Раждане в къщи

• 45 909
  • 612
  •   1
Отговори
# 15
Минерва, права си, че има много и различна информация, но както с всяко друго нещо бих казала. По същия начин има много книги и т.н за това как се гледат деца, всеки си избира това, което смята, че би било най-добро за него. Аз например не бих родила във вода, просто имам си своите съображения и не бих се чувствала комфортно, но разбирам жените, които го искат. Тоест четеш, информираш се, отсяваш това, което става за теб и така.
Аз бях много навита за второто раждане да е в къщи и жалко че не беше, защото лекар видях само накрая и той освен да хване бебето абсолютно нищо друго не направи. Не можах да си намеря за съжаление акушерка, гледаха ме като изтребител като казах, че искам да раждам в къщи. Нямаше дори нещо близо до родилна къща, а най-близкият инструктор по хипнобъртинг беше на 3 часа път.  Sad До преди да отида в болницата и да ми направят цирк всичко си вървеше точно по план, всичко беше ОК. Отидохме, взеха ми 2 пъти кръв, защото първият път този дето ми я взел забравил да я регистрира щото му било края на смяната, и трябвало пак. Не чуха и дума от това, което им говорех, бях си направила подробен birth plan с моята докторка, въобще не го взеха под внимание, а една фелдфебелка седеше само над главата ми и ме буташе да и отговарям на абсолютно същите въпроси, на които бях отговорила в плана. Прекъснаха ми концентрацията, надупкаха ме, стресираха ме до няма и къде и после ме зарязаха до последните 15 мин. Първото ми раждане в това отношение в БГ беше по-добре.

# 16
escorial, интересна тема... и смело решение. Да те питам - сега следи ли ти някой бременността? Акушерка или доктор? Ако е акушерка, все пак това е някаква възможност да се опознаете за да присъства тя на раждането ти... А ако имаш разкъсвания кой ще те зашие?

Аз съм изцяло за раждането вкъщи, но не и без акушер, пък дори и срещу $1500. Ние платихме далеч повече за дула, и са най-добре похарчените пари в живота ми. (Това, и $50 платени от мен на болницата за епидурална упойка Joy) Но аз имах от тези (първи) раждания дето почват изведнъж със зверски контракции на 3 минути... и приключват след няма и 3-4 часа. В родилно бяхме няма и час и половина, може би затова и съм с добри спомени/ впечатления от болницата. (Все пак, нямаха време за ненужни интервенции.) Пак бих родила в болница, но задължително отново с дула, с която да остана вкъщи до последния възможен момент.  Peace

Има един филм, иначе, The Business of Being Born. Препоръчвам го горещо.

# 17
Утре ще раждам, планирано секцио. След малко тръгвам за болницата. Изчетох много внимателно темата и всички мнения. Уважавам много правото на собствен избор, който както реши и се чувства най-добре, така да си планира раждането. Не мога обаче в никакъв случай да се съглася, че раждането в къщи сама е по-отговорно от това в болницата. Всъщност ми се струва по-скоро безотговорно да тръгнеш да раждаш без да си подготвил при евентуални проблеми поне акушерка, да не говорим бързо отиване в болница. Раждането наистина е натурално и естествено събитие, но особено при днешния начин на живот много фактори допринасят за увеличаването на рисковете както при бременността, така и при раждането. Да не се възползваме от медицинските постижения в такива условия е по мое мнение рисковано и безотговорно по отношение на бебето, което носим в нас. Както вече казах по-горе, уважавам избора на всяка майка как да роди, но не ми обяснявайте раждащите вкъщи сами колко са отговорни. Понякога са важни секунди за спасяване на живот. Да рискуваме да го дадем /живота/ далеч от хора, които могат да изиграят решаваща роля за спасяването му при евентуални проблеми, никак не бих го определила за отговорно.

# 18
Обмислям въпроса за раждане под вода, но за раждане в къщи не бих посмяла. А и искаме да вземем стволови клетки и за това бебе, трябва ни болница.

В нашата болница например не предлагат водно раждане, те дори едно джакузи нямат. Не че миналият път като имаха ми позволиха да го ползвам Crazy
При водно раждане е много съмнително дали ще успеете да съберете достатъчно кръв от пъпната връв. Тя трябва да се клампира незабавно, за да се събере максимално количество.

Аз също живея много близо до болницата, това е едно от многото изисквания за домашно раждане. Акушерките си носят всички джаджи които биха имали и в болницата. Мисля че единственото им ограничение е че не могат да интубират..

escorial, мерси за линковете и за успокоението. И ние гледаме филми за раждането и Виктория ги приема съвсем нормално, но тя е мъничка и смятам че ще и доскучае в един момент. Нямам нищо против в началото да седи с мен в басейна или да дойде накрая, но не вярвам да издържи през цялото време да е наоколо.
И аз се опитвам да обяснявам че ако мама вика и ръмжи то е защото вика бебето Joy

moia kukla, леко раждане!

# 19
Възхищавам се на смелостта ви и ти желая едно прекрасно раждане каквото и решение да вземете! Пиша в множествено число, защото за мен раждането е един много интимен момент, който наистина си заслужава да бъде изживян изцяло от родителите. Аз бях много навита за водно раждане вкъщи, докато не се оказа, че са двечки  Simple Smile Все пак не мога да се оплача, защото тук в болниците са доста добре организирани, бях в собствена стая със съпруга ми в продължение на 2 дни, защото ми предизвикаха раждането и малките не искаха да излизат. Можех да се разхождам и т.н., бяхме само ние двамата и идваха да проверяват състоянието ми на всеки 2-3 часа. На втория ден следобед като получих вече разкритие ме оставиха съвсем на спокойствие почти до вечерта, когато се оказа, че съм готова да раждам и родих за 10 минути и двете госпожици. Така че относно т.нар. "прайвъси" по време на раждането нямам оплаквания. Единственото нещо, което ме възпира за в бъдеще да мисля за раждане вкъщи, е че в моя случай след раждането не излезе плацентата и получих огромен кръвоизлив, наложи се да ми я вадят с пълна упойка и след това да ми преливат кръв, ако не се намирах в болницата не знам как щяха да се развият нещата. Сега имам и 2 деца и не бих искала да поемам рискове и заради тях.
Не искам да те плаша, но според мен трябва да обмислите добре няколко неща:
1. Имала ли си усложнения при предишните раждания? (какво може да очаквате при това раждане?)
2. Знаете ли как е разположено бебето? (разбира се близнаците са особен случай, но при мен втората си държеше ръчичката над главата и се наложи да й я преместят) Как бихте се справили в една подобна ситуация, например?
3. Има ли болница близо до вас, към която може да се обърнете за помощ и да достигнете бързо ако възникнат проблеми с детето или родилката?
4. Трънче вече е споменала за дула, обсъждали ли сте подобен вариант или поне вариант за някой с повече опит от вас, който може поне да се притече на помощ при нужда или да дойде поне само в момента на самото раждане? Доколкото знам в Канада са доста напред в това отношение. Чела съм и за близнаци раждани вкъщи с помощта на дула.
5. Чувствате ли се достатъчно подготвени за всяка една ситуация? Имате ли достатъчно медицински познания (като изключим курса за бърза помощ)? Ще успеете ли да запазите самообладание?

Тук имам една позната, която работи като акушерка и има 4 деца. Раждала е всичките вкъщи (при последното се е наложило да я откарат в болница). На нашите оплаквания, че сме можели да се подготвим по-добре за раждането тя отговори, че въпреки всичките й познания всяко нейно раждане е било различно и непредвидимо.

Надявам се да пишеш още и успех, каквото и да решите!  Hug

# 20
Ай, ай, ай! Леко и безпроблемно раждане ти желая!

Аз самата не бих се подложила на раждане у дома,
имайки предвид възможните усложнения и рискове.
Там, където раждах, не се чувствах като в болница,
а хората, които се грижеха за мене, ги благославям.
Прекрасните впечатления и спомени от раждането
ме карат, ако пак реша да имам дете, да го родя там.

ПП. Разбира се, ако се случи, човек би родил и на пътя.

# 21
Трънче,
в момента лекар следи бременността ми, в една от градските болници. Доволна съм от нея, защото е млада и внимателна. Отделя ми достатъчно време да говорим за това, което ме вълнува и тя е наясно, че предпочитам да родя в къщи. Посъветва ме да си намеря акушерка за раждането в къщи и каза: ако все пак дойдеш в болницата - с удоволствие ще те приемем;-) Беше много мила. Даде ми и съвети какво да правя с бебето и пъпната връв ако се случи да родя в къщи сама. Не че не съм ги чела тези неща вече, но все пак е много приятно, че мога да ги обсъдя и с личния си лекар. За съжаление тук в Монтреал е много трудно да намериш акушерка по здравна каса и все още съм в waiting list и в двете къщи за раждане, които съществуват. Само през тях може да си намериш "законна" акушерка. Вече съм в шестия месец и ако тепърва се свържа с акушерка не знам дали ще имаме време да се опознаем, при положение, че те са наистина много заети и има много жени, които искат да раждат с акушерка тук. Все пак, продължавам да се обаждам редовно, за да питам, дали случайно не са ми "причислили" някоя акушерка Wink
Звездичка ме пита дали ще имам гинекологичен преглед след раждането, а Трънче - дали ще има кой да ме зашие ако трябва. Да - докторката сама ми каза - ако родя в къщи и имам нужда от шевове - да се обадя на 911 и да отида в болницата, за да ме зашият. Също тук до нас има друга болница на 10 мин път, където мога да отида ако толкова нещо спешно се появи.
А след раждането, личната лекарка ще продължава да ме следи, а също и бебето. Даже мисля и другите две деца да запиша при нея.
Междувременно продължавам да чета и да се срещам с една дула, която много ми помага с различни съвети как да намаля болката и т.н.
Между другото, да споделя и аз как точно стигнах до извода да се подготвя за раждане в къщи:
Първото ми раждане беше 4 часа, второто - 1 час и 50мин. При второто се събудих сутринта със страхотни контракции и след 15 мин като отидохме в болницата се оказа, че съм с пълно разкритие. Ако не бях ходила до болница (където се забави раждането, защото ме разсейваха с документи, системи, записване на тонове и т.н.), щях да си родя и още по-бързо в къщи.
Та сега като забременях и първата ми мисъл беше - боже, ще родя в къщи! Как ще се оправя! При положение, че е трето раждане, а второто беше толкова бързо, няма да имам време да ходя до болница, ако разчитам на акушерка да дойде, тя може и да не успее на време и т.н. Започнах да чета за раждане в къщи от страх, че може да ми се случи и все пак да се подготвя колкото мога. Но в процеса на търсене на информация започна много да ми допада идеята и се чувствах все по-комфортно с нея. Много от страховете ми изчезнаха когато намерих информация за различните ситуации и как да се справя с тях. Видях, че много от нещата които са ме плашили са всъщност съвсем лесно предотвратими или дори и да се случат - положението не е толкова трагично, колкото сама го рисувам в главата си.
Благодаря ти Трънче, за филма и покрай това, и аз се сетих за един филм, който за съжаление в само на френски, но изглежда много интересен: Le premier Cri
Ето и книжките които чета, т.е. вече някои прочетох и продължавам:
1. Unassisted Homebirth by Lynn Griesemer (по-скоро психологичска книжка за идеята за раждане в къщи)
2. The Birth Partner by Penny Simkin (едно от основните ръководства за всеки който иска да помогне на раждащата жена, не само за акушерки или дули. Също в последното й издание има голяма секция с информация за различните процедури, които се срещат в болниците и коя кога и защо се прилага)
3. Active Birth by Janet Balaskas (тази книжка по-скоро набляга на процеса на раждане и бременност, като има много полезни и приятни йога упражения за бременността и много практични съвети за намаляване на болката по време на раждането, също така и има отделни глави за различните видове раждания - водно и т.н.)
4. Heart & Hands  by Elizabeth Davis (Това е най-"техническата" книжка - тя си е направо като учебник за раждане Wink Мисля, че даже наистина акушерките се обучават по нея. Там е описана всяка една ситуация, нормална или спешна и как да се справиш с нея, и кога наистина се налага да отидеш до болницата. Също има много информация за различни билки и хомеопатични средства, които могат да се ползват преди, по време и след раждането - като примерно какво да се вземе против кръвоизлив и т.н.)
Fata morgana, надявам се, че отговорих на повече от въпросите ти и ето отговорите на другите:
Усложнения при другите раждания не съм имала никакви.
Бебето е едно и аз самата мога да кажа как точно е разположено само като го усещам как рита и се движи. Усешам го кога се преобръща и т.н. Въпреки всичко обмислям да говоря с докторката си за един последен ехограф към 38ма седмица, за да видя дали случайно не е увита пъпната връв около вратлето и такива подобни неща Wink Ако се наложи да се мести бебето поради някаква причина - в книжката Heart & Hands има информация, също имам и един акупунктурист, който може да помогне в случая. Да си призная обаче - бих ичакала майката природа сама да намести бебето така както реши, че е най-добре. Затова мисля да ходя по време на раждането и в никакъв случай да не се заковавам на легло. Също дулата ми показа много интересни упражнения за по време на раждането, използвайки birth ball (голяма топка като тези които имат по фитнес залите)
И накрая - да, чувствам се подготвена и не - не мога да кажа, че съм 100% подготвена. Както и акушерката е казала - колкото и опит да имаш - всяко раждане е различно и според мен най-страшното е да си мислиш, че си напълно подготвен и да имаш определени заковани очаквания. Винаги има какво ново да се научи и винаги може да намериш повече информация. В този ред на мисли - чувствам се спокойна, но не твърдя, че мога да се справя със всичко - в крайна сметка колкото и планове да си правя - винаги може да излезе нещо за което не съм се сетила. Но се чувствам спокойна и нямам търпение да усетя раждането в пълната му сила - чувствам се щастлива, че ще имам бебе и с удоволствие ще си го родя Wink

# 22
успех,леко и безпроблемно раждане   bouquet
аз оба4е не бих се навила по никакъв повод да раждам къщи,тук това не е твърде разпространено,по скоро с уговорка с акушерка в кабинет

# 23
С голяма радост се записвам да следя темата. Надявам се третото си дете да родя вкъщи (някой ден).  Sunglasses

Напълно разбирам отговорността да родиш вкъщи. Радвам се, че лека-полека започва да се говори за домашното раждане и вярвам, че един ден ще умеем отново да ползваме телата си пълноценно.

# 24
Леко раждане и здраво бебе на финалът ти желая.
И аз като Лиска в болницата се чувствах като у дома, но нашата е отделена за малък град и дефакто бях единствената родилка, познавах акушерките, лекарите...а бе селска му работа  Rolling Eyes . Записвам се да следя темата и ти стискам палци.

# 25
  • Там,където се събуждам щастлива.
Голяма част от холандските жени раждат в къщи, но с акушерка. Това, коеот ми направи впечатление в думите ти е за даването на зор, манипулации и т.н. в болниците. Интересно ми стана, защото една голяма част от родилите тук чужденки, които познавам, се оплакват, че холандските акушерки и лекари чакат всичко да е естествено и не си дават зор да бързат много....
 Кое ли е за предпочитане тогава?  newsm78
Желая ти успех.   

# 26
Много интересна тема!
Какъв за теб е най-правилния начин да постъпиш с пъпната връв?

# 27
Аз лично бих родила в къщи, но с акушерка и лекар ако беше възможно. То самата болница си е вече достатъчно стрес, поне за мен. И затова още от сега ме е страх. Успех на смелчачките мами.  Hug

# 28
  • загубено
Аз не бих родила в къщи.
Ако се получи някакво усложнение най-близката болница е на 20-тина км от нас.

Леко и безпроблемно раждане  bouquet

# 29
  • Italia
И двете ми раждания бяха в болница. Изкарах абсолЮтно безпроблемни и леки бременности и съЩото мога да кажа за ражданията си. Останали са ми само хубави спомени от тези моменти.Не ми е минавало и през ум да раждам в къЩи.Това разбира се не озна4ава,4е не уважавам правото на избор и разли4ното мнение,просто не го споделям.
За мен колкото и да е нормално едно раждане винаги съдържа известна доза риск за майката и детето и в този смисъл не мисля,4е бих го поела,колкото и ниЩожен да е. В някои ситуации е въпрос на минути неЩата да излязат от контрол и в по този повод предпо4итам да се застраховам и да бъда някъде,където в слу4ай на нужда може да се реагира моментално.
Ескориал,леко и безпроблемно раждане ти желая  Peace  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт