Някой изследвал ли е детето си за олово?

• 118 735
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 255
Моето мнение е, че тефлон, както и всякакви незалепващи покрития не бива да се използват като основна посуда за готвене. Не всички сме химици, та да знаем как правилно да готвим в тях, да следим за температурата, за надраскване и т.н. Щом има опасност да преминават вредни елементи в храната, значи не е добре да се ползват.

Искам и друго да напомня за тези, които са решили да изхвърлят тефлоновите си съдове - все още няма специални контейнери за тях. Би трябвало да отиват там, където и батериите и др. подобни, но засега няма. Т.е. контейнерите за метал не стават за тази цел. Аз имам 1 тиган и 1 тенджера, които си ги държа в килера и не ги хвърлям, докато не направят контейнери за токсични отпадъци.

# 256
А съдовете на Цептер от каква сплав са, може ли да се смятат за по-добри от стандартната алпака?
И аз съм против нея, натъпках в дълбоките шкафове разни тенджери и си купих обикновени, емайлирани.

# 257
Наскоро попаднах на това за съдовете на Цептер. Според статията са си обикновена неръждавейка.

# 258
Multi, восъчната хартия се ползва за опаковане на храна, вместо найлоновите пликчета. Или първо опаковаш в хартията, после слагаш в пликче, за да няма допир на храната до найлона. За фризер е супер.

Хе-хе, няма ги хартиите от едно време, които от едната страна бяха с нещо като найлон. 
На тях продавачите смятаха, с извадения из зад ухото си химически молив, сумата на покупките.. Simple Smile

# 259
Multi, восъчната хартия се ползва за опаковане на храна, вместо найлоновите пликчета. Или първо опаковаш в хартията, после слагаш в пликче, за да няма допир на храната до найлона. За фризер е супер.

Хе-хе, няма ги хартиите от едно време, които от едната страна бяха с нещо като найлон. 
На тях продавачите смятаха, с извадения из зад ухото си химически молив, сумата на покупките.. Simple Smile
Да, но ти  увиваха покупката навътре с найлона, обратно на правилото- много неорто. 

# 260
dutci, а ти интересувала ли си се от новия материал на Силит - е30? Дали е също безопасен като силаргана? Било някаква комбинация от стомана и керамика, но без никел. Според теб кое е по-доброто - Силарган или е30?

# 261
  • София
dutci, а ти интересувала ли си се от новия материал на Силит - е30? Дали е също безопасен като силаргана? Било някаква комбинация от стомана и керамика, но без никел. Според теб кое е по-доброто - Силарган или е30?
Интересувала съм се и от двата материала, но честно казано от описанието, което са дали за двата си материала аз не виждам разлика, освен в гаранцията. Може би стомата е по-качествена, не знам.

# 262
  • най-шареното място
 а с какви бои си боядисвате стените?

# 263
аааа, бои не - хартиени тапети с лепило на водна основа. Или някакви мазилки предполагам. Да се включат и разбирачите - ОП, Дуци..

# 264
Бял латекс, на водна основа. Не пазя етикетите за съдържанието, но не миришеше, а и не мисля, че излъчва нещо гадно.
Оцветители не сложихме по естетически съображения, но може да се окаже и полезно.  Flutter

Колкото до тапетите - незнам, може би технологията или боите ако включват нещо вредно, иначе какво им е..?  newsm78

# 265
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
В турция има много бои на водна основа! Мисля, че никой не боядисва с оловни бои! И са цветни и са безопасни, дори мебели сме си боядисвали с боя на водна основа! Става трудно, но не е невъзможно! Ако имате познати или път към Истанбул, посетете Баухаус или подобен магазин за бои! Peace

# 266
Мулти, има различни видове тапети - под хартиени имах предвид обикновени немиещи се. Защото миещите се са завършени с туткална боя или са отпечатани след предварително грундиране с латексна или блажна боя, това ги прави точно миещи се. Освен това има и тапети с пластмасов филм и такива с алуминиево фолио  #Crazy Така че никак не ми изглеждат безвредни. Другото вредно на тапетите, всъщност най-вредното на тапетите,  са лепилата, затова казах - такива на водна основа.

Иначе да, не се сетих за водните бои.

# 267
  • София
Някакви бои и въобще стоки около нас, които излъчват гадна миризма 100% са токсични. Но не е достатъчно нещо да е на водна основа, за да е безвредно. Трябва производителят да гарантира изрично, че е без олово, без органични разтворители, без ...
Обикновеният латекс винаги е на водна основа, но е алерген и канцероген.
Тук, в темата, съм препоръчвала немските Caparol, имат 3-4 варианта на хипоалергенни бои. Те са безопасни дори и за боядисващия. Другите пишещи посочиха един турски и още немски производители, но тях ги няма в БГ.

А за себе си съм решила, че на ново място ще използвам само вар, пък каквото ще да става.

(написаното е по спомени, не претендирам да е точно)

А най-гадните тапети май са едни дето можеш да ги отлепваш и  залепваш, не помня как се казват, нови, супер ярки и красиви...

# 268
  • най-шареното място
А така, тъкмо поръчвам латекс.... на Акрол - БГ производител
казват че бил качествен, а колко е безвреден...
Гледах сертификатите на леко - стандарти разни - еко продукт, но не виждам хвалба за безоловност...
Добро проветрение, колко помага? И ако се сложи не се ли наотдава на всичките си там не полезности след определен период???

# 269
А има и тапети от плат. Не знам колко са читави, иначе на външен вид изглеждат много красиви.
Сигурно могат да бъдат и от естествени материали с био-оцветители..  newsm78
Не съм проучвала тапетите, защото досега не ми се е налагало.

арт мама, олово ще търсиш в боите (оцветителите), особено където има червено като основен цвят за нюанса.

Общи условия

Активация на акаунт