Майчинство и второ дете

• 98 742
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
Първо да се извиня,че въпроса ми не е по темата,но не можах да открия такава.Имам следния въпрос.Поръчител съм на „приятел”  за кредит на стоиност 25000лв.-държавен служител съм с малко дете на година и 4 месеца и възрастен баща.”Приятелят” вдига рамене и казва не мога да плащам,няма никакво имущество-притежава ипотикирани имоти и още куп кредити и дългове-„банката ме е подгонила ,ще подгони и тебе”.Значи аз 20 години ще плащам неговият кредит ,а с какво ще живееме ние-нямам нищо на мое име поне на този етап,но може би ще запорират заплатата ми.Посъветвайте ме как мога да забавя,да откажа или да избегна погасяването на този кредит.Дали мога да изтегля друг кредит на мое име с идеята да изплащам свои ,а не негов кредит.Благодаря Ви предварително

# 526
  • В полите на Пирин планина
Първо да се извиня,че въпроса ми не е по темата,но не можах да открия такава.Имам следния въпрос.Поръчител съм на „приятел”  за кредит на стоиност 25000лв.-държавен служител съм с малко дете на година и 4 месеца и възрастен баща.”Приятелят” вдига рамене и казва не мога да плащам,няма никакво имущество-притежава ипотикирани имоти и още куп кредити и дългове-„банката ме е подгонила ,ще подгони и тебе”.Значи аз 20 години ще плащам неговият кредит ,а с какво ще живееме ние-нямам нищо на мое име поне на този етап,но може би ще запорират заплатата ми.Посъветвайте ме как мога да забавя,да откажа или да избегна погасяването на този кредит.Дали мога да изтегля друг кредит на мое име с идеята да изплащам свои ,а не негов кредит.Благодаря Ви предварително

Най-вероятно ще ти запорират заплатата. Според ГПК има максимален размер, който може да ти се удържа от нея, а не цялата заплата, като удръжката зависи от това дали имаш или не деца. Но това е като наливане от писто в празно, защото лихвите си се трупат върху главницата. За повече съвети - адвокат. Ако имаш други задължения по кредити, които са изискуеми преди този кредит, то евентуално можеш да избегнеш погасяването му. Иначе можеш да повдигнеш граждански иск срещу титуляра на кредита, по който си поръчител.

# 527
Здравейте,

Виждам, че тук са обсъждани много казуси за застъпено майчинство и се надявам някой да може да ми разясни един казус: В момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2г. до 17.07.2012. Бременна съм с второ дете - очакван термин 14.08.2012. Имам застъпване на майчинствата и определено искам да се възползвам от възможността да получавам за второто дете същото обезщетение като за първото. Поради проблемна бременност гинеколожката ми предлага болничен (общо заболяване), но аз не зная дали да се възползвам от него. Счетоводителката ми каза че мога да изляза в болничен, но малко преди да ми издадат 45 дневния болничен трябва отново да съм се върнала в майчинство, за да ми признаят застъпване. Инспекторът в НОИ обаче твърди, че ако прекъсна майчинството, независимо че към датата на издаване на 45 дневния болничен съм в майчинство, няма да ми се счита за застъпено. Има ли някой повече яснота? Имат ли основание да ми откажат и някой минал ли е по този път?

Благодаря предварително!

# 528
  • Пловдив
Здравейте,

Виждам, че тук са обсъждани много казуси за застъпено майчинство и се надявам някой да може да ми разясни един казус: В момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2г. до 17.07.2012. Бременна съм с второ дете - очакван термин 14.08.2012. Имам застъпване на майчинствата и определено искам да се възползвам от възможността да получавам за второто дете същото обезщетение като за първото. Поради проблемна бременност гинеколожката ми предлага болничен (общо заболяване), но аз не зная дали да се възползвам от него. Счетоводителката ми каза че мога да изляза в болничен, но малко преди да ми издадат 45 дневния болничен трябва отново да съм се върнала в майчинство, за да ми признаят застъпване. Инспекторът в НОИ обаче твърди, че ако прекъсна майчинството, независимо че към датата на издаване на 45 дневния болничен съм в майчинство, няма да ми се счита за застъпено. Има ли някой повече яснота? Имат ли основание да ми откажат и някой минал ли е по този път?

Благодаря предварително!

да,счетоводителката е права.може сега да ползваш болничен и да си възстановиш майчинството преди 45 дневния.има вариант в НОИ да ти откажат застъпването,но ще подадеш жалба.докато се протакат нещата ще ти превеждат обезщетение въз основа на 24 м назад.след като ти уважат жалбата,ще ти съпостяват застъпеното обезщетение с базата 24 м назад и ще ти изплащата по-голямата сума.като за миналите месеци ще додадат пари
колежка мина по този път и съм сигурна,че е възможно.
в чл 49 не е упоменато да не се е прекъсвало майчинството,а само да си в майчинство при издаване на 45 дневния

# 529
Много благодаря за бързия отговор! А наясно ли сте дали преди да изляза в болничен за общо заболяване трябва да се върна на абота за няколко дни? Такова нещо ми подхвърлиха в НОИ. Жалбата в териториалното подразделение на НОИ ли се подава или в София и необходимо ли е да се ангажира юрист за да я напише? Благодаря предварително!

# 530
  • Пловдив
Много благодаря за бързия отговор! А наясно ли сте дали преди да изляза в болничен за общо заболяване трябва да се върна на абота за няколко дни? Такова нещо ми подхвърлиха в НОИ. Жалбата в териториалното подразделение на НОИ ли се подава или в София и необходимо ли е да се ангажира юрист за да я напише? Благодаря предварително!

няма нужда да се връщаш на работа преди болничния за общо заболяване
жалбата може и сама да си я напишеш
подава се в НОИ,където фирмата е регистрирана и подава документите ти.защото там са ти изчислили обезщетението и там не са спазили чл 49.ако изобщо ти направят проблем.дано пък да не

# 531
Благодаря много! Хубав ден!

# 532
Здравейте!
Имам и аз въпрос за застъпеното майчинство : Ще ми се признае ли за такова за 2 дни - имам предвид, че на 23.02 трябва да съм на работа /свършва майчинството на 22-ри/, а аз трябва да изляза в 45 дневен болничен на 20.02.  Моята счтоводителка казва, че за 2 дни нямам шанс  newsm78

# 533
  • Пловдив
Здравейте!
Имам и аз въпрос за застъпеното майчинство : Ще ми се признае ли за такова за 2 дни - имам предвид, че на 23.02 трябва да съм на работа /свършва майчинството на 22-ри/, а аз трябва да изляза в 45 дневен болничен на 20.02.  Моята счтоводителка казва, че за 2 дни нямам шанс  newsm78

не е въпрос на шанс
има си закони и според тях ти ще ползваш застъпено майчинство,защото 45 дневния за второто ти започва докато си по майчинство с първото ти дете
с 45 дневния й носиш на счети прил 12 и прил 4 за 120 те лв.макар че ще ти изплащат 120 те лв само за два дни
тя да ти подаде нещата пък НОИ си знаят работата

# 534
♥Elfita♥ благодаря ти много   bouquet

# 535
Здравейте,
Мисля след първата година (410 дни) майчинство да се върна на работа. Но при друг работодател, ако имам срочен договор който минава в безсрочен след 6 месеца, как ще ми се изчисли майчинството ако забременея след примерно 7 месеца когато съм постъпила в новата компания?
Мерси предварително.
Паулине

# 536
  • Пловдив
Здравейте,
Мисля след първата година (410 дни) майчинство да се върна на работа. Но при друг работодател, ако имам срочен договор който минава в безсрочен след 6 месеца, как ще ми се изчисли майчинството ако забременея след примерно 7 месеца когато съм постъпила в новата компания?
Мерси предварително.
Паулине

24 м назад от 45 дневния за второто ти дете

# 537
Само още един въпрос.
24 месеца назад, значи и първото майчинство ми се пада в тези 24 месеца, осигурителният доход тогава колко е? това което получавам в момента или брутната ми заплата в фирмата където съм осигурена?

# 538
имам следния въпрос ,виждам че тук се запълват знанията на много незнаещи,че и аз да се включа..
Ще започвам работа-нова,надявам се,ама съм с малко дете на 1.6м.и сега съм в майчинство,не го вземат на ясла"няма свободни места" за него-както и да е -това с яслите е тема на друг разговор и съм решила да го пускам на частна ясла...
1.Какво се случва в този случай с 240лв-по майчинство?Ще ги получавам ли и ако не какво да направя, че да си ги получа...и друго въпросче ...
2. като тръгне на ясла то ще боледува,ще имам ли право на платен -неплатен отпуск по закон на новот място или трябва да направя 6м.-стаж точно в тази фирма,а могат ли да ми откажат болничен за отглеждане на детето?
3.И как стой същият този въпрос ако новата ми работа е на граждански договор?

# 539
Здравейте, мами! Обръщам се към вас със следното питане - имам дете, което в момента е на 1.7г. и съм в отпуск по майчинство. Тази година очакваме второ бебе като 45 дневния болничен преди раждането му ще се застъпи с майчинството на първото ми дете (т.е. голямото ми дете ще навърши 2г. докато съм излязла в 45 дневния болничен - голям късмет за 10 дни:) и да сме го изчислявали нямаше да стане така Simple Smile). Та доколкото знам през първата година на бебето ще ми се изплащат същите пари, които получавах с голямото през първата година (консултирах се с НОИ и те ми потвърдиха). Въпросът ми, обаче е малко по-специфичен - за мен е по-изгодно, ако ми се направи ново преизчисление на база промените в закона от тази година за 24 месеца преизчисление назад преди първото раждане. Възможно ли е да поискам така да се направят изчисленията или просто от НОИ ще ми изплащат същата сума като при първото дете. Имам ли основания да поискам този вариант? Малко объркано го описах. Благодаря на всички, които ще се отзоват на моето питане. Успех в борбата с бюрокрацията Simple Smile!

Общи условия

Активация на акаунт