Майчинство и второ дете

• 97 852
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
В майчинство съм до края на 2012г.Вече съм бременна.Термина ми е на 21.06.2013.Интересуват ме няколко неща,понеже малко се обърках след дългото четене.Първата година от първото майчинство съм взимала 450лв. Как да изчисля майчинството си,ако след като се върна на работа се осигурявам на мин.заплата? По мои изчисленя 6 месеца-450,12месеца- 240, 4 месеца-310.Сумата делена на 24 ли? - 12+4+6=22 месеца; другите 2 месеца на каква база са? Осигурена ли си била или безработна?
Вярно ли е,че  ако  средната сума е по-малка от мин. заплата ,получаваш мин. заплата? - даИма ли смисъл да се осигуявам само 4 месеца на по-висока сума? - Въпрос на изчисления, но в общия случай е безмислено упражнение.Ако изляза в болнични тези 4 месеца,как ще се изчислява майчинството и колко ще взимам по време на тези болнични? - За болничния по време на бременността - на база осиг. доходи 18 месеца назад; времето в отпуск за гледане на дете - на МРЗ; в последствие през 410 дни за второто дете месеците в болничен ще влизат с дохода, от който е изчислено обезщетението за общо заболяванеИмам ли право на болнични,ако бременноста ми протича нормално? - Това е преценка на гинеколога тиКакво бихте ме посъветвали има ли някакви други варианти като платена или неплатена отпуска и как да сметна сумата? - платен отпуск, натрупан през настоящото майчинство; неплатен за гледане на дете до 8 годишна възраст
Няма как да ти направя точни сметки - нужно е да има информация за осигурителните доходи за периода - база : брутни и нетни. Такава информация можеш да видиш в сайта на НОИ, ако имаш ПИК.
Благодаря предварително!

# 631
Благодаря за информацията.Simple Smile))
Само не разбрах ако дохода ми е 8месеца -450лв. , 12 месеца-240лв.и 4 месеца-310 , сбора делен на 24 ли е средната сума ,която ще взимам?Или там ,където съм била втората година в майчинство да пиша минималната заплата вместо 240 лв./или това се отнася само за болничните/?

# 632
Благодаря за информацията.Simple Smile))
Само не разбрах ако дохода ми е 8месеца -450лв. , 12 месеца-240лв.и 4 месеца-310 , сбора делен на 24 ли е средната сума ,която ще взимам? - Не, дели са на броя на работните дни за целия период, като получената сума умножена по 90% се сравнява с нетните възнаграждения по месеци, също разделени на броя на работните дни и се взема по-малката сума за базаИли там ,където съм била втората година в майчинство да пиша минималната заплата вместо 240 лв./или това се отнася само за болничните/? - И за периодите в отпуск за гледане на дете се пише МРЗ за база.

# 633
Здравейте момичета!
Прочетох доста от постовете в темата, но все пак искам напълно да си изясня моя случай, за това ще помоля вещите в занаята да ми помогнат. newsm78
Самоосигуряващо се лице съм и в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2год. (два пъти съм получавала вече по 240лв), а декември излизам в 45 дневен болничен преди термин. Предстои продажба на фирмата и трябва съответно да постъпя на работа по трудов договор някъде. В този случай как ще ми се изчисли второто майчинство 24 месеца назад от 45дн.болничен ли т.е 2х240лв + 410 дни майчинство от първото дете + остатъка (като месеци до 24 )на колкото съм се осигурявала преди 45дн.болничен за първото дете? Трябва ли да се връщам в отпуск по отглеждане на дете до 2год преди да изляза в болничен декември? Имам ли право на 50% обезщетение за първото дете и в кой от случаите?
Дано не съм написала много объркващо запитването ми до вас и се надявам да ми помогнете.  bouquet  bouquet  bouquet

# 634
аз да попитам - на 8.10. малкия тръгна на ясла и по това време би трябвало счетоводителката да е подала декларациите за промяна на обстятелствата и там дето да вземам 120 лв. Въпроса ми е следния кога евентуално да чакам превод на тия 120 лв и на 8те дена, в който съм била в майчински все още? Ако някой евентуално знае де, или да питам в НОИ?

Предварително благодаря  Hug

# 635
Здравейте МАМИ.Извинявам се Embarassedследя публикациите но се обърках нещо...имам въпрос.Майчинството ми изтича на 29.02.2013.планираме второ дете.как ще стоят нещата с майчинството ми ако забременея до истичането на сегашното майчинство....само осигурявам се...и какъв ще е размера на осигуровките върху мин.заплата...????????надявам се да ме просветите по въпроса...благодаря.  bouquet  bouquet  bouquet Simple Smile

# 636
Здравейте момичета!
Прочетох доста от постовете в темата, но все пак искам напълно да си изясня моя случай, за това ще помоля вещите в занаята да ми помогнат. newsm78
Самоосигуряващо се лице съм и в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2год. (два пъти съм получавала вече по 240лв), а декември излизам в 45 дневен болничен преди термин. Предстои продажба на фирмата и трябва съответно да постъпя на работа по трудов договор някъде. В този случай как ще ми се изчисли второто майчинство 24 месеца назад от 45дн.болничен ли т.е 2х240лв + 410 дни майчинство от първото дете + остатъка (като месеци до 24 )на колкото съм се осигурявала преди 45дн.болничен за първото дете? Трябва ли да се връщам в отпуск по отглеждане на дете до 2год преди да изляза в болничен декември? Имам ли право на 50% обезщетение за първото дете и в кой от случаите?
Дано не съм написала много объркващо запитването ми до вас и се надявам да ми помогнете.  bouquet  bouquet  bouquet

Ами доста неясно е написаното.
За да се взема обезщетение за кое да е от децата е нужно да си осигурено лице. Щом няма да има основание да си самоосигуряващо се лице, то - на друго основание. Ако към момента на излизане в отпуск за бременност и раждане за второто дете получаваш обезщетение за гледане на първото дете и ползваш отпуск за гледането му, то ще имаш право на размер на новото обезщетение равен на получаваното за първото дете- това е застъпено майчинство. Ако отпускът за гледане на дете за първото дете е прекъснат, то се изчислява нова база за второто дете - на база предходните 24 месеца, преди този, в който се излиза в отпуск 45 дни преди термин.
При всички случаи щом прекъснеш ползването на отпускът за гледане на дете за първото дете ще имаш право на 1/2 от обезщетението, но е нужно да си осигурена.

# 637
аз да попитам - на 8.10. малкия тръгна на ясла и по това време би трябвало счетоводителката да е подала декларациите за промяна на обстятелствата и там дето да вземам 120 лв. Въпроса ми е следния кога евентуално да чакам превод на тия 120 лв и на 8те дена, в който съм била в майчински все още? Ако някой евентуално знае де, или да питам в НОИ?

Тази декларация, която е за промяна на обстоятелствата вече трябва да е подадена.
Другата, която е за 1/2 от обезщетението се подава след изплащане на заплатите за м.10.2012 - в срок от 2 дни. Плащането от НОИ ще настъпи след този момент - в срок от 15 работни дни.

# 638
Здравейте МАМИ.Извинявам се Embarassedследя публикациите но се обърках нещо...имам въпрос.Майчинството ми изтича на 29.02.2013.планираме второ дете.как ще стоят нещата с майчинството ми ако забременея до истичането на сегашното майчинство....само осигурявам се...и какъв ще е размера на осигуровките върху мин.заплата...????????надявам се да ме просветите по въпроса...благодаря.  bouquet  bouquet  bouquet Simple Smile

Ще се изчисли на база осигурителните доходи 24 месеца преди излизане в болничен 45 дни преди термин за детето /второто/. За периода в отпуск за гледане на първото дете се взема МРЗ, след изтичане на 410 дни.

# 639

Тази декларация, която е за промяна на обстоятелствата вече трябва да е подадена.
Другата, която е за 1/2 от обезщетението се подава след изплащане на заплатите за м.10.2012 - в срок от 2 дни. Плащането от НОИ ще настъпи след този момент - в срок от 15 работни дни.

Много благодаря за отговора. И в НОИ така ми казаха. тайно се надявах че този месец ще ги получа но не би. Ще чакам само за 5 дни, от октомври когато съм била още майчински. Ще караме на фотосинтеза:)

# 640
Здравейте момичета!

Ами доста неясно е написаното.
За да се взема обезщетение за кое да е от децата е нужно да си осигурено лице. Щом няма да има основание да си самоосигуряващо се лице, то - на друго основание. Ако към момента на излизане в отпуск за бременност и раждане за второто дете получаваш обезщетение за гледане на първото дете и ползваш отпуск за гледането му, то ще имаш право на размер на новото обезщетение равен на получаваното за първото дете- това е застъпено майчинство. Ако отпускът за гледане на дете за първото дете е прекъснат, то се изчислява нова база за второто дете - на база предходните 24 месеца, преди този, в който се излиза в отпуск 45 дни преди термин.
При всички случаи щом прекъснеш ползването на отпускът за гледане на дете за първото дете ще имаш право на 1/2 от обезщетението, но е нужно да си осигурена.
Здравей Lady Brinne!
Благодаря за отговора.
Горе долу ми се изясниха нещата, само ако е възможно още едно питане:
В случаят когато се изчислява нова база за второто дете - на база предходните 24 месеца как би се изчислило майчинството? Детето ми в момента е на 1год. и 2 месеца, на 1 декември излизам в 45 дн.болничен , през първата година от майчинството съм получавала по 700лв, а преди това съм се осигурявала на 750лв.

# 641
JANITOOO, горе долу 3*МРЗ и  другите месеци на осигурителния ти доход.

# 642
Здравейте! Искам да попитам по-вещите тук за моя казус. Дъщеря ми е родена на 05.06.2011 (терминът ми беше на 17.06.2011- пиша го защото мисля, че се взима той предвид). Второто си дете очаквам да се роди на 14.07.2013. Разликата им ще бъде 2 години и 40-на дни. Въпросът ми е майчинството застъпено ли се води, поради 45-те дни преди термина? Ако е застъпено каква сума бих получавала като обещетение? А ако не е на каква база се изчислява майчинството? Не съм почнала работа и не мисля да почвам. Гледам дъщеря си. В моя случай какво би било най-добре да направя? Необходимо ли е да си взимам някаква отпуска или тези 45 дни преди раждането се застъпват с края на втората година за гледане на първото ми дете? Предварително благодаря за отговорите.

# 643
  • Пловдив
Здравейте! Искам да попитам по-вещите тук за моя казус. Дъщеря ми е родена на 05.06.2011 (терминът ми беше на 17.06.2011- пиша го защото мисля, че се взима той предвид). Второто си дете очаквам да се роди на 14.07.2013. Разликата им ще бъде 2 години и 40-на дни. Въпросът ми е майчинството застъпено ли се води, поради 45-те дни преди термина? Ако е застъпено каква сума бих получавала като обещетение? А ако не е на каква база се изчислява майчинството? Не съм почнала работа и не мисля да почвам. Гледам дъщеря си. В моя случай какво би било най-добре да направя? Необходимо ли е да си взимам някаква отпуска или тези 45 дни преди раждането се застъпват с края на втората година за гледане на първото ми дете? Предварително благодаря за отговорите.

Не си написала най-важното-кога ти започва 45 дневния???

# 644
Не съм сигурна. Не започва ли 45 дни преди термина, което при термин 14.07.2013 би било на 31.05.2013?

Общи условия

Активация на акаунт