Майчинство и второ дете

• 97 861
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, мили мами. Аз имам следния казус - в момента съм в отпуск по майчинство с първото си дете, което декември навършва 2 годинки. Преди около месец забременях отново и не зная как постъпя пред работодателя, за да взимам повече обезщетение за второто дете? Моля, посъветвайте ме. Благодаря ви.

# 601
  • Пловдив
Здравейте, мили мами. Аз имам следния казус - в момента съм в отпуск по майчинство с първото си дете, което декември навършва 2 годинки. Преди около месец забременях отново и не зная как постъпя пред работодателя, за да взимам повече обезщетение за второто дете? Моля, посъветвайте ме. Благодаря ви.

кога точно първото дете навършва 2 г
кога ще ти издадат 45 дневния за второто ти дете

# 602
На 4 декември навършва 2 годинки. Термина ми около 10-12 май.

# 603
  • Пловдив
На 4 декември навършва 2 годинки. Термина ми около 10-12 май.

за да ти е по-голямо обезщетението,трябва в базата от 24 м назад от май 2013 г да имаш повече месеци с по-високи осигуровки.Втората година майчинство ще ти го смятат на МРЗ.Оптималният вариант е да си ползваш натрупаната отпуска и после да се  върнеш на работа и да работиш до 45 дневния.
Ако не можеш да работиш-платения отпуск,после болничен или неплатен.Неплатения ти е най-неизгоден,защото ще ти го взимат на МРЗ

# 604
♥Elfita♥ благодаря ти много за бързия отговор. Предполагам, че сега от работното ми място ще трябва да подадат в НОИ декларация за промяна на обстоятелствата? В тази декларация трябва ли да се упомене дали и кога се връщам на работа, какви отпуски или болнични ще ползвам?

# 605
  • Пловдив
♥Elfita♥ благодаря ти много за бързия отговор. Предполагам, че сега от работното ми място ще трябва да подадат в НОИ декларация за промяна на обстоятелствата? В тази декларация трябва ли да се упомене дали и кога се връщам на работа, какви отпуски или болнични ще ползвам?

Защо сега да подават декларация за пром на обстоятелствата??????
Няма причина
Само ако си прекъснеш майчинството,тогава.
В нея не се описва в бъдеще какво ще правиш,а какво сега си направила

Ти ще караш ли майчинството докрая?

# 606
Ами зависи от разговора с работодателя. Аз затова исках да зная предварително какви са ми опциите и да обмисля как да постъпя. Все още не зная дали ще мога да работя - зависи как се чувствам.

# 607
  • Пловдив
Ами зависи от разговора с работодателя. Аз затова исках да зная предварително какви са ми опциите и да обмисля как да постъпя. Все още не зная дали ще мога да работя - зависи как се чувствам.

Не си длъжна да му казваш сега,че си бременна.Изкарай си майчинството,ако така решиш и тогава

# 608
Разбира се.
Още веднъж благодаря за отзивчивостта.

# 609
Здравейте,

и аз имам подобен казус и ме интересува как ще се изчислява майчинството при второ дете. Примерно за първото дете през първата година вземам 90% от заплатата а втората година - минималната заплата. Ако  второто дете се роди когато номер1 Simple Smile навърши две годинки, би следвало за базата на второто майчинство да се вземат доходите ми от майчиство за последните две години т.е. първата когато съм вземала 90% от заплатата си и втората когато съм вземала минималната заплата.

Пример - ако съм вземала 1000лв заплата 24 месеца преди първото дете, то толкова вземам и първата година, след което минимална заплата за втората. До тук добре, но ако горния абзац е верен, то следва за второто дете ще вземам по 645 за първата година и пак минимална за втората.

645 = 1ва год 12*1000 + 2ра год 12*290 (мин заплата) / 24

Така ли е?

# 610
  • Пловдив
Здравейте,

и аз имам подобен казус и ме интересува как ще се изчислява майчинството при второ дете. Примерно за първото дете през първата година вземам 90% от заплатата а втората година - минималната заплата. Ако  второто дете се роди когато номер1 Simple Smile навърши две годинки, би следвало за базата на второто майчинство да се вземат доходите ми от майчиство за последните две години т.е. първата когато съм вземала 90% от заплатата си и втората когато съм вземала минималната заплата.

Пример - ако съм вземала 1000лв заплата 24 месеца преди първото дете, то толкова вземам и първата година, след което минимална заплата за втората. До тук добре, но ако горния абзац е верен, то следва за второто дете ще вземам по 645 за първата година и пак минимална за втората.

645 = 1ва год 12*1000 + 2ра год 12*290 (мин заплата) / 24

Така ли е?

Ако второто се роди,когато първото прави 2 години,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото ти дете,защото ще имаш застъпено майчинство /45 дневния за второто ще започне преди първото да е направило 2 г и ако ти си в майчинство ти се получава застъпване/
В случай,че не се получава застъпване ти правят нова база от 24 м,в която втората година ти я взимат на МРЗ за периода.И,да, обезщетението пада заради втората година.Разиграй си различни варианти с калкулатора http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

# 611
lamujer, през втората година се взема 240 лв, няма значение, че минималната е 290 лв /това поне е за сега/. И още едно уточнение, това е при застъпено майчинство.
♥Elfita♥, моля коригирай ме ако греша, че и мен ме вълнува именно втората част.

# 612
  • Пловдив
lamujer, през втората година се взема 240 лв, няма значение, че минималната е 290 лв /това поне е за сега/. И още едно уточнение, това е при застъпено майчинство.

Дефинирай по-добре въпроса си

# 613
Четох малко по на горе поста на lamujer
и по точно
"+ 2ра год 12*290 (мин заплата)"
не е ли 240 лв

# 614
  • Пловдив
Четох малко по на горе поста на lamujer
и по точно
"+ 2ра год 12*290 (мин заплата)"
не е ли 240 лв