Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 118 658
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 19 999
Не знам коментирали ли сте за старите пломби (амалгама)? Те от какъв материал са и изпускат ли нещо в организма ни?

Живак+други метали.Излъчва се в организма.Мисля,4е проблeма се задълбочаваше при реакция с флуорида от пастите за зъби.
Ужас! Имам една, правена преди години. Тогава кказах на моята зъболекарка, че в Германия не ги правят вече, а тя ме убеди, че белите не били здрави  ooooh!

# 331
  • София
  • Мнения: 7 582
ВиВи, моето мнение е, че ако се спазват инструкциите, а именно да не се оставят съдовете празни на включен котлон за повече от 3 минути, да не се прегаря яденето там и да не се използват въобще , ако са надраскани (това за тефлоновите), е тогава няма нужда от паника (според мен). Аз имам такива съдове и си ги ползвам, но на обикновен котлон, на газовите не смея да рискувам, защото опасността от прегряване там е по-голяма. И е хубаво ако  се ползват тефлонови тигани, да са на утвърдени на пазара фирми. За анонимни или никому неизвестни производители никой не може да гарантира какво точно са сложили като незалепващо покритие. Но както казва dutci, има вече по-нови разработки и всеки може да сам да прецени. Следващите ми съдове може би ще са от Силарган, но за сега не смятам да изхвърлям старите, все още ми вършат чудесна работа.  Simple Smile
Искам да изтупам тази тема от прахта, за да задам един въпрос - имам тава за готвене на SKK - скъпите съдове от Технополис, от известно време покритието се обели и спрях да я ползвам - особено след като ми се стори, че имам горчив вкус в устата на сутринта, щом съм яла ядене от нея вечерта. С мъжа ми много спорихме по въпроса дали да я изхвърлим - той смята, че нищо й няма, и днес беше на щанда в Технополис, от който я купихме. Даде ми да говоря по телефона с човека там, който твърди, че дори да е обелено покритието, проблем няма, и си е съвсем здравословно да се храним от тази тава. Според мен това са глупости! Някой знае ли - от какво са произведени тези тави - от алуминий ли, и какво е покритието им - съдържа ли тефлон или както там се казва материала, който не е особено полезен, да не кажа вреден. И в крайна сметка - да си хвърля ли тавата с чиста съвест? Видът й сега е - обелено на места тъмно покритие, вижда се по-светла част отдолу.

# 332
  • Мнения: 1 947
   Имах тенджера SKK и се обели за по-малко от година и разбира се, я изхвърлих. Доколото знам има някаква част тефлон, но не съм сигурна. Излезе доста некачествена.

# 333
  • Мнения: 2 282
Някой знае ли - от какво са произведени тези тави - от алуминий ли, и какво е покритието им - съдържа ли тефлон или както там се казва материала, който не е особено полезен, да не кажа вреден. И в крайна сметка - да си хвърля ли тавата с чиста съвест? Видът й сега е - обелено на места тъмно покритие, вижда се по-светла част отдолу.
Преди не повече от седмица говорих с един търговец от технополис. Основното прилагетлно пред съдовете на ССК е "алуминиеви", и чак след това говорят за сребърно-намсикво покритие. достатъчно е да попиташ и да ти покажат рекламната брошурка, за да видиш, че всички имат алуминий в основата си. Нямат нищо тефлоново, алуминия е този, който не ми хареса. Иначе теоретично на щанда са показани различните слоеве, можеш да видишдо кой слой е обелено покритието.
Обаче пък на същия щанд има чугунени тавички и тенджерки, не особено скъпи. Само малко тежички...  Simple Smile Абе видяло се е - голяма стълена тава ще купувам.

Въпрос - попадали ли се на съдове от черна стомана? Гледах едни тиганчета, какво точно съдържа тая стомана? И дали залепва ужасно много (повече от качествена 10/18)?

# 334
  • София
  • Мнения: 7 582
Ами моята тава е много тежка - значи може и чугунена да е, щом произвеждат такива, а не от алуминий. Но покритието така или иначе е обелено на места - затова не виждам как ще е безопасна. Confused

# 335
  • Мнения: 2 282
Това, че се продават на същия щанд не значи, че са на ССК. Продаваха и съвършено различни продукти - от стомана, керамични ножове, дори силиконови лопатки - все на различни производители.

# 336
  • София
  • Мнения: 7 582
На моята отдолу пише, че е SKK. И още нещо пишеше - Alu-guss или нещо подобно, не мога да видя сега.

# 337
  • вкъщи
  • Мнения: 704
че правят ли това изследване

# 338
  • Мнения: 3 869
Да, прави се в РИОКОЗ, виж назад в темата - описано е!

# 339
  • Мнения: 160
 Когато се преместихме в Канада лекарката на детето ни препоръча да се направи Тя е специализирала в Ню Йорк и по нейните думи се прави това изследване в САЩ  още когато бебето  е едва на няколко месеца.

Резултатите са ни добри.

# 340
  • Мнения: 19 999
Когато се преместихме в Канада лекарката на детето ни препоръча да се направи Тя е специализирала в Ню Йорк и по нейните думи се прави това изследване в САЩ  още когато бебето  е едва на няколко месеца.

Резултатите са ни добри.
Защо правят изследвания за олово на няколко месечни бебета?

# 341
  • Мнения: 2 652
ВиВи, натравянето с олово до 6-месечна възраст може да има много тежки последствия за бъдещото развитие на детето. И понеже американците са луди в момента на тази тема, та масово си изследват децата. Само че аз знаех досега, че ги изследват профилактично на 1 годинка ако са рискува група, т.е. ако живеят или често пребивават в сграда, строена преди 1950 г. или имат блъзък с оловна токсикация, или между 3 и 6 години, ако не са били тествани до тогава.

Проблемът явно е доста сериозен заради масовата употреба на оловото, в боите в строителството, а и забраната на оловния бензин е от съвсем скоро (в Бг от 2003 г.). CDC си имат цялa програма за това http://www.cdc.gov/nceh/lead/about/program.htm

# 342
  • Мнения: 19 999
Грейс, благодаря за отговора! А вие правихте ли вече изследване? Започнах и аз да се замислям дали да не пусна такова на дъщеря ми.
Някой има ли представа къде мога да го направя в Германия?

# 343
  • София
  • Мнения: 3 782
Здравейте, момичета Simple Smile Ще си позволя да се копирам от една друга тема, дано да получа отговори на безбройните си въпроси.
  bouquet

Момичета, много сте ми полезни, благодаря ви!
Прочетох цялата тема, както и почти цялата за оловото, и честно казано малко се обърках.
Предстои ни нанасяне с приятеля ми в нов дом и закупуване на цялата артилерия за готвене и хранене и имам нужда от съвет. Досега не съм била много активна домакиня, та не съм от запознатите Blush Всичкото оборудване трябва да купуваме, съответно как да я почна, че сме  и ограничени финансово малко.
Ще се опитам да направя едно кратко резюме на разбраното:
- тигани - в никакъв случай тефлон, тогава какви?
- за палачинки едно момиче каза глинен сач - къде се продават? Може ли да се ползва и за други неща за печене?
- тенджери - най-добре от материал Синаргон на Силит. Ма много скъпи, беее ooooh! 500 евро, ужас. Алтернативи?
- за печене във фурна - йенско стъкло. Има ли значение производителя. Някъде прочетох за фирма-производител на йенско стъкло, на продуктите на която пишело, че са безвредни, ама забравих вече къде. Та всички ли йенски съдове са безопасни?
- йенските съдове могат ли да се слагат на котлон с онази поставка и спокойно да се готвят яхнийки в тях?
- вместо алуминиево фолио - хартия за печене. Едно въпросче - с каква цел най-общо се увиват продуктите във фолио и хартия - знам, че е за по-добри вкусови качества, ама по-конкретно може ли да ми обясните? И какви храни е добре да се увиват Rolling Eyes
- а приборите за хранене - при тях има ли вредни съставки и т.н.?
- а чиниите и чашите?
- на 5-6стр. едно момиче (чушчица мисля) беше посочило керамични съдове, ама те не са ли за хапване, а не за готвене? Как да ги разпозная в магазините - ако кажа - искам керамични съдове, покажете ми, продавачките дали са в час с тези работи?
- много обичам запеканки и други такива в гюведжета - и те ли са вредни? Или ако покритието им е не е гледжосано, няма проблем. Т.е. отвътре ако е чисто, негланцирано ОК ли са? И гледжосано означава тези шаренийки, лъскавичките на съдовете, нали?

Ама съм тежък случай, а Laughing Почти напълно начинаеща, едва прохождаща домакиня Blush

# 344
  • Мнения: 2 652
В и В и , извинявай, пропуснала съм те  Hug Не сме правили изследване, защото не съм имала конкретни основания или причини. Просто по едно време непрекъснато в нета попадах на инфо за оловото и как се изследват децата масово по щатите, та малко се бях стресирала тогава.

maidenly,
- тигани - в никакъв случай тефлон, тогава какви? чугунени
- за палачинки едно момиче каза глинен сач - къде се продават? Може ли да се ползва и за други неща за печене? - чугунен или стоманен тиган, тези сачове не ги знам
- тенджери - най-добре от материал Синаргон на Силит. Ма много скъпи, беее ooooh! 500 евро, ужас. Алтернативи? - хромникелова стомана 18/10
- за печене във фурна - йенско стъкло. Има ли значение производителя. Някъде прочетох за фирма-производител на йенско стъкло, на продуктите на която пишело, че са безвредни, ама забравих вече къде. Та всички ли йенски съдове са безопасни? -йенските съдове могат ли да се слагат на котлон с онази поставка и спокойно да се готвят яхнийки в тях? Пирекс е стъклото с означение, че е без олово, термоустойчивото стъкло не може на котлон
- вместо алуминиево фолио - хартия за печене. Едно въпросче - с каква цел най-общо се увиват продуктите във фолио и хартия - знам, че е за по-добри вкусови качества, ама по-конкретно може ли да ми обясните? И какви храни е добре да се увиват Rolling Eyes - фолиото често се ползва, ако запичаш в някакъв съд без капак във фурната, за да не изсъхва яденето или за да се увива храна за в хладилник
- а приборите за хранене - при тях има ли вредни съставки и т.н.? - мисля, че стоманени са най-добре (сребърните са скъпи)
- а чиниите и чашите? - бял порцелан, чашите - от вътрешната страна да са бели
- на 5-6стр. едно момиче (чушчица мисля) беше посочило керамични съдове, ама те не са ли за хапване, а не за готвене? Как да ги разпозная в магазините - ако кажа - искам керамични съдове, покажете ми, продавачките дали са в час с тези работи? - керамиката е ОК, но много се отчупват паренца и се нащърбват съдовете, по-рехава е
- много обичам запеканки и други такива в гюведжета - и те ли са вредни? Или ако покритието им е не е гледжосано, няма проблем. Т.е. отвътре ако е чисто, негланцирано ОК ли са? И гледжосано означава тези шаренийки, лъскавичките на съдовете, нали? - по-добре се откажи от гюведжетата, запеканка си става и в йена


Цитат
Ама съм тежък случай

Спокойно, всички сме тръгнали от там.


Между другото в някакво списание четох, че започнали да внасят някаква нова марка френска посуда за готвене. Марката беше нещо от сорта на Ceramica Monetta и щели да се продават в Била май. Опитах да потърся нещо в нета, но не намерих. Дано не съм объркала името.

Последна редакция: сб, 13 юни 2009, 22:44 от Grace'

Общи условия

Активация на акаунт