Майчинство и второ дете

• 98 742
  • 751
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте и аз съм с проблем като вашия. Детето ми е на 7м и сега разбрах,че съм бременна с второ детенце. Първото ще навърши 1г. на 27.07.2011, а термина ми е 04.11.2011г. Въпроса ми е какво трябва да направя, за да може като излезна във второто майчинство да получавам същите пари като при първото. Също така не разбрах какъв е реда за получаване на тези 120лв за първото дете-трябва на градина ли да го дам и до навършване на 2год ли ще получавам 120лв за първото + майчинство за второто? Предварително благодаря за отговора Hug

# 466
  • Пловдив
Здравейте и аз съм с проблем като вашия. Детето ми е на 7м и сега разбрах,че съм бременна с второ детенце. Първото ще навърши 1г. на 27.07.2011, а термина ми е 04.11.2011г. Въпроса ми е какво трябва да направя, за да може като излезна във второто майчинство да получавам същите пари като при първото-ще получаваш същите пари,ако към момента на издаване си по майчинство с първото си дете.т.е на ясла може да го пуснеш след като ти издадат 45 дневния. Също така не разбрах какъв е реда за получаване на тези 120лв за първото дете-трябва на градина ли да го дам и до навършване на 2год ли ще получавам 120лв за първото + майчинство за второто?-от 45 дневния нататък получаваш обезщетението+120 лв за първото.120 те лв ще ги получваша докато навърши 2 г и не зависи от това дали е на ясла или не  Предварително благодаря за отговора Hug

# 467
Благодаря ти много за бързия отговор Hug

# 468
Сина ми прави 2 год на 12.04.2011,а термина ми за второто дете е 17.04.2011.На 03.03.2011 ми е издаден 45-дневния болничен който пратих в счетоводния отдел-трябваше ли към него да има прил .4 и ако "да" сега какво точно ще се случи?Благодаря предварително!

# 469
  • Пловдив
Сина ми прави 2 год на 12.04.2011,а термина ми за второто дете е 17.04.2011.На 03.03.2011 ми е издаден 45-дневния болничен който пратих в счетоводния отдел-трябваше ли към него да има прил .4 и ако "да" сега какво точно ще се случи?Благодаря предварително!

объркала си датите на болничния

попълни и предай сега в счетоводстовот прил 4
без него няма да полчаваш 120 те лв

# 470
Здравейте, изправена съм пред казус, за решаването на който имам нужда от съвет. Имам детенце на 1,9 м което юни става на 2г. Бременна съм в 4м с термин през септември (т.е. начало на 45 -дн. болничен нач. на август) Тъй като между двете майчинства ми се получава "дупка" от ок 2 м ми предлагат 2 варианта:
1) първото дете става на 2 г- пускам си цялата отпуска , която вкл за 2011 (не знам дали ще имат право/желание да ми разрешат да си ползвам всичките 20 дена) е общо 68 дена и ми стига за тези два месеца
2) прекъсвам си от април майчинството за първото, за да си пусна цялата отпуска (ако разрешат разбира се), а през юли си вземам неплатен за гледане на дете до 8г или болничен за проблемна бременност (още мин месец ми беше предложен заради усложнения, но аз отказах, защото съм си вкъщи)до 45-дни за второто дете
Сега чуденката ми е кой от двата варианта да избера и е по добре за мен?
От фин. гледна точка мисля, че вторият е по добър, но се чудя дали могат да ме съкратят/уволнят по време на платен отпуск/болничен/неплатен (последният не може да бъде отказван нали?) newsm78  И последно - платеният отпуск се заплаща според последната заплата нали? (предупредиха ме, че новата политика на фирмата била - на последното получено , което в моя случай ще е 240 лв?)
Малко дълго стана моето питане, за което се извинявам , но ще съм ви истински благодарна, ако ме посъветвате как да постъпя!

# 471
  • Пловдив
и двата варианта са еднакви

във втория вариант неплатения ще ти го смятят на 240 лв.колкото ти смятат и месеците в майчинство

като майка на дете под 3 г и бременна се ползваш от защита и може да бъдеш съкратена само с разрешение на инспекцията по труда
неплатения за гл на дете не могат да ти го откажат,да
пл отпска се плаща според последния ти месец,в който си отработила 10 дни.т.е на заплатата ти от преди майчинството,а не на 240 те лв

Последна редакция: ср, 30 мар 2011, 20:02 от Elfita

# 472
здравейте!
за съжаление нямам време да изчета всичките страници и затова моля за директен отговор.
бременна съм с второто, което трябва да се роди началото на юни 2011, а първото ми сега е на 1,6 т.е. на 23 септември прави 2год. та въпроса ми е болничния, който е 45 дена преди раждането трябва сега тези дни да ми го издаде лекарката и какви документи други се подаваха ? върти ми се спомен за №12........ newsm78 и  4 ли беше?

# 473
открих че на 24стр сте отговорили на сходен въпрос
значи прил12 +4 + молба своб. текст + болничния

само тези приложения откъде да ги взема   newsm78

# 474
  • Пловдив
здравейте!
за съжаление нямам време да изчета всичките страници и затова моля за директен отговор.
бременна съм с второто, което трябва да се роди началото на юни 2011, а първото ми сега е на 1,6 т.е. на 23 септември прави 2год. та въпроса ми е болничния, който е 45 дена преди раждането трябва сега тези дни да ми го издаде лекарката и какви документи други се подаваха ? върти ми се спомен за №12........ newsm78 и  4 ли беше?

45 дневния се издава когато трябва-лекарят си следи това нещо
с него в работата подаваш прил12 и прил 4,да
ако с в майчинство за първото в момента на издаване на 45 дневиня,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото ти дете,ако това е по-благоприятно за теб

ПП молбата отпадна-директо ще ви изплащат по-голямата сума
приложенията тегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

# 475
  • Варна
Здравейте, в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, който изтича на 29.12.2011 г. Бременна съм с предполагаем термин 5 януари 2012 г. Майчинството ми е изчислено на база брутна заплата = основна заплата + премия, но мойте колежки премии не са виждали от 2 години, затова не искам да се връщам на работа, защото ще ми преизчислят майчинството на база заплата без премия. Въпроса ми е; ако си прекъсна майчинството и си взема балничен по време на бременността на каква база ще се изчислява той и майчинството, както и имам ли право ма 120 лева допълнително до изтичането на отпуска до 2 години? И къде го пише?

# 476
  • Пловдив
Здравейте, в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, който изтича на 29.12.2011 г. Бременна съм с предполагаем термин 5 януари 2012 г. Майчинството ми е изчислено на база брутна заплата = основна заплата + премия, но мойте колежки премии не са виждали от 2 години, затова не искам да се връщам на работа, защото ще ми преизчислят майчинството на база заплата без премия. Въпроса ми е; ако си прекъсна майчинството и си взема балничен по време на бременността на каква база ще се изчислява той и майчинството, както и имам ли право ма 120 лева допълнително до изтичането на отпуска до 2 години? И къде го пише?

какво значи предполагаем термин ?-термина е твърдо понятие.в твоя случай датите са изключително важни
45 дневния ти започва на 21 ноември.Не се връщай на работа/отпуск/болничен/ясла за първото до началото на 45 дневния ти.така обезщетението за второто ще е колкото ти е било за първото дете.от момента на започване на 45 дневния ще взимаш обезщетение+120 лв докато първото направи 2 г
ако прекъснеш отпуска за първото ти дете,ще ти правят нова 18 м база,в която месеците в майчинство ще са ти на 240 лв.да ,ще взимаш 120 те лв

# 477
  • Варна
Благодаря за отговора!  bouquet

# 478
сега попълвам  прил. 4 че утре в понеделник ще ги носят в офиса болничния ми и другото прил 12.
та въпроса ми е в това приложение 4 се попълва името на първото ми дете нали, предполагам че с това приложение ще ми намалят обезщетението от 240 на 120 лв. за промяна на "положението" newsm78

# 479
  • Пловдив
сега попълвам  прил. 4 че утре в понеделник ще ги носят в офиса болничния ми и другото прил 12.
та въпроса ми е в това приложение 4 се попълва името на първото ми дете нали, предполагам че с това приложение ще ми намалят обезщетението от 240 на 120 лв. за промяна на "положението" newsm78

разбира се че на пъвото дете попълваш името.майчинството за него от 240 ще ти стане 120 лв

Общи условия

Активация на акаунт