Майчинството - счетоводно - 11

• 73 769
  • 1 054
  •   1
Отговори
# 105
момичета вече напално съм разочарована от това колко компетентни или не са хората ......под предтекст, че това им е работата....счетоводителкат,а при която исках да се запиша за 2ра работа ми каза че нямало смисъл -колкото пари съм щяла да внеса за осигуровки после въобще не ми изплащали 90 % ....как ги били смятали що ги били стрували нещата- щяла да съм  ощетена, а аз мисля да внасям осигуровки на 500 лв заплата ...незнам колко точно е това но едва ли е повече от 200 лв осигуровки... ще внасям в най-добрия случай 5 месеца ,но 1та ми работа си тече от доста време и имам 1г и 6 месеца  стаж който ще си продължава до края на бременността...какво точно се опитва да ми каже тя с това че няма смисъл да се осигурявам на 2ра работа....защоооо???? ...моля ви обяснете ми ..... ooooh!кажете ми нещо конкретно като цифра на осигуровките или като вариант в които може да не си получа тези  90 %   толкова ще съм благодарна на всички ,които имат време за мен   bouquet

# 106
  • Пловдив
Привет отново и благодарности за взетото отношение към моите питанки.   bouquet Сега след всичко, което съм прочела да си кажа какво разбрах, моля поправете ме ако греша  Hug 
Терминът ми е 09.03.2009г. от което следва 45дневния болничен преди раждане да се издаде на 23.01.2009г. а дотогава: Август, Септември, Октомври, Ноември трябва да съм плътно на работа или да си плащам за да ме водят на работа Flutter Декември пускам болничен и ще ми се вземат за база за изчисление на обезщететение Ноември - Юни, след което до 22.01.09г продължавам болничния и от 23.01.09 излизам в болничен 45 дни преди раждане...
От тук според мен следва, че за база за изчисление на 90%-ното брутно обезщететения ще се вземат за база месеците от Юни до Ноември поради факта,че през Декември и  Януари съм в болничен.
Ще се радвам на всеки коментар от ваша страна.  Hug

Според мен правилно разсъждавате
ДейзиГ извинявай че ще те поправя,но мисля че грешиш.Поне аз имах подобен случай и когато питах стана ясно че не е така.Моя случай беше че ми се наложи да ползвам болнични от 29.06-30.06 ,а от 01.07 да изляза в 45-дневен болничен.Въпреки че няма прекъсване(няма работен ден между болничните) ,обещетението за раждане е нов риск и се изчислява наново.При мен така беше базата ми си беше януари-юли,а не декември - май. Така че мисля че в случая на слънчоглед също базата и за 315-те дни ще е юли-декември,а за дните в които е в болнични през декември ще се вземе изплатеното и обещетение от базата юни - ноември......
Ако не съм права,моля да ме поправите,но поне през 2007 година беше така и от НОИ това ми обясниха.Аз доста се интересувах защото пък на мен ако ми беше взета декеври като база щеше доста да ми се вдигне ставката,защото тогава имах и 13-та заплата........
Успех и лека бременност   bouquet

# 107
  • Пловдив
момичета вече напално съм разочарована от това колко компетентни или не са хората ......под предтекст, че това им е работата....счетоводителкат,а при която исках да се запиша за 2ра работа ми каза че нямало смисъл -колкото пари съм щяла да внеса за осигуровки после въобще не ми изплащали 90 % ....как ги били смятали що ги били стрували нещата- щяла да съм  ощетена, а аз мисля да внасям осигуровки на 500 лв заплата ...незнам колко точно е това но едва ли е повече от 200 лв осигуровки... ще внасям в най-добрия случай 5 месеца ,но 1та ми работа си тече от доста време и имам 1г и 6 месеца  стаж който ще си продължава до края на бременността...какво точно се опитва да ми каже тя с това че няма смисъл да се осигурявам на 2ра работа....защоооо???? ...моля ви обяснете ми ..... ooooh!кажете ми нещо конкретно като цифра на осигуровките или като вариант в които може да не си получа тези  90 %   толкова ще съм благодарна на всички ,които имат време за мен   bouquet
Ето ти един цитат от трета страница,на 1-ва има също пример,то винаги има смисъл,въпроса е на колко ще решиш да се доосигуряваш,това си е твоя преценка   bouquet
Ала Бала най-сетне го разгадах точно 48% са общо КОЖОДЕРИ
Тоест,ако се самоосигуряваш на 1000 лева,то ще даваш 6*480(2880) за да взимаш 10 месеца * 704,7 лева(7047лева) и 13 месеца *220 лева (2860лева) и 200 лева еднократно обезщетение при раждане.Което прави:
 7047
        +
 2860
        +
   200
_____
10107
        -
  2880
_____
  7227

# 108
  bouquet благодаря ,дано намеря смелост да рискувам страх ме е после да не изникне нещо заради това че,тези неща не са ми до болка познати

# 109
Привет, дано вие да можете да ми отговорите - Имам платени отпуски от 3 години не вземани -учител съм по професия, а както знаете сега училищата са с делегирани бюджети.
Длъжен ли е работодателят да ми даде да ползвам всичката си отпуска?
И ако ми се откаже как мога да си я взема  като изключа напускането на работното място?

# 110
  • София
Привет отново и благодарности за взетото отношение към моите питанки.   bouquet Сега след всичко, което съм прочела да си кажа какво разбрах, моля поправете ме ако греша  Hug 
Терминът ми е 09.03.2009г. от което следва 45дневния болничен преди раждане да се издаде на 23.01.2009г. а дотогава: Август, Септември, Октомври, Ноември трябва да съм плътно на работа или да си плащам за да ме водят на работа Flutter Декември пускам болничен и ще ми се вземат за база за изчисление на обезщететение Ноември - Юни, след което до 22.01.09г продължавам болничния и от 23.01.09 излизам в болничен 45 дни преди раждане...
От тук според мен следва, че за база за изчисление на 90%-ното брутно обезщететения ще се вземат за база месеците от Юни до Ноември поради факта,че през Декември и  Януари съм в болничен.
Ще се радвам на всеки коментар от ваша страна.  Hug

Според мен правилно разсъждавате
ДейзиГ извинявай че ще те поправя,но мисля че грешиш.Поне аз имах подобен случай и когато питах стана ясно че не е така.Моя случай беше че ми се наложи да ползвам болнични от 29.06-30.06 ,а от 01.07 да изляза в 45-дневен болничен.Въпреки че няма прекъсване(няма работен ден между болничните) ,обещетението за раждане е нов риск и се изчислява наново.При мен така беше базата ми си беше януари-юли,а не декември - май. Така че мисля че в случая на слънчоглед също базата и за 315-те дни ще е юли-декември,а за дните в които е в болнични през декември ще се вземе изплатеното и обещетение от базата юни - ноември......
Ако не съм права,моля да ме поправите,но поне през 2007 година беше така и от НОИ това ми обясниха.Аз доста се интересувах защото пък на мен ако ми беше взета декеври като база щеше доста да ми се вдигне ставката,защото тогава имах и 13-та заплата........
Успех и лека бременност   bouquet
sis7 права си. Паричното обезщетение за бременност и раждане представлява нов осигурителен риск различен от риска "общо заболяване" и за изплащането му болничният лист се въвежда отново за преизчисление като се образува нова база, която остава постоянна от първия до 315-я ден.

# 111
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Да представлява нов риск , но за периода на м. декември ще се вземе базата която е използвана за изчисляването на неговото обезщетение, но вече с 90%

# 112
  • София-Младост
Ала Бала най-сетне го разгадах точно 48% са общо КОЖОДЕРИ
Тоест,ако се самоосигуряваш на 1000 лева,то ще даваш 6*480(2880) за да взимаш 10 месеца * 704,7 лева(7047лева) и 13 месеца *220 лева (2860лева) и 200 лева еднократно обезщетение при раждане.Което прави:
 7047
        +
 2860
        +
   200
_____
10107
        -
  2880
_____
  7227

Или съм прекалено заспала в момента...но от къде ти дойдоха тези 48%?
Това което аз знам към момента е ДОО-21,5%, ДЗПО-5%, ГВРС-0,5%, здравно-6%, плюс ТЗПБ, който варира от 0,4 до 1,1% според дейността на фирмата. Има и данък доход, който е 10%, но се смята след като се приспаднат осигуровките.  Така че на 1000 лв. общо осигуровките според мен са 417лв, без ТЗПБ, но при най-висок коеф. от 1,1 прибави още 11лв., или 428 лв.
Нетото на 1000лв месечно е 783лв.

# 113
Момичета,да питам и аз нещо.
Прочетох всичко каквото сте писали но не намерих отговор на въпроса си така,че ще го задам  Laughing
Дъщеря ми е на 6 месеца.С таткото почнахме да и правим братче.Ако живот и здраве бебчето стане бързо и се роди преди да ми изтекат двете години за гледане на дете как ще ми се плаща.Имам предвид тези 135 дни като болнични ще ми ги плащат ли или щом си съвпадат с двете години ще ми дават само майчинството от 220 лв.С една дума прекъсва ли се майчинството и да се започва все едно отначало за ново бебче или ще си вземам 220лв. до изтичане на двете години.И после след тези две години как продължава плащането при условие че децата са две.

# 114
  • София-Младост
Момичета,да питам и аз нещо.
Прочетох всичко каквото сте писали но не намерих отговор на въпроса си така,че ще го задам  Laughing
Дъщеря ми е на 6 месеца.С таткото почнахме да и правим братче.Ако живот и здраве бебчето стане бързо и се роди преди да ми изтекат двете години за гледане на дете как ще ми се плаща.Имам предвид тези 135 дни като болнични ще ми ги плащат ли или щом си съвпадат с двете години ще ми дават само майчинството от 220 лв.С една дума прекъсва ли се майчинството и да се започва все едно отначало за ново бебче или ще си вземам 220лв. до изтичане на двете години.И после след тези две години как продължава плащането при условие че децата са две.
Ще си получаваш обезщетението за болничен (за второто детенце) плюс половината майчинство за първото.

# 115
И после пак продължава с 90% от заплатата нали?

# 116

На трудов договор за неопределено време съм! В 6.г.с.съм.Още от 1-ви следващия месец ще бъда назначена в друга ф-ма за да нямам прекъсвания.Ще потърся Инспекцията по труда,като проверяват моя случай,да проверят всичко. Mr. Green Само незнам утре ако не отида да подпиша заповеддта,какво следва?
gitsa Hug

Ако си й съобщила, че си бременна само устно нямаш никаква закрила. Не може да го докажеш.
Затова утре пусни едно  писмо до фирмата, в което уведомяваш, че си бременна в един коя си седмица и приложи документ от гинеколога си.
Поискай входящ номер. Ако имате деловодство го занеси там.
Така може да те уволни САМО с разрешение на инспекцията по труда - а то не се издава веднага.
Иначе може да те уволни и без да подпишеше заповедта - със свидетели, които ще се разпишат, че си я прочела.

Ако ситуацията във фирмата е неприятна излез в болничен. Но така може да ти се намалят базите за майчинството. Говори с някой счетоводител да те посъветва.

Точно така направих- взех си болничен,който занесох и така удостоверявам че съм бременна. Mr. Green Инспекцията по труда освен да ме върне на работа/което аз не искам при така създалите се обстоятелства/  и да я глоби май друго не може да направи... Имам друго в пред вид,благодаря много за отговора.  Peace Чак сега ми пуснаха нета..

# 117
Здравейте, незнам дали тук е мястото, но ви моля за помощ.Объркана съм с тези 90% плащане за майчинството. Ако имам 300 лв. брутна заплата, а в същото време осигурителният ми доход е 600 лв. как ще се изчисли майчинството ми?

# 118
Значение има осигурителният доход.
Странно, какви са тези допълнителни възнаграждения, които ти дават?

# 119
  • Пловдив
Здравейте, незнам дали тук е мястото, но ви моля за помощ.Объркана съм с тези 90% плащане за майчинството. Ако имам 300 лв. брутна заплата, а в същото време осигурителният ми доход е 600 лв. как ще се изчисли майчинството ми?

Искаш да кажеш,че реално взимаш 300,но те осигуряват на 600 лв,нали така?
Трябва да имаш 6 пълни и цели месеца осигуровки на 600 лв преди болничния 45 дни преди термин.Тогава ще получаваш приблизително 460 лв обещетение за 315 те дни болничен.

Общи условия

Активация на акаунт