Майчинството - счетоводно - 11

• 73 591
  • 1 054
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте, имам и аз въпрос.  Simple Smile
В болнични (45 дни преди раждането) съм от 4 - ти септември. Счетоводителката на фирмата е коректна, осигуровките са внесени. Кога мога да очаквам първата сума пари от НОИ ?  Thinking
Октомври най-рано. Тогава обикновенно се превеждат осигуровките за м.09 и  се подават декларации и в последствие и болничен.

Еххх...преди една година и аз от 04.09. излязох в първия болничен  Simple Smile Успех ти желая в последните метри преди големия финал.  Simple Smile

Simple Smile Мерси !   bouquet Само че аз съм на фиктивен договор, т.е. плащам си сама цялата сума на осигуровките и сега за август ми беше последната 6-та вноска. Значи ли това, че трябва и за септември да внасям ? И само за тия 3 дни ли ?  Rolling Eyes

# 736
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
В болнични (45 дни преди раждането) съм от 4 - ти септември. Счетоводителката на фирмата е коректна, осигуровките са внесени. Кога мога да очаквам първата сума пари от НОИ ?  Thinking
Октомври най-рано. Тогава обикновенно се превеждат осигуровките за м.09 и  се подават декларации и в последствие и болничен.

Еххх...преди една година и аз от 04.09. излязох в първия болничен  Simple Smile Успех ти желая в последните метри преди големия финал.  Simple Smile

Simple Smile Мерси !   bouquet Само че аз съм на фиктивен договор, т.е. плащам си сама цялата сума на осигуровките и сега за август ми беше последната 6-та вноска. Значи ли това, че трябва и за септември да внасям ? И само за тия 3 дни ли ?  Rolling Eyes

Точно така. Имам спомен, че бяха отговорили на една жена от НОИ, че ако си намали осигурителния доход в месеца в който излиза в болничен ще има проблем с обезщетението.

# 737
  • София-Младост

Да за тези три дни пълни осигуровки, а за останалите само здравно.

# 738
  • София-Младост
Здравейте,

Искам да Ви попитам следното, детето ми този месец става на 1 годинка и от август съм на работа, т. е. от 11 мес. възраст, но смятам да си продължа майчинството, доколкото разбрах нямат право да ми го откажат, но все пак ако може малко инфо точно какъв е редът?
Благодаря предварително...
Ако те разбрах искаш отново да излезеш в отпуск за отглеждане на малко дете? Подаваш си съответната молба до работодателя, нямат право да ти го откажат.

# 739
  • Sofia
Мерси за отговора Ала-Бала, да искам пак да излезна по майчинство, т.е да си ползвам 1 година още докато малката навърши 2 години.

# 740
  • София-Младост
Мерси за отговора Ала-Бала, да искам пак да излезна по майчинство, т.е да си ползвам 1 година още докато малката навърши 2 години.
Молба до работодателя и съответното приложение до НОИ, за да получаваш пълното обезщетение.

# 741
Много благодаря!
Изясни ми се концепцията!
Само едно последно въпросче, с риск да стана нахална, но искам да съм сигурна, че всичко съм разбрала правилно! Без значение дали отпуска е платен или не, получавам 50% от майчинството до 2 годишна възраст, нали? newsm03
И пак благодаря!  bouquet

# 742
  • София-Младост
Много благодаря!
Изясни ми се концепцията!
Само едно последно въпросче, с риск да стана нахална, но искам да съм сигурна, че всичко съм разбрала правилно! Без значение дали отпуска е платен или не, получавам 50% от майчинството до 2 годишна възраст, нали? newsm03
И пак благодаря!  bouquet
Да.

# 743
Момичета, може ли малко помощ?

Самоосигурявам се (свободна професия) и ме интересува как стои въпроса с този болничен преди майчинството? Тъй като на практика нямам работодател, лекарят като ми го издаде аз на кой трябва да го представя? През времето докато съм в болничен и после през двете години докато гледам детето имам ли право да поработвам от време на време? Или трябва да уведомя регистър Булстат, че временно прекъсвам дейността си като няма да имам право да работя newsm78

Много ви благодаря предварително   bouquet

# 744
Здравейте, имам един въпрос, ще съм благодарна ако някой може да помогне.
   Имам 2 месеца трудов стаж от миналата година и тази година бях на трудов договор от май до септември. Договора ми е прекратен в началото на този месец поради закриване на ДЗЗД-то. Имам ли право да получавам някакви обезщетения от НОИ, при условие че имам 6 месеца стаж и в момента не се водя на работа никъде. И ако имам какво трябва да направя по въпроса?
   Предварително благодаря

# 745
Zdravejte momicheta, imam edin vapros dano njakoj da znae otgovora... Kak se izchisljavat majchinskite ako ckovek raboti na trudov dogovor no paralelno vseki mesec ima dohodi po grajdanski takyv, po kojto syshto se plashtat vsichki vidove osigurovki. Blagodarja vi predvaritelno

# 746
  • София
Здравейте Hug
Моля Ви за помощ Praynig.Току що получих писмо ,че ми отказват да ми изплатят болнични,тъй като съм била ползвала 60 календарни дни през съответната година за гледане на болен член от семейството до 18год.
Направо съм изумена.Детето ми е с 50% ТЕЛК на 2г.8м.от началото на годината до сега сме претърпяли 4 операции на крачетата като след всяка операция сме стояли по 1 месец в гипс.
Та искам да попитам имат ли право?Нали ЛКК може да ми дава до 6 месеца болнични?Каква е тази държава?Това дете няма ли нужда от помощ ?
Моля кажете ми имам ли основание да обжалвам или не мога да направя нищо
Предварително Ви Благодаря  bouquet

# 747
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Попаднаха ми интересни статии, които сканирах и качих в този албум - http://dezygg.multiply.com/photos/album/45

# 748
  • Пловдив
Zdravejte momicheta, imam edin vapros dano njakoj da znae otgovora... Kak se izchisljavat majchinskite ako ckovek raboti na trudov dogovor no paralelno vseki mesec ima dohodi po grajdanski takyv, po kojto syshto se plashtat vsichki vidove osigurovki. Blagodarja vi predvaritelno

Обещетението през 315 те си го изчисляваш от дохода от трудовия договор.Доходите от гражданския договор не се включват.

След като свършат тези дни до 2 години на детето се взимат 220 лв /за 2008 г/ майчинство,които не зависят от размера на заплатата.

# 749
  • Пловдив
Здравейте, имам един въпрос, ще съм благодарна ако някой може да помогне.
   Имам 2 месеца трудов стаж от миналата година и тази година бях на трудов договор от май до септември. Договора ми е прекратен в началото на този месец поради закриване на ДЗЗД-то. Имам ли право да получавам някакви обезщетения от НОИ, при условие че имам 6 месеца стаж и в момента не се водя на работа никъде. И ако имам какво трябва да направя по въпроса?
   Предварително благодаря

Щом не се водиш никъде на работа,не може да получаваш никакви обещетения от НОИ и няма да получаваш майчинство до 2 години на детето.Имаш възможност за социално майчинство в продължение на 1 година.

За да избегнеш тази неприятна ситуация,може да почнеш да се водиш фиктивно на работа във фирма на приятел.По този начин  ще взимаш обещетение от НОИ през 315 те дни и след това до 2 години на детето майчинство в размер на 220 лв за 2008 г.

Общи условия

Активация на акаунт