Майчинство и второ дете

• 98 742
  • 751
  •   1
Отговори
# 480
Elfita, моля те за, дай съвет как е разумно да се планира 2-ра бременност от гледна точка на майчинство, което ще се получава?

Например: 80% от официалната заплата която се получава при първото майчинство - след това счита ли се за основа за изчисление за 2-ро майчинство, ако бременността е настъпила преди изтичане на 1-вото?
В случай, че не - тогава как се изчислява сумата за 2-ро майчинство? Колко време съветваш да се изчака, от гледна точка на 2-ро майчинство, в случай че има възможност за планиране?

# 481
  • Пловдив
inakaterina,ако 45 дневния за второто ти започне преди първото да е навършило две години,и ти си по майчинство заради него т.е не си на работа,отпуск,болничен,детето да е на ясла-обезщетението за второто ще е колкото е било за първото.Това е най-изгодния вариант.Ако 45 дневния започне след като е направило първото две години,ще ти влязат в базата месеците на 240 лв и от там обезщетението ти пада
обезщетението за бр и раждане е 90 процента,а не 80

# 482
Здравейте  bouquet Моля ви и аз за съвет и отговор.
Предстои ми да изляза във второ майчинство края на декември. С първото си дете се върнах на работа след изтичане на 410-те дни, тоест след навършването му на една година. То няма още 2 години и аз взимам 120 лева от майчинството и работя. Въпросът ми е второто майчинство на каква база ще се изчислява? Би трябвало да се изчислява върху осигурителния доход, а не върху тези 120 лева, нали?
Сега като го написах видях, че въпросът ми дори е малко глупав, но въпреки това го задавам и ви благодаря за отговорите.

# 483
  • Пловдив
Здравейте  bouquet Моля ви и аз за съвет и отговор.
Предстои ми да изляза във второ майчинство края на декември. С първото си дете се върнах на работа след изтичане на 410-те дни, тоест след навършването му на една година. То няма още 2 години и аз взимам 120 лева от майчинството и работя. Въпросът ми е второто майчинство на каква база ще се изчислява? Би трябвало да се изчислява върху осигурителния доход, а не върху тези 120 лева, нали?
Сега като го написах видях, че въпросът ми дори е малко глупав, но въпреки това го задавам и ви благодаря за отговорите.

базата ще ти е 18 м назад от 45 дневния ти.за месеците през,които си работила и си взимала 120 те в ще ти вземат осигурителния ти доход.120 те лв няма да ги вземат предвид

# 484
Много благодаря за отговора!  bouquet

# 485
имам и аз едно въпросче, че нашата счетоводителка не е май много наясно!
преди седмица родих второто си дете, което се засича с първото ми майчинство / голямата е на 1,9м/
подадох приложение 12 и 4
но не ми стана ясно дали ще взимам обезщетението както за първото/примерно 600/  или сега ще ми преизчисляват 18 месеца назад преди да родя първото. трябва ли нещо да подам като документ ако не ме устройва базата на 18те месеца  назад?
дано да сте ме разбрали!   newsm78 newsm78

# 486
  • Пловдив
имам и аз едно въпросче, че нашата счетоводителка не е май много наясно!
преди седмица родих второто си дете, което се засича с първото ми майчинство / голямата е на 1,9м/
подадох приложение 12 и 4
но не ми стана ясно дали ще взимам обезщетението както за първото/примерно 600/  или сега ще ми преизчисляват 18 месеца назад преди да родя първото. трябва ли нещо да подам като документ ако не ме устройва базата на 18те месеца  назад?
дано да сте ме разбрали!   newsm78 newsm78
да,обезщетението за второто ще е колкото за първото ти дете,ако това е по-изгодно за теб.ще сметнат и двете /база 18 м и да е същото/ и ще ти изплащата по-голямата сума.
до 2 те годинки на първото ще получаваш и 120 лв за него

# 487
точно това ме интересуваше- мерси, само ми е малко странно дали наистина ако сумата която съм взимала с първото е по-голямата и естествено по-изгодна дали  нея ще взимам. да не вземат да ми изплащат с новото изчисляване 18м назад   newsm78

# 488
  • Пловдив
точно това ме интересуваше- мерси, само ми е малко странно дали наистина ако сумата която съм взимала с първото е по-голямата и естествено по-изгодна дали  нея ще взимам. да не вземат да ми изплащат с новото изчисляване 18м назад   newsm78

изчакай и ще се убедиш  Wink

# 489
Здравейте!Да питам за майчинството на малката изтича октомври на бебето 45-дневния започва към 17 юли и ще го занеса в работата.Дъщерята я пращам на детска към 10 юли какво да направя?Благодаря предварително

# 490
  • Пловдив
Здравейте!Да питам за майчинството на малката изтича октомври на бебето 45-дневния започва към 17 юли и ще го занеса в работата.Дъщерята я пращам на детска към 10 юли какво да направя?Благодаря предварително

детето да започне ясла на 18 юли
иначе ще загубиш застъпеното майчинство

# 491
нещо не разбрах  newsm78 ако 45-дневния ми се издаде на 17юли същият ден детето трябва да тръгне на ясла  за да се застъпят или не

# 492
  • Варненско мишле
И аз съм много" въпросна" ,т.е. некомпетентна, относно счетоводните въпроси Confused
Ситуацията при мен е следната:
Детето ми е на 1г9мес.
Очаквам второ дете-живот и здраве края на годината.
С първата си бременност ползвах болничен.Така имам натрупан платен отпуск за почти 3 години назад.
Сега от местоработата ми казват , че трябва да се върна за 1 мес на работа , за да ми се актуализира заплатата(има леко повишение).
Същевременно детето тръгва на ясла другия месец, което означава , че ми се прекъсва майчинския.
Въпроса ми е- кое би било най-изгодно за мен -да ползвам болничен или  платен  отпуск за периода на бременността си ?
На каква база са изчисленията?
И задължително ли е да се работи цял месец?Че аз съм в детска градина и си е доста рисково за една бременна...
Объркана съм и не знам как да действам Sad
Благодаря предварително

# 493
  • Пловдив
нещо не разбрах  newsm78 ако 45-дневния ми се издаде на 17юли същият ден детето трябва да тръгне на ясла  за да се застъпят или не

тръгва на ясла след като ти издадат 45 дневния
ако е по-рано от 45 дневния,губиш застъпеното майчинство

Въпроса ми е- кое би било най-изгодно за мен -да ползвам болничен или  платен  отпуск за периода на бременността си ?-много по-изгодно ти е пл отпуск,защото ще ти го изплатят на база последната ти заплата.или да работиш реално също е добре.болничен не е добре,защото базата ще ти е в по-голямата си част 240 лв.ако не държиш на лекото повишение не отработвай дни-премини направо в пл отпуск
На каква база са изчисленията?
И задължително ли е да се работи цял месец?-не,отработваш се 10 работни дни в този месец,а от следващия излизаш в пл отпуск,за да ти зачетат новата база за отпуската.пример работиш 10 раб дни края на юли и от 1 август си пускаш пл отпуск Че аз съм в детска градина и си е доста рисково за една бременна...
Объркана съм и не знам как да действам Sad
Благодаря предварително

# 494
  • Варненско мишле
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥ ,много ти благодаря Hug

Общи условия

Активация на акаунт