Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 118 494
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 1 048
Здравейте отново,тези дни съм луда на тема посуда и много чета,гледам,ровя из къщи..ядосвам се.Аз искам да обобщя това,което научих и да попитам.
1.За котлон(тенджери,тигани)-най-добре Силирган на Силит(но не са ми по джоба),други,които са ок-чугунени и емайлирани(колко струват горе-долу и колко време издържат средно) и накрая неръждавейките(хром/никел).Между другото видях 18/8 водят ги висококачествени!!?А емайлираните дали стават за керамичен плот,казаха ми че не ставали и аз не знам защо?И както вече питах не е проблем да се използва тенджера под налягане,но да я ползвам като обикновена,нали?
Кофти са-алуминиеви(а как стои въпроса с алуминия,ако не се загрява),алпака,тефлонови. Този тиган,за който питах май е обсъждан.
А някой от вас има ли представка за задушаване на зеленчуци-какъв материал е хубаво да е?
2.За фурна(тави)-стъклени(май други няма).А има ли значение какво точно е стъклото?Едва ли има стъкло с олово и друг подобен метал(малее,малее  #Crazy-проверих на нашите ‘скъпия’ кристал-оловен кристал,а аз и не подозирах)!?Имам няколко йенски.
Какви препоръчахте,Симакс,май,а другите?И тях ли да хвърлям-имам 3-4 йенски .. newsm78..
Препоръчвате хартия за печене и в никакъв случей фолио.
3.Съдове и чаши- порцелан,керамика само бели,кристал,стъкло(аз мисля че дуралекса е вид стъкло,нали?)Всъщност пак трябва да се внимава,ако се слага топло вътре,нали така?А ако е само за студено?
Имам такива чинии,предимно бели,и някои бели с тук там някое цвете- http://www.bormiolirocco.com/   
Имам и такива(чисто бели,чисто черни и нещо като стъклени прозрачни отгоре,а от долната страна изляти цветя ) http://www.luminarc.org/home.aspx
Аз честно да си призная ползвам и доста кутии-за разни неща,които е хубаво да имат капак-подправки,ядки..и т.н. и доста от тях са пластмасови 
4.Прибори-сребро,стомана,още нещо,което не знам какво е.А проблем ли е алуминиеви,такива които не се затоплят,разбира се като преса за чесън и т.н. или по-добре и те да са стоманени.М/у другото имам един черпак на,който пише само хром(бг.е).А някой да ми каже какъв материал препоръчва за ренде?Исках да не е метално(нали плодовете губят много ценни в-ва при допир с метал),ама май няма какво да е друго,което да може да стържи/реже.
Предполагам,че дървените бъркалки,лъжици и т.н. са най-добре?
5.Какво друго освен закалено стъкло и порцелан мога да ползвам за бебе?
А ако е пластмаса и не се загрява???Например полипропилен или полиетилен,кофти ли е?А и имало някаква пластмаса #5,която дори можело да се затопля?????А силиконови,дали не е най-добре.Аз няма да ги топля,но нали храната ще е леко топла.
А приборите какви да са?
6.А къде другаде може да има олово-навсякъде ли  Sad
7.За хлора знам,че се изпарява,може бе не всичко.Баба ми е казвала навремето да не пия директно от чучура,а да си сипвам в чаша и да изчакам малко да се изпари.
8.А каните Брита с какво ги чистите?Казват с оцет-ама не ми се иска да слагам от този гнусния,а натуралния е скъп за да го....хвърлям.
9.Какви бои и тапети се оказа,че са най-безопасни?
моля ви,дайте ми някои отговори,доколкото ви е възможно  Praynig

# 436
  • София
  • Мнения: 250
За тези които се интересуват от силаргановите неща,
"Солинген Цветко Георгиев и син" е фирмата вностел на silit
Магадините им се казват "Двата щъркела".
http://2styrkela.com/
Днес ходих до този на Пиротска, казаха че на Борис бил по-добре заресен откъм посуда, но поне може да се пипне и види за какво става въпрос.


# 437
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Предполагам дългия пост с въпроси няма отоговро, защото вече е писано.
18/10 или 18/10 все има аламинии до указаната цифра като процент ако не греша.
Тави със стъклено покритие, би следвало да са ОК, следкато за тенджери е ОК е емайла.

Йенското стъкло е стъкло, силикат и не би следвало да има добавки. За Чешкото имаше проверявали. Счита се ОК в темата мисля.

Бритата чистя с ябълков оцет на добра по мои наблюдения фирма, за която очайквам да не си олее имиджа с кофти оцет... колко "ако" само... Или с лимон - по-добрия вариант ако ме питаш.

Пластмасата до колкото помня не е добре да съхранява мазнина. От тази гледна точка, екстра вирджин и на кекса и си ОК Simple Smile. Такива ми ти работи...

И аз сега ще почна да ползвам кутии за носене на храна от пластмаса. Успокоявам се, че ще са в контакт за час преди консумация...

Забелязваш, че не съм категорична за повечето неща. Навик ми е, но предполагам, че ако съм те подвела бързо някой ще ме поправи.

# 438
  • София
  • Мнения: 5 349
Норчи, въпреки, че не се чувствам достатъчно компетентна ще ти отговоря.

Алуминий избягвай всячески, това е, което съм запомнила от една стоматоложка- дори опаковките на пастите за зъби според нея са отврат токсични. Нищо не съхранявайте в алуминий, ама нищичко.

Алпака =  хром/никелова стомана (18/10 е съдържанието на двата метала и май няма в тази сплав принципно алуминий) = неръждавейка

За фурна има същите варианти , като за котлон - стъклени (с изрична гаранция, че са без олово и кадмий), силит(не съм проверявала за съдове за фурна), емайлирани, алпака  и мистериозните за мен негледжосани глинени съдове, щото не съм намерила такива. А инф. за глазурата е толкова противоречива, чак  взаимноизключваща се. Хем всички, всички глазури били с олово, хем вече не били, че било скъпо или пък били за европ пазар и им искали сертификати за безоловност....

Моята последна емайлирана тенджера , руска, уж най-качествената в магазина, се надраска буквално от нищото за 2-3 готвения. Трябва да се използва само дървени прибори явно...

Тефлонът е безвреден, ако не се загрява (много) - за справки - Мег  Simple Smile

Оловен кристал - май не е проблем, но само ако не се загрява- тогава става ужас.

Алум. фолио за печене- НЕ! Нито загряване на каквито и да било пластмаси - това по друга линия  Simple Smile. Голяма гадост е да ти затоплят в микровълнова някаква храна и то в тарелка или каквато и да е друга опаковка от пластмаса.

За студено съхранение на храни - само от полипропилен използвам, всичко останало връчвам на мъжете в къщата да си слагат бурмички или да го носят в контейнера за разделно събиране на опаковки (да подчертая, не на боклуци, а на опаковки ... Wink )

Прибори - от "обикновените" - хром , без никел е най-добре, стига да намериш! Ножове, белачка, ренде - от керамика - много скъпи, тук Грейс беше споделила отзиви . Аз използвам само 1 нож и това е голям стрес за мен и децата, защото абсолютно не разрешавам да го докосват - реже от разстояние.
Дървените - било най-добре от бреза, нямало токсички вещества, аз ползвам предимно от бамбук.

Олово може да има във всичко старо от соц-а , както и ново, от Китай и т.н.- боята на дограмата, ваната, тапетите, цветята на чиниите, чашите, боята в играчките, подложките за хранене, легенчето на бебето, черните дрехи..........

В САЩ са се юрнали да изследват всички деца, живеещи в къщи , по-стари от 15 години (ако не бъркам, цитирам Грейс)

Имам и  находка оффлайн, Облаче -  чаши за чай, кафе и т.н. без олово (и други работи "без") - немски, от магазинче за сувенири на  ул. Раковска, между Граф Игнатиев и Стефан Караджа. Хвалят ги в сайта с много таблици... Много са красиви и може да се поръча от каталога всичко, в наличност е ограничен избора. За деца са много подходящи заместители на всички ярки кичови меламинови отровности. Имаме чаша с 36 рисунки на  животинчета, имахме със слончета в различен размер (и юркам бебето да ми показва и отговаря на много въпроси...).

http://www.mug-company.com/english/retail_standard.html  леле, не го бях разглеждала, паднах от коня....всичкото това без олово...

# 439
  • Мнения: 4 392

http://www.mug-company.com/english/retail_standard.html  леле, не го бях разглеждала, паднах от коня....всичкото това без олово...



Хаха, имам такава чаша. Получих я подарък.
https://ssl.webpack.de/mug-shop.com/img/img_chalk_talk.jpg

Ножове, белачка, ренде - от керамика - много скъпи, тук Грейс беше споделила отзиви . Аз използвам само 1 нож и това е голям стрес за мен и децата, защото абсолютно не разрешавам да го докосват - реже от разстояние.
Дървените - било най-добре от бреза, нямало токсички вещества, аз ползвам предимно от бамбук.

ОП, какъв е проблемът с другите белачки? Моята е Solingen. Купена е буквално за стотинки от Германия и си е все така остра, а я ползвам нон- стоп 6-7 години вече. Даже уча малката да бели с нея, така че си спестявам стреса.

И още един въпрос:
Някъде в последните брошури на "Кауфланд"  рекламираха комплект тенджери от чугунено- алиминиева сплав. Много странна ми се стори тази комбинация, защото и аз се стряскам, като чуя "алуминий", но пък чугунът е ОК. Как се променят качествата на сплавта обаче ми е странното, тоест като се съедини един подходящ с един крайно неподходящ материал.  Thinking
Така го обясних, но ме няма много по химия.
 Какво мислите?

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 16:14 от СпирОлина

# 440
  • София
  • Мнения: 5 349
Керамичните белачки  били по-добри, че не окисляват плодовете и зеленчуците. Вместо да късаме марулите... Но на Солинген са си много добри.

# 441
  • Мнения: 1 048
Офф ОП,имам адски много алуминиеви неща(прибори) вкъщи,не знам как ще си набавя всичко,ако ги изхвърля.Как да си купя всичко от керамика Crazy...колко скъпи казваш,че са(едва ли ще имам тази възможност,но да попитам)?Ако са неръждавейка поне,по-добре ли ще е ?
А за алпаката/неръждавейката не разбрах какво ти е мнението.
М/у другото никъде другаде не намерих без никел освен на Силит.Купих емайлирана тенджера , руска,както ти казваш уж от най-добрите(използвам дървени прибори,дано издържи по-дълго време).В крайна сметка какви съдове според теб е добре да се използват(съотношение цена/качество) например:
-тигани(аз не пържа..но все пак използвам един дълбок за приготвяне на ‘бързи храни’).Чугунени никъде няма,много търсих.
-за печене казваш стъклени (с изрична гаранция, че са без олово и кадмий),само това е,нали?А аз как да разбера моите йенски дали са със или без???Имам много,не искам и тях да хвърлям...

За съжаление и моите дървени прибори са само от бамбук...А за други прибори пак са ми неръждавейки(хром/никел),не знам къде да търся само хром...Знам,че е най-добре сребърни,ама проверих-една бебешка лъжичка 80-100 лв.Е как да стане,аз взимам 300лв. майчинство,таткото взима 600лв.,нещо не ми излизат сметките......и много се чудя с какво да храня малкия,забавям захранването вече  сумати време заради тези въпроси,които ме тормозят.

За алуминиевото фолио разбрах,ползвам хартия за печене вече,но както каза adi101 те съдържат силикон!!!

За чаши-стъклените една продавачка ми каза,че само кристала съдържа олово,ама другите май имат пластмаса...не знам вече какви да търся.А за другите-кафени,чаени ит.н. от какъв материал е добре да са?
А тези чаши се казват Облаче ли се казват?Не съм от София,но ако кажеш дали така се казват мога да ги потърся в Пловдив.
А чинии и купи порцелан(бял) нали така и стъкло(ама как да разбирам дали е хубаво)?притеснявам се предимно за бебчо.

# 442
  • Мнения: 1 048
само да споделя какво чета за керамичните продукти за домакинството http://dome-tech-bg.com/index.php?option=com_content&view=ar … id=74&lang=bg
споменава се прословутата нанотехнология...за която Грейс е изписала сумати кофти неща.Не знам колко общо има м/у тази технология в производството на козметика и на домакинска посуда,но ми намирисва..

# 443
  • София
  • Мнения: 5 349
Норчи, "Облаче" се обърнах към Сребърен облак  Simple Smile

Керамичния нож е 90 лв., японски.
Чашите, красивите, без олово май са ок. 10-12 лв., струват си парите!
 В темата предполагахме, че йенските съдове са без олово. Аз не бих хвърлила.
На продавачки не вярвай, приемаш , че в декора на порцелана и стъклото при нагряване   се отделя олово, до доказване нва противното...

Захранването смело започвай с обикновена метална лъжичка, аз например имах 2 бр. сребърни, но неподходящи, едни префърцунени...Но не с пластмасова . Ако използваш системата на Грейс за захранване, има доста работа с пръсти в началото... Използваме и бамбукови лъжички понякога. Полипропиленова по изключение.
 

Алуминия можеш да предадеш на пункт за изкупуване, може да се вземат някакви пари. За друго на става. Винаги ще се изкушиш да посготвиш нещо...

Бамбука не е проблем, просто казах, че брезата била най-най...

# 444
  • Мнения: 141
Норчи, а какъв е проблема да захраниш със силиконова лъжичка, при условие, че бебчо предполагам е използвал силиконови биберони, например за водичката?

# 445
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
За съдовете не знам в йената да има олово, нали олово има само в кристала?!
Аз си ги ползвам спокойно. Йена, дуралекс, обикновено стъкло. Само да не са произведени в Китай... Wink
Изхвърлила съм алуминиевите съдове.
Ползвам алпака и емайлираните руски или бълг. тенджери /не китайски/.
Порцелан - бял.
Кристал не ползвам.

# 446
  • Мнения: 1 048
Zeleno meche ами не сме пили вода до сега,нито сме имали залъгалки,нито каквито и да е шишета...само ц.ц. Simple Smile
Бенджи2710благодаря ти много за бързите отговори и полезната информация  bouquet.От доста време се каня да ти пиша,но все не ми остава време.Ще пиша скоро.А може и да се видим
арт мама какъв оцет ползваш(марка)
ОП а къде мога да прочета за метода на захранване на Грейс.

 И последно да обобщя за хора с не много голяма финансова възможност
1.тенджери-емайлирани и неръждавейки=алпака(хром/никел) са ок.
2.тави-йенски....А някакви други.Проблем са ми големите тави???
3.За тигани също не знам какви-аз ползвам нещо такова
4.Съдове и чаши-порцелан,керамика,стъкло
5.прибори-неръждавейки-по-добре хром ,ако не хром/никел.За други домакински уреди(рендета,преси,белачки...ножове)-по-добре
пак неръждавейка вместо алуминии.
6.Някакви отзиви за хартията за печене?Има ли такива без силикон?
И разбира се нищо китайско и турско

# 447
  • София
  • Мнения: 250
Трудно е да се смени всичко накуп...
Аз мисля да започна с тави, тенджери, тигани - всичко което се подлага на топлинна обработка. Имам 2 йени и вече само в тях готвя ,но ще ми трябват повече неща, та въпоса ми е къде мога да намеря голяма стъклена тава - за баница например.
Сега за хром/никела - ок ли е или не е , защото повечето ножове, рендета, белачки и пр са такива. Тогава защо да ги заменяме ако е ок.
И за питам още нещо: Тези метални купички в детските градини (като ги гледам са от нашето детство) те хром-никелови ли са ... знаете ли ги какви са, че нещо много ме притесняват.

# 448
  • Мнения: 3 869
Ади, аз правя баница в йенска тава, но четириъгълна. Инаме би могла да си използваш и другите тави с хартия за печене откоре. Аз купавам някаква чешка или полска, но не пише да има силикон... Едно време баба ми печеше пилета в обикновенни хартиени пликове, но добре намазани с мазнина. Та, ако те притеснява хартията за печене, позвай обикновенна опаковачна, но добре намазана с мазнина и от двете страни. Важното е храната да не е в досег с неподходящи съдове.

Норчи, всичко за захранването е в библиотеката на кърмаческия - системата на д-р Роси (която Грейс е ползвала), ПЗ и монго други Simple Smile

# 449
  • Мнения: 2 652
http://www.mug-company.com/english/retail_standard.html  леле, не го бях разглеждала, паднах от коня....всичкото това без олово...



ОП, това ли е фирмата с чашите, които си намерила оффлайн?

нor4y, проблемът в хром/никеловата стомана е никелът. Не се счита за безвредна, защото никелът е сериозен алерген (който се отделя при нагряването и отива в храната). Аз, например, се обривах лятото на корема от никеловото копче на дънките ми. Детето - от никеловите тик-так на бодитата. Така че за едни може да е проблем, за други - не.

Това с нано технологиите при керамичните ножове не го знаех, благодаря за инфото. Ще го разуча подробно. На първо четене смятам, че е по-малкото зло специално при ножове и режещи уреди, защото не се нагряват топлинно, при което да се излъчват частици в храната (за разлика от козметиката, която отива директно в тялото и тенджерите с нано-покритие).

Общи условия

Активация на акаунт