Раждане в къщи

• 46 446
  • 612
  •   1
Отговори
# 45
Аааа, ескориал, моите най-добри и искрени пожелания за леко и безпроблемно раждане и успех с избора, но моля не прави заключения за усложненията, при какви условия и как са се появили. Факт е че в развиващите се страни масово се практикува неасистираното раждане от дори акушерка и факт е, че най-много майки умират заради предотвратими усложнения при бременността и раждането. Нужни са болниците, колкото и да си мислим, че не са....

# 46
Tandoori ,
Не успях да разбера коя е темата която ти си направила? Може ли да я напишеш пак?

# 47
И накрая, питате ме дали е легално в Канада да се роди в къщи, неасистирано? Не знам Wink
Обаче и болница да имам, и акушерка да имам...ако се случи така, че родя бързо в къщи сама - ще ме затворят в затвора ли? Wink Ако родя в колата? По пътя? Wink
Би било глупаво да бъде нелегално Wink))
Естествено, ако доктора, които трябва да ти съдейства за акт за раждане след това не е привърженик на твоите виждания и резултата от тях - може да ти направи проблем и съм чела случаи в които искат допънително пари и т.н. Имено затова си смених докторката и направих всичко възможно тя да е наясно, че мисля да раждам в къщи. Засега нещата вървят добре с нея. Надявам се така да продължи.

Ама никому не дължиш обяснения - родила си вкъщи, щото си се събудила с 10 см разкритие и напъни направо. Толкоз. Случва се.  Mr. Green
УСПЕХ!  Hug  bouquet

Biz, чела съм мнения на американски акушерки, които казват, че огромен процент от секциата са причинени именно от това - неадекватна лекарска оценка, избързване, стандартизирани процедури и т.н. Никой не може да го отрече това. Иначе не бих съветвала за неасистирано раждане в бг условия - не на последно място заради лошата инфраструктура и недостъпност на здравните заведения.

http://atyourcervix.blogspot.com/2008/01/enacting-change-in-ob.html

# 48
  • Bristol
Разбира се, че винаги можеш да измислиш история. Просто за мен законовото положение не е просто маловажна подробност. Както споменах, на едното момиче плацентата не излезе, въпреки че чакаха доста часове и кърмеше бебето  Rolling Eyes Наложи й се да отиде в болницата и там я хванаха в крачка. Та добре е човек да е подготвен, за да не се развалят първите хубавите мигове с новороденото  Flutter Ако щеше да раждаш така в Кралството или Щатите, щях на лични да те посъветвам, да не споделяш публично, пък дори и в български форум. Е, за това се иска смелост или безразсъдство, знам ли  newsm78
Може би ще ти е интересно да прочетеш историите на жени раждали така в България и споделили тук. Спомням си първата такава тема беше пусната от Людмил, той изражда жена си. След нея имаше май още две, не са много.

# 49
  • Там,където се събуждам щастлива.
Аз си спомням само тази от Людмил. Дали има линкове към другите?

# 50
# 51
Maktub,
Колко красива история Wink
Благодаря ти Wink

# 52
Че стандартни медицински интервенции по време на раждането водят до усложнения, при които секциото става задължително, е всеизвестен факт, който и медиците не отричат.

# 53
Ох, извинявай! Забравила съм да сложа линка  ooooh! Laughing
Ето втората :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=315811.0

Ето първата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98119.0;all

# 54
Вследствие на подхвърлената преди няколко дни тема, точно днес имах консултация с акушерките от една клиника тук в Ланли (град близо до Ванкувър). Благодаря на Ескориал за отварянето на новата тема Simple Smile
Ето ги и моите лични мнения и впечатления:
Защо потърсих мидуайф?
- Защото съм частен пациент ( документите ми за постоянно жителство се моткат повече от година вече и съм тук само като визитор) и в болницата ми искат следното: $3,000 на ден за престоя, $1,000 докторски такси, лекарства и упойки при нужда- допълнително; наложи ли се цезарово сечение- минимум 3 дни престой задължително, + $3,000 докторски такси + незнам си колко за анестезиолога.... Не ми свидеха докторските такси, но за какво плащам $3000 на ден в тази болница??  Ами че аз ще си наема апартамент в 5-звезден хотел за същата цена и сигурно там ще ми обръщат повече внимание... Първото ми раждане бе в България и знам, че тукашните болници с нищо не приличат на българските, но просто мразя миризмата и изобщо чувството на болница....  Sick
- Защото от 2 месеца не ходя на моя доктор, защото ми писна да плащам $65 на визита, за да ме пита как съм, добре ли съм, и ако се оплача от нещо (повярвайте ми - не съм от тези дето умира от най- малката болежка, така че не ми се случваше често...)да ми казва, че бременността не била инвалидност, а нормално състояние... 5 минутна консултация- $65.... да се чудя как не съм  поучила малко повечко да стана и аз доктор:) Та аз и така и така си се чувствах добре, бебето си мърда, което ме успокоява донякъде и аз просто престанах да ходя на лекар....Просто реших да чакам септември и да става каквото ще да става...
- Защото първия път имах много бързо естествено раждане - общо 3,5 часа, а чух че това е благоприятен фактор за раждане с акушерка вкъщи, въпреки, че моя доктор ме обяви веднага за риск защото съм на 39г. Нищо че не пуша, не пия , нямам наднормено тегло, имам активен начин на живот, и прочие подробности....
Впечатленията ми и малко информация след днешната ми консултация с акушерките...:
(М/увпрочем това ли значи ДУЛА??? сори ама не знам  Blush ) Това са данни за Британска Колумбия, но предполагам, че подобни са и тарифите в другите провинции...
- Такса за визитации и консултации 3- триместър до раждане- всяка седмица- еднократно $450.00; такса за раждането(независимо дали вкъщи или в болницата ако се наложи)- еднократн $1000; такса за 6 седмична грижа за родилката и бебето след раждането- еднократно $1000. Всяка консултация- от 30 мин до 1 час. 2 акушерки са на твое разположение по време на раждането и пейджър номер ти се предоставя за спешни случаи. Пълна свобода при избор на процедури и решения относно раждането и бебето... Колко често докторите правят неща, за които дори и не знаем?
- Всички акушерки завършват 4- годишен курс на обучение към Университета на Британска Колумбия, за да имат право да практикуват.
- За раждането вкъщи са оборудвани с дефибрилатор за малкото ако се наложи, също така са квалифицирани да интубират и да зашиват при разкъсвания... Аз от първото раждане имам по- силни болезнени асоциации от зашиването, отколкото самото раждане, но ме успокоиха, че тук щели да ме "замразят" локално Simple Smile
- Кое не им е разрешено да правят- да израждат близнаци, да израждат бебета в нестандартна позиция и при спешни случаи - продължително раждане и ...(ще трябва да си прочета по- подробно информацията, която ми дадоха за домашно, но общо взето....малко са нещата..Simple Smile
Общо взето, дори и да се наложи да те закарат в болница- акушерката ще е пак там с теб, и ще ти помага, преди, по време и след раждането...
- Не съм решила дали ще раждам във вода или не, но освен че е по- безболезнено за бебето(това го бях чувала отдавна, защото се раждало в подобна на утробата среда..) било по- безболезнено и за родилката...
- Жените в този офис бяха радостни да ме видят, да говорят с мен, видях истински интерес в очите им (знам колко глупаво звуча, но понякога просто се доверявам на чувствата си..) Simple Smile
...
Изморих се да пиша.... Simple Smile

В крайна сметка- ще се оставя в ръцете на жени, които се въодушевяват от работата си и имат желание да помагат на новопоявилия се живот, защото това не е стандартна болнична процедура, а лично и неповторимо изживяване за всички, които са замесени- от родители, братчета и сестричета, до целите семейства и генерации хора ....
Макар че засега подбудите ми са предимно монетарни, сигурна съм, че няма да съжалявам и от здравословна гледна точка. Имам недостатъка да мисля позитивно за повечето неща от живота Simple Smile

ПП. Не предполагах, че написах такъв памфлет, извинявам се ако съм ви отегчила ужасно!!!!  Blush

# 55
tinaros, радвам се че си успяла да намериш акушерки. Това е чудесно! Пожелавам ти леко домашно раждане Grinning
И аз смятам че акушерките са много по-отдадени от повечето лекари, повечето от тях са също и майки и подхождат с огромно търпение, разбиране и такт. Аз лично съм с много добри впечатления за сега.

Maktub, благодаря за линка, наистина красива история Heart Eyes

# 56
Записвам се да следя темата. Много е интересна. Благодаря на авторката!   bouquet
На нея и на всички, които са решили да раждат в къщи, им пожелавам всичко да мине безпроблемно, бързо и възможно най-малко болезнено!  Praynig

Лично аз не бих родила в къщи. Може би съм прекалено предубедена с мъж лекар, може би ме е страх... Не съм мислила за това. Знам за няколко жени (не ги познавам), родили в къщи с акушерка и без усложнения, но аз не мисля, че бих се отказала от допълнителното спокойстие, което съвременната медицината ми дава.

Още един път - успех на "домашно" раждащите! fingerscrossed

# 57
Tandoori,
невероятна си, направо ти се възхищавам! Чета темата ти, която вярно, че е от преди 2 години, но е много много интересна и образователна. Препоръчвам на всички бъдещи мамчета да я погледнат, защото Tandoori се е постарала да преведе доста интересни статии там. Става дума за техники за обезболяване и дишане по време на раждането, които могат да се приложат не само в къщи, но на практика на всякъде където жената е решила да ражда. Има и много интересни линкове към различни сайтове с подобна информация. Направо е съкровище тази тема. Много ти благодаря, отново!
Ето и един update от мен: днес отново се обадих и на двата birth center-a където съм записана и чакам за акушерка.... - и на двете места списъкът за периода около моят термин не е помръднал, никой не се е отказал да ражда Wink, така, че все още не могат да ми намерят акушерка. След 2 седмици ще звъня пак.

# 58
не бих родила вкъщи и слава Богу няма да ми се наложи. за мен е безсмислен и с нищо неоправдан риск за детето ми. лично мнение, естествено.

escorial , ти сигурна ли си, че в болницата ще те притискат, индуцират, ще ти пукат мехура и т.н.? ако да, защото си проверила, можеш да потърсиш друга болница. казвам го, защото се изненадах, че в натурална природо-вманиачена Канада имало и такива болници и лекари. мога да ти кажа, че в болницата, в която родих аз, можеш да се разхождаш, да лазиш, да лежиш в коридора, да качваш и слизаш по стълби, има едни лостове, които провесват в стаите и можеш да родиш висейки на лоста, клекнала, на четири крака, в леглото, на стола, ако искаш и на пода, и всякакви щуротии в името на майката-природа. това всичкото ни беше специално разяснено и нагледно показано по време на тур в болницата, който е част от курсовете за родители, тоест съвсем официално си е. аз докато лежах там се нагледах на родилки и под душовете с напъни, и по коридорите, и седнали на пода пред рецепция, защото там им е най-комфортно, и на колене във фоайето на отделението - все със съпрузи, дула и друг помощен персонал. имам приятелка, която роди две седмици след мен без нито едно пипване от лекаря извън нейините желания - всичко до последно както си е вървяло естествено, в същата болница (тя е една с родилно отделение). така че, потърси си друга болница или друг екип, наистина се изненадах, че в Канада срещаш такова отношение и натиск.

# 59
Аз също бих родила вкъши, ако имам тази възможност. Единственото, което ме притеснява е че първият път родих преждевременно и ми дават 50% шанс пак да е так, а тогава ще трябва добро интензивно отделение за бебчето. Причината е, че не обичам някой вместо мен да решава, това е, просто искам аз да съм контролиращата процеса.
След това ми раждане не се чувствах добре доста дълго време и не ми беше ясно защо. Раждането на външен вид протече много бързо и лесно, но това беше без значение. Чак след няколко месеца установих, че се чувствам зле, защото са ми отнели нещо, и то нещо изконно женско - това да усетиш процеса на раждане.
Иначе раждах в САЩ и в болница, която имаше всичките екстри, които simplyaven описва, но това не попречи на акушерката и лекарите да си свършат работата така, както те я разбират без да се опитат реално да ми помогнат.

Общи условия

Активация на акаунт