Майчинството - счетоводно - 11

• 75 857
  • 1 054
  •   1
Отговори
# 360
  • Върху лъчите на Слънцето.
Благодаря, Ала-Бала!

# 361
Здравейте, моят въпрос е следния:
След около месец дъщеря ми навършва 2г. Мисля да се върна на работа около 2 седмици преди това и веднага да си ползвам платения годишен отпуск. Днес ходих  в службата и ми казаха, че за да ми актуализират заплатата трябва да отработя  първо 10 дни.
Държавен служител съм и в Закона за държавния служ. намирам следния текст по въпроса: "Чл. 60. (1) За времето на платения годишен отпуск държавният служител получава брутна заплата, определена по служебното правоотношение към момента на започване ползването на отпуска." Къде ги видяха тези 10 не е ясно, но не съм сигурна точно как да го тълкувам този текст. Дали са достатъчни и 1-2 дни да отработя?А ако става въпрос за 10те дни по чл. 177 от  Кодекса на туда "За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.",
то тогава не би ли трябвало да се приложи Наредбата за структурата и организацията на работната заплата чл. 21. и да не отработвам нито един ден. Поне тук преди време бях чела отговори на подобни на моя въпрос, само че стваше въпрос за трудово правоотношение.
Обаче след като моето правоотношение е служебно и има уредба ЗДСлужител, не би трябвало сякаш да се гледат КТ и Наредбата.  newsm78

И в крайна сметка ако се наложи да отработвам 10 дни, те трябва ли да са в един календарен месец наведнъж, т.е. ако се върна 9 р.дни от август и 1 раб.ден от септември - пак няма да има актуализация, а излиза, че може да се актуализира чак заплатата за октомври newsm78

Момичета, дори да не сте напълно сигурни, моля, кажете какво мислите по моите въпроси!

# 362
Някой знае ли дали наистина от 1 окт. платеното майчинство ще стани 3 год.И ако е вярно ще има ли заварено положение.

# 363
Ти ги дължиш в случая, държавата не те осигурява здравно.
Благодаря много! Само се чудих как до Февруари са ме осигурявали,а от Март са ми спряни осигуровките newsm78 Но както и да е! Благодаря още веднъж на всички! bowuu

# 364
Здравейте. На 10.09.2008г. започват да текат болничните ми по майчинство. Тъй като в момента поемам сама осигуровките си, бих искала да знам дали трябва да внасям нещо за тези десет дена от септември?

# 365
  • София-Младост
Здравейте. На 10.09.2008г. започват да текат болничните ми по майчинство. Тъй като в момента поемам сама осигуровките си, бих искала да знам дали трябва да внасям нещо за тези десет дена от септември?

Да трябва, осигуровки както до сега, изчислени за работните дни до 10.09. След това само здравна вноска.

# 366
Благодаря!

# 367
Може би въпросът ми не е за тук или е обсъждан, но нищо не можах да намеря с търсачката.
Знае ли някой дали е влязло в сила правото на бащата да ползва 15 дневен отпуск при раждане на дете?

# 368
доколкото знам няма такова нещо-поне още не.Засега мисле,че са два дни.Внякои служби като на мажа ми например са по 7дни-но това е вече въпрос на политика на фирмата или държавното предприятие.

# 369
  • Пловдив
Внесено е предложение за отпуск на бащата 15 дни при раждане.Трябва да го приеме НС.Дори да стане в близките месеци ще влезе в сила от 01,01,2009 г.

# 370
Здравейте, моят въпрос е следния:
След около месец дъщеря ми навършва 2г. Мисля да се върна на работа около 2 седмици преди това и веднага да си ползвам платения годишен отпуск. Днес ходих  в службата и ми казаха, че за да ми актуализират заплатата трябва да отработя  първо 10 дни.
Държавен служител съм и ...........

Малко имах проблеми с нет-а, затова се забавям.

Значи, за да се приложи чл.21 ал.2 от НСОРЗ, трябва да са изпълнени определени условия, а именно "по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя". Тогава не е необходимо да се отработват 10 дни. При теб изпълнено ли е някое от тях?

Доколкото знам, държавните служители имат атестации, когато им се актуализира заплатата. Което означва че сега ти си на старата си заплата.
Поне моите приятелки се връщаха на работа, за да им актуализират заплатите преди отпуските.

И в крайна сметка ако се наложи да отработвам 10 дни, те трябва ли да са в един календарен месец наведнъж, т.е. ако се върна 9 р.дни от август и 1 раб.ден от септември - пак няма да има актуализация, а излиза, че може да се актуализира чак заплатата за октомври

Да, в един месец трябва да са 10-те раб. дни. По-горе си го цитирала в чл.177 от КТ. Wink

# 371
разбрах, че майчинството се превежда вече от НОИ, а не от фирмата в която работя. Другото което начуих, е че НОИ работи само с Райфайзенбанк, т.е. трябва да имам дебитна карта за тази банка. Вярно ли е инфото ми?

Благодаря ви!

# 372
здравейте на всички Simple Smile
Бременна съм за първи път и всичко е непознато за мен Blush
Термина ми е 15,02,2009 г., 6-месечният период база за майчинството ми е 01,07,2008 - 31,12,2008 г.
И аз като много други се осигурявах на минимална работна заплата от фирмата, в която работя. Щом разбрах, че съм бременна се уговорих с шефа ми и направихме допълнително споразумение към договора ми за увеличение на заплатата, на която се осигурявам - естествено за моя сметка, т.е. половината от парите, които получавам остават във фирмата и те ги внасят в НОИ.
Въпросът, който ме вълнува - ако взема например 5 дни болнични в даден месец сумите по осигуровките се поемат от НОИ или се изплащат от работодателя?
Благодаря предварително  bouquet

# 373
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Да, към момента на излизане в отпуск за бременност и раждане трябва да сте на трудов договор, което значи че дължите всички осигуровки. През периода на отпуска се дължат само здравни осигуровки в размер на 3,6% върху 220 лв. за тази година

# 374
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
разбрах, че майчинството се превежда вече от НОИ, а не от фирмата в която работя. Другото което начуих, е че НОИ работи само с Райфайзенбанк, т.е. трябва да имам дебитна карта за тази банка. Вярно ли е инфото ми?

Благодаря ви!

Не е вярно

Общи условия

Активация на акаунт