"Огън служба" не остана! През СЕПТЕМВРИ ще съм мама!

• 13 555
  • 284
  •   1
Отговори
# 210
Аз и във форума добре обяснявам, бе Hug Wink
Мерси за комплиментите Grinning

Иначе - от вчера исках да ви напиша нещо по повод храненето, алкохола, цигарите и кърменето... и следродилната депресия...
Ама искам да си го запомните Hug
Такааа... когато бебковците се родят и започнете да кърмите около вас ще завали информация какво трябва и какво не трябва да ядете..., как трябва да се тъпчете, за да имате кърма..., как не трябва да пиете и пушите и още куп ограничения.
Тези ограничения не са проблем в началото. Т.е. вие на драго сърце ще ги спазват, за да дадете най-доброто на детето си. Факт е, обаче, че в идеалния случай кърменето не продължава месец-два. Това идва да каже, че ако кърмите една година (а все пак СЗО препоръчва поне две Grinning) цяла година няма да близнете алкохол, няма да ядете домати, бобови, ... ако детето има алергия към белтъка на кравето мляко няма да ядете млечни (това ще ви го препоръчат алерголози...) и в крайна сметка след втория-третия месец ще се озовете в една ужасяваща реалонст Confused
Затова искам да запомните от сега - както бременната жена не е болна, така и кърмещата не е странно животно. Кърменето е свобода, не е ограничение. Кърменето ще ви даде възможност да сте с детето си по един невероятнен начин, да пътувате свободно, без да се притеснявате кога какво ще яде... Но най-важното е да знаете, че на вас НИЩО НЕ ВИ Е ЗАБРАНЕНО!
Сядате на кръчма (бебето може да спи в количката отвън, ако може да го виждате Peace) или отивате на гости и ви предлагат ракийка със салатката - пийнете. 5 глътки няма да ви навредят - нито на вас, нито на бебето. Яде ви се боб - в крайна сметка връзката майка-бебе е индивидуална. Има жени, при които това, което ядат се отразява на вкуса и съдържанието на кърмата, но има такива, при които това е без значение. НЕ СЕ ОГРАНИЧАВАЙТЕ БЕЗ ДА СТЕ ОПИТАЛИ как е при вас и вашето бебе.
Пуши ви се, защото от 4 месеца са чувствате затворник на бебето си - ОК - накърмете го, сложете го да спи и палнете една цигара. За Бога, никой няма да ви заклейми като майка чудовище заради това, че имате нужда от две дръпвания, за да се почувствате като на 15 - без всичките нови отговорности, които ще ви се стоварят Peace
Запомнете едно - за бебето е важно да получава кърма. От вас се иска да му я доставяте, но и да направите така, че кърменето да е взаимно удоволствие. Започнете ли да се чувствате като в капан - споделете, защото в тези моменти решения има много. И последното е да отбиете бебето. Понякога една проста реорганизация на ежедневието решава проблемите Hug

Стефина, отговарям ти тук, че ми е по-лесно Wink Има ги завивчиците в Дибо. Само трябва да идеш и да видиш от кое какво имат. Защото не винаги разполагат с всичко, но пък са много отзивчиви и можеш да поръчаш (поне като купувахме за Сияната беше така)

# 211
Асе, голяма си симпатяга и си много позитивна !
Веднага обаче се разбра, че е отдавна записвано предаването защото хич го нямаше коремчето.
За тези, които са го изпуснали да знаете, че утре ще го качат в сайта на БТВ, та може да видите "нашата Ася" как се усмихва широко и пуска майтапи обяснявайки за пореден път  важни положения  в кърменето  Hug .
Муце, Врачанска моме убава, как не си разбрала бре душата, че Асето е нашия специалист по въпросите за кърменето, ми то що писане, що приказки, що въпроси Laughing
Аз да ви кажа момичета съм доста насърчена този път и след като прочетох темите в кърмаческия и като пребродих библиотеката ми се струва, че откривам доста грешки, които съм допускала предните пъти.
Дано бебето да е здраво и да има добър смукателен рефлекс и ще се справим, мечтая си за едно дълго и приятно кърмене... Heart Eyes.

Шейле, Деси, кръвното ми е ниско, но днес ми е ден за банка и няма как.
Тревожа се само, че и с децата трябва да изляза, но съм взела всички уж предпазни мерки, нося си вода за напръскване и натурален шоколад.
Напоследък обаче слабостта ме връхлита толкова бързо, че като съм с колата само отбивам в страни и "пропадам в кладенеца".
Днес ще спирам възможно най близо до банката и после право в къщи и дано всичко да е наред, че ми писна вече да се чувствам като бабичка.
Искам пак да съм енергична и силна, да тичам да се навеждам и да си връзвам обувките... hahaha.

Тук още е много горещо, дано тази хлад, за която говорите да дойде и до нас.
Имайте хубав ден!

П.п. Асе, какво за доматите?
Аз много ги обичам и винаги съм яла много домати включително по време на кърмене и не съм имала проблеми?

Последна редакция: ср, 23 юли 2008, 11:32 от Mariam777

# 212
Асе  Hug
Ето това си беше ВАЖНА информация!
Сега се сещам, че аз те гледах зимата. Еййй, не съм изтървала Simple Smile

# 213
Аха, записът е от март месец. Преди конференцията. Т.е. някъде в 5-тия месец, та тумбата хич не се вижда. Аз се чудя защо баба ми разправяше, че само съм изглеждала дебела, а не бременна Laughing Въпреки, че аз голям корем си имах Grinning

Ама остави се, с Муцата и на живо се знаем и сме приказвали - ама простено да й е на бременния мозък - убавица си е тя, ама малката марсианка й е поизпила акъла Wink Hug

# 214
Здравейте и от мен Grinning Вече сме в София рано сутринта пристигнахме хубаво си е тук на хладничко.
Асе и аз те гледах и много ти се радвах и слушах внимателно да съм в час Wink
За шоколада и аз много обичам да си похапвам Simple Smile
Аз до две седмици трябва да си стегна багажчето за болницата, че да съм по спокойна, ох как ми се иска да приключвам вече с пазара ама останаха ми още малко работи, ама и пари си трябват доста ooooh! но щом е за бебока всичко си заслужава Heart Eyes
Айде лек ден на всички и почивайте малко остана Hug Hug Hug Hug

# 215
Момичета, извинявайте за въпроса, но още съм нова и явно не се оправям из форума. Исках да ви попитам нещо, което сигурно отдавна сте обсъдили подробно, но аз не мога да го открия. Моля ви кажете ми къде и как сте решили да раждате - и по-скоро въпросът ми е насочен към Софийските мамчета. Аз подробно изчетох по 2 пъти и черният и белият списък със софийските лекари и доста се поуплаших. Принципно искам да родя нормално, без епидорална упойка. По съвет на гинеколга ми се бях се насочила към д-р Жекова от "Св. Анна" (Окръжна болница), но след прочетено вече не знам. Моля Ви, пратете ми линк към темата, която сигурно вече обстойно сте обсъдили. Ще съм благодарна на всяка информация, защото вече съм много притеснена. Благодаря ви!

# 216
Флуч, аз реших да раждам в Майчин дом, без избор на лекар и екип. Няма да съм нито първата, нито последната родилка там, тъй че имам доверие, че ще попадна в добри ръце. Честно казано не си позволявам да се шашкам за раждането - гледам да се самонавивам, че ще е много леко и безпроблемно.
Прочети "Маймунската тема", "Смешно ли е раждането" и още една...нещо от сорта на "Раждането - най-хубавият момент в живота ми"...последната не давам гаранция, че така се казва.
Линкове към първите две има на началната страничка на нашите теми Hug

# 217
А zа времетраенето на раждането(Муце,че и беz чай  Simple Smile  ),откакто стъпих в болницата,докато родих,минаха точно 6 и полвина часа.Но естествено,че не раждаш преz всичките..Докато те приемат,клиzми и тн.,докато те качат горе..Та то какво остава,половината  Wink .Абе не е страшно,какво са няколко часа на фона на 9 месеца чакане?Само всичко да е наред,ще видите как бърzо минава..

# 218
Мариам, твърди се, че заради семките и люспите са коликообразуващи, а освен това се водят алерген (и не е препоръчително да се дават на децата преди 10-тия месец). ама не го мисли - яж си. Нали заради това пуснах дългия пост - важно е да се хапва от всичко. Дори детето да е с алергия към белтъка на кравето мляко не е нужно да спирате млечните. Моята щерка беше силно алергична - аз хапвах овчи продукти Peace Просто за секунда не съм си позволила да се чувствам ограничена, че нещо "не трябва". Напротив - организмът на мама има нужда от всичко. И ако не се тъпче човек, а си яде като хората - няма да има никакви проблеми Peace
Флучия, аз също ще раждам в Майчин дом с избор на екип. При моя си доктор, който ми прави секциото предния път (сега ще опитаме естествено раждане Praynig)
За мен лично, като човек, който се занимава със следболничните оплесквания (имам предвид кофти съветите за кърмене) няма добра болница в това отношение Wink
Но като избираш е добре да имаш предвид следните неща - бебето да е при теб след раждането, да имат добро неонатологично отделение с нужната апаратура - можеш да питаш в самата болница как реагират при спешни случаи (недоносени бебенца, трудна адаптация и т.н. дали карат децата в друга болница...), какво е цялстното отношение към кърменето...
За мен класацията в София е следната - Втора градска, Майчин дом, Токуда, Тина Киркова............ Шейново (в дъното на всички списъци)
Втора градска е единствената в София, която работи по програма "Болница приятел на бебето" и там бебетата са при мамите и обръщат по-сериозно внимание на кърменето..., не им дават вода (между другото разбрах, че и в Тина Киркова вече не дават вода на бебетата) Peace

# 219
Бръмбъзъче, мерси за информацията. Веднага започвам да чета Simple Smile
Асенце, благодаря ти много. Аз лично се бях насочила точно към Майчин дом (самата аз съм родена там преди 26 години), но акушерката ми от Поликлиниката ме посъветва да не е там, защото де факто раждането се води от акушерките, а тамошните акушерки в момента всичките били стажантки с малко опит.
Иначе се насочих към Окръжна болница точно, защото бебето е при теб, а не в отделна зала, като в Шейново. Ако не е нахално, можеш ли да ми пишеш кой е твоят лекар и екип?

# 220
Всъщност не е нахално, но малко ме съмнява да можеш да се уговориш с него така в края Thinking Още повече, че той сега е в отпуск и от първи септември пак излиза в отпуск - т.е. ако не ти е следил бременността или не си с някакви протекции - шансовете са минимални при него точно. Д-р Дуковски се казва. Аз си го харесвам. Разбираме се добре двамата.
иначе бих ти препоръчала и д-р Гунев (ако не му бъркам фамилията на човека), но така или иначе с избор на екип е малко интересна ситуацията в БГ - това е просто регламентиране на отношенията ти с лекаря - т.е. ти отдавна си се спрял на лекар, ходиш си при него и накрая, вместо да му дадеш пари на ръка - го избираш в болницата и плащаш там на касата. Затова ти казвам, че това всъщност ис е уговорка Peace
Що се отнася до акушерките в МД, ами да ти кажа честно те по това време на годината (визирам отпускарския сезон) остават само младите лекари и акушерки по всички болници, щото старият персонал се урежда помежду си предварително Wink Просто това са "колегиалните" им отношения Wink
За пример мога да ти дам предния път като раждах - с уговорка, планово секцио.. А едно друго маменце от нашата тогавашна отчетна просто се беше паднала при моя доктор и си роди пак секцио при него - в смяната му. Без уговорка, но пак при същия човек..., както се сещаш парички са му дали от благодарност, колкото са имали възможност Grinning
Просто при мен нещаат са мако по-сложни, защото първото раждане е секцио, пък и имам разни вродени скъсявания и кривини..., та затова си се застраховам. Иначе наистина акушерките вършат цялата работа при раждането, така че ако всичко ви е ок може и с акушерка да се уговаряте Hug

# 221
Напълно подкрепям Асето в съвета за кърменето. От нищо не съм се лишила и с двете деца (кърмени повече от две години всяка), да не говорим че не бях даже чувала че домати и боб не са препоръчителни.

Деси, аз май предпочитам как моите часове минаха Wink

# 222
Добър ден и от мен!
За раждането и аз мисля да е в Майчин дом с избор на екип. Сега чакам да се върне моя доктор, да го натисна сериозно за доуточняване на подробностите. Иначе им ходих на едни отворени врати и ми се видя съвсем приемливо там. Най ми хареса, че бебето е при майката постоянно и никой не те натиска да му даваш АМ или вода или каквото и да било. Поне така казаха де Simple Smile.
Аз мисля като се върна от моренцето да почна да си постягам багажа. Иначе съм обиколила и съм си набелязала нощнички, сутиени за кърмачки и всичко останало за багажа за болницата.
АА Асе аз точно Гунев си харесвам. Ходя си при него от 2-3 години на профилактика и много бързо ме спечели като професионалист, на който може да се има доверие.

# 223
Васенце, благодаря ти за бързия и изчерпателен отговор. Във форумите имаше само добри отзиви за твоя лекар, но имаш право, че вече съм закъсняла за евентуална уговорка с него. Сега ще погледна за д-р Гунев, а другия лекар от МД, за когото съм попадала на много положителни мнения е д-р Дяволов. Благодаря ти за помощта и с Божията помощ дано всичко мине добре при всички мами.

# 224
Стефина, благодарско и гушки за теб! Hug Пиши за матрачетата за тези легълца (аделина лукс) в Палавници - Младост! Казваш, че има някакви тънкости за тях  Simple Smile Мисля, че и на други мами ще им е полезно да прочетат. Така като чета, доста са се ориентирали към този модел. newsm07

Общи условия

Активация на акаунт