Майчинството - счетоводно - 11

• 73 757
  • 1 054
  •   1
Отговори
# 90

На трудов договор за неопределено време съм! В 6.г.с.съм.Още от 1-ви следващия месец ще бъда назначена в друга ф-ма за да нямам прекъсвания.Ще потърся Инспекцията по труда,като проверяват моя случай,да проверят всичко. Mr. Green Само незнам утре ако не отида да подпиша заповеддта,какво следва?
gitsa Hug

Ако си й съобщила, че си бременна само устно нямаш никаква закрила. Не може да го докажеш.
Затова утре пусни едно  писмо до фирмата, в което уведомяваш, че си бременна в един коя си седмица и приложи документ от гинеколога си.
Поискай входящ номер. Ако имате деловодство го занеси там.
Така може да те уволни САМО с разрешение на инспекцията по труда - а то не се издава веднага.
Иначе може да те уволни и без да подпишеше заповедта - със свидетели, които ще се разпишат, че си я прочела.

Ако ситуацията във фирмата е неприятна излез в болничен. Но така може да ти се намалят базите за майчинството. Говори с някой счетоводител да те посъветва.

# 91
Привет на всички  Hug
Благодарности към помагащите   bouquet
Имам такъв въпрос: Самоосигуряващо лице съм, ЕТ, трябва ли след като ми изтекат 135 дни болничен и нямам назначени лица или прокурист, да спра дейността на фирмата?

# 92
  • Ееей тук!
Привет отново и благодарности за взетото отношение към моите питанки.   bouquet Сега след всичко, което съм прочела да си кажа какво разбрах, моля поправете ме ако греша  Hug 
Терминът ми е 09.03.2009г. от което следва 45дневния болничен преди раждане да се издаде на 23.01.2009г. а дотогава: Август, Септември, Октомври, Ноември трябва да съм плътно на работа или да си плащам за да ме водят на работа Flutter Декември пускам болничен и ще ми се вземат за база за изчисление на обезщететение Ноември - Юни, след което до 22.01.09г продължавам болничния и от 23.01.09 излизам в болничен 45 дни преди раждане...
От тук според мен следва, че за база за изчисление на 90%-ното брутно обезщететения ще се вземат за база месеците от Юни до Ноември поради факта,че през Декември и  Януари съм в болничен.
Ще се радвам на всеки коментар от ваша страна.  Hug

# 93
здравейте.искам да ви питам след като се излезе по майчинство трябва ли пк да се осигурявам и то на каква сума защото в момента се осигурявам на 1000 лв.благодаря предварително за помоща

# 94
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
здравейте.искам да ви питам след като се излезе по майчинство трябва ли пк да се осигурявам и то на каква сума защото в момента се осигурявам на 1000 лв.благодаря предварително за помоща

През периода на ползване на отпуск за враменна нетрудоспособност /болничен/ и отпуск за гледане на дете до 2 год. се внасят само здравни осигуровки 3,6% върху 240 лв.

# 95
Привет отново и благодарности за взетото отношение към моите питанки.   bouquet Сега след всичко, което съм прочела да си кажа какво разбрах, моля поправете ме ако греша  Hug 
Терминът ми е 09.03.2009г. от което следва 45дневния болничен преди раждане да се издаде на 23.01.2009г. а дотогава: Август, Септември, Октомври, Ноември трябва да съм плътно на работа или да си плащам за да ме водят на работа Flutter Декември пускам болничен и ще ми се вземат за база за изчисление на обезщететение Ноември - Юни, след което до 22.01.09г продължавам болничния и от 23.01.09 излизам в болничен 45 дни преди раждане...
От тук според мен следва, че за база за изчисление на 90%-ното брутно обезщететения ще се вземат за база месеците от Юни до Ноември поради факта,че през Декември и  Януари съм в болничен.
Ще се радвам на всеки коментар от ваша страна.  Hug

Според мен правилно разсъждавате

# 96
значи си изчислявам тази сума и си я внясам през следващире 2 год.

# 97
имам и още един въпрос ако някой знае.Кога се подава молбата за майчинство в нои - преди да ридя или селд това,благодаря на всички предварително

# 98
Дали приеха вече закона, който дава право на бащата да ползва отпуск 15 дни при раждане на дете??

Последна редакция: вт, 29 юли 2008, 12:24 от karisima

# 99
значи си изчислявам тази сума и си я внясам през следващире 2 год.

Това е само до края на тази година, за другата незнам какво ще решат. Най-малкото ще има промяна в сумата от която се изчислява, мака, че говорят и за увеличение на ЗО

# 100
имам и още един въпрос ако някой знае.Кога се подава молбата за майчинство в нои - преди да ридя или селд това,благодаря на всички предварително

Всичко подавате към работодателя

# 101
  • Ееей тук!
Благодаря ти сърдечно ДейзиГ и аз се надявам че съм в правилна посока и че това е
най-удачния начин да си осигуря добри доходи за периода на 315-те дни майчинство.  bouquet

# 102
Дали приха вече зкаона, който дава право на бощата да ползва отпуск 15 дни при раждане на дете??

Все още не. Май ще влезе в сила от 01.01.2009 г.

# 103
Реших да започна да се самоосигурявам. Отдох в агенцията по вписванията и си извадих БУЛСТАТ. И сега какво? Доколкото разбрах трябва 1-во да отида в НОИ и да си извадя осигурителна книжка, а после в НАП да си плащам осигуровките. Имам обаче няколко конкретни въпроса: 1. Как да разбера какъв размер ще са ми вноските (знам че максимумът за самоосигуряване е 2000 лв.). 2. Мога ли да започна да се осигурявам на една сума, която в последствие да увелича? Всичко, което можете да ми кажете ще ми е от полза и ще ми спести часове на лутане (с дете на 1 год. и 3 мес.). Много благодаря  bouquet
Извинявам се, че "избутвам" този въпрос, но и мен ме вълнуват същите въпроси.
Благодаря на отговорилите!

# 104
Реших да започна да се самоосигурявам. Отдох в агенцията по вписванията и си извадих БУЛСТАТ. И сега какво? Доколкото разбрах трябва 1-во да отида в НОИ и да си извадя осигурителна книжка, а после в НАП да си плащам осигуровките. Имам обаче няколко конкретни въпроса: 1. Как да разбера какъв размер ще са ми вноските (знам че максимумът за самоосигуряване е 2000 лв.). 2. Мога ли да започна да се осигурявам на една сума, която в последствие да увелича? Всичко, което можете да ми кажете ще ми е от полза и ще ми спести часове на лутане (с дете на 1 год. и 3 мес.). Много благодаря  bouquet
Извинявам се, че "избутвам" този въпрос, но и мен ме вълнуват същите въпроси.
Благодаря на отговорилите!

За размера на вноските зависи от това на какви проценти ще искате да се осигурявате - при високите проценти дохода ще ви влиза в базата за изчисляване на обезщетенията. Процентите можете да си ги извадите от странищата на НАП в раздел Плащане.
Осигурителната сума може да се променя само януари за съответната календарна година.

Общи условия

Активация на акаунт