Синдром на Даун

• 163 981
  • 1 074
  •   1
Отговори
# 990
Simple Smile Темичката ни живна. А сега подред:
Nevada, мисля, че не си разбрала правилно. На никой тук не изглежда странно, че обичаш племенничката си. Може би за някой, който никога не е контактувал с дете със СД да му се стори странно... Но за нас това е повече от нормално. Насочи и сестра си насам. Надявам се, че няма да се получи такова недоразумение и в крайна сметка и двете ще усетите добронамереността на всеки родител тук. И желанието ни за взаимопомощ. Т.е. спокойно можеш да ни разкажеш за племенничката си. И да се похвалиш. Дори да се запознаем и сприятелим. Hug  bouquet

Ина, за аутизъм мисля, че е твърде рано да мислиш. До колкото си спомням от темата за а … 79;ма първите признаци биха могли да се диагностицират след третата година. И на мен ми бяха минавали тези мисли преди време, но поне за сега ме успокоиха. По начина по който се държал (а като гледам и Момчил), няма такава опасност  Peace За зъбите - на Валдко в началото предните бяха много криви, но с течение на времето явно с нарастване на челюстта нещата се променят.

Грета, това с хъркането на носа е често срещано при децата със СД заради стеснението на нослето. Ние се борим с този проблем с хомеопатия. За сега по-успешно.

dessivl, чакаме още такива новини. Това ни зарежда с много енергия. И ни дава надежда...

Xelaa, чак да ви завиди човек на репертоара.  smile3501 на Гери. Нека продължава все така. На нас ортопеда не знам дали заради операцията, но ни препоръчват ходене не бос, а с по-височки и твърди отзад обувки. Иначе имахме такива чорапки, но честно казано на теракота и те се пързалят (и както се вижда ги ползваме за друго) Laughing. А на конче искаме и ние да се качим, но тук няма къде...

Milenavita, благодаря за линковете. Винаги помагаш   bouquet

Поздрави на всички и целувки за децата!

# 991
Здравейте,
Milenavita- благодаря за подробната информация за аутизма, покрай теб ще взема да си подобря руския Laughing Аз не мисля, че в момента Момчил има аутизъм, просто от това, което чета знам, че следващите два фатални проблема,да не дава Господ, които биха могли да възникнат са детска левкемия и аутизъм и докато при левкемията знам, че се засича с изследване на кръвта, то при аутизъма съм неподготвена (сега вече не).
А като слушам Лизето какво послушно дете е станало тайничко ти завиждам EmbarassedПри Момчил тенденцията е обратна - става все по-палав, но може би това е от възрастта, все пак сме с точно 1 година по-малки. За да не бъда несправедлива ще кажа, че и той се опитва да помага и с една кърпа бърше праха (за сега само от дипломатическото куфарче на дядо си Grinning).
А за отношението и към бъдещото бебе - мисля, че ще е горда, че най-сетне и тя ще е по-голяма от някой и даже ще ти помага.Все пак времето ще покаже.Момчил много се радва на бебета и само дебне да се добере и да ги целуне.
dessivl- Благодаря за окуражителната информация, макар, че си давам сметка, че говорим за USA. Може би си споменала, но съм го пропуснала - за каква работа точно става дума?Аз често си размишлявам в каква професия евентуално Момчил би могъл да се насочи.
Friend- И на Момчил физиотерапевтката, която го гледа в Прага и е специализирана в работа със деца със СД му е препоръчала обувки по-височки и твърди отзад(каквито му купих по Великден bowuu) без да е имал операция. От друга страна нали чехкините свързват България с морето Laughing е казала, че имаме късмет с наличието на море и лятото на плажа да ходи максимално бос по пясъка.И в американските книжки пише след прохождане да се стимулират децата да ходят по различни повърхности, но тази глава още не съм я дочела...
xelaa- Следя с интерес опита ви с ездата, но ме притесни с факта, че и майката трябва да се качи на кончето newsm78.Очаквам следващи разкази по темата...Между другото каква е цената на това удоволствие?
И накрая да ви се оплача, че нещо какичките в Прага много му налитат на Момчил - направо разни немкинчета и рускини го награбват и целуват ThinkingИ после даже плачат за него...Аз съм си му харесала Хриси ( мило и нежно българско момиченце с добро възпитание) и малко съм изплашена от тези набези. А той вместо да се дърпа застанал пред огледалото и се гледа и реше с гребена на дядо си  Joy
Е, май пак много се разписах...а трябва да се работи...

# 992
... имаме късмет с наличието на море и лятото на плажа да ходи максимално бос по пясъка.

...И накрая да ви се оплача, че нещо какичките в Прага много му налитат на Момчил

Даааа, имаме късмет и от началото на миналото лято ходим боси … 98;ка когато и както можем  Laughing
А за другото - ние си имаме Рая, но си харесваме снахата. Лошото е само, че и други снахи харесваме...Wink

Irikar, ако xelaa няма нищо против - качи клипчето някъде в нета. Да го видим и ние Simple Smile

# 993
Friend-- за клипчето - с удоволствие ще го кача, те даже са 2, но малко надценяваш моите IT възможности EmbarassedАко дадеш напътствия как...

# 994
Ирикар, може да качиш клипчето тук, след като се регистрираш:
http://www.youtube.com/

А ето едно клипче и от нашата мома (там е на 2 години и 5 месеца), току-що го качих (формат .MOV, 80 МБ - качва се около 2 часа и нещо):
http://www.youtube.com/watch?v=HkkUx80hlCA

Последна редакция: ср, 18 апр 2007, 11:48 от Мария

# 995
С тази скорост не знам колко филмчета ще имам търпение да кача, но ще ви информирам за попълненията във видеотеката  Laughing

# 996
С тази скорост не знам колко филмчета ще имам търпение да кача, но ще ви информирам за попълненията във видеотеката  Laughing
Мария, нашето последно клипче, което сте виждали е 47 сек, 9.4 MB във формат MPG, а твоето във формат MOV e 80 MB за 1мин 17сек. Записвай във формат MPG. А качването след това зависи и от връзката ти (скоростта)

И Хриси е страхотна в реденето на пъзели Simple Smile

# 997
Мария, нашето последно клипче, което сте виждали е 47 сек, 9.4 MB във формат MPG
Ще го имам предвид, макар че точно в момента нямаме фотоапарат за филмчета. Има няколко стари изпълнения на Хриси в този формат (MOV), които мисля да кача...
Ето това например:
http://www.youtube.com/watch?v=P8pv5RLI1i4
само не знам защо видеото изпреварва звука с около секунда... newsm78

Последна редакция: ср, 18 апр 2007, 12:57 от Мария

# 998
Здравейте,
Съвсем за кратко. Разбира се, че съм съгласна да публикувате снимки и клипчета от рождения ден. Аз също се надявам скоро да мога да ви покажа моите, ще помоля някой да го направи, защото дори и да ми обясните, не вярвам да успея сама.
Ирикар, и аз досега не бях яздила кон, но се оказа, че съвсем не е страшно, още повече, че треньорът го държеше и водеше, а помощникът му придържаше нас с Галя. Треньорът каза, че отначало така ще яздим, докато Галя свикне, а после ще язди сама. Точно когато отидохме, яздеше едно момченце на не повече от 3 годинки, треньорът само водеше коня.
Сега ще излизам и затова после ще гледам снимките и клипчетата, а утре, надявам се, ще мога да ви съобщя  добра новина.
Поздрави на всички, целувки на децата.

# 999
Ирикар, забравих да добавя, че още не знам колко струва ездата, треньорът каза, че първият път е без заплащане, в понеделник ще се обадя да запиша час за следващата седмица и тогава ще ти пиша.

# 1 000
Лелеее кога успяхте толкова изведнъж да изпишете.... Crazy
Относно въпроса на Невада-аз мисля, че е по-добре да се намери равновесието м/у отглеждането на по-специалното дете  и  отделянето на майката време за себе си.Според мен и за самото дете е добре, да има часове, в които да прави това което иска и да му се дава свобода на действията.Особенно ако има още едно или две деца в семействито, това концентриране в/у детето с проблем е  почти не възможно....Аз лично не го умея това и понякога изпушвам, чувствам се безсилна и ми се идва да се махна някъде, дори и за два часа.....
И аз съм чувала, че е хубаво децата да ходят боси, по пясък или тревичка, но също и да са с обувки и твърдо захващане около глезена...не знам кое от двете е правилното, а може би и двете са полезни.Ние нали сме в къща и си имаме дворче, та аз за сега пускам Ангел да си пълзи по тревата , като се затопли и бос  също ще го пробвам.Ето няколко снимки от тази сутрин на полянката:
тази е отпреди няколко дни

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=118003&photo=11

Ирикар- ти да не ревнуваш Момчи от чудозземните моми? WinkСамо можеш да се радваш, че е толкова ухажван и заобиколен от внимание Party
Поздрави на всички от нас. Hug

Последна редакция: ср, 18 апр 2007, 14:34 от Deja Vu

# 1 001
Здравейте всички, големи и мънички Simple Smile) С голямо удоволствие прочетох новините и се радвах на клипчетата и снимките. Ох, дано да стигнат ергените, че толкова много моми... Добре дошла Невада, подкрепям мнението на Дежа, че сестра ти трябва да намери баланс в отглеждането на детенцето си, ако тя няма време за себе си, ще се изтощи и няма как да бъде полезна на него. Хела, страхотно е, че сте завели Галка на езда, вчера имах разговор с шефа ми по тази тема /той ходи на езда/ и му казах, че децата много добре се повлиявали дори само от контакта си с кончетата и той обеща да провери. Вие на коя база ходите?Той каза, че плащал 10 лв. на час. Ирикар, забелязах, че имаш бягащо кутре на профила, интересно защо ли Момчи си пада по кучета? Мария, Хриси е невероятна, голям фен съм й. Малко новини за Маги от миналия уикенд, никак не си пада по миенето на зъбките, но обожава да ходи боса, още първия път като я взех сама си събу пантофите и чорапките, струва ми се, че е дюстабан, така че пак ще препрочета форума за координати на ортопеди. Маги от едно показване се научи да закача кърпата за закачалката, много обича да се къпе, ако зависи от нея ще е постоянно под душа. Опитах се да я уча да разпознава цветовете, без особен успех, но ще упорствам. Днес ще ходим на очен лекар, защото много си криви едното оченце и миналата седмица все й сълзяха. С удоволствие се заиграва и самичка, поне два часа се забавляваше с прехвърлянето на стотинки от чантичка в  кутийка и обратно. Хареса си и новата кукла. Утре ще я взема за уиекенда и я чакат цял куп нови играчкии поредица от рождени дни Simple Smile Поднасям извинения за дечицата, които не споменах по именно, но всички са прекрасни и се радвам на всеки напредък, за който пишете, мили майки, татковци, разбира се и лели Simple Smile Поздрави на всички и пожелавам прекрасен уикенд и много хубави моменти  Joy

# 1 002
Здравейте,
Днес имам наистина добра новина. Тази сутрин ходихме с Галя в частна немска детска градина „Увекинд” в Бояна, приемат ни! Ще започнем да я посещаваме от средата на май, първо за по час-два, а по-нататък и за повече. Преди няколко дни реших да проверя какви детски градини има в Бояна, защото от лятото или най-късно от есента ще се преместим да живеем там. Обадих се по телефона и разговарях с директорката, която ми обясни, че засега не предвиждат интеграционна група, но нямат нищо против да ни приемат. Въобще не очаквах, че имат група и за двегодишни. Вече са имали два случая с деца с други проблеми, но не в детската градина, а в училището, майката на едното от тези деца дори присъствала заедно с него на занятията. А днес видяхме и самата градина. Разположена е в голяма хубава къща с двор, с детски кът и много цветя, вътре също е много приятно. Влязохме с Галя в стаята на бебешката група. Няколко дечица возеха бебета с колички, дадоха и на Галя количка с бебе, тя с желание се включи. Учителката заговори на Галя на немски, но какво й каза, не разбрах, аз самата май ще трябва също да започвам да уча. Директорката смята, че със съвместни усилия  - от наша и от тяхна страна - Галя добре ще се адаптира в градината.
Първо много се зарадвах, после се поуплаших дали не вдигам твърде високо летвата. А сега вече се мобилизирам за новото предизвикателство. Тръгването на градина поставя пред мен нови задачи, освен това ще трябва да реорганизираме цялата си програма, тъй че да съвместяваме всички полезни занимания.
Групата за бързо реагиране – тати и Флюк – ни погостуваха два дни, днес си заминаха. Флюк добре напредва с материала, но има още какво да се желае. Почти настига Галя на килограми. Тя го гледа на революция и реве, мисля, че и малко ревнува, когато му се радвам. Намерихме компромисно решение да се гледат през остъклената врата, така дори ходи да го закача през стъклото.
Засега приключвам, после може би ще пиша пак.
Желая на всички хубав ден и много целувки на децата.

# 1 003
Хелаа-значи ще ни ставате съседи Hug, много се радвам и се надявам по-често да се виждаме и да си поиграват децата ,ние сме в Драгалевци.А още по-се радвам, че са ви приели в тази ДГ-доколкото знам има много доволни майки във форума( в Нашите деца имаше тема за нея, ако поразстърсиш ще намериш)Там има и други частни градини, но не съм запозната с тях и дали приемат по-проблемни деца, но мисля, че щом човек си плаща не биха го върнали.....

# 1 004
Здравейте!

Xelaa, чудесни новини - за детската градина, както и от преди няколко дни - за думичките на Галя. Тези дни и аз се замислих колко животни знае Хриси, по повод твоя пост, може би и аз самата трябва малко да систематизирам нещата...

Миленавита, често-често си мисля за вас, колко е чудесно, че Лизка ще става кака. КАКА - това звучи толкова ГОРДО! При нас доста дълго нямаше никаква ревност, започна една конкуренция сравнително отскоро, откакто и Преслава почна да се нахвърля на същите любими зрънчовци (най-общо казано), както и кака й и сега Хриси гледа стратегически да прибере всичко при нея, за да не трябва да го дели. Ще има да поработим в тази посока.

Green Dream, радвам се, че при вас нещата се развиват добре. Ходите ли още в същата детска градина? Може да се видим някой ден. Пиши ми на лични някакъв твой телефон, за да се свържем. Това с цветовете е много занимателно, нашата логопедка ни е показвала много такива игри, питай психоложката и детските възпитателки в детската градина какви занимания с цветове са правили с детето...

От въпроса на Ирикар за аутизма и от прочетеното по темата мира не ми дава някои неща, които прави Хриси, и сигурно ще питам логопедката ни следващата седмица. Примерно тя обича да мотае лигавника с връзките надолу над всяка страница от книгите или списанията, които разглежда (сякаш "чете" по този начин). Чудя се дали такова движение няма нещо общо с движенията, описани в онзи материал за аутизма. Също така много обича да пресипва разни неща от едно място на друго и после обратно (примерно някакви дребни предмети от една кутия в друга - и после ги връща обратно).

Иначе имаме чудесна връзка с нея - дето се вика, често се разбираме само с поглед - примерно: От няколко дни Преслава се научи да изключва телевизора от копчето. Първият път, когато се случи това, се спогледахме с Хриси като двама възрастни и се засмяхме - ние нали вече сме големи и сме ги израстнали тези бебешки забавления - изключване и включване на телевизора...

Deja Vu, завиждам ви за тревата и двора... Напоследък имам често повод да си мисля, колко добре ни е било на нас с брат ми да израстнем в къща, и изобщо колко е добре за децата да има двор с трева, дървета и цветя...   

bouquet

Общи условия

Активация на акаунт