Раждане в къщи

• 46 446
  • 612
  •   1
Отговори
# 60
escorial, звучи като че си направила най-доброто решение за себе си и твоето семейство и аз ти пожелавам прекрасно раждане.

И аз ще раждам в къщи, но с акушерка. Първите две деца ги родих в болница поради две причини - да си наема акушерка където живеех щеше да ми струва хиляди долари и мъжът ми е шубе и не би бил никаква подкрепа ако реших да раждам без асистиране.
Но колкото и нормални да бяха те, колкото и кратко да бешe пребиваването в болницата, не бяха това което винаги ми се е искало.

Още с първото раждане не исках никой да ми се бърка, с каквото и било. Цялото ми същество искаше да се скрие в тъмният ъгъл и да си ражда на мира, без нареждания и съвети за каквото и било. Аз не съм някаква досадна пречка в раждането на моето дете, аз не крия някакви ужасни рискове за него и не съм мястото от което то трябва да се спаси. Моето тяло, в цялата си прекрасност се е грижило и отгледало това същество от както е било само две клетки. Никой доктор, уред или машина не може да го постигне това и до ден днешен. Защо да не му се доверя и за последната част от процеса?

Риск? Усмихвам се като се включат жени които са "по-загрижени" от нас и не биха взели такъв риск. Да оставим настрана че проучванията доказват че той не е по различен от този да родиш в болница, но кой се интересува от актуална информация, като можем да се пъчим и бием по гърдите какви добри родители сме на чужд гръб.

Риск има и в раждане в болница, който не съществува в къщи - доктори и акушерки не са богове, и те правят грешки, както всички знаем. Така че самозаблуждаването, че риска изчезва като стъпим в болница няма никакво покритие.

Всеки да ражда където му е спокойно, било то болница, родилен център или градинка.
Раждането за мене не е било просто преместване на бебе извън тялото на майка му. То е нещо невероятно, завършване на един магически процес, в който аз и моето дете сме главните герои. Ние двамата дирижираме това преживяване, ръководени от инстинктите които са се насъбрали в нас от милиони години. Сложи доктор или обикновенна акушерка там, и изведнъж тази връзка се прекъсва и те стават диригенти, те са всезнаещи, а ние едни загубени души които имат нужда от помощ. Затова болницата не ме устройва.

Извинявай за романа. Поддържай ни в течение, ще ми е много приятно да прочета как е минало всичко.   bouquet

# 61
  • Italia
escorial, звучи като че си направила най-доброто решение за себе си и твоето семейство и аз ти пожелавам прекрасно раждане.

И аз ще раждам в къщи, но с акушерка. Първите две деца ги родих в болница поради две причини - да си наема акушерка където живеех щеше да ми струва хиляди долари и мъжът ми е шубе и не би бил никаква подкрепа ако реших да раждам без асистиране.
Но колкото и нормални да бяха те, колкото и кратко да бешe пребиваването в болницата, не бяха това което винаги ми се е искало.

Още с първото раждане не исках никой да ми се бърка, с каквото и било. Цялото ми същество искаше да се скрие в тъмният ъгъл и да си ражда на мира, без нареждания и съвети за каквото и било. Аз не съм някаква досадна пречка в раждането на моето дете, аз не крия някакви ужасни рискове за него и не съм мястото от което то трябва да се спаси. Моето тяло, в цялата си прекрасност се е грижило и отгледало това същество от както е било само две клетки. Никой доктор, уред или машина не може да го постигне това и до ден днешен. Защо да не му се доверя и за последната част от процеса?

Риск ? Усмихвам се като се включат жени които са "по-загрижени" от нас и не биха взели такъв риск. Да оставим настрана че проучванията доказват че той не е по различен от този да родиш в болница, но кой се интересува от актуална информация, като можем да се пъчим и бием по гърдите какви добри родители сме на чужд гръб.
Риск има и в раждане в болница, който не съществува в къщи - доктори и акушерки не са богове, и те правят грешки, както всички знаем. Така че самозаблуждаването, че риска изчезва като стъпим в болница няма никакво покритие.

Всеки да ражда където му е спокойно, било то болница, родилен център или градинка.
Раждането за мене не е било просто преместване на бебе извън тялото на майка му. То е нещо невероятно, завършване на един магически процес, в който аз и моето дете сме главните герои. Ние двамата дирижираме това преживяване, ръководени от инстинктите които са се насъбрали в нас от милиони години. Сложи доктор или обикновенна акушерка там, и изведнъж тази връзка се прекъсва и те стават диригенти, те са всезнаещи, а ние едни загубени души които имат нужда от помощ. Затова болницата не ме устройва.

Извинявай за романа. Поддържай ни в течение, ще ми е много приятно да прочета как е минало всичко.   bouquet

Извини ме,но това ми прозву4а доста пренебрежително като изказване  Thinking Не мисля,4е някой от писалите ЗА раждането в болница се е самоопределил като по_загрижен отколкото тези,които предпо4итат да родят в къЩи нито се е бил в гърдите,4е е по_добър родител.Просто някои от нас не са готови да поемат рисковете от евентуални ( и разбира се не задължителни ) усложнения,които биха могли да настъпят по време на или след раждането за майката или детето. Не видях някой да казва,4е като си в болница риска из4езва,но според мен е функция на времето ,за което може да се реагира в слу4ай на нужда. Peace
Независимо от разликата в мисленето както ве4е писах уважавам 4уждия избор и в този дух ти желая леко и успеШно раждане  Peace

# 62
С целия ми респект към авторката, без грам заяждане, ми се иска да попитам как става номера да родиш само с мъжа, без едно медицинско лице.

Разбирам, че бебето ще излезе по някакъв начин, но кой ще прецени дали цялата плацента е била изхвърлена, кой ще направи нужните шевове? Малко са жените, които нямат и едно разкъсване. Мен моят лекар ме ши 20 минути поне, накрая ми каза, че имам много по-малко разкъсвания от повечето.
Ами нали веднага след раждането, педиатър преглежда и новороденото. Много деца биват бързо снабдени с нужната помощ благодарение на това рутинно преглеждане.

Аз лично имах отвратително болнично раждане, повече в болница не бих родила, но сама вкъщи още по-малко.

# 63
... но кой ще прецени дали цялата плацента е била изхвърлена, кой ще направи нужните шевове? Малко са жените, които нямат и едно разкъсване... Ами нали веднага след раждането, педиатър преглежда и новороденото. Много деца биват бързо снабдени с нужната помощ благодарение на това рутинно преглеждане.

И аз това се чудя ...  newsm78

# 64
С целия ми респект към авторката, без грам заяждане, ми се иска да попитам как става номера да родиш само с мъжа, без едно медицинско лице.

Разбирам, че бебето ще излезе по някакъв начин, но кой ще прецени дали цялата плацента е била изхвърлена, кой ще направи нужните шевове? Малко са жените, които нямат и едно разкъсване. Мен моят лекар ме ши 20 минути поне, накрая ми каза, че имам много по-малко разкъсвания от повечето.
Ами нали веднага след раждането, педиатър преглежда и новороденото. Много деца биват бързо снабдени с нужната помощ благодарение на това рутинно преглеждане.

Аз лично имах отвратително болнично раждане, повече в болница не бих родила, но сама вкъщи още по-малко.
Мистик, обикновено домашните раждания протичат много по-леко от тези в болнична обстановка и затова няма разкъсвания и нужда от шев и кройка след това. Но в повечето случаи протичат под зоркото око на акушерка, защото едва ли жена ще има вяра на нервите на мъжа си.
При нас например няма педиатър на раждането. Прегледът се извършва от акушерката и тя следи точките по Апгар и може да направи задължителните тестове, слагането на очните капки и даването на вит.К.

# 65
Вечке, незнам защо ми обясняваш за домашното раждане с медицинско лице, когато говорим за авторката, която ще ражда в домашни условия и без акушерка.
А такива неща като " като раждаш вкъщи е леко и няма разкъсвания " са направо абсурдни!

Ами в предишните векове, когато жените са раждали вкъщи без лекари и мед. помощници, чела ли си случайно какви увреждания са получавали и колко са умирали при раждане от банални за нас неща. Разкъсванията изобщо нямат общо с това къде ще родиш, а е до физиология, сила на контракциите и т.н. и т.н.
Разбира се, че едно време са раждали "натурално", но като е нямало кой да ги ушие после, повечето жени са страдали хронично от гинекологични проблеми свързани с лошо зараснала тъкан, болезнени полови контакти и други по-сериозни неща.
И последно - една жена от три е умирала при раждане. И не от сериозни сърдечни или мозъчни проблеми, ами от най-обикновени неща, които в днешно време се овладяват от присъстващата акушерка.

# 66
McDirock, когато се казва че човек не иска да поема риска за каквото и било, означава че този риск е по-голям от алтернативният избор, иначе какво има да се поема?

Рисковете може да са различни за болнично и раждане в къщи (не знам, не съм чела по този въпрос), но и двете имат еднаква смъртност, единствената голяма разлика е че интервенции, като пукане на мехури, епизиотомии, форсепси и т.н. са сравнително по малки при раждане в къщи (разбира се говорим за бременности  които са протекли нормално, не за такива с усложнения. Това е друга тема).

За какъв риск се говори тогава? И след като тези майки очевидно нямат информация по въпроса, защо считат че имат право да разпространяват тези идеи за "риск" особено в топик за раждане в къщи? Аз не го разбирам.

Mystic, би ли споделила от къде идва информацията ти? Би ми било интересно да прочета и аз.

# 67
Шийла, няма как да ти дам един, два или пет линка с нагледна аргументация по раждането без мед. помощ вкъщи. Няма нужда да съм прочела вчера учебник по история или статия във вестника по въпроса, че да го твърдя. Имам обща култура и ако съм чела нещо по въпроса преди 10 години, то не съм го забравила до днес и съм напълно в правото си да го споделя.

Темата е отворена за всички и съответно и хора, които не желаят да раждат сами вкъщи могат да пишат и най-вече изкажат мнение в нея.

Ти сравняваш раждане в болница и вкъщи ( обаче с мед. лице ) в днешно време. Да, смъртността сигурно е еднаква.

Аз обаче сравнявам раждане вкъщи без мед. помощ в днешно време със същото едно такова раждане преди 3 века например. За мен е точно толкова опасно. Лично мнение, нищо повече.

Пиша тук защото и на мен ми е интерсено. Както казах, аз никога не бих родила сама. Всеки поема сам за себе си отговорността не само за собствения си живот, ами и за този, който ще дари. Респект към тези, които не само рискуват ами и са сигурни в това, което вършат.

# 68
Ами в предишните векове, когато жените са раждали вкъщи без лекари и мед. помощници, чела ли си случайно какви увреждания са получавали и колко са умирали при раждане от банални за нас неща.
Е точно това се опитвах да обясня за положението в развиващите се страни - вагиналната фистула е ужасен проблем в Африка например, точно защото няма медицинско лице присъстващо на раждането, ами някакви бабки, дето това уж им е занаята.... Но все пак в развитите страни ние имаме право на избор и ако нещо стане наистина зле има къде да се отиде. И затова тинарос, не ми говори за това колко банален ти се струва рутинния преглед при гинеколога - това се нарича обществено здравеопазване и превантивна медицина - нещо, което много хора по света не могат да си позволят, в същност болшинството.

Не знам, виждам, че тук има много привърженички на домашното раждане и аз ги поздравявам за куража. Няма смисъл да спорим, това е като да сравняваш една бременност с друга - моята беше ужасна и и бях много облекчена, когато всичко приключи, защото имах едно изключително рядко заболяване в следствие на бременността и имаше голям риск за плода. А и като цяло не ми харесваше да съм бременна - не бях на себе си, хормоните много ми бяха разбъркали мозъка. И не съм го и виждала раждането, като едно толкова уникално преживяване явно.

# 69
Разликата между раждането отпреди 3 века и сегашното раждане вкъщи неасистирано по желание на жената е там, че обикновено жените, които искат да родят вкъщи се подготвят много и знаят несравнимо повече за процеса, отколкото преди 3 века. Освен това няма толкова страх, когато това е съзнателно решение. Сега има избор дали вярваш достатъчно в себе си и тялото си или не. Тогава не е имало избор, а медицинските познания на хората са били нищожни.
А страха е най-често този, който води до усложнения.

# 70
  • Bristol
Не знам, виждам, че тук има много привърженички на домашното раждане и аз ги поздравявам за куража.
Но ми прави впечатление, че някои от тези привърженички не правят разлика между асистирано и НЕасистирано раждане Wink Разликата е съществена  Laughing
Разликата между раждането отпреди 3 века и сегашното раждане вкъщи неасистирано по желание на жената е там, че обикновено жените, които искат да родят вкъщи се подготвят много и знаят несравнимо повече за процеса, отколкото преди 3 века.
Е тук е разковничето  Peace Едни жени са по-спокойни, когато са в болница, други в къщи, трети, когато са сами със съпруг (партньор), четвърти може да искат съвсем да се усамотят в такъв момент. Има и още една съществена разлика, че ако тръгне нещо накриво, винаги можеш да притичаш до близката болница или да се обадиш на бърза помощ и да получиш адекватно обслужване от специалист Wink

# 71
  • Canada
escorial - ето ти линк към темата на Людмил за домашното раждане(не видях да са го дали другите):
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=94127.msg1645526;topicseen#msg1645526
Tandoori - беше ми интересно да прочета темите ти  bouquet

# 72
Биз, вагинална фистула може да получиш като раждаш и в нормална клиника в нормална държава. Снахата на комшийката ми беше принудена да се подложи на 3 операции в специализирана клиника, докато успеят да и я затворят напълно. Така че рискове има навсякъде.
Но за мен казаното от Мактъб изразява и моето становище и защо има по-малко увреждания и разкъсвания, когато жената ражда сама у дома (или с акушерка).
Мистик, не искам да споря с теб. Права си за нещата от преди 3 века, но сега познанията на тези жени са далеч по-големи за самия процес на раждането и психическата подготовка е далеч по-различна.
Само един пример - навремето са гонели мъжете навън, да не би случайно да видят колко "грозно" нещо е раждането, а сега се канят да присъстват. Нещата са несравними.
А по темата за разкъсванията можем наистина да поспорим, защото всеобщо мнение на акушерките например е, че разкъсване се получава при лошо водено раждане от страна на екипа и несработване на родилката с екипа, когато те и подават команди, а тя не ги изпълнява правилно.
Можем много дълго да дискутираме по темата.

# 73
Биз, вагинална фистула може да получиш като раждаш и в нормална клиника в нормална държава. Снахата на комшийката ми беше принудена да се подложи на 3 операции в специализирана клиника, докато успеят да и я затворят напълно. Така че рискове има навсякъде.

Естествено, че може, и аз познавам жена, на която и се случи в САЩ, но все пак са единични случаи, не можем от тях да вадим заключения. В развиващия се свят е голям проблем, и като цяло смъртността на майките по време на и след бременност и раждане. Благодарение на липсата на пре-, натални и постнатални медицински грижи.

За разкъсванията не съм чела и не мога да коментирам, явно вие сте чели, ще ми е интересно да видя някое проучване, ако имате линк. Но не бих вярвала на твърдения от рода на "много акушерки казват" или на блога, който някой пусна по-рано. Това просто не е достоверна и потвърдена медицинска информация за мен  Peace
Отново да кажа - не оспорвам избора за домашното раждане изобщо, по-скоро оспорвам омаловажаването на медицинските грижи.

# 74
Извини ме,но това ми прозву4а доста пренебрежително като изказване  Thinking Не мисля,4е някой от писалите ЗА раждането в болница се е самоопределил като по_загрижен отколкото тези,които предпо4итат да родят в къЩи нито се е бил в гърдите,4е е по_добър родител.Просто някои от нас не са готови да поемат рисковете от евентуални ( и разбира се не задължителни ) усложнения,които биха могли да настъпят по време на или след раждането за майката или детето. Не видях някой да казва,4е като си в болница риска из4езва,но според мен е функция на времето ,за което може да се реагира в слу4ай на нужда. Peace
Независимо от разликата в мисленето както ве4е писах уважавам 4уждия избор и в този дух ти желая леко и успеШно раждане  Peace

Макдирок, върни се назад и прочети колко пъти е писано, как раждането в къщи е безсмислено, безотговорно, безумно и с неоправдан риск.
Аз не мога да разбера за какво е спора в случая и защо се нахвърляте( не се отнася само към Макдирок) така с/у Ескориал. Това е нейното решение, което е правилно за нея и нейното дете и не виждам защо трябва тя да отговаря " как ще ми обясниш" на когото и да било. Тя си е задала всички въпроси и за себе си си е намерила всички отговори. В тази тема ( поне доколкото е моето разбиране) се има за цел обсъждането на практиките в различните страни за раждане в къщи, а не дали е " безумно и безотговорно" по нечии други стандарти.
Аз например мога да дам цял списък с " безумни и безотговорни" решения и случки извършени от лекари в болнична обстановка, които са били лично на мой гръб, но не виждам това с какво ще помогне на Ескориал, нито на тези, които желаят да се информират как се организира раждане в къщи.
Споделяйте ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ, недейте раздава само квалификации! Момичето ( както и много други) си е взело решението, нито вие ще промените нейното мнение, нито тя вашето, а и не е необходимо.
Който се интересува от единия или другия вид раждане, ще си намери информация, ако ще да ражда в колиба в Зимбабве и ще с постъпи така, както той е щастлив и както той разбира нещата!

Колкото и безотговорен, луд и какъв ли не чух да наричат Людмил, мисля, че неговата жена може да разкаже много по-щастливи спомени за раждането си, отколкото повечето от родилите по принуда в болница, просто защото или ги е било страх, или е имало натиск от страна на семейството им в/у тях.
Би трябвало да сме надживели слагането в калъп! Би трябвало...

И още нещо- раждането у дома в развитите държави в момента е много по-модерно организирано от раждането в колиба в Третия свят в момента! Раждането у дома не е равносилно на липса на хигиена и липса на елементарна цивилизованост. Правете разлика моля! Много родилки у дома получават пъти по-добри условия за раждане от тези в болницата!

Общи условия

Активация на акаунт