах някой от майчетата, които са писали по темата да са го давали. Целта е малко да го поуспокоим детето, за да може да се занимава логопед с него за говора. Новачка съм още, много неща не са ми ясни, и може би ще се наложи да питам и да ми обяснявате. Отказаха ми засега да го вземат в логопедична детска градина, бабите го гледат в къщи, защото със съпруга ми ходим на работа.Иначе аз си го гледах до 2 год.и 2 месеца.
Това е засега, желая ви здраве и търпение /на родителите/, и най-вече спокойствие...

# 140
Здравейте на всички,
Казвам се Жени и съм от Бс. След като ме посъветваха от форума на "Консултация с логопед "да се консултирам, се оказа че мнението на логопедката е че синът ми Ники е с "много лека форма на хиперактивен синдром". Всъщност основния проблем е че не говори, а е на 2г. и 11м. Иначе е доста общителен, в яслата нямаме проблеми, храни се и се обслужва сам, играе с децата и пр. Разбира всичко, изпълнява, проявява инициатива. /Примерно празни пакетчета и обелки знае че трябва да се изхвърлят в кошчето за боклук без да му се казва/ Гледа филмчета и ни играе разни части от тях преди да го направят във филма.В последно време е малко агресивен, което аз го отдавам на факта че все по-трудно се разбираме, а и ние в къщи се опитваме да го предизвикаме по някакъв начин да говори. Нямаме проблеми с концентрацията и вниманието. Изчетох доста неща по тази тема и ще помоля майчета с подобни проблеми  и специалистите да ме посъветват какво да правя. Логопедката каза да му направим една диета без оцветители и консерванти до колкото е възможно и да му давам рибено масло. Каза че за момента той няма нужда от някаква терапия, защото няма механична причина или някакво увреждане за да не говори.Прочетох за някакво масло ESKIMO kids. Mоже ли някой да ми каже почвече за него? Благодаря предварително на всички.

# 141
  • густо майна Филибето
encheva , първо ми се иска да попитам от кой град сте? Диагнозата ви само хиперактивност ли е или хиперактивност с дефицит на концентрация? Каква е причината да не го вземат в градината? А в обикновена пробвали ли сте? Освен , чее много активен има ли и нещо друго, което те тревожи? Агресивен ли е? Гледа ли ви в очите, докато му говорите? Щом казваш, че изпълнява команди, това е много добре. Разкажи ни повече. Въз основа на какво ви поставиха тази диагноза?
Jeni_Madj , Аз съм давала Ескимо кидс. Това са ненаситени мастни киселини, извлечени от дълбководни риби, подобряват функцията на мозъка. Ако си прочела тук за него, значи си прочела каквото трябва, повече от това не мога да кажа. На всяко дете могат да подействат различно - някои се повлияват, други не. Очаква се по-добра концентрация, намалява агресията. Всъщност от това , което чета не ми става ясно защо пишеш точно в тази тема, аз не виждам кой знае какъв проблем, освен забавяне на говора.

# 142
ljuboznatelna: След консултацията , логопеда ми каза диагноза лека форма на хиперактивен синдром без проблем с концентрацията. Той е доста активен , леко агресивен от време на време, когато трябва да направи нещо което не иска и не говори, а е на 2г. 11м. Затова се включих в този форум. Исках да разбера какво мога да направя за да помогна на детето. Под не говори имам предвид абсолютно не говори. Казва само "дай". Логопеда каза че няма причина да не говори и препоръча диета без оцветители и консерванти+рибено масло. Търся други мнения и съвети по въпроса

# 143
ljuboznatelna, от гр.Варна сме. В листите на лекарите, пише само хиперактивност, а дефицит на внимание - не, но си мисля че става въпрос точно за това. За агресивност спрямо другите не мога да кажа,че става въпрос, но когато нещо не стане на неговата е голямо тропане, рев и т.н. Докато му се говори гледа в очите, разбира добре, изпълнява команди, примерно вечер като му кажа да донесе покривката за масата, отива в другата стая, отваря шкафа, и я носи и слага на масата. Но не иска да му се обяснява по картинки, веднага става. Не показва с пръст, по картинки. Иначе се занимава, може и повече от 10-15 мин. да строи със строител и кубчета, въпрос на нагласа, настроение.

# 144
  • густо майна Филибето
Искрено се надявам във вашите случаи да става дума само за хиперактивност, без дефицит на концентрацията, защото хиперактивността  с годините намаля. Това, че картинките не са му интересни, не може да е показателно, всяко дете си има приоритети. В началото на темата има дадени добри съвети, желая ви усех!

# 145
Jeni_Madj,
това твърдение , че "няма причина да не говори" ми звучи малко не съвсем добре, тъй като е твърде смело изказване. Много често причините за даден проблем не са ясно видими, но за да има затруднения или изоставане, значи си има причина.
Освен това бих те посъветвала да не се доверяван 100% на диагноза като тази, поставена от логопед, така че за мен и диагнозата като цяло, й степента й /"лека степен"/, са доста съмнителни. Трябва да призная, че много колеги допускат една огромна грешка - сравняват развитието и поведението на дете на 2-3 г. с това на 4-5 -годишно, което е абсурдно, и това,което при 5-г. дете може да мине за хиперактивност +/- дефицит на внимание, при 2 и дори 3-г.дете може да бъде норма.
В темата "Консултация с логопед" стана ясно,че са много малко логопедите,които се занимават с развитие на детето в ранно детство-до 3 г.в., така че наистина е добре да се консултираш с друг специалист, а не с логопед.

# 146
  • София, в офиса
Жени-Маги, в подкрепа на логопед Зара да кажа - винаги има причина детето да не говори. Тази причина може да е неврологична, може да е от затруднено или нарушено психомоторно развитие, може да е поведенческа, колкото и странно да звучи на тази възраст, може да е свързана с развитието на праксиса - т.е детето да демонстрира ранни симптоми на вербална диспракси, която се демонстрира и като хиперактивно поведение, без да става въпрос за хиперактивен синдром, така, че потърси второ мнение, на психолог и на логопед, който работи с ранна възраст

# 147
синът ми Ники е с "много лека форма на хиперактивен синдром". Всъщност основния проблем е че не говори, а е на 2г. и 11м. Иначе е доста общителен, в яслата нямаме проблеми, храни се и се обслужва сам, играе с децата и пр. Разбира всичко, изпълнява, проявява инициатива.
Привет от мен Jeni!
Искам да поясня, че няма такова нещо като много лека форма на ХАсиндром. Още повече на тази възраст. Както примерно няма лека алалия/ дисфазия или тежък аутизъм. Има области или умения, които са с дефицити и затова обикновено става дума за синдром или спектър на нарушение. На тази възраст може да се коментира развитието на ранните езикови умения и да се предприемат стимулации за тяхното развитие. При късното езиково развитие самия синдром включва една повищена активност и невнимателност, които не са обаче хиперактивния синдром, но пречи на детето за базата на речта и ориентиране в правилата. Речта и езика са една огромна система от правила.

# 148
Точно така, съгласна съм.
Хиперкинетичният синдром, а след него аутизмът, са най-експлоатирани като диагнози от всякакви "специалисти".Нека нито една майка не бърза да се доверява на диагнози, освен ако специалист не е наистина доказан /то и това е малко трудно за определяне де  Wink/.
По отношение на езиковия дефицит, нека си ходи на логопед детето, но ако логопеда реши да се изяви като доктор и ви препоръча лекарства за успокоение, не бързайте! Щото .... познавам някои колеги от Бургас, които са способни да го направят.

# 149
.................

Последна редакция: вт, 23 окт 2007, 15:27 от Eis /Айс/

Общи условия

Активация на акаунт