Майчинството - счетоводно - 11

• 73 801
  • 1 054
  •   1
Отговори
# 135
Разбрах, че има нова услуга от НОИ- уведомяват те чрез SMS за преведени майчински. Само че трябва да се регистрираш в сайта на НОИ. ако някой знае как става, моля помагайте! Shocked

Незнам дали от сайта на НОИ но трябва да отидеш в банката в която ти е сметката и да им кажеш че искаш да получаваш съобщение при преведени пари-аз така направих.И всеки месец получавам смс.

# 136
Здравейте, т.к. живо ме интересува следната тема : Забременяване по време на майчинство - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=316624.0 , а смятам, че май не е пусната на точното място, искрено се надявам тук да се намери някой, който може да внесе малко яснота в ситуацията.
Благодаря предварително!!!

# 137
Привет, дано вие да можете да ми отговорите - Имам платени отпуски от 3 години не вземани -учител съм по професия, а както знаете сега училищата са с делегирани бюджети.
Длъжен ли е работодателят да ми даде да ползвам всичката си отпуска?
И ако ми се откаже как мога да си я взема  като изключа напускането на работното място?

Чл. 173. (1) Платеният годишен отпуск се ползува от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя.

чл.176 от КТ
(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

# 138
Стики благодаря много за отговора. Дано не си намерят някоя вратичка

# 139
Здравейте, т.к. живо ме интересува следната тема : Забременяване по време на майчинство - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=316624.0 , а смятам, че май не е пусната на точното място, искрено се надявам тук да се намери някой, който може да внесе малко яснота в ситуацията.

Сега си на правилното място, определено!

При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Важното е в момента, когато ти започне новият отпуск за бременност и раждане, да си в отпуск за гледане на дете!
Иначе базата ще ти е 6 месеца назад от началото му.

Ако обаче искаш да ти е по-висока базата, е по-добре да се върнеш на работа, с по-високо възнаграждение, естествено. И то, желателно поне за 6 месеца.

# 140

Сега си на правилното място, определено!

При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Важното е в момента, когато ти започне новият отпуск за бременност и раждане, да си в отпуск за гледане на дете!
Иначе базата ще ти е 6 месеца назад от началото му.

Ако обаче искаш да ти е по-висока базата, е по-добре да се върнеш на работа, с по-високо възнаграждение, естествено. И то, желателно поне за 6 месеца.

Благодаря на Стики за бързия отговор  Hug !
Определено ми хареса, че  при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
Но сега на въпроса за болничните по време на евентуалната  Praynig втора бременност - аз не искам да ми е по-висока базата, удовлетворява ме да е същата като за първото дете. Не е ли възможно изобщо да не се "връщам" на работа, а само формално да ме назначат, като си ползвам платения отпуск за минали години (в случая 3 месеца) - това не означава ли, че за тези три месеца ме осигуряват на  "многото" пари, и ако изляза след тези три месеца в болнични( не за бременности раждане, а за общо заболяване -  до 45 дни преди раждането) - каква сума ще ми плащат за болнични.
Съжалявам, ако е било обяснено преди и само разводнявам темата, но се надявам, че ще е полезно на повече мами ( за да има повече деца и усмивки) newsm30 !!!

# 141
Добро утро, отзивчиви и компетентни дами!  Hug

Имам следните въпроси за подаването на декларацията за детски:

1. Мъжът ми работи в строителството и през половината година работи без договор.
За времето през, което не е работил/ няма договор, трябва ли да представя нещо, някаква декларация или Трудова книжка?

2. Дадоха му бележка, която е за ЗОДФЛ, не е по месеци, а обща сума- тя става ли за пред Социалнит
е?

Благодаря предварително!
  bouquet

# 142
  • София-Младост
Добро утро, отзивчиви и компетентни дами!  Hug

Имам следните въпроси за подаването на декларацията за детски:

1. Мъжът ми работи в строителството и през половината година работи без договор.
За времето през, което не е работил/ няма договор, трябва ли да представя нещо, някаква декларация или Трудова книжка?

2. Дадоха му бележка, която е за ЗОДФЛ, не е по месеци, а обща сума- тя става ли за пред Социалнит
е?

Благодаря предварително!
  bouquet

Да, аз времето през което не  еработил една декларация свободен текст, че за периода от-до не еполучавал доходи.
Бележката трябва да е удостоверение с изх.номер и дата, и сумите трябва да са по месеците , за които се отнася дохода.

# 143
Ала-Бала  newsm51
 Добре е, че може и с декларация, тъй катоТрудова книжката му е попълнена едва при последния работодател... ooooh!

При този случай, той неосигурен ли се води? newsm78 ние плащаме здравните осигуровки само.

И последен въпрос;
Мога ли август да подам документите за юли...? Blush

# 144
  • София-Младост
Ала-Бала  newsm51
 Добре е, че може и с декларация, тъй катоТрудова книжката му е попълнена едва при последния работодател... ooooh!

При този случай, той неосигурен ли се води? newsm78 ние плащаме здравните осигуровки само.

И последен въпрос;
Мога ли август да подам документите за юли...? Blush

Трудова книжка няма да ви трябва. Гледа се дохода ви за 12 месеца назад. Т.е. ако подадеш декларацията за детските в м.08 се взима дохода за периода 08.2007-07.2008. Ако през това време съпругът ти е работил при няколко работодатели, ще трябва от всички да вземе такова удостоверение. За месеците, през които няма доход-декларация свободен текст. За този период се води социално неосигурен.

# 145
Здравейте мамчета,
може и да е дискутиран този въпрос, но чета все различни мнения. Така че ако някой е запознат с последните изменения да помага Praynig
Работя на постоянен трудов договор и при друг работодател на граждански, Какъв точно трябва да е гражданския договор че да ми се смятат осигуровките после към болничния за майчинство?

# 146
Чувам най-различни мнения относно това колко пари ще получавам като изляза в болничен за раждане(45 дневния преди термин и следващите месеци)Бях в болничен повреме на цялата бременност и получавах 80% от възнагражденито си.На 21.08 влизам в 45 дневния период преди термина.Въпросът ми е как ще ми се изчислява сумата 90 % от тези 80 % които съм получавала до момента или 90 % върху цялото ми възнаграждение, върху което ме осигуряват.
Благодаря за отговора предварително!

# 147
Виж първото мнение на темата.

# 148
Здравейте мамчета,
може и да е дискутиран този въпрос, но чета все различни мнения. Така че ако някой е запознат с последните изменения да помага Praynig
Работя на постоянен трудов договор и при друг работодател на граждански, Какъв точно трябва да е гражданския договор че да ми се смятат осигуровките после към болничния за майчинство?

Не може граждански, а трудов - по чл.111 от КТ.

# 149
Имам и аз един въпрос във връзка с майчинството и по-точно с изплащането  през 315-те дни. Детето ми е родено на 16.09.2007 г. и би трябвало девет месеца да се навършат на 16.06.2008 г., а от НОИ ми казват, че 315 дни са навършени на 06.06.2008 г. Дали е правилно? Детето е преносено 5 дни. Как са го изчислили и с какво е свързано това изчисление? По мои изчисления ми се губат някъде около 10 дни или най-малкото- 5 дни.Благодаря предварително !

Общи условия

Активация на акаунт