Майчинството - счетоводно - 11

• 73 614
  • 1 054
  •   1
Отговори
# 630
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Привет!
Майчинството ми се изплаща от работодателя, защото съм излязла в болничен 2006 година. Обаче все чакам превод за юни месец. Отговорът от тях е че не знаят защо се бави плащането и кога ще се осъществи!!!!!!!!
Въпросът ми е следния: Към кого да се обърна, с жалба или молба или да получа консултация какви са ми правата и как да си получа майчинството. Има ли някаква възможност НОИ да ми го изплаща директно, а не чрез работодателя?
Предварително ви благодаря!

Няма как да ви се изплаща директно в момента. Можете да се обадите на телефоните за справка в НОИ и да проверите какъв е проблема. От счетоводството на фирмата трява да се обърнат към обслужващата анка ако са подали искане за незабавно инкасо и да поискат да им кажат основанието за отказ или да звъннат на тел. за справки и да им кажат какъв е проблема

Аз имам същия проблем, но при мен ги бавят с месеци, защото плащат осигуровките на 4-5 месеца веднъж, и съответно получавам парите си  с такова закъснение. #Cussing out Много е кофти, и е доста жалко, че не може да се промени.  Confused

В тази връзка се чудех, защо общите осигуровки на служителите във фирмата, трябва да касаят изплащането на майчинството ми?   newsm78

Защото ако преведат пари за обезщетения после може фирмата въобще да не внесе останалите осигуровки

# 631
T.e. очаква се аз да упражнявам натиск, за да се плащат осигуровките навреме ли???  Crazy

А, какво става ако фирмата се закрие?  Thinking

# 632
T.e. очаква се аз да упражнявам натиск, за да се плащат осигуровките навреме ли???  Crazy

А, какво става ако фирмата се закрие?  Thinking

Не се очаква такова нещо. Просто НОИ се опитва да предотврати източването на суми.
Ако се закрие би трябвало да си подадете документи с друго приложение и пак ще си получавате обезщетенията

# 633
ДейзиГ, благодаря за отговорите!   bouquet  bouquet  bouquet

# 634
Здравейте.  bouquetвъпросът ми е следния:Вярно ли е че майчинството (платеното) ще става до навършване на 3 години на детето и че до 1г. ще се плаща 90% от заплатата.

Докато не излезе в Държавен вестник - не е вярно!

# 635
Здравейте мами....Сигурно ви е омръзнало да ви задават все един и същи въпрос, но съм малко притеснена и реших да се консултирам и с вас. Бременна съм в средата на третия месец с близнаци, но ми се наложи да изляза в болнични още през втория и да го продължавам до края. Базата на която съм осигурявана е много малка и по наши сметки ще получавам минималната работна заплата през времето от 9-те месеца болнични след разждане. През януари, февруари и март съм осигурена на 220лв, мисля че април е празен, акто на 29.04.08 започнах нова работа с осигурителен доход 295лв. Първият ми болничен е от 06.08.2008 до 14.09.2008. Молбата ми е да ми кажете дали имам шанс да си повиша доходите, като през цялото време ще съм в болнични??? По мои изчисляния, това което ще трябва да доплащам ако се водя фиктивно на работа, т.е. всички осигуровки + тези които са разлика до сумата , която примерно искам по скоро ще ме ущетят отколкото да ми помогнат, тъй като в този период няма да имам никакви доходи. Ох, незнам вече какво да правя особено като сега ще приемат и удължаването на този период от 9 на 12 месеца. Благодря ви предварително! А между другото терминът ми е на 25.03.2009, но при всечки положения ще е доста по-рано от тази дата, което намалява още повече предходния период!

# 636
Здравейте мами....Сигурно ви е омръзнало да ви задават все един и същи въпрос, но съм малко притеснена и реших да се консултирам и с вас. Бременна съм в средата на третия месец с близнаци, но ми се наложи да изляза в болнични още през втория и да го продължавам до края. Базата на която съм осигурявана е много малка и по наши сметки ще получавам минималната работна заплата през времето от 9-те месеца болнични след разждане. През януари, февруари и март съм осигурена на 220лв, мисля че април е празен, акто на 29.04.08 започнах нова работа с осигурителен доход 295лв. Първият ми болничен е от 06.08.2008 до 14.09.2008. Молбата ми е да ми кажете дали имам шанс да си повиша доходите, като през цялото време ще съм в болнични??? По мои изчисляния, това което ще трябва да доплащам ако се водя фиктивно на работа, т.е. всички осигуровки + тези които са разлика до сумата , която примерно искам по скоро ще ме ущетят отколкото да ми помогнат, тъй като в този период няма да имам никакви доходи. Ох, незнам вече какво да правя особено като сега ще приемат и удължаването на този период от 9 на 12 месеца. Благодря ви предварително! А между другото терминът ми е на 25.03.2009, но при всечки положения ще е доста по-рано от тази дата, което намалява още повече предходния период!

Докато сте в болнични няма как да си повишите осигурителния доход

# 637
Да това го знам, но ако ги прекъсна за един месец съществува ли възможност от някакво решение?

# 638
Да това го знам, но ако ги прекъсна за един месец съществува ли възможност от някакво решение?

За един месец няма с кой знае колко да си увеличите обезщетението

# 639
Здравейте,
Имам един въпрос. На 26 Октомври дъщеря ми навършва 2 години. Искам да ползвам и неплатеният отпуск по майчинство до третата година. Колко време преди 26 Октомври трябва да подам молбата за неплатения отпуск и за какъв период за време? (чувала съм, че не може директно да взема 1 година, а на два пъти по 6 месеца)

# 640
  • У дома... някъде
Аз искам също да попитам тук в темата неща,които никак не са ми ясни.Значи скоро дъщеря ми тръгва на ясла и ще трябва да ми спрат майчинството.
1.Въпроса ми е имам ли право на отпуската(платената) без да се връщам на работа за няколко дена(това е с тенденция напускане) или въпреки това ще трябва да отработя примерно 2-3 дена за да ме пуснат в платен отпуск?
2.Този отпуск може ли да ми се изплати от работодателя,без да съм го ползвала?Питам защото мисля в най-скоро време да потърся друга работа и ако съвпадне с освобождаването ми.
3.Евентуално за да имам право на борса трябва ли веднага от едната работа да се прехвърля на друга,или това не е проблем примерно ако имам няколко дена прекъсване?
Ще съм благодарна,ако ми отговорите и извинете за многото въпроси!  bouquet

# 641
Здравейте,
Имам един въпрос. На 26 Октомври дъщеря ми навършва 2 години. Искам да ползвам и неплатеният отпуск по майчинство до третата година. Колко време преди 26 Октомври трябва да подам молбата за неплатения отпуск и за какъв период за време? (чувала съм, че не може директно да взема 1 година, а на два пъти по 6 месеца)

Такъв отпуск вече не съществува, има
Неплатен отпуск (по чл.167а по КТ) за гледане на дете до 8-годишна възраст.
Този отпуск е в размер на 6 месеца (освен в случаитв на ал.4). Може да се ползва наведнъж или на части, като работодателят трябва да е уведомен за него 10 работни дни предварително.
Признава се за трудов и осигурителен стаж. Съответно за него се полага и платен годишен отпуск.

# 642
Аз искам също да попитам тук в темата неща,които никак не са ми ясни.Значи скоро дъщеря ми тръгва на ясла и ще трябва да ми спрат майчинството.
Ще съм благодарна,ако ми отговорите и извинете за многото въпроси!  bouquet

Ще ти спрат едно обезщетение, но ще получаваш друго - 50% или 110лв. месечно.
Може да си пуснеш платен отпуск ако работодателят ти позволи.
Щом искаш да напускаш, по-добре си намери работа и поработи известно време на допълнителен договор, без да напускаш сегашната си работа. Когато си сигурна в новата позиция, тогава напускай.

малко оф: Започнаха ли вече да назначават и майки с малки деца? Допреди време беше голям проблем.  Thinking

# 643
  • Някъде в Европа...
Да попитам за плашането на платения отпуск....

Работя в армията. Когато излязох в майчинство, заплатат ми беше една, а сега, когато предстой да се върна на работа (не смятам да го правя),т.е. да си взема платения отпуск, е  с 1/3 по-висока. Въпросът ми е: как ще ми се плаща отпуската  - на заплатата преди майчинството или на актуалната? ( имам приятелка, която също е на държавана работа, но не в армията, на която са й казали да се върне 10 дни на работа, за да и се актуализира заплатата иначе щял да и се плаща отпуска на тази отпреди майчинството, та затова питам....Въобще не се бях замисляла по този въпрос...)

# 644
Здравейте, момичета, имам един малко странен въпрос. Имам позната с малко дете, която се върна на старата си работа след изтичане на майчинството. В началото всичко си беше наред. Тя се притесняваше да не я съкратят, защото тук е много трудно да си намериш работа, още повече когато си с малко дете.  Sad И първите месеци всичко беше ок, но след 2-3 месеца, заплатата й започна да пада, не се плащаха редовно заплати и тя забелязала, че само на нея и още една жена с дете са го правели този номер. Този месец напусна, защото заплатата й беше стигнала мин, при въпрос към работодателя защо не е ли доволен той й казал, че нямало работа за всички, следователно се плащало по - малко.  #Crazy Преди да напусне говорила с познати, който да я назначат фиктивно за 2 месеца на постоянен договор, и после да я съкратят, за да може да бъде на борсата максимално време, а докато й тече борсата да си намери нова работа. Счетоводителя на тези познати й казал, че трябва тя да си плати "заплатите" /което е логично/, но също така, че като я "съкратят" се дължи обезщетение на работника в размер на една заплата, която също тя трябва да плати. Въпросите ми са, имат ли право да назначават човек на постоянен договор без да е минал изпитателен срок, съществуват ли все още 2-та члена в КТ, по единия мисля се дължеше обезщетение, по другия - не и изобщо тя ще има ли право на борса при тази врътка, която й предлагат? На мен лично ми звучи много съмнително, че социалните ще се хванат и няма да се усетят, че е фиктивен договора, на който се е водила. А и още бях чула, че размера на обезщетението, което се получава от борсата се изчислява, като се връщат 6 месеца назад, а тя като е била например само 3 месеца, а преди е била на старата работа, която сама е напуснала? Извинявам се, ако звучи много объркано, дано сте ме разбрали, но ситуацията наистина е доста объркана и неприятна.  Sad Благодаря ви предварително за отговорите.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт