Раждане в къщи

• 45 996
  • 612
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
Моето болнично раждане беше почти неасистирано.

Бяха ме оставили сама в обикновена стая, всички бяха заети в родилна зала. Напъните така ме изненадаха, че не можах да стигна до звънеца, да ги повикам. Опитвах разни пози по време на контракциите, но при всички ми беше зле. В крайна сметка, когато на втория напън  главата на детето цъфна между краката ми и я виждах цялата, просто креснах. Акушерките дотичаха, на следващия напън той излезе и го сложиха на корема ми.

Като се замисля, няма особена разлика дали акушерка ще пререже пъпна връв или татко/майка.

А не смятате ли, че като абсолютизирате ненамесата при раждане, сами си създавате емоционални проблеми, ако се появи такава намеса? escorial, смятам, че добре правиш, като се подготвяш спокойно за всичко.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2008, 21:09 от Lilibon

# 301
Мисля, че никой не абсолютизира ненамесата. По скоро е едно приемане на нащата такива, каквито са. Желаеш раждането да протече еди-какк-си, готвиш се за това с отворено съзнание, т.е. не изключваш и други възможностти и накрая нещата се получават точно както си ги искал. Тази теория е дълга за обяснение - хорате вече са написали книги за нея, снимали са филми и пр.
Човек може да е убеден, че няма нужда от болница и намеса или обратното - може да се чувства най-добре в болница, оставяйки се в ръцете на хора, на които е избрал да се довери - въпрос на избор е наистина, не на налагане или мода.

За убеждаването на таткото, ето как беше при нас: Аз поръчвах книги за бременност и раждане (и съответно ги четях) още преди първата ни бременност. Таткото не се интересуваше много, но все е погледнал някоя снимка, рисунка и пр. Книгите бяха достатъчно разнообразни и покриваха целия спектър от възможности за раждането - от типично болнично до духовно. Не съм крила, че искам да е в къщи с акушерка и той го прие, защото знае, че не взимам и най-просто решение (примерно какъв хляб да купя днес) без да съм го обмислила от много страни. Обаче се оказа, че в БГ този вариант е невъзможен, а после и загубихме бременността. Със следващата бременост вече беше ясно че ще е във къщи и започнахме да се готвим за това - аз основно. Курсът, който посещавах, предлагаше часове и за татковците, където им се обясняваше за фазите на раждането, за ризличните видове намеси и за плюсовете и минусите от тях; показваха се и филмчета. След едно такова занимание нашият татко вече беше убедн, че домашното раждане е нашето раждане Simple Smile Е, не се мина без спорове и закани, че без лекар/акушерка няма да стане и пр. - но това, в моменти на нервност. После се срещахме с една традиционна акушерка, която ни подготви със съвети и дух за неасистирано раждане и така той вече съвсем се почувства спокоен. Просто прие, че щом аз съм постигнала толкова много неща, видял ме е как се готвя, значи мога да го направя, а той ще е щестлив да помага Simple Smile Така и стана Simple Smile

# 302
Sheila, не съм търсила видеота на раждания. Не знам какво има из нета. Гледала съм няколко на мои приятелки само, но те го смятат за прекалено личен акт и не са публикувани онлайн.
Четох твоя разказ, дори ти оставих коментар.  Wink Чела съм и други разни за домашни раждания. Много ми харесва атмосферата, която лъха от тях. И се радвам, че сте успели да се насладите на момента.
Но на всеки човек потребностите и необходимостите са различни, точно както мненията им по разни въпроси или вкусовете.  Flutter
Аз съм жена на хирург, силно вярваща в конвенционалната медицина. Няма сила на този свят, освен случайността, която да ме накара да родя в къщи. Съгласна съм с едно обаче, не искам да ми къпят, мерят и да извършват прочие процедури на детето. Възможно е дори и в болница, интересувах се.

Както и да е... Здраве, усмивки и прекрасни моменти пожелавам на всяка от нас, няма значение къде ражда!  Peace

# 303
"Но на всеки човек потребностите и необходимостите са различни"

Разбира се и в това няма нищо лошо. Просто в тази тема сме се събрали жени които предпочитаме този начин на раждане и не бива да е учудващо, че не сме любителки на другата алтернатива.

Но иначе аз винаги съм поддържала мнението че всяка жена трябва да ражда там където и е най-спокойно и уверено.

# 304
tinaros, чакаме хубави новини от теб, не забравяй да пишеш как е минало! Grinning

# 305
Здравейте момичете,

Първо да ви попитам - дали не трябва да пусна нова тема? Тази стана повече от 15 странички - може ли да ни забранят да я ползваме?

Днес бях на поредната консултация в болницата и се видях с моята докторка.
Бях я питала предния път, ако бебето се окаже седалищно разположено дали ще е задължително секциото според тяхната болница. И тя днес ми даде една статия, която както виждам е разпечатана от някакво медицинско списание, което явно четат в болницата. Та тази статия е всъщост изследване, правено в Канада по повод последствията за майката при различните варианти на раждане на седалищно бебе.
Статията е много подробна и е описано наистина много добре какво точно е следено по време на изследването. Но накратко казано, заключението им е следното: Има две групи жени с бебета разположени седалищно. Едната е с планирано секцио, а другата с планирано вагинално раждане. При сравнение между двете друпи - тези, които са с вагинално раждане - случаите на проблеми след раждането за майката са много по-ниски като бройка. Най-нисък е процента при вагинално раждане, следван от раждане при планирано секцио, при условие, че раждането не е започнало, след това секцио по време на започнало вече раждане (т.е. по време на контракциите), и накрая най-рисковано е секциото по време на активната част на раждането (т.е. по време на напъните).
Рисковете и нежеланите проблеми след раждането ги свързват основно с по-високата предразположеност към инфекции след секцио. Заради раните и процедурите които се извършват за да се осъществи тази операция.

Пиша ви го, защото се обсъждаше секциото тук и реших, че все пак е интересна информация.
Иначе за мен - казаха ми, че съм добър кандидат за раждане в къщи и ще продкрепят всеки един мой избор. Естествено според тях - най-добре да отида да родя в болницата Wink

# 306
Много хубаво за теб Simple Smile Това, че си добър кандидат за раждане в къщи, де Simple Smile
Иначе за седалищните бебета, аз черпя инормация от една книга на Henci Goer - половината книга е коментари, другата половина - цитирани подробно изследвания на базата на които са правени коментарите. Та, там жената проследявайки тези изследвания посочва, че единствените бебета, за които секциото е наложително са така наречените stargazers - с гливички нагоре и назад, така че брадичката не е долепена до гърдичките. Те такива бебета и при главично предлежание пак създават проблеми, но при седалищно разположение наистина рисковете при вагинално раждане са много повече от тези при секцио... 

# 307
escorial , ти си вече в 35-а седмица, браво!!! Hug Как лети времето - и при мен също, де, вече си имам четири ходещи крачета у дома  Heart Eyes
Пиши от време на време, за да ни държиш в течение. Между другото точно преди малко четях в едно холандско списание, че било хубаво да се пие чай от листа на малини преди раждането (някъде от 37-а г.с.) защото бил полезен за мускулите на матката и помагал при контракциите и за по-малка кръвозагуба.
А бебето как е разположено засега?

# 308
Наистина много бързо минава времето. Но това е и защото няма някакви проблеми...ако имаше нещо притеснително, кой знае - всеки ден щеше да ни се струва вечност Wink
Засега се чувствам много добре. Вечер съм вече доста уморена, но то и с две деца, май, че е нормално Wink
Бебето седи с главата надолу от 2-3 седмици насам, но все още много се върти от ляво на дясно и обратно. Затова предполагам, че все още главата е доста високо. Четох, че със всяко следващо бебе главата слиза надолу все по-късно и по-късно. Иначе непрекъсато много рита, понякога даже не мога да заспя по един час, защото рита толкова силно Wink
За този чай и аз разбрах и съм си го купила. Той е хубав и за след раждането даже. Другото което съм си взела е Shepherd's Purse тинктура, което се взема отново след раждането за да няма голяма загуба на кръв.
Освен това, най-накрая си намерих хомеопат и съм много доволна. Вече се видях два пъти с нея и ще имаме още една среща, при която ще ми даде хомеопатичен кит за раждането Wink
Това е засега...чакам с нетърпение раждането и се чувствам много щастлива Wink

Честито на теб, fata morgana, за проходилите маймунки Wink Сега вече нямаш извинение и ще трябва да обезопасиш цялата къща Wink

# 309
Виж колко бързо времето лети. Почти не ти е останало да чакаш.

Исках да кажа за чая - пила съм го с всяка бременност и като че ми е помогнал. Бързи раждания и бързо прибиране на матката и приключване на лохиите.
В записите на акушерката съм имала 100мл загуба на кръв през раждането. И наистина, водата в басейна беше бистра и каквото изтече беше с плацентата.

Успех и чакаме разказ и снимки.

# 310
Аз пък разбрах от една акушерка какво се е случило с моята плацента, която излезе след 3 часа без никакви контракции и имаше разни парчета като черен дроб по нея. Плацентата най-вероятно е излязла малко след бебето от матката, но аз не съм я усетила, и си е стояла в горната част на влагалището понеже аз си седях кротко през тези часове и едва като клекнах и дадох един слаб напън тогава излрезе. Нещото като черен дроб е било съсирана кръв - получава се когато плацентата започва да се отлепя от средата, кръвта няма къде да изтича и се съсира, като така притиска кървящите кръвоносни съдове и те се свиват и преставт да кървят - това е обяснението и за доста слабото кръвотечение след това. Другият вариант е плацентата да започне да се отлепя от краищата - тогава има кървене след раждането на детето и преди да е излязла плацентата.
Пожелавам първия варинт на всички  Grinning

Escorial, ти явно веме имаш всичкият небходим арсенал  Grinning Ще чакаме разказ Simple Smile

# 311
Преди няколко дена се видях с моята дула отново и тя ми даде един интересен файл: Acupressure points for childbirth.
Описани са някои основни точки, които могат да се използват за предизвикване или ускоряване на раждането, справяне с болката повреме и след него, увеличаване ефективността на контракциите, ускоряване на процеса на разширване на шийката на матката и т.н.
За който е интересно, ето линка: http://escorial.files.wordpress.com/2008/10/acupressure-points.pdf

# 312
 Hug Огромни благодарности за тази информация!  Hug  bouquet
Вярвам, че няма да възразиш, да предам файла на една група бъдещи майки  Simple Smile

# 313
Естествено!
Няма никакъв проблем Wink
Пожелай им успех от мен!

# 314
Привет на всички.  Много са ми интересни разказите ви и сериозно бих помислила да се присъединя към вас, но за съжаление не съм добър кандидат за домашно раждане.  При първото раждане напъвах над 3 часа и беб изобщо не благоволи да слезе на долу и ме срязаха.  Сега съм бременна отново (26 седмица) и вече се разправях с няколко лекаря, които даже не искаха да ми позволят да опитам вагинално раждане, а се опитаха да ме наплашат за да се съглася на планово секцио.  Както и да е, успях да си намеря лекар, който е навит за вагинален опит.

Включвам се в темата по две причини.  Първо, Ескориал, може ли да ми пратиш координатите на твоята дула?  Аз също живея в Монреал и се замислям, че е по-добре да си намеря дула, от колкото да разчитам на сестрите. 

Второ, прочетох това: "Най-нисък е процента при вагинално раждане, следван от раждане при планирано секцио, при условие, че раждането не е започнало, след това секцио по време на започнало вече раждане (т.е. по време на контракциите), и накрая най-рисковано е секциото по време на активната част на раждането (т.е. по време на напъните)."

Като четох изводи за рисковете при вагинално раждане след секцио и вариантите са подредени в съвсем същия ред.  И се замислих-- на пръв поглед изглежда, че вагиналното раждане е най-безопасно, което естествено е така.  Но, все пак двата вида "непланирано" секцио, които са най-опасните са започнали и те като опит за вагинално раждане.  Т.е. де факто статистиката разделя успешните от неуспешните опити за вагинално раждане в различни категории.  Тогава изводът "успешното вагинално раждане е най-безопасно" е малко тривиален.  Това и без статистика си го знаем.  Мъчи ме този пуст въпрос защото много искам да опитам вагинално раждане, но ако нещата се развият както се развиха при първото ми раждане, ще попадна баш в най-рисковата група: "секцио по време на активната част".  Смятам, че по-уместно е да се сравнят абсолютните стойности на рисковете. 

Извинявайте, май измествам темата, но не ми се пуска такава тема в Майки, защото яростните защитнички на секциото пак ще скочат и ще ми заобясняват, че секциото е много "по-цивилизован" начин за раждане... А гледам, че тук много интелигентно и спокойно обсъждате рисковете.  Пък и като болшинството от вас не съм фен на интервенциите, които редовно се правят в болниците защото имам съмнения, че именно те доведоха до първото ми секцио..

Общи условия

Активация на акаунт