Синдром на Даун

• 164 020
  • 1 074
  •   1
Отговори
# 75
Грета и твоят лимит също е изпълнен Wink-поизтрий част от съобщенията.Ние сме добре горе-долу, гукаме с пълна пара и растем .

# 76
Irikar, kutiata ti e prepalnena i ne moga da ti otgovoria.

# 77
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА на всички! Нека си пожелаем дечицата да са ни живи и здрави и да ни радват, а на нас повече кураж и надежда! Дежо и Мария къде сте? Излязахте ли от болницата? Калимали как сте, как е Рали? Светулка ще ми бъде приятно да разкажеш малко повече за вас. Лесно ли проходихте, проговорихте? Каква дет. градина посещавате?

# 78
Честита Нова година на всички!

Желая на всички здраве и много радостни детски усмивки!

С Дежо наистина бяхме заедно в болницата, даже и в една стая. Хриси толкова хареса малкото Ангелче, че едва успявах да я издърпам обратно Simple Smile Какво ли ни чака, като се роди сестричката й?

През последните няколко дни Хриси се опитва да повтаря разни думички след нас: "зайче", "гледай", "Иси" (името й). Днес сутринта вдигна слушалката на новия си телефон (забавна музикална играчка, подарък за Нова година) и важно-важно каза: "баба". Изглежда очакваше да я свържат с баба й да си говорят Simple Smile

# 79
Аз пак да похваля щерката Simple Smile От една седмица насам имаме нова книжка с различни предмети от дома (играчки, храни, дрехи, прибори за хранене и т.н.) и вече като я питам кое къде е, тя хваща пръста ми и посочва с него предмета. Тя и друг път е гледала детски книжки, но понеже този път сниманите предмети в книжката са на бял фон, добре открояващи се, може би сега се впечатлява повече.  Laughing

Дежо, Грета, Кали, как са дечицата ви?

# 80
Браво на Хриси.Тази книжка е много хубава и поучителна, ние я имаме , но е с животните(ако не се лъжа са от една поредица....книжката е с твърди корици).Та като научи предметите я вземи и с животните да ги учи.Вики може с часове да я разглежда и да сочи кое какво е и какво прави....

# 81
Да, и аз така разбрах - че има от същата поредица и друга книжка - за животните. Тази е за възраст от 12 до 18 месеца, май вече ни е време да потърсим и следващите - за след 18 месеца. Тя баба й я намерила отнякъде, ще й кажем сега да потърси и другите.

Грета, какво ново при вас? Онази руска книжка харесва ли ти? Има ли как да се приложи на практика? С интерес очаквам да чуя вашите новини!

Иначе ние в началото на февруари пак ще ходим до Пловдив - за да почнем следващия курс аминокиселини.

# 82
Привет на всички от Кали и Рали   bouquet!
Честита Нова Година! Желаем ви здраве и късмет и много усмивки! Ние с Рали напредваме - учим се да ходим, по-точно тя беснее с паяка и се държи права за кошарката. Опитва се говори - казва "де-де, та-та, пем-пем" и др. Проявява характер и се сърди, ако някой не й обръща внимание. Обожава да се гушка и прави опити да "милва" лицето пред себе си, което повече прилича на бъркане в устата и носа и здраво скубане!  Joy
Колкото и да ми е трудно се опитвам да гледам на нещата с чувство за хумор и макар честичко да си поплаквам насаме със себе си, после си избърсвам сълзите и гледам напред!
Много бих искала да ви подаря кураж за новата година и повече усмивки!
Ние с Рали ви желаем да сте здрави - целунете прекрасните си слънчица от нас!

# 83
Здравейте Кали и Рали, и останалите майчета с дечица!

Кали, радвам се, че щерка ти така бързо напредва с говоренето, това е добър знак. Колкото повече експериментира, толкова по-бърз напредък ще има. Рали е още малка, но може да пуснеш едно съобщение в темата за логопедите, те могат да дадат някой добър съвет, поне аз получих такъв от тях преди време.

Хриси също обожава да милва по косата, когото докопа (най-често мен), като издава един такъв сладък звук "оо-оо-ооо". Явно имитира това, което съм й показвала. Тя преди няколко месеца се отнасяше доста грубо към куклите, а като се има предвид, че скоро ще имаме бебе, исках да й покажа как да милва куклата, т.е. бебето, както тя нарича всичките си кукли. Няма друго нещо, което да ми доставя по-голяма радост от тези споделени моменти на нежност Simple Smile

Хриси напоследък проявява голям интерес към мишката и клавиатурата на компютъра, нали е забелязала, че аз като ги пипам и стават едни такива интересни неща на екрана. Голяма смешка беше преди няколко седмици - беше ми хванала мишката, движеше я и гледаше как се движи курсора на екрана Simple Smile А вчера установих, че е успяла да ми изтрие една икона от десктопа, натискайки края на клавиатурата, т.е. Del и Enter.

Новата дума за седмицата е "грозде", което в устата й звучи като дзезде Simple Smile Миналата седмица успя да ми покаже 15 предмета от споменатата книжка, като сбърка само 4-5, които явно са й били по-непознати. Сутрин, като стане от сън, се упражнява - разглежда книжката, сочи картинките и си мърмори нещо Wink Голяма скица е  Laughing

Целувки на дечицата и да сте здрави!

# 84
  • В центъра на Вселената...
Здравеите мили мами и де4ица.Извиняваите ,4е се намесвам в вашата теми4ка, но имам няколко въпроса и ще съм ви благодарна, ако ми отговорите.На 29 .12 се роди моят прекрасен син, 3600 гр, 52 см.Една педиатърка забеляза 4е има непрекъсната права линия на дланите му и ми каза 4е това е един от синмптомите за болестта на Даун или така наре4ената "маимунска бразда" ако не греша.Няма никакви други симптоми, само това.Каза ми 4е бебко е напълно здрав, но аз не преставам да се притеснявам.Искам да ви попитам веднага след раждането ли откриват болестта или с те4ение на времето като поотрасне?Наистина съм много притеснена и ви благодаря предварително.
Желая ви вси4ко наи хубаво !!!

# 85
Честно казано това за първи път го чувам. това което съм виждала и знам е, че Синдрома на Даун личи и по специфичното изражение на лицето. Не знам дали съм права - дано се включат и други мами, но ако нещо те притеснява идете на невролог - няма смисъл да се тревожиш излишно.

# 86
Да-това е един от симптомите наистина ...., но има случай на хора които я имат същата черта  и не са със синсром на Даун.Това единствено може да се докаже чрез  кръвно изследване  за този синдром- прави се в Майчин дом в София.За др. градове не знам къде.....Има и други отличителни черти които може да ги има детенце- ниско сложени или малки уши, и коси очни цепки или т.н. монглоидни очи.Най сигурно обаче е чрез изследване.Можете да го заведете и на генетик също да го види.ако има и др. въпроси-питай.Не е задължително да се открие веднага, може да се забележи чак и когато детето започне да изостава от връстниците си.

# 87
Здравейте!
По въпроса за "маймунската бразда"... Както вече другите майки писаха наистина това е един от белезите на Синдрома на Даун, но в никакъв случай не е единствения. За да сте сигурни направете генетичен тест - взема се кръв от детенце. Дъщеря ми беше на 15 дни, когато й направиха първия тест - взеха и кръв от ръчичката. Казвам първи тест, не защото се налагаше втори, а просто защото й замърсиха първата проба. Нашия тест го правиха в Университетска болница - Варна. Разултатите излизат след около 20 дни. При консултация с една педиатърка се разбра, че дъщеря ми няма "маймунска бразда", но се оказа, че аз имам такава, което в никакъв случай не значи, че аз съм със синдрома. Дори лекарката сподели, че съпругът й има такава бразда.
Моят съвет е да не се самоизтезавате със съмнения, а просто да пуснете един тест на детенце и да се успокоите.
Стискаме палци да нямате проблеми!
Бъдете живи и здрави!

# 88
Здравейте Мария и Хриси!
Много се радваме, че кака Хриси напредва с думичките и компютъра! И ние се стараем много Simple Smile! Рали си умира да докопа клавиатурата и блъска с две ръчички по нея - харесва й как тракат клавишите! Пускам й "Лудия жабок" и тя подскача с паяка и крещи от удоволствие! Вече се опитва да се изправя в кошарката, но още й е много трудно и се ядосва, че не може - налага се да й помагам, но когато я изправя личицето й грейва от щастие! Много е сладка, защото се опитва да се задържи като захапва кошарката. На това му викам аз да се държиш със зъби и нокти:) Макар че още си нямаме зъбче! Усети явно, че татко й замина отново и постоянно ходи с паяка до вратата, блъска по нея и крещи "та-та". Усещам, че се страхува да не изчезна и аз, защото само да се запътя към вратата и започва да плаче - не ме пуска никъде и ме преследва с паяка на всяка крачка! От ден на ден захитрява и вече не се лъже с играчки, а иска да пипа навсякъде. Обожава да се докопа да телефона ми и се удря с него по главичката - мъчи се да го сложи до ушенцето си - също като мама Simple Smile Може скоро да се научим и да се обаждаме на тати по телефончето!
Пиши какво прави Хриси и с какво й харесва да се занимава!
Целувки от нас!

# 89
Здравейте мили мами, случайно попаднах тук търсейки някаква информация за деца със синдрома на Уилямс, за съжаление все още нищо не открих освен сайтове на немски, искам да разбера как се развиват децата натам. По повод на това кога се открива синдром -  дъщеря ми се роди с цепка на небцето, първата стъпка която направихме е да отидем в клиниката по генетика София на "Димитър Несторов", направиха й изследвания, стояхме 10 дни и накрая ни заявиха, че на детето му няма нищо освен цепката на небцето което ще се корегира на 1 година, спокойни и щастливи се завърнахме в къщи. Едва във  2-ри клас стана ясно, че имаме някакъв проблем, ние мислихме че това се дъжи на травмата от операцията и затова е разсеяна в часовете... но уви не..... Отново отидохме в клиниката по генетика, професора щом я видя каза, че тя има синдрома но Уилямс и как не сме забелязали досега че тя е по-различна .....  Как, като сме спокойни, ходили сме точно в Клиниката по ГЕНЕТИКА, успокояващо нали... Бяхме шокирани. Преодоляхме ужаса. Сега ни предстои въпроса, какво ще правим след 8-клас ... накъде... Как да и каже, че повече не може да учи, как ще го разбере с тая крехка душичка? А тя полага голямо старание да учи, дори в някой часове излича, че отговорите знае само тя, не е честно спрямо тези дечица животът им да спира дотук, не е честно изборът им за развитие да се свежда само в училищата с умствено недоразвити деца и това което сме успели да постигнем с  тях ще се срине.  Какво ще е нейното бъдеще от тук натам ? Търся отговорите в Интернет, за да знам как ще постъпя. Простете, че се намесих в разговорите ви, и аз като вас търся .......

Общи условия

Активация на акаунт