Майчинство и второ дете

• 98 742
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив

щом не си бременна е трудно да се каже кое е най-добре,защото може да забременееш утре или след 1 година.ще ти отговоря на въпросите и вече ти си решавай

Момента е такъв,че трябва да се планира,затова при мен изниква следния въпрос.
Момченцето ми е на 1г и 4м.-аз съм в майчинство.Въпросите  ми са:
-ако запиша детето си на градина ми спират майчинството ако съм безработна ,а ако не съм го правят 120лв.(50%) да .Тъй като се самоосигурявам към една фирма още като забременях сега се двоумя какво да правя.Безработна съм и трябва да реша как да продължа.
1.   ако го дам на ясла ще вземам 120лв,а ще плащам за осигуровки 140лв ще съм на -20лв.
•   След изтичане на 2-рата година имам ли право на неплатен 6м.,да ако работиш Отпуск и като самоосигуряваща се какви пари ще плащам на работодателя за да го ползвам? 16.80 в месечно здравна вноска А има ли платено майчинство след 2-рата година? не
•   Ако родя второто дете(все още не е планирано) до навършване на 2 години и 6месеца на първото(майчинство2години +неплатен отпуск6месеца),ще мога ли да ползвам обещетението за отглеждане на второто дете като това при първото не,ще ти правят нова база.ще ползваш обезщетение като първото,ако 45 дневния за второто започне преди първото да е навършило 2 години и ти си в майчинство за първото си дете.не на работа,отпуск,безработна или ясла,а в отпуск за гл на дете до 2 г  или не е така и ако не е така, как се изчислява майчинството за второто дете в случая?-18 м назад от 45 дневния за второто ти дете
2.   ако го дам на ясла-и ме уволнят с идеята да не внасям осигуровки-няма да получавам майчинство,a  и няма да плащам за осигуровки нали или ще получавам тези 120лв. От 50% майчиство?-няма майчинство,ако си безработна
•   Записвам се на борсата-спрямо стажа ще ми дават някакви пари определен брой месеци,но тогава ще получавам ли и майчинство от 120лв?-за безработните няма майчинство ни 120 ни 240 лв.ще получаваш обезщетение от БТ 4 м по 140 лв.не според стажа ти и осиг доход,защото ще напуснеш сама,а няма да те съкратят
•   Започвам работа-получавам заплата и 120лв от майчинството или не е така? да Ако е така и забременея с второто си дете 5 месеца след като съм постъпила на работа как ще ми изчислят полагаемото ми се майчинство за второто дете.5+9(бременна)+4 месеца от майчинството от 240лв-за отглеждане на дете след първата годинка или откъде се вземат тези 4 месеца който остават до необходимите 18м?-18 м твърдо назад ти взимат,независимо дали си била в майчинство,безработан,неплатен,болничен,борса и т.н

# 511
много благодаря за изчерпателния отговор-Вече имам яснота и достатъчно информация-сега картите са в мойте ръце.Много благодаря!.... и как прегледно и ясно сте ми написали отговорите с червенко-един поглед е достатъчен-благодаря още веднъж Simple Smile  bouquet

# 512
  • Пловдив
Здравейте момичета,

регистрирах се отдавна,но сега се осмелих да пиша, защото се получи казус с много мнения. Много се извинявам, ако се повтарям, но искрено моля, ако някой може да ми помогне. В момента съм майчинство с първото си детенце, което изтича на 07.09.2011, но вчера установих че отново съм бременна. Бих искала да ми кажете, какво ще е майминството ми, ако се върна на работа. Заплатата ми преди да излезна майчинство чистата беше 450лв. Колко време сега вече се взимат 12 или 18 месеца. И ако от сега почна да се осигурявам на втори трудов договор на 800лв чисто колко трябва в крайна сметка да е майчинството. Предварително Ви благодаря, и се извинявам, ако се повтарям, но нямам много време да чета.

за 2011 взимат 18 м назад.планира се от 2012 да взимат 24 м назад.в този ред на мисли е безмислено да наливаш за осигуровки
майчинството ти е изтекло на 7 ми семтември или ще изтече на 7 ми септември 2012 г
кога ще ти започне 45 дневния за второто дете?

# 513
Здравейте,

Прочетох доста страници от тази тема но май малко съм объркана.  newsm78
Малкият в момента е на 5 месеца, и получавам майчинство.
С мъжа ми обмисляме да си направим второ дете следващата година преди да завърши първата година от майчинството ми, което е на 12.08.2012. След това трябва да се ява отново на работа.
Ако забременея, как ще се изчисли майчинството? Ще е 240лв или? И как трябва да процедирам? newsm78

Мерси предварително.

# 514
  • Пловдив
Здравейте,

Прочетох доста страници от тази тема но май малко съм объркана.  newsm78
Малкият в момента е на 5 месеца, и получавам майчинство.
С мъжа ми обмисляме да си направим второ дете следващата година преди да завърши първата година от майчинството ми, което е на 12.08.2012. След това трябва да се ява отново на работа.
Ако забременея, как ще се изчисли майчинството? Ще е 240лв или? И как трябва да процедирам? newsm78

Мерси предварително.

защо трябва да се върнеш на работа след края на първата година?ти искаш така?

ако 45 дневния за второто ти дете започне преди първото ти дете да е навършило 2 г,обезщетението за второто ще е колкото ти е било за първото
но до 45 дневния не трябва да се връщаш на работа,отпуск,болничен,ясла за първото

# 515
Еми ще се наложи тъй като мъжа ми не работи (студент е все още), и даже и да работи, аз ще спечеля повече от него, и се обезсмисля варианта той да работи.  Whistling

Сигурно звучи тъпо, но само да ми обесниш, че не съм много на ясно с Българската система за съжеление.

Ако примерно забременея Март 2012, и в Август 2010 казвам на работодателя че не искам да се върна на работа, те могат ли да ме задължават да се върнат? А майчинство за едно дете ли получаваш?

А това, ясла за първото какво означава? Че трябва или не трябва да пратя първото на ясла?

Сигурно звуча като абориген ама няма кой да питам иначе.  Cry

# 516
  • Пловдив
август 2012 ти приключва първата година.след нея може да ползваш втора година майчинство /240 лв на месец/.ако иска да я ползваш,я ползавш.няма как да те задължат да работиш.

но ще взимаш 240 лв месечно до 45 дневния за второто ти дете,което не знам дали ще те устрои.щом бащата няма доходи.от 45 дневния нататък ще взимаш обезщетението за второто дете на стойността на обезщетението за първото ти дете+120 лв за първото дете.
ако не те устройват 240 те лв,може след края на 410 те дни за първото ти дете да ползваш болничен до 45 дневния за второто дете.ще си запазиш същото обезщетение

за яслата-ако се възползваш от застъпеното майчинство /първия ми отговор към теб/,не трябва да пращаш Томас на ясла до 45 дневния за второто ти дете.сега в БГ ли сте?ако не този проблем не стои пред теб,защото така или иначе няма как да го пуснеш в БГ ясла

# 517
Еми в България сме да, заради мъжа ми, че трябва да завърши.

В общи линии разбрах всичко, без: "за яслата-ако се възползваш от застъпеното майчинство /първия ми отговор към теб/,не трябва да пращаш Томас на ясла до 45 дневния за второто ти дете."

Сигурно звучи тъпо, ама след това трябва ли да го пратя на ясла? Че май не разбрах отговора точно.  Rolling Eyes
А вместо болничен, имам още 40 дни платен отпуск, дали вместо болничен мога да се възползвам от това?

# 518
  • Пловдив
естествено,че не си длъжна да го даваш на ясла.обяснявам кога може да го пратиш,ако искаш.повечето майки на породени деца предпочитат да засилят първото на ясла,защото с две бебета се лудва

след края на 410 те ти дни може да си пуснеш и пл отпуск,да.ще ти го платят на база заплатата ти опреди майчинството.т.е изгодно ще ти е

# 519
Днес е изненадоха с новината ,че няма да получавам детски,може ли някой да ми обясни къде бъркам,за да знам дали с право си търся парите..Благодаря предварително на всеки за изказаното мнение...
Октомври подадох документи в социалните:
1.бележка от работодателя,че не получавам пари от него.
2. от НОЙ ИМАМ СЛЕДНИТЕ ПРЕВЕДЕНИ ПАРИ за последните 12 месеца(документите подадох края на октомври.2011г):

-ноември 2010-879.98лв.
-12.2010-879.98лв.
-01.2011-839.98
-02.2011-799.98
-03.2011-879.98
-04.2011-759.98
-05.2011-799.98
-06.2011-879.98
-07.2011-639.99+57.14
-08.2011-240
-09.2011-240
-10.2011-240-който все още не са преведени
-------------------------------
            =8136.97лв/12месеца=678.08лв/2 души(аз и детето)=339.04лв.<350лв.

По мои сметки аз трябва да получавам детски-моля ви къде бъркам-обадиха ми се днес от социалните,че надвишавам сумата от 350лв и затова молбата ми за детски е отхвърлена...
Помогнете ми!

# 520
  • Пловдив
mamailelja,щом си подала октомври месец базата ти е октомври 2010 г-септември2011.какъв ти е доходът за октомври 2010?
ако октомври доходът е бил колкото ноември-879 лв,си нямала право на детски,да
но сега,с повече месеци на 240 лв трябва да имаш
сметни си и подай документи

# 521
за октомври 2010година е 839.98лв.,но ми казаха че ако чакам ноември да получа детски,значи давам отчет от октомври 12 месеца назад,включително-аз си търся детските за ноември...

# 522
  • Пловдив
за октомври 2010година е 839.98лв.,но ми казаха че ако чакам ноември да получа детски,значи давам отчет от октомври 12 месеца назад,включително-месецът на подаването не влиза-12 м назад от него -аз си търся детските за ноември...-ами ти хубаво си ги търсиш,но в момента на подаването доходът ти е бил над минимума и затова нямаш право.смятай и подавай пак

# 523
нека споделя възмущението си...първо да спомена че съм подала молбата за детски ноември месец,а не октомври...-объркала съм се като съм писала по-горе...
и сега да ви разкажа-след днешното ходене по мъките се прибрах безпомощна и възмутена.
всичко което написах по-горе като доход е така,а молбата ми е отхвърлена...и то защо.....
тъй като майчинството го забавят и ми превеждат 2-3-4  месеца накуп-такъв е случаят януари 2011г...социалните не отчитат за кой месец са преведените пари ,а в този месец каква сума е преведена...и сега аз не стига че съм чакала 4 месеца тези закъснели пари ,ами заради тях няма да мога да вземам следващите 4 месеца детски...И в Ной и в общината вдигат ръце,съчустват ми и казват че нищо не мога да направя по въпроса...Моля дайте съвет къде да си търся правата или трябва закона да бъде променен-това е смещно и нелепо.

# 524
  • В полите на Пирин планина
нека споделя възмущението си...първо да спомена че съм подала молбата за детски ноември месец,а не октомври...-объркала съм се като съм писала по-горе...
и сега да ви разкажа-след днешното ходене по мъките се прибрах безпомощна и възмутена.
всичко което написах по-горе като доход е така,а молбата ми е отхвърлена...и то защо.....
тъй като майчинството го забавят и ми превеждат 2-3-4  месеца накуп-такъв е случаят януари 2011г...социалните не отчитат за кой месец са преведените пари ,а в този месец каква сума е преведена...и сега аз не стига че съм чакала 4 месеца тези закъснели пари ,ами заради тях няма да мога да вземам следващите 4 месеца детски...И в Ной и в общината вдигат ръце,съчустват ми и казват че нищо не мога да направя по въпроса...Моля дайте съвет къде да си търся правата или трябва закона да бъде променен-това е смещно и нелепо.

Смешно, нелепо - това е факт. В декларацията се посочват получени доходи. Не мисля, че не е логично, защото какво ще стане, ако ти включваха пари, които само са ти начислили, а не си получила - това е по-нелогично. Няма пред кого да се жалваш. Така е по закон. Не се възмущавай, а помисли реално.

Общи условия

Активация на акаунт