Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 118 770
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 345
  • София
  • Мнения: 3 784
Grace, страхотна си! Много ти благодаря за съветите!
 bouquet

# 346
  • Мнения: 896
Цитат
термоустойчивото стъкло не може на котлон
има и за котлон, но опасността да се спука (колко спуках за 2 години от невнимание ooooh!) си остава. Иначе, за за приборите(лъжици и вилици) и аз се чудя...

# 347
  • Мнения: 2 652
Цитат
термоустойчивото стъкло не може на котлон
има и за котлон, но опасността да се спука (колко спуках за 2 години от невнимание ooooh!) си остава. Иначе, за за приборите(лъжици и вилици) и аз се чудя...

По принцип сребърни е най-добре, но понеже са скъпи, не остава голям избор. Мисля, че съм виждала някакви посребрени, но не знам дали си заслужава, ако покритието бързо се изтърква.
Иначе, да - вярно, че има и термоустойчиви за котлон, но аз не ползвам такива и не знам кои са читави.

# 348
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
За котлон могат да се ползват емайлирани тенджери. Читави са, стига да не са чукнати някъде. Аз в такива готвя.  Peace

# 349
  • Мнения: 2 755
                             Уж цялата тема съм чела, но не знам защо не е добре да се ползват гювечета. Иначе и аз от невнимание съм пукала много йени. Обикновено на котлона ги ползвах.

# 350
  • Мнения: 2 176
Заради това, с което се гледжосват, не от самата глина.
Някъде из тази тема пишеше, че покритието съдържа олово.

# 351
  • Мнения: 2 652
Заради това, с което се гледжосват, не от самата глина.
Някъде из тази тема пишеше, че покритието съдържа олово.

И изобщо, всички цветни порцеланови и керамични съдове (от вътрешната страна, където става контакт с топла храна), особено ярко червени, оранжеви, кафяви, черни цветове, да се считат за съдържащи олово до доказване на противното.

Искам само ей тук да видите:
Приложение на оловото: Багрила и съединения – в керамичната индустрия за подобряване здравината на порцелана и електрически резистори; стъкларската индустрия за придаване на висока рефлективност на светлината; полиетиленовата промишленост като стабилизатор на PVC.
http://www.kcm.bg/bg/olovo41.htm


Ровейки се открих Наредба № 3 за специфичните изисквания към материалите и предмет … а контакт с храни.
Раздел III Специфични изисквания към предметите от керамика, стъклокерамика и стъкло - пояснява какви са допустимите норми за преминаване на олово и кадмий в храната. Дали се спазват, обаче, и дали тези норми са адекватни никой не знае.



# 352
  • Мнения: 2 755
                           Все пак гювечетата изглеждат без оцветители, само дето са гледжосани. Цвета им идва от самата глина (поне според мен). Ще се върна да почета назад дали не ги беше тествал някой...

# 353
  • Мнения: 896
Цитат
Ето какво ми писа моята приятелка, керамик:

   В повечето глазури има олово, във всички цветни, само в  бялата покривна глазура ни лъжат, че няма олово. С такава би трябвало да глазират всички съдове, в които се яде топла храна. За съжаление дори  трансперантната глазура понякога е оловна. Оловото прави глазурите по-качествени, а оловния кристал по принцип е много скъп - като го погледнеш срещу слънцето събира всички цветове на дъгата, но ако пиеш чай от такава чаша е малко опасно. Но за студена храна е ок.
   Нашата троянска керамика- гювечите,мисля че не използват оловна глазура. Това им оскъпява изделието, но ще питам някой колега какво използват. Ако купиш много хубави, скъпи, стъклени чаши за сок, в никакъв случей не сипвай вътре чай. За чай, сипвай в керамични, отвътре бели и по възможност да са чешки, това е най-доброто. Но мисля, че няма проблем да са и български.
   Моите глазури всички са оловни с изкючение на една, с която правя чаши за чай.

    В магазин за чешки кристал (оловен!) продавачката ни разправяше, че вече се отрича употребата на този кристал заради оловото.

# 354
  • Мнения: 511
Добре де, кажете ми в какво да готвя освен в йена глас без олово? В крайна сметка то не върши работа в 100% от случаите. В какво да правя сосчета, спагети, в какво да пържа... изобщо хиляда и сто неща:(

А, да! И какво става с тенджреите под налягане, които спестяват енергия и с които се готви уж по-здравословно, заради парата?

Последна редакция: пн, 15 юни 2009, 14:26 от Azalea

# 355
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
Майка ми ми подари една тенджера под налягане: руска - "Минутка", чисто нова, но е купувана преди двайсетина години, не е ползвана...

На външен вид изглежда като алпака, но е тежка, а вътре ми изглежда като алуминий...
Никъде по книжката й не пише от какъв метал е направена.

Как мога да разбера от какво е? И дали е безопасна за ползване... newsm78

Идеи?

После ще пусна снимки....

# 356
  • Мнения: 2 755
                            Благодаря   bouquet! Аз за троянски гювеч питах, но ще замразя ползването му, докато не го тествам все пак.

# 357
  • Мнения: 822
Цитат
Ето какво ми писа моята приятелка, керамик:
В повечето глазури има олово, във всички цветни, само в  бялата покривна глазура ни лъжат, че няма олово. С такава би трябвало да глазират всички съдове, в които се яде топла храна. За съжаление дори  трансперантната глазура понякога е оловна.

Такава е и моята информация от преди доста време, когато се интересувах от безвредността на керамиката... Олово има във всички глазури, съвсем сигурно в съдовете, произведени в Китай.
За пломбите само ще добавя, че все още не са измислени безвредни пломби... Замениха амалгамата с бели, които обаче съдържат BPA (Bisphenol A), който се отделя при затопляне... Като се има предвид, че често консумираме топли храни и напитки, пак стигаме дотам, че най-добрият вариант е без пломби...
Чета момичетата от чужбина и пак се хващам, че аз живея в различна Канада... Известен период преди да забременея и някъде до 3-4 месец от бременността си работих в компания за електроника. По принцип трябваше да ни правят тестове за оловно съдържание всяка година, но го правеха веднъж на две години под предтекст, че изследванията са скъпи и не всяка лаборатория може да ги прави. Та при нас идваше подвижна лаборатория от по-голям град. Както и да е, успокоявам се, че е било преди доста време и за кратък период, макар че подобни натрупвания в организма се изчистват в продължение на десетки години...
Цитат
Между другото в някакво списание четох, че започнали да внасят някаква нова марка френска посуда за готвене. Марката беше нещо от сорта на Ceramica Monetta и щели да се продават в Била май. Опитах да потърся нещо в нета, но не намерих. Дано не съм объркала името.
И аз гледах при нас нещо подобно от Франция, но името сякаш беше различно... Ще проверя в нашите магазини. Дори и тези съдове обаче са чувствителни. Много са тежки. При готвене в тях се използват само дървени и силиконови лъжици. Също трябва да се пазят от удар и нараняване и никъде в указанието не видях, дали глазурата е безвредна...

# 358
  • Мнения: 4 392
Да минаваме на суровоядство и ще си решим голяма част от проблемите. Grinning

# 359
  • Мнения: 5 714
Хахахах, верно е. И печка няма да трябва дори.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт