Най-тъпи и най-често задавани въпроси на интервю за работа

• 47 900
  • 249
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Извадки от интервютата ми за една и съща позиция,в различни фирми:
Диалог 1
-Вие имате образованието,опита,добри постигнати резултати в работата,добра характеристика...а познавате ли лично шефовете на /изброяват се 5-6 фирми/,защото за нас това е най-важното предимство.
 newsm78 определено не беше упоменато това условие в обявата
Диалог 2,проведен на второ! интервю,вече с отсяти 3-4 кандидати само,друга фирма:
-Образованието Ви не е подходящо за позицията.
аз:След като Ви изпратих автобиография преди първото интервю,Вие си помислихте,че съм завършила подходящото до второто интервю ли,че ме разходихте до тук?

# 166
Преди две седмици ми се обаждат от непознат номер.

Аз:
- Моля?
- Добър ден, търся ХХХ (мен).
- Да?
- Обаждам се от фирма ХХХ, кандидатствали сте при нас за позиция ХХХ. Може ли утре да се видим за едно интервю?
- Да, разбира се. Къде се намира офиса ви?
- В идеалния център сме.
- Чудесно, по кое време бихте желали да се видим?
- Ми примерно към два.
- Добре, в 14:00. Бихте ли ми пратили мейл с адреса си моля?
- Аз си имам доста по-важни задължения за деня и нямам време да ви пращам имейли. А и адресът не е чак толкова сложен мисля, Витошка номер ХХ.
Аз:
- Знаете ли, благодаря Ви за обаждането, няма да се видим утре за интервю. Приятен ден Ви пожелавам:)

И затворих  Laughing

После разрових къде съм кандидатствала и се оказа застрахователна компания. Е, не съм пропуснала шанса на живота си Simple Smile

с.

# 167
  • Варна
Така като ви чета май ще си стоя на сегашната работа, а по интервюта може да ходя в свободното си време за забавление.  Joy
Изобщо не е смешно, направо си е трагедия. Какви малоумни въпроси.  ooooh!

# 168
Да се включа и аз в темата.Предстой ми да попълвам молба за работа с подобни въпроси.Единият беше "Какво мислят хората за вас''
Другият разбира се "каква заплата очаквате''  Grinning Иска ми се да получа работата но все си мисля че няма да мога да дам отговорите който те искат да чуят.Дори пуснах и тема за помощ!Направо ме е страх!Полудява тоя свят! Laughing

# 169
  • У дома, при моето семейство
Преди седмица, ходих на интервю в банка, за касиер. Въпросите бяха всякъкви но не и свързани с длъжноста за която кандидатствах, цитирам:
- Коя зодия сте?
-Аз- newsm78 ами Водолей.
-А съпругът Ви?
-Аз , ами Овен ooooh!
-А как се разбирате помежду си ?
- Ами нямаме проблеми, все пак сме вече 10години заедно.
-А обичате ли да готвите?
-Аз, ами да, защо?
-А съпругът ви доволен ли е от сготвеното?
-Аз  #Crazy, ами да доволен е?
Имаше още бисери, но имах чувство че съм не на интервю за работа а на семен психолог ooooh!

# 170
  • Berlin
 Joy
извинявай, но това изби рибата!

# 171
  • София, Борово
На мен са ми задавали следният въпрос " ако привлекателен мъж ви покани на вечеря какво ще облечете?", аз отговорих, че ако мъжът ми харесва ще е нещо лесно за събличане Laughing
И определено много ме дразни въпроса " как се виждате след ХХ години?"

# 172
На мен са ми задавали следният въпрос " ако привлекателен мъж ви покани на вечеря какво ще облечете?", аз отговорих, че ако мъжът ми харесва ще е нещо лесно за събличане Laughing
И определено много ме дразни въпроса " как се виждате след ХХ години?"
А: "КЪДЕ се виждате след 2г?" newsm78

# 173
И мен ме дразни този въпрос за заплатата. Ами честно казано едно милионче няма ми дойде зле, ама нали няма да ми го дадат...

не разбирам кое дразни.
В крайна сметка - това си е търговска сделка - ти си продаваш труда, работодателят го купува. Със сигурност работодателя има някакъв бюджет за дадената позиция, но 1. - важно е работодателя да разбере ти самата как оценяваш труда си 2. - за да е успешна една сделка, трябва да са сложени кратите на масата - демек да се знае позицията и на двете страни.
 От друга страна, ако точно ти си човека, който е перфектен за позицията, но очакванията ти за заплащане надхвърлят двойно определения бюджет.. колкото и да си добра, явно няма да си ти.. защото не работодателя не може да отговори на очакванията ти..
Всеки си сверява часовника.. нормално е..

# 174
Да, съгласна съм със Shusha, но не напълно. Според мен е по-нормално първо работодателят да каже предлаганата от него заплата и чак след това интервюираният да изрази мнение дали го устройва или не.  Peace

# 175
След 1-2 месеца ми предстои да си търся работа , така че сигурно ще има какво да споделя с вас.
Преди време попълних една анкета за кандидатстване за таен клиент. Имаше въпрос " В кой/кои градове можете да изпълнявате функциите на таен клиент?" Отговорих ... Вчера получих e-mail, в който ми предлагат някакви свободни позиции, но на другия край на България #Crazy
 И аз мисля че при положение, че фирмите разполагат с опреден бюджет за заплати- да кажат" Ние даваме толкова" а ти ще си направиш сметка дали те устройва или не. В крайна сметка аз може да искам да получавам заплата от 1000 лв, но и за по- малко да се съглася да работя.

# 176
Shusha, не е нормален въпрос.
След като аз продавам труда си, то шефа би трябвало да ми каже за какви пари е. Лично аз смятам, че трябва да се подходи така - казват ми каква е предлаганата заплата, а пък аз решавам дали си заслужава. Ако ми харесва - приемам. Ако не - хващам си пътя.
То по тази логика аз мога да кандидатствам за една работа, да съм идеално квалифицирана, но да искам 2000 лева заплата (примерно, ако квалификацията ми покрива изискванията, разбира се.). Но пък някоя начинаеща може да поиска едва 800 и естествено, ще наемат нея, а не мен, просто за да не се мине шефа.

# 177
  • София
Много работодатели разчитат, че кандидатът ще каже по-ниска сума и така ще минат тънко.

# 178
  • Belgium
Много работодатели разчитат, че кандидатът ще каже по-ниска сума и така ще минат тънко.

В някои случаи наистина е така. Но пък и кандидатите го знаят и съобразяват какво да поискат.
Поне тези, които си заслужава да бъдат наети  Peace

# 179
ladies, водейки се по и търговските принципи и похвати, този, който пръв назовава цената, е в по-неизгодна позиция. В случая, просто работодателя се поставя в по-изгодната позиция. Той търси успешния кандидат сред множеството.. суровата истина - който дава парите, той държи ножа.
Кандидата, разбира се е в пълното си право да отсвири работодателя и да си хване пътя. Ако ти си умен кандидат, съвсем нормално би било, аз като ти кажа "Ми, предлагам ти 700 лева", ти да преговаряш.. тип "Много ме кефите, знам, че съм точния човек за вас, но просто за тези пари няма да ме навиете, искам 850". Примерно. В другия случай - работодателя има първична информация.. може да не е точна сума, а просто рейндж.. тип "Бих направил компромис да започна на 700-900 като минимум стартова заплата" Това не означава, че непременно ще ти предложат по-ниската граница, но пак е механизъм работодателя да държи контрола...
Поставяйки се в позицията на кандидат, и аз бих искала да ми кажат "Предлагаме ти 1000", и имайки 3 ясни предложения - да избирам. Горчивата истина е, че работодателя избира. кандидата се съглаява. или не.

Lilit,  а ти продавайки труда си, трябва да имаш готовност и да умееш да го продадеш добре. Представи си пример - има стока на пазара, но купувача не знае каква й е цената. Има представа колко би дал за подобна стока, но не знае дали точно този конкретен продукт му е по джоба. И тълпи купувачи се събират и наддават? Simple Smile Не е реално..

Общи условия

Активация на акаунт