Хиперактивност с дефицит на концентрация

• 209 629
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 990
  • София
А за специализиран логопед и психолог не съм чувала да работи към държавното образование. Логопеди има в детските градини обаче те се занимават с произношение или леки корекции.
TanyaMG, не знам какво точно разбираш под специализиран логопед. Но, в София има Логопедичен център с над 50 год. история, който е към Министерството на образованието и е държавен. Аз самата съм служител на този център. Към него работят т.нар. районни логопеди, кабинетите на които обикновено се помещават в някое от училищата на дадения район, но те работят с деца от всички учебни заведения на района. Това са висококвалифицирани логопеди, с богат опит и практика. Така че, бихте могли да потърсите вашия районен логопед. Ако мога да съм в помощ за информация, може и на лични.  Hug
И още нещо - няма логопед, който да се занимава само с корекция на звукопроизношение, както за съжаление битува това схващане. Би могло да бъде въпрос на избор логопедът с кои нарушения да работи приоритетно, но по принцип сме квалифицирани да работим с абсолютно всички нарушения в езиково-говорното развитие.   bouquet

Последна редакция: пн, 25 фев 2008, 17:17 от sophsan

# 991
  • София
sophsan, извинявай не съм искала да обидя държавните логопеди. Понеже с моето дете работиха в много ранна възраст и тогава нямаше говор, но работиха за моторика, внимание и комуникация, може да не пиша точно термините. Като тръгне на градина също ми се иска специалистите да работят за внимание, преодоляване на стреса и интегриране в средата поне няколко месеца. Ще прегледам линка в подписа ти и може да ти пиша на лични

# 992
  • София
TanyaMG, не си ме обидила, просто исках да имате информация. Hug
Работата при такъв тип нарушения е винаги комплексна - развиват се когнитивните процеси - памет, внимание, мислене; развива се фината и общата моторика; работи се на езиково, на говорно ниво; преодоляват се артикулационните нарушения; на подходяща възраст се започва ограмотяване на детето с печатни букви и т.н.. Много важно е родителите да бъдат добре осведомени относно терапията, която ще се провежда с тяхното дете, защото този процес е тристранен - логопед-дете-родител. Без помощта на родителите не би била успешна нито една логопедична интервенция.   Hug bouquet

Последна редакция: пн, 25 фев 2008, 20:50 от sophsan

# 993
Ние за ресурсен учител кандидатствахме в ресурсния център в нашия град. Явихме се с детенце пред комисия. Имаше изискване за телк, изискваха и още някакви документи. Логопеда работи с него от 10 часа, два пъти седмично в детската градина.

# 994
Синът ми не е хиперактивен,никога не е бил.Дефицита на внимание си му липсва определено,както и фината моторика.За интеграцията на деца на 5 и след това нещата наистина не са розови в БГ. а и не виждам скоро как ще се подобрят.Да има ресурсни центрове,но не във всички обучават родители а и понякога самите специалисти в тях са демотивирани поради заплащането и конюктурата.Оттам нататък родителите според свободно време и средства им остава да търсят възможности и да се надяват,че са попаднали на точният човек ли група от специалисти.
Много важно е родителите да бъдат добре осведомени относно терапията, която ще се провежда с тяхното дете, защото този процес е тристранен - логопед-дете-родител. Без помощта на родителите не би била успешна нито една логопедична интервенция.
Peace

# 995
Внимателно прегледх днешните постове и разбирам ,че проблема е не в липсата на предлагани услуги за дечица със специални нужди ,а в информация за нейното съдържание, местоположение и актуалност.
Tanya MG-възхищава ме твоята способност да бъдеш най-добрия адвокат на твоето дете и каузата на всички останали майки с  learning disabilities.
sofhsan-аз съм абсолютно съгласна с това, колко е необятна цялата терапия на децата,които се различават от останалите по това, че могат да научават по различен начин.Безкрайно ще съм щастлива , ако в твоето учреждение работят такива вдъхновени и сърцати хора като теб ,за да може  от" ПРОЦЕС "доктор-дете-родител "да се превърне в реален "резултат".  Hug
И понеже съм специалист по "занимателна " терапия ,та, да завърша с tactil integration(Сетивни ?!) игри за в къщи-боядисване с пръстчето на ръката или рисуване с пръста на ръката върху дланта на детето или кожата на гърба му ,като то се опитва да разбере обекта на рисунката.А тази химикалка е последния хит на пазара на ХАДВ-та http://www.superduperinc.com/O_Pages/ot484.html. Laughing

# 996
Два дни през седмицата работя в семейство ,където имаме момиченце с АПРАКСИЯ и СИД и си мислех ,че поведението и копира почти напълно едно ADHD.Имате ли повече опит с Апраксия?А сензорната дисфункция като че ли се отключва само когато аз не разбера думите +частичния baby sign language. Има ли мами ползвали FOCALIN?Много интересен е този бебешки език на знаците-бебките го усвояват доста бързо и спестява бая рев:)

# 997
Сина ми е със СИД(а не с хиперактивност), но както знаеш много неща са си същите и при двата проблема.
Ние запонахме терапията когато не говореше още (на 4г) със PECS картите. Сега когато вече говори не ги ползваме за комуникация, по-скоро за учене на нови думи. (И аз не живея в БГ)
В темата за аутистичния спектър в последния пост има един линк към руски форум(изисква регистрация безплатна) където има страхотна статия за СИД. И добре представена форма на СИД която се припокрива едно към едно с ХАДВ...и за съжаление много деца са диагностицирани неправилно...

# 998
Сина ми е със СИД(а не с хиперактивност)
Извинете ме за неграмотността, но може ли да кажете какво значи абревиатурата. Embarassed

# 999
veselcheto   би било интересно  да    напишеш  какви  видове   терапии  трябва да се   прилагат   за  едно  дете с АДХД или  със СИД .  И   ако може   за всяка терапия по отделно    да напишеш  по малко ще  бъде полезно ,      на по разбираем за родителите  език    ще  ви  бъдем много много   благодарни    bouquet

СИД  е - сензорно интегративна   дисфункция

http://www.superduperinc.com/O_Pages/ot484.html Има  страхотни материали , разгледах логопедичните карти  ,    има доставка и до  България   Simple Smile Поръчах  каталога   до няколко  часа  трябва да ми го пратят .

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 11:40 от bluevelvet

# 1 000
  • София
Ето я много полезната тема за СИД http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=108366.0 , аз от време на време си я препрочитам. Моето дете също беше със СИД и още се справяме с някои остатъци. Аз съм много съгласна, че състоянията с хиперактивността са различин и всичко, което прочитам тук го пречупвам през чувствителността на детето. Когато около 2,5 години заведох детето на обстоино обследване при психолог, тя ми каза че при децата преживели стрес или в други случаи основните им сетива по-трудно сработват заедно. Теория за сензорно интегративната дисфункция има много в нета. Но аз мисля, че при повечето деца с проблеми има и СИД.

Ето ще ви дам пример, аз как разбирам липсата на внимание при работа с различни материали и моето дете. Първо да ви питам дали сте обръщали внимание, че повечето деца около 2 год. имат период, в които хващат кърпа или мека играчка и започват да я мачкат и им е много интерсно. Това за мен показва, че тези деца имат нормална чувствителност в ръцете. Моето дете на същата възраст буташе кърпата и се нервираше. Обаче аз без да правя голям проблем пред него, не че вътрешно не се притеснявах, давах такива материали през определен период, изтърпявах нервните кризи и така лека полека тя свикна. Същото е и с пясъка, около 5-6 месеца и отне да влезе в пясъчника, като през това време имахме влизания за 2-3-5 мин., излизане с ревове и т.н. Много късно започна да пипа пластелин и аз не го възприемам като липса на внимание, а че пластелина като нова материя и е неприятен и трябва време да свикне. Естествено през това време има много пищене и малко говор, обаче и ние ако сме изправени пред нещо много неприятно викаме, а не говорим.  От друга страна всички деца имат нужда от време, за да започнат основните им сетива да работят в синхрон. Просто на децата със СИД им трябва повече време и подходящи упражнения, за да свикнат. Всъщност една друга психоложка веднъж ми каза, че детето ми е със СИД и със съхранен интелект /за интелекта съдеше според мен от бързото ориентиране при подреждане на пъзели и други форми/, така че явно не всичко е СИД, но определено считам, че е важна стъпка за подобряване на състоянието при доста деца.

veselcheto, много се радвам че специалист със знания за СИД пише тук. За мен е интересно към някакви практически упражнения да ни насочиш.

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 11:54 от TanyaMG

# 1 001
Ето я много полезната тема за СИД http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=108366.0 , аз от време на време си я препрочитам. Моето дете също беше със СИД и още се справяме с някои остатъци.

Прочетох по темата за СИД и това "беше" не го разбрах, мислех че това е нещо , което не се променя, а само се подхожда по-различно към тези деца.Извини ме , ако не съм те разбрала.
За останалите неща, които пишеш при нас не са така, и мисля, че ние спадаме по-скоро към хиперактивните. При нас имаше един период на "зацикляне" така да се каже от 1 год. и 2-3 мес до към 3.Тогава ми бяха най-големите тревоги и благодаря на невроложката д-р Пискова, която с много кратка терапия успя да ме насочи в правилната посока и направо детето започна да се развива.Все още имаме доста трудности, но не е това , което беше и колко много се бях уплашила.

# 1 002
Напълно разбирам болката ви. Добрата новина е че за това в България вече има лек. важно е обаче диагнозата да е сигурно потвърдена от лекар и детето ви да е навършило 6 години. Най-голям експерт в тази диагноза у нас се явява доц. Стамболова и моят съвет е да се обърнете към нея.
Желая ви успех! Grinning

# 1 003
  • София
Ето я много полезната тема за СИД http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=108366.0 , аз от време на време си я препрочитам. Моето дете също беше със СИД и още се справяме с някои остатъци.

Прочетох по темата за СИД и това "беше" не го разбрах, мислех че това е нещо , което не се променя, а само се подхожда по-различно към тези деца.Извини ме , ако не съм те разбрала.

Ами аз не съм специалист и не мога да обяснявам Simple Smile Явно в БГ различават СИД от други неща, щом на нас 2 психоложки са ни казали това. Имат общи проблеми донякъде и за това чета темата.

Ето това: "Много късно започна да пипа пластелин и аз не го възприемам като липса на внимание, а че пластелина като нова материя и е неприятен и трябва време да свикне" ги обединява до някъде. Моето дете като се опитвам да я занимавам с пластелин се дърпа, тръшка, тича из стаята и т.н. но не е защото има липса на внимание или е хиперактивно, а поради усещането на пластелина върху пръстите. Страха ми донякъде е, че ако околните не намират подходящия начин да добавят нови дразнители, може да развие липса на внимание или други проблеми.

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 16:00 от TanyaMG

# 1 004
Здравейте и от мен LaughingАма голямо четене падна нощес-около 3 часа внимателно прегледах целия форум за ADHD-to и да си призная съм просто изумена, обнадеждена и развълнувана.Това е цял научен труд с много,много полезна информация..Ще резюмирам нещата, за да бъда и аз малко полезна:
Предлагате информация за:
1.Симптоми,клиники-координати и услуги
2.Ежедневни наблюдения-удачи-неудачи
3.Медикаменти-традиционна медицина+алтернативни методи
4.Отражение на детските затруднения в/у семейния живот и роднините
5.И това , което ме възхити - безусловната позитивна загриженост и внимание за този бич на нашето съвремие:((
Мисля ,че е е небоходимо да разширим обхвата с разкази за малките трикове ,които сме прилагали или сме чули,прочели или някой е споделил-оставащи извън докторите,логопеда, терапевта...Аз не съм медицинско лице-всичко ,което знам е от ежедневният ми живот със семейства,засегнати от тези ..не зная как точно да ги нарека заболявания.Това е начин на живот,борба,обновяване ,метод на грешка и корекция.Aз съм видяла ,че с безкрайно търпение и помощ за период от 10 години две момчета с ADHD  i ADD+дислексия,се превърнаха в млади мъже със самочувствие,навици,интеграция и полза за обществото и себе си.И съм сигурна, че и вашият труд,подход и борба ще се увенчаят с успех-има такова невероятно развитие ,четейки вашите постове...Считайте ме за самарянка ,емоционална или луда,но грижейки се за такива дечица промени мирогледа и представата ми за човешкото възприятие.Много се впечетлих от един стар пост на DESI,описвайки умението на нейното момченце-аз имах същия опит с Макс(ADD+dislexia) общуваше рисувайки комикси и запомняше почти фотографски  разказ след едно прочитане-в момента е в клуба на хайскула  по дебати...може би друг път ще разкажа по-подробно.
Благодаря ви са информацията за СИД(това е нещо доста ново и непознато )--за да успокоим момиченцето с майката прилагаме- притискане на рамената и плъзгане надолу по ръцете-като погалване с лек натиск.И аз четох за метода на уреда за притискане,изобретен от жена аутист-инженер.. newsm78Ще си спомня книгата и автора и.Ще пиша довечера.Успехи и здраве на вас:) Hug

Общи условия

Активация на акаунт